Wat is https? En hoe stel je dit in voor je website?

Lysanne Hopman
leestijd
Wat is https? En hoe stel je dit in voor je website?

Als je een website gaat maken, kan een goede beveiliging niet ontbreken. Zo ook een veilige websiteverbinding met https. Maar wat is https? En hoe krijg je https op jouw website? Dat en meer lees je in dit artikel.

Wat is http?

Http is de afkorting van ‘Hyper Text Transfer Protocol’. Het is een protocol waarmee een client (bijvoorbeeld een webbrowser of app) en een server (computer) met elkaar kunnen communiceren, om zo data met elkaar uit te wisselen.

Wek vertrouwen bij je bezoekers met een https-verbinding via SSL. Inclusief automatische installatie.

Wat is https?

Https staat voor ‘Hyper Text Transfer Protocol Secure’. Het is een protocol waarmee een client en een server versleuteld data met elkaar kunnen uitwisselen. Https is dus een beveiligde versie van http.

Hoe werkt http(s)?

Http(s) wordt gebruikt om een webpagina te laden. Stel jij wilt een website bezoeken en typt de url van de website in je browser in. Hiermee krijgt de browser jouw verzoek binnen om op zoek te gaan naar die website en stuurt een verzoek (https request) op het internet. Vervolgens krijgt de server waarop die website staat het verzoek van de browser binnen en biedt via een http response de benodigde data aan. Nu kan je browser de website aan jou tonen.

Wat is het verschil tussen http en https?

Http en https werken exact hetzelfde. Het enige verschil is dat het https-protocol een extra beveiligingslaag heeft. Dit betekent dat niemand kan meekijken met de data die wordt uitgewisseld.

Wat is een https-verbinding?

Een https-verbinding is een versleutelde verbinding tussen een browser en een server. Dit komt tot stand via SSL (Secure Sockets Layer), een protocol dat zorgt voor een extra beveiligingslaag. Hierdoor kunnen je bezoekers veilig informatie versturen, zoals persoonsgegevens, wachtwoorden en bankgegevens.

Hoe herken je https?

Https herken je door een website te controleren op de onderstaande punten:

 • Als je een website gaat bezoeken via Google Chrome, krijg je vooraf geen grote veiligheidswaarschuwing.
 • Je ziet een slotje in de adresbalk.
 • Als je op het slotje klikt, zie je staan dat de verbinding is beveiligd. Je kunt hierop klikken voor meer informatie.
 • De url in de adresbalk begint met ‘https://’.

Waarom https gebruiken?

Https bied je als website-eigenaar voordelen. Hieronder vind je er 4:

 1. Beveiliging
  Een https-verbinding is versleuteld. Hierdoor zijn de gegevens die worden uitgewisseld onleesbaar voor kwaadwillenden. Niemand kan dus de gegevens onderscheppen via de verbinding.
 2. Authenticatie
  Bij https wordt de identiteit van de server geverifieerd, zodat je bezoekers ervan uit kunnen gaan dat ze daadwerkelijk zaken doen met jou. Let op: dit geldt alleen bij betaalde SSL-certificaten. (Verderop lees je meer over de certificaten.)
 3. Vertrouwen
  Een https-verbinding wekt vertrouwen bij bezoekers en verhoogt de gebruiksvriendelijkheid van je site. Bovendien krijgen ze niet eerst een beveiligingswaarschuwing te zien als ze jouw website willen bezoeken.
 4. Hoger in Google
  Google geeft websites met een https-verbinding en hogere plek in de zoekresultaten. Dit zorgt voor een betere SEO.

Is https verplicht?

In de meeste gevallen is het verplicht om te zorgen dat je website een https-verbinding heeft. Volgens de AVG is dit nodig als je persoonsgegevens verwerkt. Als website-eigenaar doe je dit al snel, bijvoorbeeld wanneer je een contactformulier op je website hebt staan. Of als je e-mailadressen verzamelt voor je nieuwsbrief.

Kortom, je kunt het best in alle gevallen zorgen voor een https-verbinding. Zo weet je zeker dat dit onderdeel van je site voldoet aan de AVG.

Hoe krijg ik https op mijn website?

Je vraagt je wellicht af: hoe krijg ik https op mijn website? Dat doe je met een SSL-certificaat. Een SSL-certificaat plaatst een extra beveiligingslaag over je websiteverbinding en zorgt ervoor dat de identiteit van een site wordt gevalideerd. Wat SSL precies is, lees je in het onderstaande artikel.

Een SSL-certificaat kopen

Een SSL-certificaat koop je bijvoorbeeld bij een domein- of hostingprovider. Zo ook bij Hostnet. Wij bieden 4 soorten SSL-certificaten aan:

 1. Let’s Encrypt Wildcard SSL
  Dit is een gratis SSL-certificaat waarmee je 1 hoofddomein en onderliggende subdomeinen beveiligt. Let’s Encrypt Wildcard SSL zit gratis inbegrepen bij al onze hostingpakketten.
 2. Standaard SSL
  Dit certificaat is geschikt voor particuliere websites en blogs. Hiermee beveilig je 1 hoofddomein.
 3. Wildcard SSL
  Met een Wildcard SSL-certificaat beveilig je 1 hoofddomein en alle subdomeinen die eronder vallen.
 4. EV SSL
  Een EV SSL-certificaat is bedoeld voor webshops en bedrijven. Je beveiligt 1 hoofddomein. Daarnaast word je uitgebreid gecontroleerd door Sectigo, waardoor je meer vertrouwen wekt bij bezoekers.

Met alle 4 de certificaten zorg je voor een https-verbinding. Maar let op: er zijn verschillen tussen de certificaten. Een betaald SSL-certificaat biedt je bijvoorbeeld meer voordelen dan een gratis variant. Daarom raad ik je aan om er meer over te lezen in onze uitgebreide gids ‘Wat is SSL?’ voordat je een keuze maakt.

Product

SSL

Bied je bezoekers een veilige websiteverbinding. Beveilig ‘m met een SSL-certificaat.

 • Automatische installatie
 • Beter vindbaar in Google
 • Veilige https-verbinding
 • Privacybestendig
 • Vertrouwen bij bezoekers
 • 7 dagen p/w support

Conclusie

Je bent aan het eind gekomen van dit artikel. Je weet wat http en https is en wat het verschil ertussen is. Ook heb je gelezen waarom https belangrijk is en hoe je dit gebruikt voor je website.

Extra tip: zorg voor een veilige website

Een https-verbinding regelen, is een al goede stap om een veilige website te maken. Het is alleen niet genoeg. Er kunnen altijd kwetsbaarheden zitten in bijvoorbeeld thema’s, plugins of contactformulieren die je gebruikt voor je site. Zorg daarom voor meer beveiligingsmaatregelen, zoals het instellen van reCAPTCHA op formulieren. Of het maken van back-ups. Meer handige tips vind je in onze security-artikelen op Hostnet Academy.

Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet