Er zijn meerdere phishingmails in omloop. Lees meer op onze nieuwspagina

Waarmee kunnen we je helpen?

Onze Klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar

Webhosting De snelheid van jouw website optimaliseren

De snelheid van jouw website optimaliseren

De snelheid waarmee een website laadt, wordt steeds belangrijker. Snelheid speelt namelijk een grote rol bij het indexeren door zoekmachines én de gebruikerservaring van jouw bezoekers. In dit artikel geven wij je tips voor het optimaliseren van de laadsnelheid van jouw website.

Http-requests

Http-requests zijn de verzoeken die jouw browser naar de server stuurt om de benodigde websitebestanden op te halen. Je kunt denken aan statische en dynamische content, afbeeldingen en video's. Je kunt de snelheid van je website optimaliseren door het aantal verzoeken dat de browser naar de server maakt te beperken. Ook is het nuttig om de bestandsgrootte van de bestanden die opgehaald worden zoveel mogelijk te verkleinen.

Http-requests bekijken

Via de Developer Console, die in de meeste browsers is geïntegreerd, kun je kijken naar het verkeer tussen de browser en de webserver. Het verschilt per browser hoe je de Developer Console opent. Hieronder vind je voor de meest bekende browsers een uitleg: 

Vaak vind je het netwerkverkeer onder het tabblad 'Netwerk' of 'Tijdlijn'. Hier zie je welke verzoeken lang duren. Vervolgens kan jij of jouw webdesigner aan de slag om deze verzoeken te optimaliseren. Hieronder leggen wij een aantal technieken uit om de snelheid van jouw website te optimaliseren.

Verwijder onnodige afbeeldingen

Door het verminderen van het aantal afbeeldingen, of het verkleinen ervan, optimaliseer je op een snelle en makkelijke manier de snelheid van jouw website. Afbeeldingen hebben van nature een vrij grote bestandsgrootte. Daarom raden we aan om afbeeldingen die je niet langer op je website toont te verwijderen. 

Daarnaast is het aan te raden om de afbeeldingen te comprimeren. Hierdoor verliest de afbeelding een klein beetje kwaliteit, maar win je enorm in snelheid. Door de kleinere bestandsgrootte kunnen de afbeeldingen namelijk veel sneller worden gedownload. Een handige tool voor het comprimeren van afbeeldingen is Compressor.io.

Tevens raden we je aan veelgebruikte afbeeldingen samen te voegen tot css-sprites. Dit minimaliseert het aantal server-requests en verlaagt de totale bestandsgrootte van de afbeeldingen.

Voeg css- en/of JavaScript-bestanden samen

Css en JavaScript worden vaak in meerdere kleine bestanden gebruikt, zodat de programmeur het overzicht behoudt. Het gebruik van veel bestanden kan echter een negatieve invloed hebben op de snelheid van jouw website, omdat er meer requests gedaan worden dan eigenlijk nodig is. Een computer hoeft geen overzichtelijk georganiseerd bestand te ontvangen om het te kunnen lezen. Al deze code kan dus, achter elkaar, in 1 bestand geplaatst worden om het bestand zo klein mogelijk te houden.

Er zijn ook andere technieken bedacht om de JavaScript- en css-bestanden zo klein mogelijk te maken: minification. Deze technieken halen overbodige spaties en witregels uit de broncode. Wil je minification toepassen? Gebruik dan Build Tools zoals Gulp of Webpack. 

Soms gebruik je bestanden op meerdere pagina's. Dit geldt bijvoorbeeld voor css-bestanden of afbeeldingen. Zorg ervoor dat deze bestanden op iedere pagina tegelijk worden aangeroepen. Zo kan de browser de bestanden correct cachen. Laad eerst de css-bestanden en daarna pas de JavaScript-bestanden. Eventueel kan je ook alleen de broodnodige css- en JavaScript-bestanden tussen de <head>-tags aanroepen en de overige bestanden pas helemaal aan het einde van de <body>-tag aanroepen.

Verbroken links (404’s)

Controleer het error-log op 404-fouten en zorg ervoor dat deze niet meer voorkomen. Dit doe je bijvoorbeeld door dode links te corrigeren en 301-omleidingen te maken voor veelgemaakte fouten.

Browser caching activeren

Het is in de browser mogelijk om een (tijdelijke) lokale versie van de website op te slaan in het geheugen van de computer. Op deze manier hoeft de bezoeker bij een terugkerend bezoek de website niet opnieuw te downloaden van de server. Dit wordt caching genoemd. De website wordt vanuit de cache, het geheugen van de computer, geladen en wordt op die manier veel sneller in de browser getoond.

Er zijn verschillende manieren om caching te implementeren. De meest effectieve manier is om dit via de http-headers te implementeren. De http-headers worden verstuurd naar de browser, nadat deze een verzoek aan de server heeft gestuurd. In de http-headers kan worden aangegeven hoe lang bestanden als kopie in het geheugen van de computer bewaard mogen worden. Het aanpassen van de http-headers doe je op ons platform door het plaatsen of wijzigen van het .htaccess-bestand. 

Hieronder vind je een voorbeeld van een .htaccess-bestand waarin de module 'mod_expires' wordt gebruikt. In deze module kun je aangeven hoelang verschillende bestandstypes in de cache van de browser moet worden opgeslagen.

<IfModule mod_expires.c>
    ExpiresActive On
    ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
    ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
    ExpiresByType image/gif "access 1 year"
    ExpiresByType image/png "access 1 year"
    ExpiresByType text/css "access 1 month"
    ExpiresByType text/html "access 1 month"
    ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
    ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
    ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
    ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
    ExpiresDefault "access 1 month"
</IfModule>

Wanneer je gebruikmaakt van een cms zoals WordPress of Joomla! zijn er verschillende plugins beschikbaar om caching binnen jouw website te activeren. Een handleiding voor hoe je caching kunt gebruiken in WordPress vind je in dit artikel. Voor Joomla! kun je het artikel Caching gebruiken in Joomla! volgen.

Ongebruikte plugins uitschakelen

In het geval van WordPress is het aan te raden om ongebruikte plugins niet alleen uit te schakelen, maar ook te verwijderen. Iedere ingeschakelde plugin zorgt namelijk voor een extra vertraging (veelal een aantal miliseconden) binnen jouw website.

DNS lookup

De domeinnaam die wordt opgevraagd, moet worden omgezet in een IP-adres. Dit gebeurt met behulp van DNS. Iedere keer dat een domein moet worden omgezet in een IP-adres kost tijd. Het omzetten van een domein naar een IP-adres kan tot wel 500 milliseconden duren (0,5 seconden).

Voor het versnellen van jouw website is het daarom van belang dat je externe websitebestanden van zo min mogelijk andere domeinen inlaadt. Voor het verwijzen naar bestanden op dezelfde server kun je het beste een relatieve verwijzing (bijvoorbeeld /style.css) gebruiken, in plaats van een absolute verwijzing (bijvoorbeeld http://example.com/style.css).

Wanneer je in het DNS middels een CNAME-record verwijst naar een record op een andere nameserver, voegt dit een extra stap toe in het opzoeken van het IP-adres. Indien mogelijk kun je beter direct naar het juiste IP-adres verwijzen. Lees in deze handleiding hoe je jouw DNS-instellingen kunt wijzigen via Mijn Hostnet. Er zijn nog vele andere factoren waarmee je de snelheid van jouw website kunt verbeteren. Met behulp van Google's PageSpeed Insights kun je een nog uitgebreider beeld krijgen hoe je jouw website verder optimaliseert. 

Direct persoonlijk advies

Jij verdient de beste service. En daarom helpen we je graag, 7 dagen per week.
Ma t/m vr: 08.00 - 22.00 uur en in het weekend: 10.00 - 22.00 uur.

Twitter

Stuur ons een tweet: @Hostnet_Webcare

Facebook

Stel je vraag via Facebook: @Hostnetbv

Overige informatie

  • IP-adres:
  • OS:
  • Browser:
  • Status: