Regelmatig phishingmails uit naam van Hostnet in omloop

Athiná Fourtounidis
leestijd
Regelmatig phishingmails uit naam van Hostnet in omloop

Phishing; een vorm van online oplichting waarbij mensen nietsvermoedend persoonlijke informatie en betaalgegevens delen met fraudeurs. Wij leggen je uit hoe je het kunt herkennen en hoe je ermee omgaat. Zo kunnen we samen vervelende situaties voorkomen. 

Wat is phishing?

Phishing beschrijft een situatie waarin mensen via e-mails naar een kopie van een website worden gelokt. Hier worden om gegevens als wachtwoorden, rekeningnummers en adressen gevraagd. Fraudeurs krijgen deze gegevens in handen en maken hier op verschillende manieren misbruik van. 

Zelfs de meest oplettende lezer kan slachtoffer worden van phishing. Door dat phishingaanvallen zeer geavanceerd zijn opgezet, zijn ze lastig van legitieme berichten te onderscheiden. Dit maakt het belangrijk om te weten hoe je verschillen tussen betrouwbare en vervalste berichten kunt signaleren.  

Hoe kun je phishingaanvallen herkennen?

  • Het is belangrijk om geen enkele afzender klakkeloos te vertrouwen. Controleer altijd vanaf welk e-mailadres een bericht afkomstig is. Zo stuurt Hostnet enkel berichten vanuit adressen die op ‘hostnet.nl’ eindigen.
  • Klik nooit zomaar op een link in een e-mail. Beweeg met je muis over de link zodat je een korte impressie van het webadres krijgt. In phishingmails zie je vaak al gauw dat het om onbetrouwbare webadressen gaat. 
  • Let op het SSL-certificaat; controleer altijd of een website begint met ‘https’. 
  • Let op spel- of taalfouten. Als een e-mail veel fouten bevat, is de afzender vaak niet legitiem. 

Wat moet je doen met een valse e-mail?

Als je een valse e-mail hebt ontvangen verzoeken we je dringend om niet op de links in de e-mail te klikken en geen gegevens in te vullen. Verwijder de e-mail direct. 

  • Als je toch op een link hebt geklikt hoef je je nog geen zorgen te maken. Je Mijn Hostnet-gegevens zijn dan nog niet achterhaald. Klik de website wel direct weg. 
  • Heb je onverhoopt toch jouw Mijn Hostnet-gegevens ingevuld? Wijzig dan direct je wachtwoord. Als je dit wachtwoord ook voor andere accounts gebruikt, is het verstandig om ook daarvan het wachtwoord te wijzigen. Daarnaast adviseren we je om de computer te scannen op virussen. 

Hoe herken je een e-mail van Hostnet?

Onze e-mails worden altijd verstuurd vanaf adressen die eindigen op @hostnet.nl of @nieuws.hostnet.nl. Staat er een link in een van onze e-mails en twijfel je of je hier wel op kunt klikken? Alle acties kunnen ook worden uitgevoerd in Mijn Hostnet, dus het is nooit noodzakelijk om op een link te klikken. 

Krijg je een e-mail en twijfel je of deze écht van Hostnet is? Klik de e-mail weg en log via onze website in op Mijn Hostnet. Hier vind je alle belangrijke informatie over jouw gekozen diensten, gegevens en facturen. Als er onduidelijkheden zijn of wanneer je een phishingmail hebt opgemerkt, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze Klantenservice via telefoon (020-7500800), chat of e-mail (helpdesk@hostnet.nl).

Delen

Athiná Fourtounidis

Athiná is een boekenwurm met een liefde voor schrijven. Naast haar diverse job als communicatiespecialist bij Hostnet houdt zij van reizen, fitness en mode.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet