Onderhoud je contentmanagementsysteem (cms)

Eddy Pouw
leestijd
Onderhoud je contentmanagementsysteem (cms)

Gebruik jij een contentmanagementsysteem (cms), bijvoorbeeld om een WordPress-website te maken en te onderhouden? Dan is het noodzakelijk dat je, net zoals bij software, regelmatig updates uitvoert. Het is belangrijk om te weten wat er kan gebeuren als je jouw cms niet updatet. Zo kunnen hackers bijvoorbeeld misbruik maken van websites met een verouderd cms. Hoe kun je dit tegengaan?

Waarom is een update belangrijk?

De maker van jouw cms voegt regelmatig nieuwe functies toe in een update. Door de update te installeren, zorg je er niet alleen voor dat je deze functies kunt gebruiken, maar ook dat je nieuwe plugins kunt blijven installeren. Dit zijn niet de enige redenen om je cms te updaten. De belangrijkste reden om je cms te updaten, is namelijk om te voorkomen dat je website wordt gehackt.

Hoe gaan hackers te werk?

Elk cms is opgebouwd uit talrijke scripts die belangrijk zijn voor de werking van je website. Deze scripts kunnen echter een beveiligingslek bevatten. Hackers zoeken via zoekmachines naar websites met een bekend beveiligingslek. Via het beveiligingslek kunnen zij bijvoorbeeld data uit je database stelen of verwijderen of schadelijke software verspreiden via jouw website. Daarnaast toont de browser van je bezoekers een waarschuwing dat jouw website niet veilig is, als er schadelijke software is aangetroffen.

Wat kun je zelf doen?

De maker van jouw cms zal snel een nieuwe versie uitbrengen na het ontdekken van een beveiligingslek. Het installeren van deze update voorkomt dat hackers alsnog misbruik maken van dit beveiligingslek op jouw website. Het beste is om frequent de website van jouw cms en plugins te bezoeken voor de nieuwste versie. Als jouw website al is gehackt, dien je een back-up van de website terug te plaatsen. Een back-up maak je door regelmatig de data van jouw website op je computer op te slaan. Op onze Helpdesk staat beschreven hoe je een back-up maakt van je website bij Hostnet.

Delen
Eddy Pouw

Eddy was tot voor kort werkzaam als Software Engineer bij Hostnet.

Reacties 2
 • Patchman?
  Dit product bieden jullie toch aan? het kan veel problemen voorkomen…

  • Hoi Boris,

   Het klopt inderdaad dat wij gebruikmaken van Patchman. Dit is software om de websites op ons hostingplatform te controleren op malware en softwarelekken.

   Groetjes,

   Lysanne

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet