Waarmee kunnen we je helpen?

Onze Klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar

Webhosting Bestandsrechten

Bestandsrechten

In de bestandsrechten geef je aan welke rechten jij en andere bezoekers hebben als ze een bestand opvragen. Van sommige bestanden wil je niet dat anderen ze kunnen bekijken, terwijl bijvoorbeeld jouw website door iedereen gelezen moet kunnen worden. Van elk bestand bepaal je zelf welke rechten het bestand moet hebben.

Voor het correct functioneren van scripts is het vaak vereist dat een of enkele bestanden afwijkende bestandsrechten hebben dan normaal gesproken het geval is. Bestanden op een UNIX-server kennen 3 soorten gebruikersgroepen. Elke gebruikersgroep heeft 3 soorten rechten (lees- schrijf- en executerechten). Deze rechten zijn op 3 manieren weer te gegeven: met rwx, een getal of de letterlijke omschrijving.

In UNIX zelf wordt meestal de rwx structuur weergegeven, waarin het volgende geldt:

r - staat voor "read" (lezen)
w - staat voor "write" (schrijven)
x - staat voor "execute" (uitvoeren)

Indien met een ftp-programma de rechten van bestanden op een Linuxserver worden aangepast, worden meestal getallen gebruikt. In dat geval geldt het volgende:

lezen = 4
schrijven = 2
uitvoeren = 1

Door deze getallen op te tellen worden er andere rechten ingesteld. Het getal 6 staat op deze manier voor lezen én schrijven, het getal 7 voor lezen, schrijven én uitvoeren.

Elk bestand heeft 3 getallen die gezamenlijk inzichtelijk maken wie welke rechten heeft. Het eerste getal staat voor de eigenaar van het bestand (dat ben jij), het tweede getal staat voor de groep mensen op dezelfde server (in een 'echte' Linux-werkomgeving dient hier rekening mee gehouden te worden, voor je website is dit niet zo belangrijk). Het derde getal geldt voor 'iedereen in de wereld'. Dat wil zeggen, iedereen die dit bestand via jouw website benadert.

Een script dient bijvoorbeeld op 750 te staan. Dit betekent dan dat jij als eigenaar lees-, schrijf- en uitvoerrechten hebt. De tweede groep gebruikers en de bezoekers van de website hebben alleen lees- en uitvoerrechten.

Hier lees je hoe je de bestandsrechten aanpast met Filezilla.

Direct persoonlijk advies

Jij verdient de beste support. En daarom helpen we je graag, 7 dagen per week.
Ma t/m vr: 08.00 - 22.00 uur en in het weekend: 10.00 - 18.00 uur.

Twitter

Stuur ons een tweet: @Hostnet_Webcare

Facebook

Stel je vraag via Facebook: @Hostnetbv

Overige informatie

  • IP-adres:
  • OS:
  • Browser:
  • Status: