Als je een website, webshop of app gaat maken, heb je webhosting nodig. Anders kun je jouw content niet aan toekomstige bezoekers of gebruikers laten zien. ‘Shared webhosting’ is zo’n vorm van webhosting. Maar wat is shared webhosting eigenlijk? Goed nieuws! In dit artikel krijg je antwoord op deze en andere vragen, zodat je alles weet over deze online oplossing.

Na het lezen van dit artikel weet je:

Wat is webhosting?

Webhosting is een ruimte op een computer (server) die is verbonden met het internet. Op deze ruimte kun je verschillende soorten content neerzetten. Bijvoorbeeld een website, webshop of app. Maar ook data die je online wilt bewaren.

Diverse soorten webhosting

Er bestaan diverse soorten webhosting. Dit zijn onder andere shared webhosting en cloud hosting. Maar ook hosting op een Virtual Private Server (VPS) en zelfs een VPS voor WordPress. In dit artikel behandel ik de populairste vorm van webhosting: shared webhosting.

Wat is shared webhosting?

Bij shared webhosting, ook wel ‘shared hosting’ genoemd, deel je samen met andere mensen een server. Vandaar de naam ‘shared webhosting’, letterlijk vertaald ‘gedeelde webhosting’. Je kunt het zien als een flat die je bewoont met meerdere mensen. Hierdoor deel je de kosten met elkaar, waardoor iedereen de ruimte tegen een lage prijs kan huren.

Wat is shared webhosting?

Wat kun je met shared webhosting?

Bij shared webhosting heb je de mogelijkheid om jouw zelf geprogrammeerde website, webshop of app op de dienst te zetten. Of je installeert er een cms op en gaat daarmee aan de slag. Een cms is handig als je geen kennis van programmeren hebt. Met onder andere WordPress, PrestaShop en Joomla! maak je prachtige websites, webshops en apps.

Daarnaast is het vaak mogelijk om jouw shared webhostingpakket uit te breiden met bijvoorbeeld meer mailboxen, extra schijfruimte of dataverkeer. Handig als je website, webshop of app groter wordt. Hieronder vertel ik je meer over de onderdelen.

Je hebt niet alleen een online ruimte nodig als je een site gaat maken. In ‘Wat heb je nodig voor een website?‘ vind je informatie over alle benodigdheden.

Onderdelen van een shared webhostingpakket

Wanneer je een shared webhostingpakket bij een webhostingbedrijf bestelt, zie je verschillende specificaties vermeld staan. Bijvoorbeeld schijfruimte, dataverkeer en mailboxen. Maar wat betekenen deze termen? Dat ga ik je hieronder vertellen.

Schijfruimte

Op de schijfruimte wordt de inhoud van je website, e-mail of databases opgeslagen. De hoeveelheid schijfruimte die je nodig hebt, hangt af van de grootte van de content die je erop wilt zetten.

Dataverkeer

Dataverkeer is niets anders dan data die wordt verzonden van en naar je shared webhostingpakket. De hoeveelheid wordt beïnvloed door het aantal bezoekers en de grootte van je website, webshop of app.

Databases

Een database is een systeem dat data in een digitaal archief ordent en opslaat. MySQL is een voorbeeld van zo’n systeem. Met MySQL kun je databases aanmaken, bewaren en opvragen.

Mailboxen

Een mailbox is een ruimte op de server waar e-mails worden bewaard. Je kunt vaak meerdere mailboxen aanmaken. Dat is handig als je bijvoorbeeld meerdere e-mailadressen wilt gebruiken voor verschillende doeleinden.

PHP

PHP is een programmeertaal die het mogelijk maakt om dynamische webpagina’s te maken. Een voorbeeld hiervan is een webpagina die is gekoppeld aan een MySQL-database.

SSL

SSL (Secure Sockets Layer) zorgt ervoor dat je website een versleutelde https-verbinding heeft. Hierdoor zijn vertrouwelijke gegevens, zoals wachtwoorden, niet zichtbaar voor kwaadwillende derden.

One click install

Met een one click install kun je, de naam zegt het al, in 1 klik WordPress installeren op shared webhosting. Zo hoef jij niet om te kijken naar de installatie van je WordPress-pakket.

Service

Ook service is een belangrijk onderdeel van een shared webhostingpakket. Het is immers prettig als een webhostingbedrijf je direct helpt wanneer je tegen een probleem aanloopt of ergens niet uitkomt.

Bij Hostnet staan we 7 dagen per week voor je klaar om je te helpen. Zo ben jij er snel weer klaar voor om je weg te vervolgen naar jouw online succes.

Onderdelen van een shared webhostingpakket

Wat doet een webhostingbedrijf?

Nadat je bestelling is afgerond, kun je aan de slag. Maar wist je dat het webhostingbedrijf ook voor je aan het werk gaat? Bij Hostnet zorgen we voor het beheer en het onderhoud aan de servers. Jij hebt er dus geen omkijken naar. Zo kun jij je volledig richten op het maken en beheren van je website, webshop of app.

Shared webhosting bij Hostnet

Hoe zit het precies met shared webhosting bij Hostnet? Onze dienst (shared) webhosting staat op betrouwbare en razendsnelle webservers in Nederland. Dankzij SSD’s (Solid State Drives), en de hardware van Dell en Intel bieden ze je de beste performance.

Handige extra’s

Daarnaast profiteer je van handige extra’s. Zo krijg je jouw eigen e-mail, zodat je kunt mailen met je eigen domeinnaam. Deze heeft een spam- en virusfilter, waardoor je mail 99,9% veilig is. Ook ontvang je gratis SSL via Let’s Encrypt en € 85 advertentietegoed. Met dit tegoed promoot je jouw website, webshop of app in Google. Wil je meer weten over onze webhosting? Kijk dan op Hostnet.nl.

Wist je dat webhosting van Hostnet door WINMAG Pro beoordeeld is met een score van 8,3? Ook heeft de dienst het MKB Proof 2017-keurmerk ontvangen. Je vindt meer informatie over beide testen via deze link: https://www.hostnet.nl/nieuws/webhosting-score-83-mkb-proof.

Welk webhostingpakket moet je kiezen?

Het is niet precies te zeggen welk webhostingpakket je moet kiezen en hoeveel GB je nodig hebt. De keuze hangt namelijk van een aantal factoren af. Ben je bijvoorbeeld van plan om te starten met een website of blog en heb je een klein budget? Dan kun je met Webhosting Start van Hostnet goed uit de voeten. Verwacht je veel content op je site te zetten? Dan passen de pakketten Pro of Plus beter bij jou. Je kunt uiteraard altijd contact opnemen met onze Klantenservice voor persoonlijk advies.

Wil jij een grote website, webshop of app opzetten? Dan is een VPS een betere keuze. Check het artikel ‘Wat is VPS‘ voor meer informatie.

‘Wat is shared webhosting?’ in een notendop

Gefeliciteerd! Je bent aan het eind gekomen van het artikel ‘Wat is shared webhosting?’. Nu weet je onder andere wat shared webhosting is en uit welke specificaties de dienst bestaat. Heb je nog vragen of twijfel je welk pakket je moet kiezen? Neem dan contact op met de Klantenservice van Hostnet. Of laat hieronder een reactie achter.

Met webhosting van Hostnet host je jouw site op onze krachtige en snelle webservers met SSD's.
Delen
Reacties
 • 26 september 2019 om 11:49 HBSV 't Trefpunt

  De START webhosting kost € 6,00 per jaar, geldend voor het eerste jaar.
  Wat zijn de jaarlijkse kosten daarna ?
  Is het programma WordPress gratis ?

  • 26 september 2019 om 13:47 Lysanne Hopman

   Goedemiddag,

   Dankjewel voor je reactie. Het klopt dat Webhosting Start met een looptijd van 1 jaar, € 4,50 per maand kost. Voor een looptijd van 3 maanden geldt een prijs van € 6 per maand. Na het eerste jaar blijven de kosten gelijk (prijswijzigingen onder voorbehoud).

   Je kunt de nieuwste versie van WordPress gratis downloaden via de volgende link: https://wordpress.org/download/. Vervolgens kun je WordPress handmatig installeren. Het volgende artikel legt je stap voor stap uit hoe je dit zelf doet: https://helpdesk.hostnet.nl/hc/nl-nl/articles/360014744198-WordPress-handmatig-installeren.

   Veel succes!

   Lysanne

 • 26 september 2019 om 14:17 Ed Pach

  Is niet alle hosting sharedhosting?
  De hosting gebeurt toch immers altijd op een gedeelde server?

  Met vriendelijke groet,
  Ed

  • 26 september 2019 om 15:14 Lysanne Hopman

   Beste Ed,

   Bedankt voor je vragen! Als je het letterlijk bekijkt, is alle hosting bij Hostnet gedeeld. Bij shared webhosting gebruik je samen met andere mensen een vooraf ingestelde server. Bij een VPS deel je het fysieke apparaat (dus de server), maar heb je zelf de volledige controle over de instellingen en toegang tot bijvoorbeeld de rekenkracht en werkgeheugen van die virtuele server.

   Wij gebruiken de term ‘shared webhosting’ voor onder andere onze webhostingpakketten, e-mail en WordPress. Ik hoop dat je antwoord op je vragen hebt!

   Met vriendelijke groet,

   Lysanne

Reageer

Reacties zijn gesloten.