Houd je cms veilig met updates [Checklist]

Lysanne Hopman
leestijd
Houd je cms veilig met updates [Checklist]

Gebruik je een cms (contentmanangementsysteem) voor je website? Dan is het belangrijk dat je deze up-to-date houdt. Maar waarom zou je dit doen en hoe onderhoud je het cms op de juiste manier? Daar kom je achter door dit artikel te lezen.

Waarom een cms updaten?

Een cms updaten, is cruciaal om je website fit te houden. Hieronder bespreek ik een aantal belangrijke redenen om je cms te updaten.

1. Betere beveiliging

Allereerst zorg je voor een betere beveiliging. Cms-updates bevatten namelijk vaak een patch, een stuk software om fouten of lekken op te lossen. Hierdoor maak je de kans kleiner dat je website gevoelig is voor hackers.

2. Prestatieverbeteringen

Een update kan ook optimalisaties bevatten, zodat de prestaties van je website worden verbeterd. Denk hierbij aan snellere laadtijden. Hiermee zorg je voor een gebruiksvriendelijke website.

3. Nieuwe functies

Tot slot zijn er met een cms-update nieuwe functies verkrijgbaar. Wanneer je zo’n update uitvoert, krijg je toegang tot nieuwe mogelijkheden binnen je cms.

Ontwikkel websites op betrouwbare en stabiele webhosting. Inclusief SSL en zakelijke e-mail.

De risico’s van niet updaten

Je cms niet updaten, brengt risico’s met zich mee. Het grootste risico is dat je websitebeveiliging niet op orde is. Cms-systemen die verouderd zijn, zijn kwetsbaar. En een kwetsbaar systeem betekent dat het voor hackers en andere kwaadwillenden makkelijker is om je site binnen te dringen. Herstel van zo’n aanval kost veel, zowel financieel als je reputatie.

Een ander risico is dat software niet meer goed werkt. Hierdoor is het mogelijk dat er fouten, storingen of een gehele crash ontstaat. Dit zorgt voor een slechte ervaring bij bezoekers of je kunt een bepaald element op je site niet meer uitvoeren.

Hoevaak moet je een cms updaten?

Je kunt het best een cms regelmatig updaten. Maar wat is regelmatig? Hieronder vind je 4 situaties:

 1. beveiligingsupdates: direct
 2. nieuwe cms-versie: direct
 3. prestatie-updates: geen directe prioriteit
 4. functie-updates: geen directe prioriteit

Hoe update je jouw cms?

De vraag is nu, hoe update je jouw cms? Daar ga ik je bij helpen. Hieronder vind je een handige checklist die je kunt gebruiken om je cms te updaten.

1. Check op updates

Allereerst moet je natuurlijk checken of er nieuwe updates beschikbaar zijn voor je cms. Veel cms’en bevatten een ingebouwde functie waarmee je controleert of er een update beschikbaar is. Gebruik je bijvoorbeeld WordPress? Nadat je inlogt in de Admin-omgeving zie je op het Dashboard of er updates beschikbaar zijn en welke dat zijn. 

2. Maak een back-up

Voordat je een of meerdere updates uitrolt, is het belangrijk dat je een back-up van je website maakt. Gaat er na de update iets mis met je site? Dan kun je altijd de meest recente versie terugplaatsen. In het onderstaande artikel lees je stap voor stap hoe je een back-up maakt van je website.

3. Test de update

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan is het verstandig om de update(s) eerst te checken op een ontwikkelomgeving. Dit is een kopie van je website die niet online staat en bedoeld is om elementen te testen. Wanneer de update naar behoren werkt, kun je de update(s) live uitrollen.

4. Update het cms

Het is tijd om het cms te updaten. Hoe je dit doet, verschilt per cms. Daarom heb ik een aantal handleidingen voor je gezocht:

5. Controleer of alles werkt

Tot slot controleer je of de update goed is uitgevoerd en je website niet stuk is gegaan. Mocht er alsnog iets verkeerd zijn gegaan, dan zet je de laatste back-up terug en neem je contact op met de ontwikkelaars om het probleem te verhelpen.

Ik update mijn cms regelmatig

Laden ... Laden …

In het kort

Cms-updates zijn belangrijk om je website en cms veilig te houden, en toegang te krijgen tot betere prestaties en functies. Door regelmatig een update voor je cms uit te voeren, houd je hackers buiten de deur. Zorg er wel voor dat je eerst een back-up maakt en de update test in een ontwikkelomgeving om te zorgen dat je site niet stuk gaat.

Heb jij nog tips om een cms te updaten? Laat een reactie achter!

Product

WordPress-website maken

Breng je idee tot leven. WordPress is de ideale start voor je blog, website of webshop.

 • 7 dagen p/w hostingsupport
 • Zakelijke e-mail
 • Gratis https-verbinding
 • Ruime keuze in thema’s en plugins
 • Automatisch geïnstalleerd
 • Direct aan de slag
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties 2
 • Patchman?
  Dit product bieden jullie toch aan? het kan veel problemen voorkomen…

  • Hoi Boris,

   Het klopt inderdaad dat wij gebruikmaken van Patchman. Dit is software om de websites op ons hostingplatform te controleren op malware en softwarelekken.

   Groetjes,

   Lysanne

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet