Gebruik jij een contentmanagementsysteem (cms), bijvoorbeeld om een WordPress-website te maken en te onderhouden? Dan is het noodzakelijk dat je, net zoals bij software, regelmatig updates uitvoert. Het is belangrijk om te weten wat er kan gebeuren als je jouw cms niet updatet. Zo kunnen hackers bijvoorbeeld misbruik maken van websites met een verouderd cms. Hoe kun je dit tegengaan?

Waarom is een update belangrijk?

De maker van jouw cms voegt regelmatig nieuwe functies toe in een update. Door de update te installeren, zorg je er niet alleen voor dat je deze functies kunt gebruiken, maar ook dat je nieuwe plugins kunt blijven installeren. Dit zijn niet de enige redenen om je cms te updaten. De belangrijkste reden om je cms te updaten, is namelijk om te voorkomen dat je website wordt gehackt.

Hoe gaan hackers te werk?

Elk cms is opgebouwd uit talrijke scripts die belangrijk zijn voor de werking van je website. Deze scripts kunnen echter een beveiligingslek bevatten. Hackers zoeken via zoekmachines naar websites met een bekend beveiligingslek. Via het beveiligingslek kunnen zij bijvoorbeeld data uit je database stelen of verwijderen of schadelijke software verspreiden via jouw website. Daarnaast toont de browser van je bezoekers een waarschuwing dat jouw website niet veilig is, als er schadelijke software is aangetroffen.

Wat kun je zelf doen?

De maker van jouw cms zal snel een nieuwe versie uitbrengen na het ontdekken van een beveiligingslek. Het installeren van deze update voorkomt dat hackers alsnog misbruik maken van dit beveiligingslek op jouw website. Het beste is om frequent de website van jouw cms en plugins te bezoeken voor de nieuwste versie. Als jouw website al is gehackt, dien je een back-up van de website terug te plaatsen. Een back-up maak je door regelmatig de data van jouw website op je computer op te slaan. Op onze Helpdesk staat beschreven hoe je een back-up maakt van je website bij Hostnet.

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer