Cloud hosting: een introductie

Neven Dogovic
leestijd
Cloud hosting: een introductie

Internet staat vol met artikelen over cloudhosting-diensten en wanneer je deze kunt inzetten voor je business. Opvallend is dat er verschillen zitten in hoe de markt cloud hosting definieert en welke verwachtingen gebruikers hebben van cloudhosting-diensten.

De reacties van bezoekers op de term ‘cloud’ in het navigatiemenu van Hostnet.nl zijn uiteenlopend. De één verwacht een opslagdienst voor bestanden, terwijl de ander denkt aan online applicaties zoals documentbewerking of tools voor samenwerken. In dit artikel behandel ik zowel cloudhosting-diensten als online applicaties, oftewel SaaS-diensten.

De basis van cloud hosting

Laten we eerst teruggaan naar de basis van cloud en hoe wij cloud zien als ict-toepassing. Internationale onderzoeks- en adviesbureaus Forrester en Gartner geven de volgende definitie van cloud computing:

Forrester: “A standardized IT capability (services, software, or infrastructure) delivered via Internet technologies in a pay-per-use, self-service way.”
Gartner: “A style of computing where scalable and elastic IT-enabled capabilities are delivered as a service to external customers using Internet technologies.”

Hieruit kunnen we de eigenschappen en voordelen van cloud hosting afleiden. Namelijk:

  • naar behoefte schaalbaar;
  • zelfcontrole;
  • meetbaar verbruik;
  • geleverd over het internet.

Het voordeel van dit businessmodel is dat je bij de aanschaf geen rekening hoeft te houden met kwantiteit, waardoor voorinvesteringen minimaal zijn. Dit model is om deze reden ook erg populair onder start-ups, die zo voor een relatief klein bedrag technisch complexe oplossingen kunnen bouwen en hosten die voorheen financieel onmogelijk waren.

Op basis van de gegeven definitie kunnen we een aantal cloudhosting-diensten onderscheiden:

Infrastructuur as a Service (IaaS)

De basiscomponenten voor het aanbieden van rekenkracht en dataopslag via een internetverbinding zijn internetconnectiviteit, hardware, stroomvoorziening en virtualisatiesoftware. Een cloudhosting-leverancier beheert deze onderdelen en biedt daarmee een ‘infrastructuur als dienst’ voor het hosten van besturingssystemen, software en applicaties.

De virtualisatielaag draagt zorg voor de verdeling en schaalbaarheid van resources, het meetbaar maken van het verbruik, maar biedt ook schaalvoordeel omdat meerdere gebruikers van dezelfde infrastructuurcomponenten gebruik kunnen maken.

Infrastructuur as a Service is geschikt voor systeembeheerders en developers met kennis van het beheer van besturingssystemen en netwerken. Bij aanbieders van IaaS-diensten kun je denken aan Amazon Web Services en Softlayer. Een Virtual Private Server heeft ook veel weg van een IaaS-dienst, zoals schaalbare resources, maar wordt vaak aangeboden met voorgedefinieerde specificaties.

Platform as a Service (PaaS)

Bij het aanbieden van een Platform as a Service gaat de leverancier een stap verder in zijn verantwoordelijkheid, door ook het beheer over het besturingssysteem en de software op zich te nemen. De klant kan dan kant-en-klare applicatieservers zoals een Apache-webserver of Tomcat-server activeren en configureren naar de eisen van de webapplicatie. Aan de ene kant is er minder controle en vrijheid dan bij een IaaS-dienst, maar aan de andere kant maakt dit het beheren van de infrastructuur eenvoudiger en goedkoper.

Ga na of je zelf systemen kunt en wilt beheren, en of dit opweegt tegen de kosten om dit bij de hostingpartij neer te leggen. Het verschilt per bedrijf welke cloudhosting-dienst het beste aansluit bij de interne kennis en het specialisme.

Cloud hosting

Software as a Service (SaaS)

SaaS-diensten zijn webapplicaties voor gebruikers die online willen werken, zoals CRM- of e-mailoplossingen. Ook hier komen de karakteristieke eigenschappen van cloud computing terug.

De dienst wordt aangeboden per gebruiker zodat de klant kan uitbreiden naarmate het aantal gebruikers toeneemt. Zo heb je als afnemer niet te maken met voorinvesteringen van hard- en software, maar regelt de cloudleverancier het platform en de licenties die worden verkocht per gebruiker.

Bij een SaaS-dienst kun je denken aan Exact-online, Salesforce of Open-Xchange waarmee je online je boekhouding, klantengegevens en documenten kunt beheren en altijd bij je hebt.

Bronnen:
http://jameskaskade.com/?p=594
http://blogs.forrester.com/james_staten/09-10-14-cloud_defined_now_stop_cloudwashing
http://www.gartner.com/newsroom/id/1035013
http://cloudmania2013.com/2013/11/04/gartners-definitions-about-cloud-4/

Delen
Neven Dogovic

Neven was tot voor kort Product Owner bij Hostnet. Neven heeft een passie voor Business IT-gerelateerde topics en werkte binnen Hostnet nauw samen met het DevOps-team om marktwensen om te zetten naar IT-producten.

Reacties 1
  • Hey Neven,

    Mooi artikel, een onderwerp waar inderdaad veel verwarring over is. Ik ben ervan overtuigd dat cloud-hosting de toekomst is en dat het daarom goed is mensen erover in te lichten.

    In mijn bedrijf geef ik mijn werknemers ook veel de gelegenheid om online te werken omdat het meer ruimte geeft en het ons een hoop tijd bespaard.

    Ik kijk uit naar meer informatieve artikelen.

    MVG Jester

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet