Waarmee kunnen we je helpen?

Onze Klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar

Domeinnamen Veelvoorkomende DNS-records

Veelvoorkomende DNS-records

In een zonefile staan meerdere records voor een domeinnaam. Ze hebben ieder hun eigen functie. De meest voorkomende DNS-records zijn NS-, A-, MX- en CNAME-records.

NS-records

De NS-records geven aan op welke nameservers de zonefile van een record zich bevindt. De NS-records zorgen ervoor dat de verzoeken voor een (sub)domeinnaam op de juiste nameservers terechtkomen.

Voor al jouw bij Hostnet geregistreerde domeinen worden standaard de nameservers van Hostnet ingesteld. Wanneer je het DNS via ons beheert, zul je dus onze nameservers in de zonefile van je domein zien staan. De nameservers kun je aanpassen via Mijn Hostnet.

De standaard nameservers van Hostnet zijn:

  • ns1.hostnetbv.nl;
  • ns2.hostnetbv.nl.

A-records

Het A-record vertaalt de domeinnaam die je in de browser invoert naar een IP-adres. Dit is de laatste stap in het DNS van een domein.

Het is mogelijk om verschillende subdomeinen aan te maken die elk een ander IP-adres krijgen toegewezen. Op deze manier zorg je ervoor dat de website van ieder subdomein op een andere server wordt gehost.

De website van hostnet.nl staat op een andere locatie dan de website mijn.hostnet.nl. Toch kun je beide websites bezoeken. Dat komt doordat er een extra A-record is toegevoegd aan de zonefile van hostnet.nl voor mijn.hostnet.nl.

Zo zijn er de volgende records:

hostnet.nl            A    91.184.8.50

mijn.hostnet.nl     A    91.184.8.204

De meest voorkomende wijzigingen bij A-records betreffen het aanmaken van subdomeinen of het verwijzen naar een website op een andere locatie.

AAAA-records

Het AAAA-record is feitelijk hetzelfde als het A-record, maar dan voor IPv6-records.

Toen het internet werd ontworpen, dacht men alle servers en apparaten van een IP-adres te kunnen voorzien met de 4,3 miljard IPv4-adressen die aangemaakt kunnen worden met de IPv4-notatie. Door de snelle toename van het aantal mensen en apparaten op het internet zijn deze adressen nu echter bijna op.

Daarom gaan we nu geleidelijk over op IPv6. Met deze notatie kunnen aanzienlijk meer adressen aangemaakt worden. IPv6 is 128 bits. Dit houdt in dat er 2128 adressen aangemaakt kunnen worden, wat neerkomt op een 3 gevolgd door 38 nullen.

MX-records

MX-records verwijzen naar de hostnames van de mailservers die zijn ingesteld om e-mail voor jouw domein te ontvangen.

MX-records krijgen een prioriteitsgetal (van 0 tot 255). E-mail voor een domeinnaam wordt eerst bezorgd op de mailserver met het laagste getal, en wanneer dit niet lukt op de mailserver met het eerstvolgende getal. Hierdoor is er bij problemen op de eerste mailserver altijd een tweede plek waar de e-mails kunnen worden bezorgd.

Voor diensten bij Hostnet raden we je aan te kiezen voor MX 0. Zo weet je zeker dat de mailserver bij Hostnet het eerst wordt benaderd. Voor een eventuele tweede mailserver kun je bijvoorbeeld MX 20 of MX 50 instellen.

Voorbeeld:

jouwdomein.nl MX 0 mail.example.com

jouwdomein.nl MX 50 mail2.example.com

De MX-records verwijzen dus naar de hostnames van de mailservers. De volgende stap is dat de hostnames van de mailservers verwijzen naar een A-record. Op de server achter het IP-adres van het A-record wordt vervolgens de e-mail voor de domeinnaam afgeleverd:

mail.example.com  A  91.184.8.10
Let op: Wanneer het IP-adres van je mailserver wijzigt, wijzig je niet de MX-records. Je wijzigt in dit geval het IP-adres van de hostname waar jouw MX-record naar verwijst.

CNAME-records

CNAME-records zijn doorverwijzingen naar DNS-records van een domeinnaam. Vaak naar andere domeinnamen, maar ook naar een record van dezelfde domeinnaam. Met een CNAME-record geef je aan dat het A-record (dat verwijst naar het IP-adres van de opgevraagde hostname) kan worden gevonden op de andere locatie.

Voorbeelden:

www.example.nl CNAME example.com.

Het A-record van www.example.nl kan worden gevonden in het DNS van example.com.

example.com CNAME www.hostnet.nl.

Het A-record van example.com kan worden gevonden in het DNS van www.hostnet.nl.

Bij bovenstaand voorbeeld, waarbij een CNAME op het hoofddomein is ingesteld, dien je te letten op het volgende:

Wanneer er een CNAME-verwijzing wordt gemaakt op het hoofddomein, worden alle DNS-verzoeken voor dat domein doorverwezen naar het DNS van het ingestelde CNAME-record. Als een CNAME-verwijzing wordt gemaakt op een subdomein, dan geldt de verwijzing alleen voor dat subdomein.

Let op: Hostnet raadt het af een CNAME aan te maken op het hoofddomein (naked domain) omdat de rest van de instellingen in de DNS-zone dan niet meer van toepassing zijn.

Nog meer DNS-records

Naast de veelvoorkomende DNS-records zijn er nog veel meer records met ieder een eigen functie binnen het Domain Name System.

Meer uitleg over de alternatieve DNS-records die Hostnet ondersteunt, vind je in dit artikel.

Direct persoonlijk advies

Jij verdient de beste service. En daarom helpen we je graag, 7 dagen per week.
Ma t/m vr: 08.00 - 22.00 uur en in het weekend: 10.00 - 22.00 uur.

Twitter

Stuur ons een tweet: @Hostnet_Webcare

Facebook

Stel je vraag via Facebook: @Hostnetbv

Overige informatie

  • IP-adres:
  • OS:
  • Browser:
  • Status: