Wat is werken in de cloud?

Bas Schouten
leestijd
Wat is werken in de cloud?

De afgelopen jaren is het aanbod aan clouddiensten enorm toegenomen. Steeds vaker zien we dan ook begrippen als ‘online werken’, ‘de cloud’ en ‘cloud computing’ voorbijkomen. Soms als losse woorden, maar ook in samenstellingen zoals ‘werken in de cloud’. Maar wat is de cloud en cloud computing nu eigenlijk? En wat bedoelen we met ‘online werken’ en ‘werken in de cloud’? In het eerste artikel van de reeks ‘Online werken’ geef ik antwoord op deze vragen.

De cloud

‘De cloud’ is eigenlijk een metafoor voor internet. Een cloud (Engels voor een wolk) is net als internet niet tastbaar. Wanneer je bijvoorbeeld iets opzoekt op internet, weet je niet direct waar de informatie is opgeslagen. Dat de data ergens is opgeslagen, staat vast; alleen is deze opslagruimte voor jou als internetgebruiker niet direct tastbaar.

In de praktijk worden de begrippen ‘de cloud’ en ‘cloud computing’ nog wel eens door elkaar gebruikt. Al lijken deze definities op elkaar, ze betekenen zeker niet hetzelfde. Cloud computing is namelijk het daadwerkelijk opslaan en oproepen van data of programma’s vanaf internet. Bij ‘normaal’ gebruik van je computer doe je dit vanaf de harde schijf van je computer. Bij cloud computing speelt dit proces zich dus online af.

Kortom: heb je het over ‘de cloud’, dan heb je het dus alleen over een metafoor voor internet. Heb je het over cloud computing, dan praat je over het daadwerkelijke proces dat zich in de cloud afspeelt.

Werk veilig en efficiënt in de cloud met de vertrouwde Office 365-apps. Inclusief gratis installatiehulp en 1 TB opslagruimte.

Wat is ‘online werken’ en ‘werken in de cloud’?

Als je besluit online te gaan werken of te gaan werken in de cloud, dan houdt dit in beide gevallen in dat je een groot deel van je bedrijfsvoering online uitvoert. Welk deel van je bedrijfsvoering dit precies is, hangt af van het niveau waarop je besluit online te werken. Om dit te verduidelijken, ga ik hieronder kort in op de verschillende lagen binnen de cloud.

Lagen binnen de cloud

Binnen de cloud kun je op technisch vlak verschillende lagen onderscheiden:

 • Infrastructure-as-a-service (IaaS) – Maak je als ondernemer gebruik van IaaS? Dan neem je bij je IT-dienstverlener ‘kale’ hardware af. Denk bijvoorbeeld aan servers die je vervolgens geheel zelf moet installeren.
 • Platform-as-a-service (PaaS) – Bij PaaS faciliteert je IT-dienstverlener via internet besturingssystemen en bijbehorende diensten voor jou. Zo kun je bijvoorbeeld voor je hosting, zoals WordPress Hosting, gebruikmaken van een cloudomgeving.
 • Software-as-a-service (SaaS) – Bij de laatste laag, SaaS, maak je gebruik van een applicatie in de cloud. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een e-mailapplicatie zoals Outlook Web App, een CRM-systeem of een systeem voor je personeelbeheer. Bij SaaS regelt je IT-dienstverlener de installatie, het onderhoud en het beheer van de applicatie. Dit is ook direct het verschil met PaaS; bij deze service ben je zelf verantwoordelijk voor het juist instellen, onderhouden en beheren van jouw dienst.

Aan de slag met online werken

Bij IaaS en PaaS komt veel technische kennis kijken. Om je bedrijfsvoering op dit niveau te laten slagen, is het aan te raden je hier goed in te verdiepen of een IT-partner in de arm te nemen. Door de vereiste technische kennis bij IaaS en PaaS, maken de meeste ondernemers alleen (direct) gebruik van SaaS.

Op SaaS-niveau werk je online doordat je met behulp van applicaties bestanden opslaat en deze op een later tijdstip weer opvraagt vanuit de cloud. Denk bijvoorbeeld aan je e-mail. Als je een online app gebruikt zoals Exchange e-mail of Hostnet Webmail, vraag je bij het inloggen iedere keer je gegevens op. Verstuur of ontvang je vervolgens een e-mail, dan wordt deze opgeslagen in je app.

Werk veilig en efficiënt in de cloud met de vertrouwde Office 365-apps. Inclusief gratis installatiehulp en 1 TB opslagruimte.

Cloud computing of toch online werken?

Wanneer gebruik je eigenlijk de term ‘cloud computing’ en wanneer ‘online werken’? In de praktijk blijkt dat als het gaat over werken op het niveau van IaaS en PaaS de term ‘cloud computing’ gangbaarder is. Voor werken op het niveau van SaaS is daarentegen de term ‘online werken’ gebruikelijker. Ook binnen Hostnet doelen we met ‘online werken’ op het werken met cloudapplicaties, oftewel de laag van SaaS.

Groei in het aanbod aan cloudapps

Voor ondernemers is de keuze in cloudapps de laatste jaren explosief gegroeid. Door deze toename zijn veel ondernemers zelfs volledig online gaan werken. IT-dienstverleners spelen hierop in door applicaties samen te voegen en te koppelen. Zo heb je alle functionaliteiten die je nodig hebt, op één plek. Denk bijvoorbeeld aan Office 365 van Microsoft (tegenwoordig Microsoft 365) en G Suite van Google.

Wil je weten wat je bijvoorbeeld met Office 365 allemaal kunt? Bekijk dan onderstaande video:

De voordelen van cloudapplicaties

1. Schaalbaarheid van cloudapplicaties

Een nieuwe medewerker? Geen probleem! Een groot voordeel van cloudapps is namelijk hun schaalbaarheid. Dit houdt in dat je bij de meeste cloudapps eenvoudig nieuwe gebruikers kunt toevoegen en dat je (indien nodig) extra licenties kunt aanschaffen. Hierdoor is je werkomgeving flexibel en kun je snel, zonder al te veel moeite, inspelen op veranderingen binnen je onderneming.

2. Werken waar, wanneer en met wie je wilt

De naam ‘cloudapplicaties’ zegt het al: deze apps draaien in de cloud. Anno 2017 beschikt bijna iedere Nederlander continu over een bruikbare internetverbinding. Cloudapps zijn dus vrijwel altijd en overal bereikbaar, waardoor je kunt werken waar en wanneer je wilt. Of je dit nu op kantoor, in de trein of thuis doet, je hebt altijd je bestanden bij de hand. Bijkomend voordeel is dat je dankzij nieuwe ontwikkelingen de apps ook steeds vaker kunt gebruiken op je smartphone en je tablet. Zo is dit bij Office 365 van Microsoft (tegenwoordig Microsoft 365) al bij een groot aantal abonnementen mogelijk.

Naast dat je kunt werken waar en wanneer je wilt, kun je ook werken met wie je wilt. Veel cloudapps bieden je namelijk de mogelijkheid om binnen de applicatie samen te werken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld met een team aan een project werkt. In zo’n situatie kun je dan via een gedeelde opslagruimte bestanden van elkaar bekijken en/of bewerken. Soms is het zelfs mogelijk om samen te chatten of te skypen en realtime documenten te bewerken.

3. Geen omkijken naar technisch beheer

Kies je voor een cloudapplicatie? Dan heb je in de meeste gevallen geen omkijken naar updates. Deze worden namelijk vaak automatisch uitgevoerd. Ook hebben veel apps een gebruiksvriendelijke beheeromgeving waar jij al jouw zaken overzichtelijk kunt managen. Hierdoor ben je niet langer volledig afhankelijk van technische specialisten en hoef je hun expertise alleen te raadplegen als je grote aanpassingen wilt doen aan jouw app.

Cloudapps worden ook gekenmerkt door de uitstekende support die veel IT-dienstverleners bieden op hun dienst(en). Kom je er dus even niet uit? Dan heb je in de meeste gevallen de mogelijkheid om contact op te nemen met een klantenservice die je snel weer op weg kan helpen. Dit scheelt jou frustratie en in veel gevallen ook een hoop uitzoekwerk.

Meer weten over online werken?

Wil je meer weten over online werken? Hostnet biedt verschillende diensten aan waarmee jij aan de slag kunt met cloudapps.

Product
v.a. 6 , 50 p/m

Microsoft 365

Werk veilig en efficiënt in de cloud met de vertrouwde Office 365-apps. Samen of individueel.

 • Zorgeloos overstappen, ook in het weekend
 • Gratis installatiehulp t.w.v. € 50
 • Effectief samenwerken met teamleden
 • Nieuwste versie van de Office 365-apps
 • Online werken met Office 365-apps
 • 1 TB online opslag
Delen
Bas Schouten

Als Productmanager bij Hostnet houdt Bas zich dagelijks bezig met de veranderingen en ontwikkelingen van, onder andere, de verschillende domeinextensies, en alles wat bij onze onlinewerken-oplossingen komt kijken.

Reacties 2
 • ik heb een website bij HostNet , zou ik een online werk met een andere domeinnaam hierbij te kunnen gebruiken??

  • Hoi Nasrin,

   Het is mij niet helemaal duidelijk wat je precies voor ogen hebt.

   Als je contact met ons opneemt via onze LiveChat op https://www.hostnet.nl of telefonisch via 0207500800, dan helpen mijn collega’s je graag op weg om ook te gaan werken in de Cloud!

   Groet,

   Kevin

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet