Wat is shared hosting? [Een gids]

Lysanne Hopman
leestijd
Wat is shared hosting? [Een gids]

Als je een website wilt maken, kom je verschillende termen tegen. Een van die termen is shared hosting. Maar wat is shared hosting eigenlijk? Ik ga het je vertellen. In deze gids lees je onder meer wat je met shared hosting kunt doen, wat de voor- en nadelen zijn en welk pakket het best bij je past. Laten we beginnen!

Shared hosting betekenis

Shared hosting, letterlijk ‘gedeelde hosting’, is hosting waarbij je een server (computer) deelt met andere ondernemers. Dit betekent dat de capaciteit van de server wordt verspreid over meerdere stukjes, zodat je samen de kosten deelt. Dit zorgt ervoor dat shared hosting goedkoper is dan wanneer je jouw eigen server hebt.

Vergelijk shared hosting maar eens met een studentenwoning. Elke student heeft zijn eigen kamer in een woning die hij met anderen deelt. Hierdoor is de kamer goedkoper dan wanneer hij een heel huis huurt.

Ontwikkel websites op betrouwbare en stabiele webhosting. Inclusief SSL en zakelijke e-mail.

Wat kun je met shared hosting?

Shared hosting kun je voor verschillende doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld om:

 • je favoriete cms te installeren en een website te maken;
 • je zelf gecodeerde website online te zetten;
 • een database aan te maken om een dynamische website te maken;
 • je zelfgemaakte app te runnen;
 • eigen webshop op te zetten;
 • te kunnen mailen via e-mail hosting.

De voordelen van shared hosting

Shared webhosting heeft verschillende voordelen. Welke dat zijn, lees je hieronder:

 • Betaalbaar
  Allereerst is shared hosting betaalbaar. Hierdoor is deze hostingvorm geschikt voor startende websitebouwers of als je (nog) geen groot budget hebt.
 • Geen serveronderhoud
  Ook heb je geen omkijken naar het serveronderhoud. Dat doet de hostingprovider namelijk voor je. Zo kun jij je focussen op het maken en beheren van bijvoorbeeld je website.
 • Schaalbaar
  Shared hosting is schaalbaar. Dat betekent dat je altijd kunt uitbreiden naar een groter pakket als dit nodig is.
 • Support
  Tot slot biedt een hostingprovider support op de hosting. Dus bij vragen of problemen met de server, kun je contact opnemen.

De nadelen van shared hosting

Shared webhosting heeft echter ook een aantal nadelen. Hieronder benoem ik ze.

 • Geen eigen resources
  Omdat je de capaciteit van een server deelt, beschik je niet over je eigen resources. Andere websites die bijvoorbeeld veel bezoekers ontvangen of intensieve processen uitvoeren, beïnvloeden de performance van jouw website.
 • Geen controle over de server
  Ook heb je bij shared hosting geen controle over de server. Je bent afhankelijk van de serverconfiguraties en instellingen die worden beheerd door de hostingprovider.
 • Beperkte opties
  Shared hosting kan ook beperkt zijn in bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde software of het aantal e-mailadressen dat je kunt aanmaken.
 • Risico’s
  Andere gebruikers van shared hosting kunnen voor problemen zorgen, bijvoorbeeld als hun website grote hoeveelheden spam verstuurt. Helaas heb je daar geen invloed op.

Hoe werkt shared hosting?

Shared hosting bestaat uit diverse onderdelen. Denk aan schijfruimte en PHP. Zijn deze termen te technisch voor je? Geen zorgen, ik ga ze namelijk hieronder aan je uitleggen.

1. Schijfruimte

Op de schijfruimte, of opslagruimte, wordt de inhoud van je website, e-mail of databases opgeslagen. De hoeveelheid schijfruimte die je nodig hebt, hangt af van de grootte van de content die je erop wilt zetten.

2. Dataverkeer

Dataverkeer is de data die wordt verzonden van en naar je shared hostingpakket. De hoeveelheid wordt beïnvloed door het aantal bezoekers en de grootte van je website.

3. Databases

Een database is een systeem dat data in een digitaal archief ordent en opslaat. MySQL is een voorbeeld van zo’n systeem. Met MySQL kun je databases aanmaken, bewaren en opvragen.

4. Mailboxen

Een mailbox is een ruimte op de server waar e-mails worden bewaard. Je kunt vaak meerdere mailboxen aanmaken. Dat is handig als je bijvoorbeeld verschillende zakelijke e-mailadressen wilt gebruiken voor diverse doeleinden.

5. PHP

PHP is een programmeertaal die het mogelijk maakt om dynamische webpagina’s te maken. Een voorbeeld hiervan is een webpagina die is gekoppeld aan een MySQL-database.

6. SSL

SSL (Secure Sockets Layer) zorgt ervoor dat je website een versleutelde https-verbinding heeft via een SSL-certificaat. Hierdoor zijn vertrouwelijke gegevens, zoals wachtwoorden, niet zichtbaar voor kwaadwillende derden.

Hoeveel kost shared hosting?

Hoeveel shared webhosting kost, is afhankelijk van welk pakket en welke hostingprovider je kiest. Ik kan dus niet vertellen wat het specifieke bedrag is. Zo zijn er pakketten verkrijgbaar van slechts enkele euro’s per maand tot een paar tientjes. Een pakket met uitgebreide functies is duurder dan een basispakket.

Houd er rekening mee dat je naast hosting kosten kwijt bent voor een domeinnaam en eventueel een SSL-certificaat als je een website gaat maken.

Is shared hosting geschikt voor mij?

Je vraagt je wellicht af of shared hosting geschikt voor je is. Shared webhosting is geschikt voor startende websitebouwers die (nog) geen groot budget hebben of een basiswebsite willen opzetten. Bijvoorbeeld voor een persoonlijke website, blog of site die dient als visitekaartje.

Technische kennis is een must

Maar let op: voor shared webhosting is technische kennis een vereiste. Dit komt doordat je er zelf voor moet zorgen dat je jouw website uploadt naar de server of een cms installeert om je site te bouwen. Heb je geen technische kennis? Dan kun je beter kiezen voor shared hosting in combinatie met een websitepakket. Zoals een websitemaker waarmee je eenvoudig je website in elkaar klikt.

Meer resources nodig?

Weet je nu al dat je een grote website of webshop gaat runnen? Dan is shared hosting minder geschikt, omdat je meer resources nodig hebt om je site soepel te laten verlopen. In dit geval past een VPS beter bij je, zoals onze Performance Hosting.

Waar kun je shared hosting kopen?

Shared hosting koop je bij een hostingprovider, zoals Hostnet. Vaak biedt een provider ook andere diensten aan, zoals domeinnamen, websitepakketten en tools om te werken in de cloud. Hierdoor kun je op 1 plek alles beheren rondom je online succes.

Shared hosting bij Hostnet

Bij Hostnet ben je aan het juiste adres voor shared webhosting. Je kunt al vanaf € 1 starten. Je website draait op betrouwbare en razendsnelle webservers dankzij SSD’s (Solid State Drives). Ook beschik je over je eigen webmail waarmee je kunt mailen onder je eigen domeinnaam. Je krijgt onder andere 1000 GB aan dataverkeer, een gratis Wildcard Let’s Encrypt SSL-certificaat en toegang tot de laatste PHP-versies. Ook scannen we met Patchman je website op malware en softwarelekken, en zorgen wij ervoor dat de server veilig blijft.

Let op: als je shared hosting wilt gebruiken, dien je ook een domeinnaam te registreren.

webhosting hostnet

Welk webhostingpakket moet ik kiezen?

Jij vraagt je wellicht af welk webhostingpakket je moet kiezen. We geven je graag advies.

– Ik wil een basiswebsite maken.

Kies voor het pakket Mini.

– Ik wil een website maken en meerdere e-mailadressen.

Schaf Start aan.

– Ik wil een website maken met veel afbeeldingen, video’s, en e-mailadressen.

Koop het Pro- of Plus-pakket.

Kom je er niet uit? Je kunt uiteraard altijd contact opnemen met onze Klantenservice voor persoonlijk advies.

De standaard voordelen van shared hosting bij Hostnet*

 • 1000 GB dataverkeer
 • Eigen zakelijk e-mailadres
 • Laatste PHP-versies
 • Eenvoudig beheren op 1 plek
 • De beste performance dankzij SSD’s
 • Malwarebescherming via Patchman
 • Veilige hosting op gecertificeerde dataservers
 • Gratis beveiligde https-verbinding via Let’s Encrypt Wildcard
 • 7 dagen per week support
 • Uitgebreide handleidingen op onze Helpdesk

* Kijk voor alle specifieke voordelen bij onze shared hosting.

Product
v.a. 1 , p/m

Webhosting

Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.

 • 7 dagen p/w hostingsupport
 • Installeer in 1 klik WordPress
 • Gratis Wildcard SSL
 • Zakelijke e-mail
 • Stabiel en razendsnel platform
 • Direct opgeleverd
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties 4
 • De START webhosting kost € 6,00 per jaar, geldend voor het eerste jaar.
  Wat zijn de jaarlijkse kosten daarna ?
  Is het programma WordPress gratis ?

  • Goedemiddag,

   Dankjewel voor je reactie. Het klopt dat Webhosting Start met een looptijd van 1 jaar, € 4,50 per maand kost. Voor een looptijd van 3 maanden geldt een prijs van € 6 per maand. Na het eerste jaar blijven de kosten gelijk (prijswijzigingen onder voorbehoud).

   Je kunt de nieuwste versie van WordPress gratis downloaden via de volgende link: https://wordpress.org/download/. Vervolgens kun je WordPress handmatig installeren. Het volgende artikel legt je stap voor stap uit hoe je dit zelf doet: https://helpdesk.hostnet.nl/hc/nl-nl/articles/360014744198-WordPress-handmatig-installeren.

   Veel succes!

   Lysanne

 • Is niet alle hosting sharedhosting?
  De hosting gebeurt toch immers altijd op een gedeelde server?

  Met vriendelijke groet,
  Ed

  • Beste Ed,

   Bedankt voor je vragen! Als je het letterlijk bekijkt, is alle hosting bij Hostnet gedeeld. Bij shared webhosting gebruik je samen met andere mensen een vooraf ingestelde server. Bij een VPS deel je het fysieke apparaat (dus de server), maar heb je zelf de volledige controle over de instellingen en toegang tot bijvoorbeeld de rekenkracht en werkgeheugen van die virtuele server.

   Wij gebruiken de term ‘shared webhosting’ voor onder andere onze webhostingpakketten, e-mail en WordPress. Ik hoop dat je antwoord op je vragen hebt!

   Met vriendelijke groet,

   Lysanne

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet