Waarmee kunnen we je helpen?

Onze Klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar

Webhosting Wachtwoordbeveiligde map aanmaken

Wachtwoordbeveiligde map aanmaken

Wil je bepaalde delen van jouw website afschermen voor anderen? Dit kun je bereiken met een wachtwoordbeveiligde map. Een wachtwoordbeveiligde map is een map op internet die is afgeschermd met een loginnaam en wachtwoord.

Om een wachtwoordbeveiligde map aan te maken volg je de volgende stappen:

 • Log in op Mijn Hostnet.
 • Klik in de menubalk op ‘Diensten’.
 • Klik op jouw domeinnaam.
 • Klik op 'Filemanager'.
 • Open de map met als naam jouw domeinnaam. Klik vervolgens op 'Nieuwe map' om een map aan te maken en vul een naam in (Dit is ook mogelijk met rechtermuisklik > ‘Nieuwe map’).
 • Open de nieuwe map.
 • Voeg een bestand toe met de knop ‘Nieuw bestand’. Kies voor een TXT bestand en hernoem dit bestand naar ‘.htaccess’ (Let op: verwijder ‘.txt’ aan het einde van de bestandsnaam).
 • Herhaal de vorige stap om een tweede bestand aan de maken genaamd ‘.htpasswd’.
 • Open vervolgens het .htaccess bestand met een rechtermuisklik en dan ‘Bewerk’. Vul hier de volgende regels code in:


REQUIRE valid-user
AUTHTYPE basic
AUTHUSERFILE <pad naar beveiligde map>/.htpasswd
AUTHNAME "Mijn beveiligde map"

Met AUTHUSERFILE verwijs je naar het .htpasswd bestand, waar we zometeen een gebruikersnaam en wachtwoord in gaan voeren. Voor de verwijzing is het absolute pad van jouw website nodig. Dit pad vindt je in de PHP informatie van jouw website. Je kunt dit inzien door de stappen te volgen in deze handleiding: PHP-configuratie

Wanneer je de PHP informatie in kunt zien zoek je op de pagina naar ‘DOCUMENT_ROOT’. Bij deze variabele zie je het absolute pad van jouw website. Kopieer hier het pad en voeg deze toe aan het .htaccess bestand. Dit komt er dan bijvoorbeeld als volgt uit te zien:


AUTHUSERFILE /var/www/vhosts/12/123456/webspace/httpdocs/hostnet.nl/beveiligd/.htpasswd


Open hierna het .htpasswd bestand. In dit bestand voer je het volgende in:

<gebruikersnaam>:{encryptiemethode}<wachtwoord als hash>


Hier vervang je <gebruikersnaam> met de gewenste gebruikersnaam. Vervolgens voer je bij het laatste deel jouw encryptiemethode en een hash in als wachtwoord. Voor de verschillende manieren om een geldige hash aan te maken kun je deze handleiding gebruiken: https://httpd.apache.org/docs/2.4/misc/password_encryptions.html

Dit komt er dan bijvoorbeeld als volgt uit te zien met gebruikersnaam ‘test’ en wachtwoord ‘test’ met SHA-1 als encryptiemethode:

test:{SHA}qUqP5cyxm6YcTAhz05Hph5gvu9M=

.htaccess-bestand synchroniseren

Als beide bestanden gereed zijn dienen ze gesynchroniseerd te worden. Dit doe je door de stappen te volgen in deze handleiding: https://www.hostnet.nl/helpdesk/webhosting/htaccess-gebruiken

Hierna kan je de map bezoeken door deze in een browser te openen: http://jouwdomein.ext/beveiligdemap. Er komt dan een venster waar u de gebruikersnaam en het wachtwoord in kunt voeren. Na het inloggen is het mogelijk de map in te zien. Wanneer het wachtwoord niet of incorrect wordt ingevoerd, volgt er een 403-forbidden-error. Ook wanneer er geen bestanden in de map staan krijg je een 403-forbidden-error. Voeg dan eerst een bestand toe, bijvoorbeeld een index.html, en probeer het opnieuw.

Direct persoonlijk advies

Jij verdient de beste service. En daarom helpen we je graag, 7 dagen per week.
Ma t/m vr: 08.00 - 22.00 uur en in het weekend: 10.00 - 22.00 uur.

Twitter

Stuur ons een tweet: @Hostnet_Webcare

Facebook

Stel je vraag via Facebook: @Hostnetbv

Overige informatie

 • IP-adres:
 • OS:
 • Browser:
 • Status: