Waarmee kunnen we je helpen?

Onze Klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar

Virtual Private Server Hostname VPS wijzigen

De hostname van je VPS wijzigen

Een VPS heeft een IP-adres en een hostname. Hiermee identificeert de server zich, en kan deze worden gevonden op het internet. De hostname wordt onder andere gebruikt in e-mailverkeer tussen servers.

Let op: Heb jij je Unmanaged VPS vóór 20 september 2018 besteld? Dan beheer je jouw VPS vanuit het Virtuozzo Power Panel in plaats van Mijn Hostnet.

Aanpassen via de command line

De hostname van je Unmanaged VPS kun je aanpassen via de command line. Let erop dat je de hostname aanpast naar een domeinnaam waarvan je het DNS in beheer hebt. Je moet namelijk een DNS-record toevoegen aan de zonefile van je domeinnaam, zodat de hostname uitkomt op het IP-adres van je VPS. 

Je verwijst de hostname naar het IP-adres van de VPS met een A-record. Een voorbeeld van een A-record: 'voorbeeld.domeinnaam.extentie'. Het IP-adres verwijst terug naar een hostname. Dit is ter verificatie van de hostname. Hiervoor bestaat een PTR-record waarin de verwijzing van het IP-adres naar een hostname staat. Het PTR-record, oftewel het reverse DNS, wijzig je in Mijn Hostnet. Volg hiervoor deze stappen: 

  • Log in op Mijn Hostnet.
  • Ga naar 'Diensten'.
  • Klik op de VPS waarvan je het reverse DNS wilt aanpassen.
  • Klik vervolgens op 'Reverse DNS aanpassen'.
  • Vul de hostname in die je wilt gebruiken en waarvoor je een A-record hebt aangemaakt in de zonefile van je domeinnaam. 

Nu kun je de hostname op de VPS aanpassen. Dit zorgt ervoor dat de VPS gaat werken op de nieuwe hostname. Het is afhankelijk van je OS welke stappen je hiervoor moet volgen.

CentOS 7 en Ubuntu 18.04

Wil je de hostname voor jouw VPS met CentOS 7 of Ubuntu 18.04 aanpassen? Log dan in als admin-user via SSH op je VPS. Voer vervolgens onderstaand commando uit:

hostnamectl set-hostname 'jouw hostname'

Heb je een ander besturingssysteem? Of gebruik je een andere versie van CentOS of Ubuntu? Kijk dan op de website van de betreffende distributie welke handelingen er nodig zijn.

Direct persoonlijk advies

Jij verdient de beste service. En daarom helpen we je graag, 7 dagen per week.
Ma t/m vr: 08.00 - 22.00 uur en in het weekend: 10.00 - 22.00 uur.

Twitter

Stuur ons een tweet: @Hostnet_Webcare

Facebook

Stel je vraag via Facebook: @Hostnetbv

Overige informatie

  • IP-adres:
  • OS:
  • Browser:
  • Status: