Phishing en internetfraude

Let op! Er zijn regelmatig phishingmails in omloop, soms ook uit naam van Hostnet. Op deze pagina lees je de laatste updates, hoe je phishing kunt herkennen en hoe je ermee omgaat.

Wat is phishing?

Zelfs de meest oplettende lezer kan slachtoffer worden van phishing. Doordat phishingaanvallen zeer geavanceerd zijn opgezet, zijn ze lastig van legitieme berichten te onderscheiden. Dit maakt het belangrijk om te weten hoe je verschillen tussen betrouwbare en vervalste berichten kunt signaleren. Wij houden je op de hoogte van de laatste phishing-updates en leggen je in onze FAQ uit hoe je phishing kunt herkennen. 

De laatste updates

Helaas zijn er momenteel phishingmails uit naam van Hostnet in omloop. Hier lees je de laatste updates.

Wil je weten hoe je phishingmails kunt herkennen en wat je met een valse e-mail kunt doen? Je leest het in onze FAQ. 

Update 16 april 2024

Er gaat een phishingmail rond uit naam van Hostnet. In de mail staat dat je domeinnaam verloopt en dat je deze moet verlengen door in te loggen. In de onderwerpersregel staat 'Actie Vereist: Verleng Uw Domein Vóór Vervaldatum 17/04/2024'. De mail wordt onder andere verzonden vanuit notify@trackingmore.org en fethi@bkooikerbouw.nl. Klik niet op de link en markeer het bericht als spam.

Update 8 april 2024

Er wordt opnieuw een phishingmail verstuurd uit naam van Hostnet. Deze e-mail heeft de onderwerpregel 'verlenging van uw domeinnaam' en wordt onder andere verstuurd vanaf web@fredericshensch.de en info@sa-vermorel.fr. In de e-mail staat dat je domein komt te vervallen en dat je moet inloggen om te verlengen. Klik niet op deze link en markeer het bericht als spam.

Update 4 december 2023

Er gaat een nieuwe phishingmail rond uit naam van Hostnet. Deze mail wordt verstuurd met verschillende onderwerpregels, zoals 'laatste herinnering: vergeet uw betaling niet.' en 'Verleng uw domeinnaam'. De mail wordt in ieder geval verstuurd vanaf de e-mailadressen info@orthodontie-bordeaux.fr en web@amberjackb2b.com. In de e-mail staat dat je domein de vervaldatum heeft bereikt en verlengd moet worden via een link. Klik niet op deze link en markeer de e-mail als spam in je e-mailprogramma.

Update 7 september 2023

Er gaat een nieuwe phishingmail rond uit naam van Hostnet, met de onderwerpregel 'Je diensten werden gedeactiveerd'. In deze e-mail staat dat er een factuur niet betaald is. Ook word je gevraagd om op een betaallink te klikken. De e-mail is verstuurd vanaf verschillende e-mailadressen, die eindigen op @hermanveltmaat.nl. Klik niet op de link en markeer de e-mail als spam.

Update 24 augustus 2023

Er wordt een nieuwe phishingmail verstuurd uit naam van Hostnet. Deze e-mail heeft de onderwerpregel 'Account updaten' en wordt verstuurd vanaf het e-mailadres coinmerce@voorveldautoservice.nl. In de e-mail staat dat je je e-mailaccount moet actualiseren door op een link te klikken. Klik niet op deze link en markeer het bericht als spam in je e-mailprogramma.

Veelgestelde vragen over phishing en internetfraude

Wat is phishing?

Phishing beschrijft een situatie waarin mensen via e-mails naar een kopie van een website worden gelokt. Vaak wordt om gegevens als wachtwoorden, rekeningnummers en adressen gevraagd. Fraudeurs krijgen deze gegevens in handen en maken hier op verschillende manieren misbruik van.

Zelfs de meest oplettende lezer kan slachtoffer worden van phishing. Doordat phishingaanvallen zeer geavanceerd zijn opgezet, zijn ze lastig van legitieme berichten te onderscheiden. Dit maakt het belangrijk om te weten hoe je verschillen tussen betrouwbare en vervalste berichten kunt signaleren. Meer informatie over verschillende vormen van phishing lees je in ons artikel 'Wat is phishing?'.

Hoe herken ik een phishingmail?

 • Het is belangrijk om geen enkele afzender klakkeloos te vertrouwen. Omdat de naam van de afzender misleidend kan zijn, is het belangrijk om altijd te controleren vanaf welk e-mailadres een bericht afkomstig is. Dit kun je zien in de header
 • Twijfel je? Raadpleeg dan de website van de zogenaamde afzender of neem contact op. 
 • Direct weten of een link betrouwbaar is? Gebruik de ScamCheck van VeiligInternetten.nl.
 • Let op spel- of taalfouten. Als een e-mail veel fouten bevat, is de afzender vaak niet legitiem.
 • Klik nooit zomaar op een link in een e-mail. Beweeg met je muis over de link zodat je een korte impressie van het webadres krijgt. In phishingmails zie je vaak al gauw dat het om onbetrouwbare webadressen gaat. 
 • Fraudeurs gebruiken vaak linkverkorters, zoals t.co, bit.ly en goo.gl.
 • Toch een link gevolgd? Let op het SSL-certificaat. Controleer altijd of een website begint met ‘https://’ en of er een groen slot in de browser te zien is. Kijk ook naar de URL in de navigatiebalk van je browser. Deze moet overeenkomen met de site die je bezoekt.

Hoe herken ik een e-mail van Hostnet?

Onze e-mails worden altijd verstuurd vanaf adressen die eindigen op hostnet.nl, nieuws.hostnet.nl of hostnet-websitebuilder.nl. Let op: Ook onze leveranciers e-mailen soms uit onze naam. Enkele partners van Hostnet zijn:

 • Tucows.com
 • Opensrs.org

Krijg je een e-mail en twijfel je of deze écht van Hostnet is? Klik de e-mail weg en log via onze website in op Mijn Hostnet. Hier vind je alle belangrijke informatie over jouw gekozen diensten, gegevens en facturen. Als er onduidelijkheden zijn of wanneer je een phishingmail hebt opgemerkt, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze Klantenservice.

Wat moet je doen met een valse e-mail?

 • Als je een valse e-mail hebt ontvangen verzoeken we je dringend om niet op de links in de e-mail te klikken en geen gegevens in te vullen. Stuur de mail direct door naar onze Klantenservice en geef aan dat je een phishingmail hebt ontvangen. Wij ondernemen actie. 
 • Markeer de mail als spam of verplaats deze naar de ‘Ongewenst’ map. 
 • Als je toch op een link hebt geklikt hoef je je nog geen zorgen te maken. Je Mijn Hostnet-gegevens zijn dan nog niet achterhaald. Klik de website weg.
 • Heb je onverhoopt toch jouw Mijn Hostnet-gegevens ingevuld? Wijzig dan direct je wachtwoord. Als je dit wachtwoord ook voor andere accounts gebruikt, is het verstandig om ook daarvan het wachtwoord te wijzigen. Daarnaast adviseren we je om de computer te scannen op virussen.

Wat doet Hostnet tegen phishing?

Hostnet maakt gebruik van verschillende methoden om phishing te voorkomen. Dit zijn onder andere technieken die het voor e-mail providers mogelijk maken om te herkennen wanneer een bericht afkomstig is van een door ons vertrouwd platform (@hostnet.nl).

Omdat wij geen controle kunnen uitoefenen op platformen van externe partijen, kan het helaas toch voorkomen dat er phishing uit naam van Hostnet wordt verstuurd. Zodra dit wordt ontdekt, waarschuwen wij onze klanten zo snel mogelijk via deze pagina. Daarnaast nemen wij direct maatregelen om de phishing-link onbereikbaar te maken.

Meer over online veiligheid

Wat is SSL? Verstuur je websitegegevens veilig met een SSL-certificaat
Artikel

Wat is SSL? Verstuur je websitegegevens veilig met een SSL-certificaat

Hoe maak je een website veilig? Bekijk deze 9 handige tips!
Artikel

Hoe maak je een website veilig? Bekijk deze 9 handige tips!

Voorkom spam via je contactformulier in WordPress met reCAPTCHA [Handleiding]
Artikel

Voorkom spam via je contactformulier in WordPress met reCAPTCHA [Handleiding]

Vragen over phishing? Wij staan voor je klaar.

Bij Hostnet kun je rekenen op de beste service. 7 dagen per week.

Ons team van experts staat voor je klaar om technische kennis met jou te delen. Je kunt 7 dagen per week bij ons terecht. Ons team van vakkundige medewerkers helpt je graag op weg.

Stel je vraag via onze chat en krijg direct antwoord. Wel zo makkelijk.