Droom jij ervan om je eigen webwinkel te starten? Maar heb je geen ervaring in het bouwen van websites? Lees dan snel verder. Misschien is de e-commerceoplossing PrestaShop wat voor jou. In dit artikel vind je een uitgebreid antwoord op de vraag: wat is PrestaShop?

Na het lezen van dit artikel weet je:

Wat is PrestaShop?

PrestaShop is een contentmanagementsysteem (cms) voor webshops. Wat in 2005 begon als een project van franse IT-studenten, is uitgegroeid tot een van de bekendste webwinkeloplossingen ter wereld. Met PrestaShop publiceer je zelf − zonder technische kennis − je eigen webwinkel op het internet. In het backoffice kun je eenvoudig jouw producten, prijzen en bezorgmethoden invoeren. Ook beheer je hier bestellingen en klantadministratie. Kortom: alles wat je nodig hebt voor jouw webwinkel, staat op 1 centrale plek.

Tip: Natuurlijk ontdek je het best hoe PrestaShop werkt door het zelf uit te proberen. Dat kan: kijk rond in de live demo.

De populariteit van PrestaShop

Meer dan een miljoen developers dragen bij aan de ontwikkeling van PrestaShop. Het is daarom niet gek dat wereldwijd 270.000 winkels PrestaShop gebruiken. Het cms is immers enorm uitgebreid: je beschikt over 600 gratis functies. Daarnaast kun je voor jouw shop gebruikmaken van meer dan 5000 extra designs en functionaliteiten.

Een gebruiksvriendelijk cms

Ook prettig: PrestaShop is erg gebruiksvriendelijk. Daardoor kiezen niet alleen grote webshops, maar ook beginners voor dit cms. Doordat het backoffice zo overzichtelijk is, kun je snel producten toevoegen of bewerken. Ook kun je jouw shop eenvoudig personaliseren. Zo krijgt je webwinkel de look-and-feel die jij voor ogen hebt.

Voor welke webshops is PrestaShop geschikt?

PrestaShop is geschikt voor allerlei soorten webshops. Het maakt niet uit of je (digitale) producten of diensten verkoopt. Qua bedrijfsomvang past PrestaShop het best bij zelfstandigen en mkb’ers. Het is verstandig om, voordat je kiest voor PrestaShop, na te denken over het soort webshop dat je wilt bouwen. Wil je tot in detail het uiterlijk van je webshop bepalen? Dan is het verstandiger om je eigen website te (laten) bouwen in plaats van te kiezen voor een cms als PrestaShop.

PrestaShop

PrestaShop-functionaliteiten in het backoffice

Het grootste voordeel van PrestaShop? Dat is het uitgebreide en gebruiksvriendelijke backoffice. Hier beheer je vrijwel jouw hele business: van verkoop tot voorraadbeheer en van administratie tot klantenservice. Bekijk hieronder de belangrijkste functionaliteiten.

 • Statistieken bekijken
  Het menu-item ‘Dashboard’ gebruik je om jouw shop te monitoren. Je ziet in 1 oogopslag hoe vaak je webwinkel bezocht wordt, hoeveel winst je maakt en welke producten het best verkopen. Voor een totaaloverzicht gebruik je de knop ‘Statistieken’.
 • Producten toevoegen
  Via ‘Catalogus’ plaats je jouw producten in je webshop. Je kunt onder andere productfoto’s toevoegen, prijzen invoeren en betaalmethoden kiezen. Ook stel je hier kortingen en voorraadbeheer in.
 • Klantgegevens beheren
  Hoe beter je jouw klanten kent, des te beter je ze van dienst kunt zijn. Daarom vind je onder het menu-item ‘Klanten’ diverse klantgegevens. Je kunt per klant de laatste inlogdatum, aankopen en nieuwsbriefvoorkeuren opzoeken. Ook pas je eenvoudig de contactgegevens aan.
 • Contact houden met klanten
  Het onderdeel ‘Klantenservice’ gebruik je om direct te communiceren met klanten. Je kunt automatische mails opstellen en inkomende berichten beantwoorden.
 • Betaalmethoden kiezen
  Bij het menu-item ‘Betaling’ voeg je de betaalmethoden toe die jij accepteert. Hier kies je ook de juiste valuta.
 • Internationaal verkopen
  Wil je jouw producten in meerdere landen verkopen? Kijk dan eens naar het onderdeel ‘Meertaligheid’. Hier kun je buitenlandse talen, productmaten en belastingen instellen.
 • SEO toepassen
  Natuurlijk wil je dat jouw webwinkel goed gevonden wordt door zoekmachines. ‘Winkelinstellingen’ is de plek waar je moet zijn. Hier bewerk je onder andere jouw url’s en paginatitels.

Handig: Het backoffice bedien je ook gemakkelijk via mobiel. Zo kun je overal met je webwinkel aan de slag. Thuis, onderweg of op locatie.

PrestaShop-addons

Je hebt zojuist de standaardfuncties binnen PrestaShop leren kennen. Naast de standaardfuncties, kent PrestaShop ook addons. Deze zijn verdeeld in modules (extra functionaliteiten) en templates of thema’s (designs). Sommige addons kun je gratis downloaden, andere kosten geld. Addons maken je webshop geavanceerder en vaak ook succesvoller.

Templates

Je template bepaalt de look-and-feel van je webshop. Dankzij de template hoef jij je geen zorgen te maken om een passende lay-out, kleuren en lettertypes. Er is keuze genoeg: je kunt kiezen uit bijna 5000 templates. Natuurlijk zijn de templates ook geschikt voor mobiel. Zo kunnen jouw klanten met elk apparaat prettig winkelen.

Modules

Met modules voeg je handige extra’s toe aan je shop. Wat dacht je bijvoorbeeld van een blog, chatfunctie of socialmedia-knoppen ? Ook zijn er modules beschikbaar die jou direct helpen je verkoop te verhogen. Bijvoorbeeld een module voor zoekmachineoptimalisatie of een module voor het creëren van kortingscodes.

De PrestaShop-community

Heb je hulp nodig bij het maken of beheren van jouw webwinkel? Dan kun je terecht bij de Nederlandse PrestaShop-community. Deze groep gebruikers en ontwikkelaars is zeer actief op het internet. Via het officiële forum vind je antwoord op vragen van andere gebruikers of kun je jouw eigen vraag stellen

Wat heb je nodig voor een PrestaShop-winkel?

Ben je enthousiast geworden over de mogelijkheden van PrestaShop? Leuk! Je installeert het cms eenvoudig op een van de webhostingpakketten van Hostnet. Daarnaast heb je een domeinnaam nodig, zodat toekomstige bezoekers je website kunnen vinden.

‘Wat is PrestaShop?’ in een notendop

Nu je dit artikel gelezen hebt, weet je precies wat PrestaShop is. Je weet dat je met dit opensource-cms zelf (zonder technische kennis) een webwinkel kunt bouwen. Ook ken je het backoffice en weet je hoe je met addons jouw shop uitbreidt. Tot slot weet je hoe de PrestaShop-community jou kan ondersteunen. Oftewel: je bent klaar om het internet te veroveren met jouw shop!

Heb je nog vragen over PrestaShop? Of een tip voor andere lezers? Laat van je horen via een reactie. Heb je hulp bij PrestaShop nodig? Onze Klantenservice helpt je graag!

Met webhosting van Hostnet host je jouw site op onze krachtige en snelle webservers met SSD's.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer