Wat is SSL? Verstuur je websitegegevens veilig met een SSL-certificaat

Joris van de Wolfshaar
leestijd
Wat is SSL? Verstuur je websitegegevens veilig met een SSL-certificaat

Uit onderzoek van SIDN in samenwerking met MKB Servicedesk blijkt dat maar liefst 86% van de Nederlandse bedrijfswebsites die privacygevoelige informatie verwerken, de websitebeveiliging onvoldoende op orde heeft. Het gaat hier om honderdduizenden websites die bijvoorbeeld gegevens vanuit contactformulieren en betaalpagina’s verwerken. Deze websites doen dit via een http-verbinding in plaats van de wettelijk aanbevolen https-verbinding. Zo’n https-verbinding kun je tot stand brengen met een SSL-certificaat.

Maar wat is nu eigenlijk een SSL-certificaat? En hoe zit dat precies met de regelgeving rondom SSL-certificaten? Om meer te weten te komen over SSL-certificaten geef ik in dit artikel antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat is een SSL-certificaat?
  2. Hoe zit het met de wetgeving rondom SSL-certificaten?
  3. Welke invloed heeft een SSL-certificaat op SEO?
  4. Welke verschillende SSL-certificaten zijn er?
  5. Hoe installeer je een SSL-certificaat?

Wat is een SSL-certificaat?

SSL is een afkorting van Secure Socket Layer. SSL is feitelijk een protocol voor het creëren van een versleutelde verbinding tussen een webserver en een internetbrowser. Dankzij deze verbinding worden gegevens (zoals wachtwoorden, creditcardgegevens of e-mailadressen) versleuteld en dus veilig verstuurd.

Een SSL-certificaat zorgt voor de encryptie van de verbinding en het valideren van de website-identiteit. Als je een SSL-certificaat dus op je server of webhostingpakket plaatst, wordt er (mits je je bezoekers automatisch doorstuurt) een beveiligde https-verbinding tot stand gebracht tussen je server en je subdomein of je domein.

Als het SSL-certificaat correct is geïnstalleerd, zie je ‘https://’ in de adresbalk van je browser verschijnen. Daarnaast zijn websites die gebruikmaken van een SSL-certificaat te herkennen aan een groen slotje of een groen vinkje voor de domeinnaam in de adresbalk. Ook zijn er SSL-certificaten waarbij de hele bedrijfsnaam in de adresbalk staat, zoals hieronder. In dit geval is de organisatie voorafgaand aan het verstrekken van het certificaat uitgebreid gecontroleerd door de uitgevende instantie (zie ook ‘De verschillende SSL-certificaten’).

Zorg voor een veilige https-verbinding met SSL. Zo maak je van je bezoekers klanten.

Wetgeving

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht je de persoongegevens die je via internet verwerkt te beveiligen. De Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen CBP: College Bescherming Persoonsgegevens) adviseert organisaties daarom SSL-certificaten te gebruiken. Beveilig je persoonsgegevens niet, dan kun je in het uiterste geval een boete krijgen.​

Invloed op SEO

Sinds 2014 zorgt een SSL-certificaat al voor een betere SEO-ranking. In 2017 gaat het hebben van een SSL-certificaat alleen nog maar zwaarder meewegen. Google gaat websites met formulieren die niet beveiligd zijn namelijk aanmerken als ‘not secure’. Deze websites komen daardoor minder hoog in de zoekresultaten in Google te staan.

Naast de invloed op SEO heeft een SSL-certificaat ook een ander marketingvoordeel. Bezoekers op je website zullen namelijk door het SSL-certificaat zien dat je aandacht en zorg besteedt aan je website. Hierdoor zullen ze jouw website eerder vertrouwen, wat voor jou een voordeel ten opzichte van je concurrent kan zijn.

De verschillende SSL-certificaten

Er zijn verschillende SSL-certificaten beschikbaar. De certificaten verschillen in prijs en in unieke eigenschappen.

1. Let’s Encrypt Wildcard (gratis)

Dit certificaat (via Let’s Encrypt) beschermt jouw domeinnaam en alle subdomeinen. Let’s Encrypt Wildcard is gratis en zeker voor particulier gebruik erg geschikt.

2. Standaard SSL (betaald)

Met Standaard SSL beveilig je 1 website. Dit is vooral handig voor particulieren, bloggers en startende ondernemers.

2. Wildcard SSL (betaald)

Met een Wildcard SSL-certificaat zorg je voor een veilige verbinding van 1 domeinnaam en alle bijbehorende subdomeinen. Zo hoef je niet voor elk subdomein een nieuw certificaat aan te vragen.

3. EV SSL (betaald)

Het EV SSL-certificaat beveiligt 1 website. Daarnaast worden je bedrijfsgegevens gecontroleerd en wordt je bedrijfsnaam in de internetbrowser getoond. Dit is voor je bezoekers een teken dat jij te vertrouwen bent en ze weten hierdoor met wie ze te maken hebben. Als ondernemer kan dit je betere commerciële resultaten opleveren.

Wil je meer weten over de verschillende typen SSL-certificaten? Kijk dan op: https://www.hostnet.nl/ssl.

Een SSL-certificaat installeren

Om jouw website te beveiligen moet je eerst een SSL-certificaat aanschaffen. Nadat je het certificaat hebt gekocht en de eventuele controles zijn uitgevoerd, kun je het op jouw server of webhostingpakket, zoals WordPress Hosting installeren. Als je je site via een pakket bij Hostnet host, installeren wij voor jou het SSL-certificaat. Ook het verlengen gaat automatisch. Heb je een eigen hosting? Dan mailen we je het certificaat ter installatie en herinneren we je er tijdig aan het certificaat te verlengen.

Het installeren van een SSL-certificaat spreekt dus voor zich. Maar mocht je toch vragen hebben, dan helpt onze Klantenservice je hier natuurlijk graag mee.

Let op: Als je al een website hebt en een SSL-certificaat gaat gebruiken, dan moet je zelf http nog doorverwijzen naar https. Denk er ook aan dat je linkjes met http aanpast naar https-linkjes in bijvoorbeeld Google Webmasters, Google Analytics, eventuele WordPress-plugins en je socialshare-accounts. Meer hierover vind je op onze Helpdesk.

Delen
Joris van de Wolfshaar

Joris van de Wolfshaar is Marketing Lead bij Hostnet. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de website, online campagnes en vindbaarheid. Voor hem vormen deze werkzaamheden een mooie combinatie van zijn interesses in design, marketing en techniek.

Reacties 1
  • Er staat volgens mij nergens dat een SSL certificaat verplicht is. Wel is dit de meest voor de hand liggende manier om een website te beveiligen. Mijn complimenten voor de mooie click-bait in de verstuurde mailcampagne.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet