Wat is caching?

Caching is het tijdelijk opslaan van bestanden voor snelle toegang. Caching vindt plaats op verschillende niveau's en in verschillende programma's. Je internetbrowser cacht bijvoorbeeld internetbestanden die veel worden opgevraagd. Een processor slaat tijdelijk informatie op die veel in het besturingssysteem wordt gebruikt.

Caching wordt vaak gebruikt voor websites. Wanneer je een website opent in jouw internetbrowser worden er verschillende extra bestanden ingeladen, zoals bijvoorbeeld het logo van de website. Door caching worden deze extra ingeladen bestanden tijdelijk lokaal opgeslagen. Deze bestanden hoeven dan niet opnieuw van de server te worden gedownload, wat belasting op de server verlaagt en de laadtijd van de pagina verhoogt, wanneer je de pagina opnieuw opent.