Wat is Joomla!: alles wat je moet weten over dit cms

Linda Bakker
leestijd
Wat is Joomla!: alles wat je moet weten over dit cms

Heb je al eens van Joomla! gehoord? Joomla! is een contentmanagementsysteem (cms), net als WordPress. Waar ‘broertje’ WordPress breed bekend is, kent niet iedereen Joomla!. En dat is zonde, want ook met Joomla! kun je zonder technische kennis een professionele website maken. In dit artikel geef ik je daarom antwoord op de vraag ‘Wat is Joomla!?’

Wat is Joomla!?

De naam Joomla! komt van het woord jumla, dat ‘alles samen’ betekent in het Swahili. Deze naam verwijst naar het opensource-karakter van Joomla!: iedere gebruiker is vrij om mee te ontwikkelen aan het cms. Joomla! bestaat sinds 2006. Nu, 13 jaar later, draaien miljoenen websites op de software van Joomla!. Dat is niet zo vreemd, want Joomla! is geschikt voor allerlei soorten websites. Wil jij een kleine website maken? Of juist een heel uitgebreide? Of een webshop of meertalige website? Door de flexibiliteit van Joomla! is dit geen probleem. Met behulp van componenten, modules en plugins geef je jouw site naar eigen wens vorm.

Ontwikkel websites op betrouwbare en stabiele webhosting. Inclusief SSL en zakelijke e-mail.

Wat is Joomla!?: een korte video

Het verschil tussen Joomla! en WordPress

Joomla! en WordPress zijn beiden opensource-cms’en waarvoor je geen programmeerkennis nodig hebt. Toch zijn er verschillen. Zo onderscheidt WordPress zich in zijn gebruiksvriendelijkheid: het wordt niet voor niets het ideale cms voor beginners genoemd. Bij Joomla! duurt het wat langer voordat je wegwijs bent in het cms. Ervaring met cms’en is dan ook een pre.

Flexibiliteit en functionaliteiten

Waarom je dan toch voor Joomla! zou kiezen in plaats van WordPress? Zodra je jouw weg gevonden hebt, is Joomla! ontzettend flexibel. Doordat Joomla! modulair is, kun je jouw site gemakkelijk uitbreiden. Dit is ideaal als je jouw website regelmatig wilt aanpassen. Daarnaast beschik je standaard over veel functionaliteiten. Bijvoorbeeld meertaligheid en een functie om rechten toe te kennen aan gebruikers.

Veiligheid

Tot slot is er een verschil in de veiligheid van beide cms’en. WordPress is immens populair en kent veel plugins van derden. Dit maakt het cms geliefd onder hackers. Joomla! heeft hier minder last van. Voor beide cms’en geldt overigens dat de makers regelmatig updates uitbrengen. Wil je jouw site veilig houden, dan doe je er goed aan om updates direct door te voeren.

Is Joomla! geschikt voor jou?

Dat hangt er vanaf hoe ervaren je bent met cms’en, hoeveel tijd je in jouw website kunt steken en wat voor site je gaat maken. Heb je nog nooit met een cms gewerkt? Met behulp van (online) documentatie word je zeker wegwijs in Joomla!. Maar: je zult er wat tijd voor moeten vrijmaken. Wellicht is WordPress of Website Builder dan makkelijker voor jou. Heb je wel ervaring met cms’en, dan kun je ook uit de voeten met Joomla!.

Het type website

Of Joomla! geschikt voor jou is, hangt ook af van het type website dat je gaat maken. Joomla! is in de basis geschikt voor alle soorten websites: van klein tot groot en van statisch tot dynamisch. Wordt jouw website meer dan een ‘standaard’ blog of visitekaartje? Dan is het zeker de moeite waard om je in Joomla! te verdiepen. Waar je bij simpele websiteoplossingen vaak beperkt bent in het aantal functies, geniet je bij Joomla! van uitgebreide mogelijkheden.

Functies binnen Joomla!

Met Joomla! beschik je standaard over functies zoals een contactformulier, een zoekfunctie, versiebeheer en een advertentiefunctie. Daarnaast kun je gebruikmaken van duizenden templates en extensies. Met een template bepaal je de look-and-feel van je website: je kunt kleuren aanpassen, blokken verschuiven en een achtergrond kiezen.

Extensies

Extensies gebruik je om extra functionaliteiten toe te voegen aan je site. Bijvoorbeeld een webshop, chatfunctie of een forum. Er zijn 3 soorten extensies in Joomla!: componenten, modules en plugins. Onderstaande afbeelding laat duidelijk het verschil zien.

Joomla! extensies
Bron: https://docs.joomla.org/Extension_types_(general_definitions)/nl

Tip: In de Extensions Directory vind je een handig overzicht met alle beschikbare extensies. Hier kun je jouw favoriete extensies direct downloaden.

Wat is de Joomla!-community?

De wereldwijde Joomla!-community bestaat uit diverse ‘Joomlers’: van Joomla!-gebruikers, -ontwikkelaars, en -professionals, tot -vrijwilligers. Ook in Nederland is een grote community actief. Dankzij deze community kun je altijd om hulp vragen bij het maken van jouw site. Ook vind je online diverse (Nederlandstalige) artikelen, fora, video’s en boeken. Je staat er dus niet alleen voor! Handige adressen om te bezoeken zijn onder andere https://www.joomlacommunity.nl en https://joomlanl.nl/.

Joomla!-community

Joomla 3.9: Privacy Tool Suite en meer flexibiliteit

Er verschijnen regelmatig updates van Joomla!. De nieuwste versie is Joomla! 3.9 (oktober 2018). Deze update bevat 250 verbeteringen aan het cms, met als belangrijkste vernieuwing de Privacy Tool Suite. Deze Tool Suite helpt je om aan de Europese privacywetgeving – de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) – te voldoen.

Privacy Tool Suite

Met behulp van de Privacy Tool Suite vraag je jouw websitegebruikers eenvoudig om toestemming voor het gebruik van persoonsgegevens. Ook kun je jouw online formulieren zo instellen, dat gebruikers automatisch wordt gevraagd om akkoord te gaan met je privacystatement en algemene voorwaarden. Dient een gebruiker een verzoek in tot inzage of het verwijderen van zijn persoonsgegevens? Dat is geen probleem. Je kunt de informatie eenvoudig opzoeken en exporteren. Verwijder-verzoeken kun je zelfs automatisch laten afhandelen.

Nieuwe functies

Naast de Privacy Tool Suite kent Joomla! 3.9 andere verbeteringen: zo kun je als beheerder notities toevoegen aan webteksten, waardoor je content eenvoudiger beheert. En doordat je nu de beschikking hebt over alternatieve lay-outs, profiteer je van meer flexibiliteit. Benieuwd naar alle wijzigingen? Je vindt ze op Joomla!’s 3.9-pagina.

Wat heb je nodig voor een Joomla!-website?

Wil jij een Joomla!-website met je eigen domeinnaam en e-mailadres(sen)? Via onze site bestel je eenvoudig jouw domeinnaam. En installeer je gemakkelijk Jooma! op een van onze webhostingpakketten. Vervolgens kun je aan de slag met jouw website.

‘Wat is Joomla!?’ in een notendop

Nu je dit artikel gelezen hebt, ben je op de hoogte van alle ins en outs rondom Joomla!. Je weet nu dat Joomla! een flexibel opensource-cms is. Verder ben je bekend met de verschillende soorten extensies en weet je waar je deze kunt vinden. Je weet waar je terecht kunt met vragen over jouw site én wat je kunt verwachten van Joomla! 3.9. Oftewel: je bent klaar om met Joomla! aan de slag te gaan.

Heb jij al ervaring met Joomla!? Of ken je goede tips voor het maken van een Joomla!-website? Laat het me weten in de reacties.

Product
v.a. 1 , p/m

Webhosting

Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.

  • 7 dagen p/w hostingsupport
  • Installeer in 1 klik WordPress
  • Gratis Wildcard SSL
  • Zakelijke e-mail
  • Stabiel en razendsnel platform
  • Direct opgeleverd
Delen
Linda Bakker

Linda werkt als Customer Communications Manager bij Hostnet. Ze is dagelijks bezig met het verbeteren van onze klantenservice-communicatie: van helpdeskartikelen tot e-mails en van webpagina’s tot veelgestelde vragen.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet