Hoe maak je een coachingswebsite? 12 tips van een professionele designer

Romy Veul
leestijd
Hoe maak je een coachingswebsite? 12 tips van een professionele designer

Je weet dat je een website nodig hebt als coach. Maar waar begin je? Als coach ben je heel goed in jouw vak: mensen helpen. Maar een website maken voelt misschien als veel technische rompslomp. Gelukkig kan dat enorm meevallen. Hoe je een coachingswebsite maakt die ook echt klanten oplevert? Designer Bryan Jansen deelt zijn 12 beste tips met je om een steengoede én converterende website te maken als coach. Zonder technisch gedoe!

Waarom je een coachingswebsite nodig hebt?

Misschien timmer je al hard aan de weg en krijg je veel klanten via LinkedIn of Instagram of zelfs via via. Toch mag een coachingswebsite niet ontbreken. Het is de enige digitale plek die jij 100% in de hand hebt en waarvoor je niet afhankelijk bent van algoritmes of je netwerk. Plus: áls mensen geïnteresseerd zijn in jouw coachingsaanbod, komen ze graag meer te weten over wie je bent, wat je doet en wat je aanbod precies is. Je website is dé plek waar je dat alles op een rij zet.

Om deze redenen is een eigen website een must als coach:

  • Dankzij een eigen website ben je beter vindbaar via Google, ChatGPT en andere zoektools.
  • Je hebt hier alle ruimte om te vertellen over je aanbod, werkwijze en achtergrond. Daardoor kun je er meer over zeggen dan bijvoorbeeld op social media.
  • Je kunt hier veel soorten informatie bundelen: informatie over jou, een helder overzicht van je aanbod, reviews, je contactgegevens, etc.
  • Het wekt vertrouwen bij mogelijke klanten dat ze direct op jouw site uitkomen als ze je naam in Google typen.
  • Je hebt een plek waar je mensen voor meer informatie naartoe kunt verwijzen, bijvoorbeeld vanaf LinkedIn of op je visitekaartjes.
  • Je website kan ook onderdeel van je salesfunnel zijn. Zo kun je via je website mensen een afspraak laten plannen, zich laten abonneren op je nieuwsbrief of sessies of programma’s laten aanschaffen.

Welke pagina’s mogen niet ontbreken op een coachingwebsite?

Een coachingwebsite hoeft niet veel pagina’s te hebben. Maar deze webpagina’s zijn vaak onmisbaar:

  • De homepagina is een samenvatting van je hele website. Hier vertel je in het kort voor wie je er bent, wat je aanbod is en waarom je dit doet. Ook reviews kun je hier een plek geven. Het doel is dat mensen op je homepage getriggerd worden om door te klikken naar andere pagina’s op je site.
  • De pagina ‘Over mij’ is dé plek om jouw missie uit te dragen en te vertellen waarom je doet wat je doet. Wie ben jij en waarom kiezen mensen juist voor jou?
  • Op je aanbodpagina maak je duidelijk wat je aanbiedt en zet je eventuele pakketten. Ook nodig je de lezer uiteraard uit om een kennismaking in te plannen.
  • Een contactpagina is uiteraard onmisbaar. Zet hier je contactgegevens en een eenvoudig contactformulier. Ook kun je hier eventueel een tool als Calendly zetten, waarmee mensen direct een afspraak in je agenda kunnen inplannen.

Verder kun je denken aan deze 3 optionele pagina’s:

  • Op een pagina ‘Gratis’ kun je eventueel gratis weggevers zetten die je aanbiedt. Denk aan een e-book, je nieuwsbrief of een mini-cursus.
  • Op een blogpagina kun je artikelen zetten waarin je belangrijke onderwerpen bespreekt. Blogartikelen zijn goed voor je zichtbaarheid en je laat er je expertise mee zien.
  • Een pagina met reviews kan ook een optie zijn als je graag veel reviews wilt laten zien of uitgebreide ervaringsverhalen een plek op je site wilt geven.
  • Landingspagina’s die speciaal bedoeld zijn om via Google mensen naar je website te trekken met specifieke zoektermen (zoals ‘coach Amsterdam’ of ‘businesscoach voor vrouwen’). Die pagina’s kun je eventueel ook gebruik om advertenties naartoe te laten verwijzen.

Is een one-pager ook een optie?

Sommige coaches kiezen voor een one-pager. Dat is een website die uit slechts één pagina bestaat. Op die ene pagina zet je alle informatie, dus je aanbod, wie je bent, je reviews, het contactformulier, etc. Dit kan ook een goede optie zijn als je geen tijd hebt om een volledige site te maken. Houd wel rekening met een paar nadelen van een one-pager:

  • Dit is minder aantrekkelijk voor SEO (minder pagina’s = minder kansen om gevonden te worden).
  • Op een one-pager kun je minder informatie kwijt dan op een uitgebreidere website. 
  • Lezers moeten veel scrollen om bijvoorbeeld je aanbod te zien te krijgen. Niet iedereen zit daarop te wachten.

Daarom is het soms beter om de informatie wel te verdelen over meerdere pagina’s.

Hoe maak je een coachingwebsite?

Je weet nu aan welke pagina’s je moet denken als je een coachingswebsite gaat maken, maar hoe pak je het vervolgens goed aan? Deze 12 tips van een professionele designer helpen je verder.

Tip 1. Regel je hosting en domeinnaam

Om een coachwebsite te maken, heb je allereerst een hostingspakket voor je website én een domeinnaam nodig. Denk uiteraard goed na over je domeinnaam. Heb je al een bedrijfsnaam bedacht? Dan is het logisch om die als domeinnaam aan te houden. Je kunt ook je eigen naam gebruiken. Check wel altijd even of je domeinnaam nog beschikbaar is. Als je Petra de Vries heet, is de kans groot dat iemand die naam al heeft geclaimd. Sorry!

Bekijk ook zeker onze tips om een domeinnaam te bedenken.

En je hosting regelen? Dat doe je natuurlijk bij Hostnet! Al voor een paar tientjes per jaar is jouw hosting goed geregeld. Zo ben je zeker van een website die altijd in de lucht is.

Tip 2. Denk na over je huisstijl

Als coach ben jij je merk. De uitstraling van je website moet passen bij wat jij als coach wilt uitstralen. Denk dus goed na over de kleuren, lettertypes en stijl die bij jouw website passen. Die zijn heel bepalend voor de eerste indruk die iemand van je krijgt.

Wanneer je voor een zwart-witte site met strakke lettertypes gaat, straal je bijvoorbeeld iets heel anders uit dan als je kiest voor een knalroze site met speelse letters. De zwart-witte site komt vooral zakelijk over; de roze site meer speels, vrolijk en informeel. Kies dus niet alleen voor kleuren die jij mooi vindt, maar ook voor kleuren die passen bij jouw coachbedrijf.

Wist je dat kleurkeuzes ook invloed hebben op hoe de lezer jou ziet? Zo straalt blauw vaak betrouwbaarheid uit, roept groen rust op en staat knalrood vaak voor rebelsheid en vurigheid.

Het beste is om een huisstijl uit te werken of om die door een vormgever te laten maken voor je. Noteer welke kleuren je gebruikt (inclusief specifieke kleurcodes), zodat je altijd de juiste kleuren te pakken hebt. Kies ook welke 1 of 2 lettertypes je gebruikt en welke elementen je verder wilt toepassen op je site. Zo zorg je voor consistentie op je website. Ook helpt een huisstijl je om andere uitingen (zoals social-media-posts) in dezelfde stijl vorm te geven als je website.

Hieronder zie je bijvoorbeeld het verschil tussen de website van mindfulnesscoach Esther van Jadana Coaching (rustige kleuren en weinig afleidende elementen), businesscoach Suzanne van Schaik (veel zwart en strakke vormgeving) en kindercoach Sandra van Mindful Meiden (vrolijke kleuren en speelse lettertypes).

Tip 3. Neem een template als basis

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden als je een eigen coachingswebsite maakt. Wij raden aan om te starten met een template. In onze eigen drag & drop-editor kun je eenvoudig, zonder technische kennis, je eigen website maken en heb je de keuze uit talloze templates. 

Zo’n template bespaart je veel tijd. Alle elementen zitten er al in. Jij hoeft alleen nog alles eigen te maken door foto’s, teksten, kleuren en lettertypes aan te passen. Daarna heb je een website die niemand anders heeft, maar die toch zonder al te veel moeite te maken was. Technische kennis heb je er niet voor nodig.

Daphne Scholte, eigenaresse van Mijn Dierenfotograaf, maakte haar website met onze Website Builder. Kijk maar hoe mooi dat eruitziet.

Tip 4. Gebruik echte foto’s van jezelf

Mensen willen weten wie je bent. Iemand schakelt tenslotte niet zomaar een coach in. Er moet een  klik zijn, de coach moet vertrouwd voelen en iemand moet ook het idee hebben dat jij een fijn persoon bent. Persoonlijke foto’s dragen daaraan bij.

Gebruik daarom  authentieke foto’s van jezelf: een professionele foto die past bij wat je als coach wilt uitstralen. Daarmee straal je vertrouwen uit en geef je ook het idee dat je benaderbaar bent. 

Tip: met kleding of houding kun je op foto’s meer van jezelf laten zien. Met een chic maatpak straal je bijvoorbeeld iets heel anders uit dan als je op de foto’s met Happy Socks of in een roze jurk poseert. Alles is prima, maar zorg wel dat je kledingstijl en houding past bij wat je wilt uitstralen. Als spiritueel coach ga je waarschijnlijk niet met je handen in je zij poseren; als businesscoach die mensen coacht om hun eerste miljoen te verdienen is dat dan weer wél een passende pose.

Hieronder zie je bijvoorbeeld hoe Wieteke van Diggele (ondernemerscoach en virtual assistant) met persoonlijke foto’s direct de aandacht trekt. Zij wil specifiek vrouwelijke ondernemers aantrekken die het net even anders doen. Haar headerfoto past daar heel goed bij.

Tip 5. Richt je op de lezer (‘jij’ in plaats van ‘ik’)

Vaak zie je websites met veel ‘ik’-taal. Coaches schrijven regelmatig vanuit zichzelf. Logisch op zich. Maar voor de bezoeker is het vooral belangrijk wat jouw coaching oplevert. Coachees willen zeker weten dat jij de juiste coach voor hen bent en willen checken of je ook de juiste persoon bent voor hun doelen of problemen.

Schrijf dus niet alleen over wat jij doet en waarom je dat zo geweldig leuk vindt. Benoem vooral ook voor wíe je dat doet, welke problemen je oplost en wat jouw coaching de doelgroep concreet oplevert. Gebruik herkenbare voorbeelden en situaties. Zo voelt de bezoeker zich al vanaf de eerste alinea op je homepage aangesproken.

Tip 6. Schrijf scanbare teksten

De gemiddelde bezoeker leest je website niet woord voor woord, vanaf de begin- tot de slotzin. Hij leest scannend en bekijkt dus alleen bepaalde elementen van je tekst. Zorg daarom dat ook de scannende lezer op jouw site snel vindt wat hij zoekt. Dat doe je met:

  • duidelijke tussenkoppen na elke 2-3 alinea’s
  • korte alinea’s van maximaal 4-5 zinnen
  • afwisseling van lopende tekst met opsommingen
  • teksten die niet té lang zijn
  • foto’s, quotes of reviews tussendoor
  • tekstvakken in verschillende kleuren
  • visuele elementen, zoals pijlen of cirkels, bij belangrijke informatie
  • vetgedrukte woorden

Volgens onderzoek van de Nielsen Norman Group leest maar 16% van de mensen een webpagina woord voor woord. De rest scant een tekst. Maak het de scannende lezer dus makkelijk door duidelijk te maken waar de belangrijkste informatie staat.

Tip 7. Voeg social proof toe

Reviews mogen niet ontbreken op je coachwebsite. Zo blijkt uit onderzoek van Yelp onder 2.000 Amerikanen dat zo’n 93% van de mensen reviews checkt voordat ze een dienst of product afnemen. Waarom? Omdat ze zeker willen weten dat jij niet alleen zegt een goede coach te zijn, maar dat eerdere klanten ook echt die ervaring hebben. Reviews maken je betrouwbaarder als coach en geven nieuwe klanten een beter beeld of jij de juiste coach voor hen bent.

Hoe je reviews verzamelt? Door je eerdere klanten te vragen om in het kort hun ervaring met jou te delen! Leg hen bij voorkeur een paar vragen voor, zodat ze precies weten wat ze in de review kunnen zetten. Plaats die reviews vervolgens met een voornaam en eventueel een foto erbij (als je cliënt daar akkoord mee gaat!) op je homepage, op je dienstenpagina en eventueel op een aparte pagina met reviews.
Zo heeft coach en therapeut Judith Menken op haar website een carrousel met reviews van cliënten staan. Een voorbeeld daarvan is deze:

Wat nog meer helpt om social proof op te bouwen? Logo’s van certificeringen die je hebt behaald of belangrijke keurmerken! Dit zijn een paar keurmerken die interessant kunnen zijn voor coaches (afhankelijk van wat voor type coaching je aanbiedt uiteraard):

  • ABvC (Algemene Beroepsvereniging voor Counseling)
  • BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland)
  • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)
  • BIG-registratie
  • Certified Professional Co-active Coach (CPCC)
  • DISC Factor (als je met de DISC-persoonlijkheidsanalyse werkt)
  • EFT International (wanneer je werkt met EFT-tapping)
  • ICF Associate Certified Coach
  • ICF Master Certified Coach
  • ICF Professional Certified Coach
  • NBVH (voor hypnotherapeuten)
  • Nederlandse Academie voor Psychotherapie
  • Nederlandse Federatie Gezondheidszorg
  • NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen)
  • NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches)
  • Noloc (voor loopbaanprofessionals)
  • NVPA (voor psychosociaal therapeuten)
  • VESB (Vereniging van Erkende Stress- en Burn-outcoaches)
  • VVM (Vereniging Voor Mindfulness)

Heb je bepaalde opleidingen gedaan die relevant zijn? Vermeld die ook zeker op je website, bij voorkeur op je ‘Over mij’-pagina. Hierbij kun je denken aan een bachelor- of masterstudie in een relevante richting, maar ook aan kortere opleidingen (zoals de NLP-opleiding, een NTI-cursus of een belangrijke bijscholing).

Tip 8. Maak het zo simpel mogelijk om contact op te nemen

Uiteindelijk wil je met je website vooral één ding bereiken: conversies. Dat kunnen ingevulde contactformulieren zijn, maar ook nieuwsbriefaanmeldingen of kennismakingsafspraken in je agenda. Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat je het zo makkelijk mogelijk maakt voor bezoekers om contact met jou op te nemen.

Dat doe je ten eerste met een duidelijke contactpagina en een handig contactformulier. Maar het is ook belangrijk dat je vanaf andere pagina’s op je site mensen naar het contactformulier leidt. Neem dan ook op elke pagina van je site knoppen op. Of zet bijvoorbeeld een tool op je website waarmee mensen rechtstreeks met je kunnen appen. Zo vergroot je de kans dat mensen contact opnemen en haken bezoekers minder snel af.

Tip: je kunt ook werken met een tool als Calendly. Als je die tool aan je digitale agenda koppelt, kun je mensen direct op bepaalde momenten een afspraak laten inplannen in je agenda. Hartstikke handig als je daar liever niet zelf tussen zit én extra gebruiksvriendelijk voor de lezer!

Hier zie je hoe de Calendly-tool er in de praktijk uitziet:

Tip 9: Schrijf lezersgericht én schrijf zoals je praat

Een website vraagt, naast een mooie huisstijl en foto’s, ook om teksten. Anders hebben mensen geen idee waarvoor ze bij jou moeten zijn. Zorg dat je teksten duidelijk maken wie je bent, wat je doet en waarom je dat doet. Schrijf wel vooral lezersgericht. Je lezer moet het gevoel hebben dat de teksten echt hem of haar aanspreken.

Wat daar ook bij helpt? Schrijf zoals je praat. Je website is geen wetenschappelijk artikel. Je mag best vlot schrijven. Dat leest lekkerder, voelt persoonlijker en laat ook meteen goed zien hoe jij praat en denkt.

Heb je zelf geen kaas gegeten van teksten schrijven? Dan kun je ook altijd een freelance tekstschrijver inschakelen die dit voor je oppakt.

Tip: spiek ook eens op andere coachwebsites hoe andere coaches hun teksten opbouwen en welke schrijfstijl zij hanteren. Neem niets letterlijk over (anders krijg je de copyright-politie op je dak!), maar laat je er eventueel wel door inspireren.

Tip 10: Neem SEO mee op je website

Als je vindbaar wilt zijn in Google – en geloof ons: dat wíl je! – is het belangrijk dat je website SEO-proof is. SEO staat voor Search Engine Optimization. Het houdt in dat je je website en je webteksten op zo’n manier opbouwt, dat je website beter vindbaar wordt in Google of andere zoekmachines. Ook in tijden van ChatGPT is dat relevant trouwens. Je kunt je teksten namelijk ook optimaliseren voor AI-tools, zodat ChatGPT bijvoorbeeld jou noemt als iemand via die tool een goede coach zoekt.

Over SEO en vindbaarheid hebben we inmiddels een hele kennisbank aan artikelen gemaakt. Dit zijn alvast de belangrijkste punten om te onthouden voor een SEO-proof website:

  • Ga op zoek naar relevante zoektermen voor je webpagina’s en kies er één per pagina (dat doe je zo!).
  • Laat die zoekterm op z’n minst vallen in de titel, in 2 tussenkopjes, in de intro en een paar andere alinea’s.
  • Voeg links toe naar andere pagina’s op je website.
  • Wissel je tekst af met afbeeldingen. Geef die afbeeldingen een alt-tekst waarin de zoekterm voorkomt.
  • Schrijf voor elke pagina een meta-titel en meta-tekst. Dat is de tekst die in Google verschijnt als mensen jouw webpagina tussen de zoekresultaten zien staan.

Wie regelmatig nieuwe teksten plaatst of aanpassingen aan de website doet, wordt beter gevonden in Google. Een actieve website laat zien dat je bedrijf leeft. Dat is trouwens ook belangrijk voor je bezoeker. Als jij een blogrubriek hebt waarin het laatste artikel een publicatiedatum van 2015 heeft, dan lijkt het net alsof je niet meer actief bent in je werk. Dat wil je voorkomen.

Tip 11: Houd je site up-to-date en plaats regelmatig iets nieuws

Overweeg bijvoorbeeld om eens in de zoveel tijd een blog te schrijven over dingen die je in de praktijk tegenkomt. Of voeg zo nu en dan nieuwe reviews en klantervaringen toe. Zorg natuurlijk ook dat de informatie op je website nog steeds klopt. Vergeet bijvoorbeeld niet je prijzen aan te passen als je een tariefsverhoging doorvoert en haal diensten van je website zodra je die niet meer aanbiedt. Zo voorkom je teleurstellingen.

Tip 12: Vraag feedback voordat je website live gaat

Kun je vol trots zeggen dat je website staat als een huis en dat hij volledig af is? Dat is een proostmoment waard! Maar voordat je de glazen laat klinken, is het handig om je website nog aan een paar mensen voor te leggen. Het liefst aan oud-cliënten of andere mensen uit je doelgroep. Laat hen je site bekijken en nadenken over vragen als:

  • Spreekt deze website je aan? Zo ja, waarom?
  • Kun je snel vinden wat je zoekt op deze website?
  • Wekt de website vertrouwen?
  • Is het duidelijk wat ik aanbied of mis je nog iets?
  • Zijn er dingen die je storen aan de website? Zo ja, wat?
  • Zou je op basis van deze website contact met mij opnemen?

Vraag overigens niet té veel mensen om advies. Uiteindelijk heeft iedereen een eigen mening. En waar de één lila een prachtige kleur vindt, zal de ander zeggen dat het too much is. Kijk in je feedback dus vooral naar punten die vaker terugkomen. Daar liggen wellicht nog verbeterkansen.

Zonder gedoe een eigen coachingswebsite maken? Ga direct aan de slag!

Nu weet je hoe je een coachingswebsite maakt. Wil je daar direct zelf mee van start gaan? Goed bezig! Ontdek de Website Builder van Hostnet of ga aan de slag met WordPress-hosting als je liever zelf met WordPress een website maakt. Zo heb je in een paar klikken je eigen website als coach staan, helemaal in jouw stijl. Klaar om heel veel klanten aan te trekken!

Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.
Breng je blog, website of webshop tot leven met WordPress. Inclusief installatie, https-verbinding en zakelijke e-mail.

Veelgestelde vragen

Hebben online coaches een website nodig?

Ja, een eigen website is als online coach al helemaal onmisbaar. Ook als je actief bent op social media. Op een website kun je alle belangrijke informatie op één plek samenbrengen: je aanbod, je contactgegevens, reviews, je tarieven, informatie over jou, etc. Ook ben je dankzij een website beter vindbaar via Google en heb je één centrale plek waar je mensen via bijvoorbeeld social media naartoe kunt sturen.

Hoe begin je met een blog schrijven?

Een goede blog schrijven begint met een relevant onderwerp bedenken. Denk daarna na over een kapstok. Welke onderwerpen wil je in het artikel bespreken? Wat worden de tussenkoppen? Welke inhoud geef je waar in de tekst een plek? Dat helpt enorm om daarna sneller en gestructureerd met het schrijven aan de slag te gaan.

Hoe krijg ik klanten als coach?

Een goed vindbare website is een handig startpunt om klanten te krijgen als coach. Maar er is meer voor nodig dan alleen een SEO-proof website om klanten als coach te krijgen. Zo is ook het volgende belangrijk:

– Vraag klanten om een aanbeveling en deel die op je site.
– Deel je blogs of reviews op social media.
– Stel Google Mijn Bedrijf in om lokaal beter vindbaar te zijn.
– Plaats regelmatig posts op LinkedIn of Instagram.
– Deel zo nu en dan een blog om op extra zoektermen vindbaar te worden.

Welke tools raad je aan voor het bouwen van een coachingswebsite?

Als je een coachwebsite gaat bouwen, raden we de Hostnet Website Builder aan. Die is speciaal ontwikkeld om zonder technische kennis zelf een website mee te maken als ondernemer. Je kunt kiezen uit talloze templates en past die eenvoudig aan jouw wensen aan.
Daarnaast kan Calendly handig zijn als je wilt dat klanten automatisch afspraken kunnen inplannen. En wanneer je graag zelf visuals wilt maken zonder dat je daarvoor Photoshop-kennis nodig hebt, dan is Canva een handige tool.

Is het slim om zelf een coachwebsite te maken?

Jazeker. Als je werkt met een gebruiksvriendelijke drag & drop-editor (zoals onze Website Builder), dan is het prima mogelijk om zelf een coachwebsite te maken en kost dat je zeker niet veel tijd.

Delen
Romy Veul

Romy Veul is een blogger, tekstschrijver en ambitieuze ondernemer met een oneindige nieuwsgierigheid. Het liefst zoekt ze dingen tot op de bodem uit en maakt ze complexe materie toegankelijk voor elke ondernemer. Met haar artikelen helpt ze jou op weg met praktische ondernemerstips, handige tools en meer.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.