Waar moet je op letten bij goedkope webhosting?

Lysanne Hopman
leestijd
Waar moet je op letten bij goedkope webhosting?

Wil je een online visitekaartje maken? Of ben je benieuwd of een website iets voor je is? Dan is goedkope webhosting een uitkomst. Maar voordat je kiest voor goedkope hosting, is het belangrijk om te letten op een aantal punten. Welke 9 punten dat zijn, vind je in dit artikel.

Wat is webhosting?

Webhosting is het huren van een stukje ruimte op een server (computer) bij een hostingprovider. Op deze ruimte staan alle bestanden van je website, zoals afbeeldingen en teksten. 

Dankzij hosting kunnen bezoekers de inhoud van je website zien. Maar om deze inhoud te bereiken heb je een domeinnaam nodig, het unieke adres van je website.

Maak van je idee werkelijkheid. Met Mini Hosting beschik je over alle functies die je als starter nodig hebt.

Een gratis website maken?

Als je helemaal geen geld wilt uitgeven, bestaat er de mogelijkheid om een gratis website te maken. Maar dat is geen goed idee. Waarom? Vaak is gratis webhosting helemaal niet gratis en dien je alsnog te betalen als je bijvoorbeeld een eigen domeinnaam wilt gebruiken of wanneer je extra functies wilt toevoegen aan je website. Bovendien bestaat de kans dat je gegevens worden doorverkocht. De eigenaren moeten namelijk op een andere manier geld verdienen. Meer redenen om geen gratis website te maken, vind je in het onderstaande artikel.

9 punten waarop je moet letten bij goedkope webhosting

Voordat je kiest voor goedkope websitehosting, is het verstandig om bepaalde punten in overweging te nemen. Zo kun je een pakket kiezen dat het best bij je past. Hieronder vind je 9 belangrijke punten.

1. Opslagruimte

Check als eerst hoeveel opslagruimte je krijgt. Opslagruimte is de ruimte waar websitebestanden en databases worden opgeslagen. Zorg ervoor dat je genoeg opslagruimte hebt om al je bestanden op te slaan. Voor een visitekaartje of probeerwebsite heb je niet veel schijfruimte nodig, 1 GB moet voldoende zijn. Tenzij je veel afbeeldingen en video’s gaat uploaden.

2. Dataverkeer

Achterhaal hoeveel dataverkeer je bij een goedkoop hostingpakket krijgt. Dataverkeer, ook wel bandbreedte genoemd, is de data die van en naar de hosting wordt verzonden. Zoals bezoekers en het versturen van e-mail. Genoeg dataverkeer zorgt ervoor dat je website uptime blijft, zelfs bij pieken in bezoekersaantallen.

3. Database

Voor een website heb je een database nodig. Een database kun je zien als een archief waarin informatie van je site geordend wordt opgeslagen. Zoals gebruikersnamen en wachtwoorden. Onderzoek hoeveel databases je bij goedkope webhosting krijgt. Voor een basiswebsite is 1 database voldoende.

4. Beveiliging

Beveiliging is belangrijk om een veilige website te maken. Zo houd je kwaadwillenden buiten de deur. Een goede webhost zorgt ervoor dat de server waarop je site draait veilig blijft. Bijvoorbeeld door regelmatig verbeteringen door te voeren aan het platform. Of de host biedt malwarebescherming en een firewall. Bekijk dus welke opties de goedkope webhost biedt.

5. Performance

Als vierde punt is performance van belang. Een snelle website is belangrijk om je bezoekers een goede gebruikerservaring te bieden en een hoge positie in Google te pakken. Kijk dus naar hoeveel werkgeheugen en rekenkracht de server van de goedkope hosting heeft. Je kunt ook kijken of de webhoster gebruikmaakt van SSD (Solid State Drive) en de laatste PHP-versies biedt (elke nieuwe PHP-versie is een stukje sneller).

6. Schaalbaarheid

Goedkope hosting is geschikt voor als je een online visitekaartje wilt maken of als je wilt kijken of een website iets voor je is. Wil je in de toekomst jouw website uitbreiden? Dan is het belangrijk om na te gaan wat de groeimogelijkheden zijn. Achterhaal in welke mate goedkope website hosting schaalbaar is. Kun je eenvoudig upgraden naar een groter pakket? Of stap je makkelijk over naar een andere hostingsoort, zoals een VPS?

7. Extra’s

Extraatjes zijn fijn en handig. Zo hoef je ze niet apart aan te schaffen. Check welke extra’s je bij de goedkope webhosting krijgt. Kun je bijvoorbeeld zakelijke e-mail aanmaken en beheren in een Webmail-omgeving? En beschik je over SSL, zodat je jouw bezoekers een veilige https-verbinding kan bieden? Of is het mogelijk om een cms te gebruiken om je website te bouwen?

8. Support

Bij vragen over of problemen met de hosting wil je bij de webhoster terecht kunnen. Onderzoek wat voor soort support je bij de goedkope hosting krijgt. Let daarbij op de volgende punten:

 • beschikbaarheid
 • communicatiekanalen
 • expertise en kennis
 • handleidingen, gidsen en tips

9. Reviews

Lees tot slot de reviews van de webhoster. Wat zijn de ervaringen van andere klanten? Wat zijn de positieve punten en waar zijn mensen niet tevreden mee? Door reviews te lezen, kom je erachter of de goedkope webhoster betrouwbaar is en of de partij past bij wat je zoekt.

Goedkope webhosting en domeinnaam bij Hostnet

Wil jij aan de slag met goedkope webhosting om een visitekaartje te maken? Of wil je een eigen website proberen? Dan ben je bij Hostnet aan het juiste adres. Met Mini Hosting maak je een betaalbare website vanaf € 1 per maand. Je beschikt over alle functies die je als startende ondernemer nodig hebt. Je krijgt:

 • 1 GB aan opslagruimte;
 • 1000 GB aan dataverkeer;
 • 1 database;
 • 1 mailbox;
 • 1 gratis Wildcard Let’s Encrypt SSL-certificaat;
 • 7 dagen per week support;
 • toegang tot de laatste PHP-versies.

Meer functies

Naast de bovenstaande functies draait je website op krachtige en snelle SSD-webservers. Ook zorgen we ervoor dat het platform waarop je website draait veilig blijft en sporen we malware en lekken op je site op die we direct verhelpen. Heb je hulp nodig? Onze vakkundige en enthousiaste medewerkers zijn bereikbaar via chat, telefoon en e-mail. Daarnaast vind je handige handleidingen op onze Helpdesk over jouw hostingpakket. Of bekijk de gidsen en tips op Academy.

Wordt je website naar verloop van tijd te groot voor Mini Hosting? Je kunt eenvoudig upgraden naar een groter pakket via je persoonlijke account in Mijn Hostnet of door contact op te nemen met de Klantenservice.

Een samenvatting

Wanneer je een online visitekaartje wilt maken of als je benieuwd bent naar een eigen website, biedt goedkope webhosting uitkomst. Maar voordat je een goedkope webhoster gaat zoeken, is het verstandig om rekening te houden met een aantal punten. Zoals hoeveel opslagruimte en dataverkeer je krijgt, en welke support de webhoster je biedt. Zo kun je een overwogen keuze maken. Ben je op zoek naar handige tips om een goedkope website te maken? Check dan mijn artikel over goedkope websitetips.

Kies jij voor goedkope webhosting? We zijn benieuwd, laat een reactie achter!

Product
1 , p/m

Mini Hosting

Maak van je idee werkelijkheid. Met Mini Hosting beschik je over alle functies die je als starter nodig hebt.

 • 7 dagen p/w hostingsupport
 • Betaalbaar met de beste functies
 • Stabiel en razendsnel platform
 • Zakelijk e-mailadres
 • Gratis https-verbinding
 • Direct aan de slag
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet