Wat is een contentmanagementsysteem (cms)?

Lysanne Hopman
leestijd
Wat is een contentmanagementsysteem (cms)?

Wanneer je een website wilt maken, maar geen technische kennis hebt, biedt een contentmanagementsysteem (cms) uitkomst. Hiermee maak en beheer je op een gebruiksvriendelijke manier jouw website. Maar wat is een cms precies en welke soorten bestaan er? Ik geef je het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.

Wat is een cms?

Een cms is een softwaretoepassing waarmee je ‘content managet’. Je kunt bijvoorbeeld afbeeldingen, video’s en teksten publiceren, maar ook pagina’s aanmaken en beheren, of extra functionaliteiten toevoegen. En dat allemaal op een laagdrempelige manier, zodat iedereen kan werken met een cms.

Wat is een CMS

Waaruit bestaat een cms?

Een contentmanagementsysteem bestaat uit 3 onderdelen die nodig zijn om de softwaretoepassing te laten werken. Dat zijn een back-end, een front-end en een database. Hieronder leg ik elk onderdeel uit.

De back-end van een cms

De back-end is de afgeschermde ‘achterkant’ van je website. In het controlepaneel kun je makkelijk gegevens invoeren, verwijderen of aanpassen. Om een voorbeeld te noemen: in de back-end upload je afbeeldingen die je op je website wilt plaatsen.

Om in de back-end van je website te komen, maak je gebruik van een specifieke link en log je in met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Hierdoor kunnen ongewenste gasten niet zomaar in de back-end komen. Dat is wel zo fijn, want je wilt natuurlijk niet dat iemand aan je website gaat zitten.

Weetje: In WordPress heet de inloglink van de back-end standaard ‘wp-admin’.

De front-end in een cms

De front-end is de zichtbare ‘voorkant’ van je website. Dat is dus wat je ziet als je een website bezoekt. Jij kijkt bijvoorbeeld nu naar de front-end van Hostnet Academy.

Ga je gegevens invoeren in de back-end van je website? Dan worden deze gegevens zichtbaar voor je bezoekers in de front-end.

De database in een cms

Ten slotte bestaat een cms uit een database. Een database is een digitale plek waar gegevens in zijn opgeslagen. Je kunt een database zien als een doos waarin jij spullen bewaart. Een voorbeeld van een populair databasesysteem is MySQL.

In de database zijn alle bestanden van je website op een overzichtelijke manier opgeslagen. Maak je een wijziging in de back-end? Dan worden de gegevens in de database gewijzigd of aangevuld. In de database staan ook front-end-gegevens. Dus de gegevens die jouw bezoekers zien als ze je website bezoeken.

Let op: Het is belangrijk dat je regelmatig je cms onderhoudt. Zo kun je handige, nieuwe functies gebruiken en blijft je website veiliger.

Verschillen tussen opensource- en closedsource-cms

Een cms kan open of closed source zijn. Ik leg je kort uit wat de verschillen zijn tussen deze 2.

Opensource-cms

Een opensource-cms kun je gratis downloaden en gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om de broncode aan te passen, te verbeteren, en weer te delen. Dankzij de hulp van anderen spelen de ontwikkelaars van het cms in op nieuwe (technologische) ontwikkelingen en kunnen ze problemen sneller ontdekken en oplossen.

Met een opensource-cms kun je in principe overal ter wereld werken aan je website. Thuis, op het werk en zelfs op vakantie. Een voorbeeld van een opensource-cms is WordPress.

Closedsource-cms

Het tegenovergestelde van een opensource-cms is een closedsource-cms. De broncode is niet openbaar: alleen de webbouwer kan de code aanpassen. Het voordeel hiervan is dat de webbouwer en zijn team alle ins en outs van het systeem kennen.

Wil je een closedsource-cms gebruiken? Dat kan alleen tegen betaling. Je koopt als het ware ‘toestemming’ om het te mogen gebruiken.

Een closedsource-cms wordt meestal speciaal voor bedrijven gemaakt, maar er bestaan ook closedsource-cms’en die je zelf kunt gebruiken. Zoals Website Builder.

Wat is een CMS

Welke verschillende systemen van cms’en zijn er?

Nu je antwoord hebt op de vraag ‘Wat is een cms?’ wil je ook weten welke soorten systemen er zijn. Er bestaan verschillende soorten cms’en. Hostnet biedt Website Builder en WordPress aan. De cms’en PrestaShop en Joomla! kun je installeren op onze webhostingpakketten. Hieronder vertel ik je meer over deze 4.

Website Builder

Website Builder is een websiteoplossing. Hiermee maak je binnen 3 stappen je eigen website of online visitekaartje. Met de gebruiksvriendelijke editor sleep je teksten en blokken naar de gewenste plek op je website. Ook kun je kiezen uit ruim 100 kant-en-klare templates, zodat je geen extra tijd kwijt bent aan het design van je website.

Heb je een vraag over Website Builder? Geen probleem. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met onze Klantenservice.

WordPress

WordPress is het populairste cms ter wereld. Met WordPress maak en beheer je gemakkelijk je eigen website. Daarnaast kun je jouw WordPress-website uitbreiden met handige functionaliteiten, zoals thema’s en plugins. WordPress is iets technischer in gebruik dan Website Builder, maar de mogelijkheden zijn veelzijdiger. Je hebt namelijk de mogelijkheid om het thema van je website aan te passen.

Kom je ergens niet uit? Stel je vraag in de WordPress-community. Zeker weten dat iemand je wilt helpen met een website maken in WordPress.

Meer weten over WordPress? Ik schreef een uitgebreid artikel over ‘Wat is WordPress?’

Joomla!

Joomla! is ideaal cms om een dynamische of interactieve website te maken. Joomla! beschikt over 5 zogenoemde extensies waarmee je jouw website eenvoudig uitbreidt: componenten, modules, templates, plugins en talen. Denk aan een eenvoudig contactformulier of een vertaalknop.

Net zoals WordPress heeft Joomla! een community waar je vragen kunt stellen en ervaringen kunt delen. Ook vind je er het laatste nieuws over Joomla! en de nieuwste vertalingen.

Wil je aan de slag met Joomla!? Installeer het cms dan op Webhosting Start, Pro of Plus.

PrestaShop

Wil jij een eigen webwinkel beginnen? Dan kan met PrestaShop. Dankzij templates en modules richt je jouw webwinkel in zoals jij dat wilt. Daarnaast ondersteunt PrestaShop diverse betalingsmogelijkheden en krijg je door de handige statistieken inzicht in welke producten het beste verkopen.

PrestaShop heeft net als WordPress en Joomla! een online community waar je al je vragen kunt stellen.

Direct beginnen met je PrestaShop-webwinkel? Geen probleem! Je installeert het cms gemakkelijk op een van onze webhostingpakketten.

Antwoord op de vraag ‘Wat is een cms?’

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord gekregen op de vraag ‘Wat is een cms?’. Ook weet je welke soorten cms’en er zijn. Nu denk je vast: welk cms past dan bij mij? Dat hangt van je wensen af. Het is vooral belangrijk dat jij ermee uit de voeten kunt. Stel voor jezelf een lijstje op met eisen en wensen. Ga daarna op onderzoek uit om te kijken welk cms bij jou past.

Wij kunnen je ook helpen om een online oplossing te vinden. De Klantenservice van Hostnet staat 7 dagen per week voor je klaar. Veel succes met het vinden van jouw ideale contentmanagementsysteem!

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra’s.
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman is SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk bij Hostnet als op haar lifestyleblog.

Reacties 8
 • Heldere uitleg! Dit maakt het voor gebruikers makkelijk.

  • Beste Jacqueline,

   Dat vind ik fijn om te horen!

   Met vriendelijke groet,

   Lysanne

 • een prima pagina! Ik zit al jaren(!) te dubben over het vernieuwen van mijn website. Dit overzicht geeft me waarschijnlijk precies die inspiratie die ik nodig heb om aan de slag te gaan.

  • Beste Rob,

   Dankjewel voor het compliment! Ik hoop dat je wat hebt aan dit artikel. Veel succes met het vernieuwen van je website. 

   Met vriendelijke groet,

   Lysanne

 • Ik zie dat jullie geen Magento aanbieden. Wat is de reden hiervoor?

 • Ik zou nog graag willen weten of ik voor het online coachen wel de juiste website vorm heb gekozen

  • Beste Dianne,

   Dankjewel voor je reactie. Graag verwijs ik je door naar onze Klantenservice. Zo kunnen we je het beste adviseren welk product goed past bij jouw situatie. Je kunt de Klantenservice telefonisch bereiken via 020-7500800.

   Met vriendelijke groet,

   Lysanne

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet