Laadt je PrestaShop-website te langzaam? Dan verlaten bezoekers jouw website en loop je klanten mis. De snelheid van een website is ontzettend belangrijk. Wanneer je de laadtijd van je PrestaShop-website optimaliseert, verbeter je de klantervaring en verhoog je de conversie van je webshop. Wil je de laadtijd van PrestaShop versnellen? Lees stap voor stap hoe je zelf de laadtijd optimaliseert met cache. Ook leg ik je uit hoe je bestanden van je website verkleint en wijzigingen meteen doorvoert.

Wat is cache?

Cache is een opslagplek waarin bestanden tijdelijk worden opgeslagen. Hierdoor laden bestanden met veelgebruikte informatie sneller. Je webbrowser kan bijvoorbeeld bestanden tijdelijk opslaan, zoals afbeeldingen. Zo onthoudt je browser als het ware hoe een website eruitziet, zodat de website sneller laadt. Cache is dus heel handig om bezoekers op je website te houden. In plaats van dat ze al weg zijn vóórdat je website helemaal is geladen.

Cache spreek je hetzelfde uit als ‘cash’. Dus niet op z’n Frans ‘caché’.

De laadtijd van PrestaShop versnellen met cache

Je kunt makkelijk zelf cache inschakelen om de laadtijd van je PrestaShop-website te optimaliseren. Volg de onderstaande 7 stappen en het gaat je lukken:

 1. Log in op jouw PrestaShop-omgeving.
 2. Klik in de linkermenubalk op ‘Geavanceerde instellingen’.
 3. Klik vervolgens op ‘Prestaties’.
 4. Ga naar het laatste kopje ‘Caching’.
 5. Selecteer ‘Ja’ bij ‘Gebruik cache’.
 6. Kies bij ‘Cachingsysteem’ voor ‘Bestandssysteem’.
 7. Klik op ‘Opslaan’ om de instellingen te wijzigen. 

Laadtijd van PrestaShop versnellen

Bestanden verkleinen van je PrestaShop-website

De laadtijd van PrestaShop versnellen kan ook door bestanden te verkleinen. Via de volgende 3 stappen verklein je gemakkelijk zelf de bestanden:

 1. Zoek naar ‘CCC (Combineer, Comprimeer, en Cache)’.
 2. Zet alle opties op ‘Ja’.
 3. Klik op ‘Opslaan’ om de instellingen te wijzigen.

Wijzigingen of updates in PrestaShop doorvoeren

Ben je jouw PrestaShop-website aan het aanpassen of update je regelmatig producten op je site? Dan helpen de onderstaande stappen om jouw wijzigingen meteen door te voeren:

 1. Zoek de extra cachingopties onder het kopje ‘Smarty’.
 2. Kies bij ‘Template-compilatie’ voor ‘Forceer compilatie’. Let op: Voer je geen wijzigingen door? Zet dan deze functie uit.
 3. Caching heb je bij het eerste stappenplan al ingeschakeld. Laat deze optie op ‘Ja’ staan.
 4. Stap 3 geldt ook voor het soort caching. Laat deze op ‘Bestandssysteem’ staan.
 5. Update je regelmatig producten? Kies dan bij ‘Cache legen’ voor ‘Elke keer cache wissen als er iets is gewijzigd’. Let op: Wijzig je niet vaak je producten? Dan kies je voor ‘Verwijder nooit cache bestanden’. Vergeet daarna niet de cache handmatig te legen bij wijzigingen. Dat doe je via de knop ‘Cache legen’.
 6. Klik op ‘Opslaan’ om de instellingen te wijzigen.

Meer handige tips voor je PrestaShop-website?

Op de Helpdesk van Hostnet ontdek je handige tips voor PrestaShop. Zo vind je een stappenplan hoe je iDEAL installeert in jouw PrestaShop-webwinkel. Veel succes!

Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.