SSH en sftp: zo werkt het en dit zijn de verschillen

Misha Vreeken
leestijd
SSH en sftp: zo werkt het en dit zijn de verschillen

Je hebt misschien gezien dat SSH en sftp nu beschikbaar zijn op shared webhosting en WordPress. Zowel SSH als sftp wordt gebruikt om verbinding te maken met de computer (server) waar bijvoorbeeld je website op staat. Maar wat is het verschil tussen ftp, sftp en SSH en waar kun je deze protocollen precies voor gebruiken?

Wat is ftp?

Voordat je leest wat SSH en sftp zijn, is het belangrijk om te weten wat ftp is. Ftp staat voor File Transfer Protocol. Dit is een methode die wordt gebruikt om verbinding te maken met een computer. Met ftp kun je bestanden overzetten van de ene computer naar de andere. Bijvoorbeeld websitebestanden van je eigen computer naar de ftp-server waar je website op staat.

Ontwikkel websites op betrouwbare en stabiele webhosting. Inclusief SSL en zakelijke e-mail.

Geen encryptie

Een ftp-verbinding maakt geen gebruik van encryptie. De bestanden worden bij het overzetten dus niet versleuteld en onleesbaar gemaakt. Dit houdt in dat als onbevoegden deze bestanden onderscheppen, de bestanden leesbaar zijn. Bekijk in onze handleiding Website uploaden en downloaden via FileZilla hoe je een ftp-verbinding maakt en welke gegevens je nodig hebt.

Wat is SSH?

SSH staat voor Secure Shell. Hiermee maak je direct verbinding met een andere computer en kun je op deze computer commando’s uitvoeren. Je komt na het verbinden in de command-line (CLI) terecht. Dit is een scherm waarin je de commando’s intypt die je de server laat uitvoeren. Je moet echter wel weten met welke commando’s je met de server kunt communiceren. Het werken met SSH vergt dus enige kennis en wat uitzoekwerk. In onze handleiding Webspace-informatie inzien met SSH-commando’s leer je meer over het werken met commando’s via SSH.

Hoe werkt SSH?

Een SSH-verbinding is versleuteld. De gegevens die via deze verbinding worden verstuurd, worden gecodeerd. Dit maakt het voor onbevoegden niet mogelijk om de informatie in te zien mochten ze deze onderscheppen. Alleen degene die de informatie verstuurt, kan de bestanden op de juiste manier uitlezen.

Public key en private key

Daarnaast kan er voor een SSH-verbinding een key (sleutel) worden ingesteld. Deze key bestaat uit 2 delen, een public key (publieke sleutel) en een private key (privésleutel). Met deze versleuteling kun je alleen verbinding maken vanaf de computers die de private key hebben die past bij de public key op de server. Let op: Bij de SSH-verbinding die door Hostnet op shared webhosting beschikbaar is gesteld, is het toevoegen van een public key vereist. Hoe je deze key aanmaakt, lees je in onze handleiding SSH keys aanmaken.

Verbinding maken

Een SSH-verbinding kan worden gemaakt via je terminal als je Linux of MacOS gebruikt. Als je Windows gebruikt dan kan dit via een SSH-programma. Ik raad hiervoor PuTTY aan. In onze handleiding SSH en sftp gebruiken op jouw webhostingpakket lees je hoe je deze verbinding maakt.

Wat is een webhostingpakket

Wat is sftp?

Sftp staat voor SSH File Transfer Protocol en combineert de bovengenoemde 2 methodes. Je maakt verbinding zoals je dat via ftp doet, maar dan via een SSH-verbinding. Hierdoor is je verbinding versleuteld met de beveiliging die SSH ook heeft, maar behoud je het gebruiksgemak van een ftp-verbinding.

Extra snel overzetten

Daarnaast gaat het overzetten via sftp sneller dan via ftp. Dit komt doordat het SSH-protocol nieuwer is dan ftp en op een andere manier met de bestanden omgaat bij het overzetten.

Bekijk in onze handleiding SSH en sftp gebruiken op jouw webhostingpakket hoe je de toegang voor SSH en sftp aanzet en gebruikt.

Wanneer gebruik je SSH en sftp?

Voor het overzetten of het aanpassen van je websitebestanden op je hosting, raad ik sftp aan. Zoals je eerder kon lezen is dit veiliger en sneller dan ftp. Bovendien is het door de interface van het ftp-programma overzichtelijk om mee te werken.

Informatie over de server

Als je meer informatie nodig hebt over wat er op de server gebeurt met je website, dan is een SSH-verbinding wat je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld problemen van je applicatie onderzoeken, doordat je kunt inzien welke taken je website uitvoert en hoeveel geheugen deze in beslag nemen. Voorheen was dit op onze shared webhosting niet beschikbaar. Met de komst van SSH kun je dus meer informatie opvragen over wat je site met de server doet. 

Heb je nog vragen over het werken met SSH of sftp? Laat het mij weten door onder dit artikel een reactie achter te laten. Of neem contact op met onze Klantenservice.

Product
v.a. 1 , p/m

Webhosting

Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.

  • 7 dagen p/w hostingsupport
  • Installeer in 1 klik WordPress
  • Gratis Wildcard SSL
  • Zakelijke e-mail
  • Stabiel en razendsnel platform
  • Direct opgeleverd
Delen
Misha Vreeken

Misha was tot voor kort 2e-lijns supportmedewerker bij Hostnet. Hij lost graag complexe vraagstukken van klanten op.

Reacties 2
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet