Welke hosting moet ik kiezen?

Lysanne Hopman
leestijd
Welke hosting moet ik kiezen?

Wanneer je van plan bent om een website te maken, is het belangrijk om de juiste hosting te kiezen. De juiste hosting kan namelijk een groot verschil maken voor de performance van je site. Weet je niet goed welke hosting het best bij je past? Dit artikel gaat je helpen. Je ontdek welke soorten hosting er bestaan en waar je rekening mee moet houden als je hosting gaat uitzoeken.

Wat is hosting?

Hosting is een dienst waarbij je een stuk ruimte op een server (computer) huurt. Op deze server worden alle bestanden van je website opgeslagen, zoals afbeeldingen en teksten. 

De server is verbonden met het internet en maakt het voor bezoekers mogelijk om je website te zien. Om ervoor te zorgen dat bezoekers je site kunnen bereiken, heb je een domeinnaam nodig. De domeinnaam verwijst naar dat stuk server.

Ontwikkel websites op betrouwbare en stabiele webhosting. Inclusief SSL en zakelijke e-mail.

Wat is het verschil tussen hosting en domein?

De termen hosting en domein worden weleens door elkaar gebruikt. Het is echter niet hetzelfde. Onthoud het zo: hosting is het huis dat je huurt waar je gaat wonen en meubels plaatst, domein is het adres van dat huis waarmee mensen jouw huis kunnen vinden.

Welke hostingsoorten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten hosting, elk met zijn eigenschappen en functies. Om je te helpen bij het kiezen van hosting, lees je hieronder meer over elke hostingsoort om een website te bouwen.

1. Shared hosting

Bij shared hosting deel je een server met andere mensen. Dit betekent dat de resources (bronnen) van die server worden opgedeeld in stukjes. De kosten zijn hierdoor laag en geschikt voor kleine tot middelgrote websites met gemiddeld verkeer.

Shared hosting met een cms

Een standaard shared hosting-pakket is ‘leeg’, zoals onze webhosting. Dit houdt in dat je zelf de bestanden van je website naar de server moet uploaden via (s)ftp. Hiervoor heb je technische kennis nodig, maar dit heeft niet iedereen. In dit geval kun je kiezen voor een pakket waarop een contentmanagementsysteem (cms) is geïnstalleerd. Een cms is een softwaretoepassing waarmee je een website kunt maken en beheren zonder (noodzakelijk) in de code te duiken. Voorbeelden hiervan zijn Website Builder en WordPress.

Ontwikkel websites op betrouwbare en stabiele webhosting. Inclusief SSL en zakelijke e-mail.

2. Virtual Private Server

Naast shared hosting bestaan er Virtual Private Servers (VPS). Een VPS is een omgeving op een fysieke server. Op deze fysieke server staan meerdere virtuele (virtual) omgevingen (server) die onafhankelijk van elkaar werken (private). Dit betekent dat elke VPS beschikt over zijn eigen kenmerken die je niet met anderen deelt. Hierbij moet je denken aan een besturingssyteem of werkgeheugen.

Hoge performance en stabiliteit

Het voordeel van een VPS is dat je profiteert van een hoge performance en stabiliteit voor je website. Dit komt doordat je niet te maken krijgt met het verkeer en de activiteiten van andere websites. Een VPS is dus geschikt voor een of meerdere middelgrote tot grote websites of webshops met veel verkeer. Je betaalt hiervoor meer dan bij shared hosting.

2 soorten VPS’en

Er bestaan 2 soorten VPS’sen: unmanaged en managed. Bij een unmanaged VPS heb je de volledige technische vrijheid om je server te beheren en in te richten. Zo kun je zelf de configuratie en het besturingssysteem kiezen. Hiervoor heb je veel technische kennis nodig, omdat je het beheer zelf regelt. 

Geniet van de volledige controle en vrijheid. Over je razendsnelle en flexibele VPS.

Bij een managed VPS wordt de server voor je beheerd door de hostingprovider. Onder andere updates en onderhoud worden voor je gedaan, waardoor jij daar geen omkijken naar hebt. Voor dit beheer betaal je meer dan wanneer je zelf de VPS beheert.

Geniet van de beste performance voor jouw webapplicatie(s). Je hebt geen omkijken naar het serverbeheer.

3. Cloud hosting

Cloud hosting werkt anders dan shared hosting of een VPS. Je maakt namelijk niet gebruik van een fysieke server, maar van meerdere servers in de cloud die 1 systeem vormen. Hierdoor is cloud hosting flexibel inzetbaar, bijvoorbeeld als je veel websitebezoekers ontvangt na een campagne. Vlakt het bezoek daarna weer af? Dan gaan de resources weer omlaag en bespaar je kosten.

Cloud hosting is ook betrouwbaar. Valt een server uit? Dan draait je website op een andere server in het systeem. Zo blijft je website altijd bereikbaar. Cloud hosting is geschikt voor websites die variabele bezoekersaantallen hebben en die zoeken naar schaalbare en betrouwbare hosting.

4. Dedicated hosting

Tot slot is er dedicated hosting. Dedicated hosting is een fysieke server die van jezelf is. Dit betekent dat je deze server met niemand anders deelt, waardoor je geniet van maximale prestaties en flexibiliteit. Dedicated hosting is geschikt voor grote bedrijven met veel verkeer of bedrijven die zoeken naar specifieke serververeisten. Zoals organisaties die betrouwbare gegevens verwerken. Voor het beheren van deze server heb je echter veel technische kennis nodig en de kosten liggen een stuk hoger dan bij de andere hostingsoorten. 

Hoeveel kost hosting per jaar?

Hoeveel hosting per jaar kost, is afhankelijk van welke soort hosting je kiest en bij welke hostingprovider je dit gaat afnemen. Hieronder vind je een aantal richtlijnen:

 • Shared hosting
  Shared hosting is de goedkoopste hostingvorm en kost gemiddeld genomen tussen de paar tientjes tot een paar honderd euro per jaar. Tip: ons kleinste pakket Mini kost € 1 per maand, dus € 12 per jaar.
 • VPS hosting
  De prijzen van een VPS starten met een paar honderd euro per jaar en kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Een unmanaged VPS is altijd goedkoper dan een managed VPS. Onze VPS-prijzen starten bij 7,50 per maand, dus € 90 per jaar.
 • Cloud hosting
  Ook de prijzen van cloud hosting beginnen met jaarlijks een paar honderd euro tot in de duizenden euro’s. De prijzen kunnen flexibel zijn, afhankelijk van welke resources je op een bepaald moment nodig hebt.
 • Dedicated hosting
  Dedicated hosting is de duurste hostingvorm. De jaarlijkse kosten kunnen wel oplopen tot in de tienduizenden euro’s.

Welke hosting heb ik nodig?

Jij wilt natuurlijk weten welke hosting je nodig hebt. Voordat je een pakket kiest, is het verstandig om een aantal belangrijke punten op papier te zetten. Zo krijg je inzicht in wat je nodig hebt, zodat je hosting kiest dat het best bij je past. Laten we van start gaan met de onderstaande 8 punten.

1. Soort website

Bepaal eerst wat voor soort website je gaat maken en welke hosting past bij jouw behoefte. De volgende scenario’s kunnen je helpen:

 • Ik ga een basiswebsite of -blog maken.
  Kies voor shared hosting al dan niet in combinatie met een cms.
 • Ik ga een grote website maken waarvoor ik veel resources nodig heb.
  Kies voor een VPS.
 • Ik ga een website maken en ik verwacht veel piekmomenten in het verkeer.
  Kies voor cloud hosting.
 • Ik ga een grote website maken en verwerk betrouwbare informatie. 
  Kies voor dedicated hosting.

2. Aantal websites

Bedenk als tweede stap hoeveel websites je wilt maken. Op shared hosting, en vaak cloud hosting, past namelijk 1 website. Dus verwacht je dat je meerdere websites gaat runnen? Dan kies je voor een VPS of dedicated hosting. Om samen te vatten:

 • Ik ga 1 website maken.
  Je hebt keuze uit alle hostingsoorten.
 • Ik ga meerdere websites maken.
  Kies voor een VPS of dedicated hosting.

3. Technische kennisniveau

Naast het soort website en het aantal websites, is het verstandig om je technisch kennisniveau af te stemmen op het soort hosting. Stel je hebt geen technische kennis en je kiest voor een unmanaged VPS, dan is de kans heel groot dat deze hostingsoort je pet te boven gaat. Andersom geldt hetzelfde. Wanneer je zelf wilt coderen en je kiest voor shared hosting in combinatie met een websitemaker, dan heb je geen mogelijkheid om code te schrijven. De volgende scenario’s kunnen je helpen:

 • Ik heb geen technische kennis.
  Kies voor shared hosting in combinatie met een websitemaker als Website Builder.
 • Ik heb een beetje technische kennis.
  Kies voor shared hosting of een managed VPS in combinatie met een cms als WordPress.
 • Ik heb technische kennis en wil zelf mijn website coderen.
  Kies voor shared hosting.
 • Ik heb kennis van coderen en serverbeheer.
  Kies voor een unmanaged VPS of dedicated hosting.

4. Snelheid en performance

Snelheid is belangrijk voor elke website. Bijvoorbeeld voor een gebruiksvriendelijke website die hoog in Google scoort. Bedenk daarom welke hoeveelheid aan resources je website nodig heeft om je website snelheid en hoge performance te bieden. Kijk naar de volgende punten:

 • opslagruimte
  Opslagruimte is de ruimte waar bestanden en databases worden opgeslagen. Hoe meer afbeeldingen en/of video’s je wilt uploaden, hoe meer opslagruimte je nodig hebt.
 • werkgeheugen
  Werkgeheugen (RAM) bepaalt hoeveel data je in het geheugen kunt bewaren. Hoe meer processen er tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd, hoe meer werkgeheugen je nodig hebt.
 • rekenkracht
  Rekenkracht (CPU) staat voor hoe snel de server de taken die je website wilt uitvoeren, kan verwerken. Hoe meer taken je website moet uitvoeren, hoe meer rekenkracht je nodig hebt.
 • dataverkeer
  Dataverkeer (bandbreedte) is de data die van en naar je hosting wordt verzonden. Hoe meer bezoekers en/of inhoud je website heeft, hoe meer dataverkeer je nodig hebt.
 • database
  Een database is een digitaal archief waarin informatie van je website wordt geordend en opgeslagen. Hoe groter en complexer je website, hoe meer databases je nodig hebt. Ook als je meerdere websites gaat maken, heb je meerdere databases nodig.

5. Uptime

Bereikbaarheid is voor een ondernemer van cruciaal belang. Dit kan misgaan als je niet de juiste hosting voor je website kiest. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de bereikbaarheid (uptime) van je website. Bijvoorbeeld dataverkeer. Wanneer jouw website meer dataverkeer verbruikt dan het hostingpakket biedt, dan bestaat de kans dat je website offline gaat en je niet meer bereikbaar bent. Uiteraard zijn er meer mogelijke opties die downtime veroorzaken, zoals serveronderhoud of een aanval van buitenaf. 

Kort gezegd heb je invloed op het kiezen van hosting waarbij je website niet meer vraagt dan dat de hosting je kan geven. Weet je al dat je een grote website gaat maken en veel resources nodig hebt? Kies verstandig en ga voor een VPS of dedicated hosting.

6. Schaalbaarheid

Als je website groeit, wil je kunnen uitbreiden. Noteer daarom wat je toekomstplannen zijn. De onderstaande scenario’s kunnen je helpen:

 • Ik wil beginnen met een basiswebsite.
  Kies voor shared hosting, zodat je kunt overstappen op een VPS als je website dit nodig heeft.
 • Ik wil groot beginnen en resources toevoegen als mijn website dit nodig heeft.
  Kies voor een VPS of dedicated hosting. Je kunt de configuratie aanpassen of extra’s bestellen.
 • Ik verwacht op bepaalde momenten pieken in het verkeer.
  Kies voor cloud hosting. Je kunt afschalen als je minder verkeer ontvangt.

7. Beveiliging

Beveiliging is een belangrijk onderdeel van hosting. Bepaal naar wat voor soort beveiliging je op zoek bent. Heb je eigenlijk geen idee? Let minimaal op de volgende aspecten:

 • SSL-certificaat
 • malware-detectie
 • firewall
 • platformbeheer door de hostingprovider
 • toegangscontrole naar het account (zoals een wachtwoord)
 • gecertificeerd datacenter

Daarnaast kun je kijken naar geavanceerde beveiliging, zoals:

De beveiliging bij Hostnet

Bij Hostnet staat veiligheid hoog in het vaandel. Daarom helpen we jouw website veiliger te maken. Wij zorgen ervoor dat het platform waarop jouw website draait veilig blijft. Daarnaast werken we alleen met gecertificeerde dataservers en bieden we bij elk hostingpakket gratis Wildcard Let’s Encrypt SSL aan. Voor alle details raad ik je aan om onze hostingpakketten te bekijken op onze website. 

8. Support

Tot slot is het goed om jezelf af te vragen welke behoefte aan ondersteuning je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld altijd op de hoogte zijn bij een storing? Of zoek je naar persoonlijk advies en hulp? Let op de volgende punten:

 • beschikbaarheid
 • communicatiekanalen
 • expertise en kennis
 • handleidingen, gidsen en tips

De support bij Hostnet

Bij Hostnet kun je 7 dagen per week terecht voor vragen. Onze vakkundige en enthousiaste medewerkers zijn bereikbaar via chat, telefoon en e-mail. Daarnaast vind je handige handleidingen op onze Helpdesk over jouw hostingpakket. Of bekijk de gidsen en tips op Academy.

Een samenvatting

De juiste hosting kiezen, is essentieel voor een goede performance van je website. Daarom is het goed om vooraf een aantal zaken op papier te zetten. Bijvoorbeeld wat voor soort website je gaat maken, hoeveel resources je nodig hebt en naar wat voor soort support je op zoek bent. Om alle informatie nog kort voor je samen te vatten en je het juiste pakket te adviseren, vind je hieronder een aantal scenario’s:

 • Ik heb geen technische kennis en wil snel een website maken.
  Kies voor Website Builder.
 • Ik heb geen technische kennis en wil een webshop maken.
  Kies voor Website Builder Plus.
 • Ik heb een beetje technische kennis en ik wil een website of blog maken.
  Kies voor WordPress-website maken of WordPress Hosting.
 • Ik heb technische kennis en wil mijn website zelf coderen.
  Kies voor webhosting.
 • Ik wil de beste performance voor een snel groeiende website of webshop.
  Kies voor Performance Hosting.
 • Ik heb technische kennis en weet hoe ik een server moet beheren.
  Kies voor VPS hosting.
 • Ik heb geen technische kennis en/of heb geen tijd voor serverbeheer.
  Kies voor Managed Hosting.
 • Ik heb veel technische kennis en verwerk betrouwbare informatie.
  Kies voor dedicated hosting.
 • Ik verwacht op bepaalde momenten pieken in websiteverkeer
  Kies voor cloud hosting.

Kom je er na dit artikel nog steeds niet uit? Neem gerust contact op met onze Klantenservice. We bieden je graag de juiste hosting aan die voldoet aan jouw wensen.

Product
v.a. 1 , p/m

Webhosting

Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.

 • 7 dagen p/w hostingsupport
 • Installeer in 1 klik WordPress
 • Gratis Wildcard SSL
 • Zakelijke e-mail
 • Stabiel en razendsnel platform
 • Direct opgeleverd
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet