Een goedkope website maken: 6 handige bespaartips

Lysanne Hopman
leestijd
Een goedkope website maken: 6 handige bespaartips

Als startende ondernemer, blogger, hobbyist of verenigingslid heb je vaak (nog) geen groot budget om een website te maken. De kosten voor een website kunnen je dan afschrikken. Logisch, want een website opzetten kan tot in de duizenden euro’s oplopen. Geen paniek. Het is namelijk mogelijk om een goedkope website te maken. In dit artikel vind je 6 handige tips om een betaalbare website te bouwen.

Waarom je geen gratis website moet maken

De goedkoopste manier om een website te maken, is door een gratis websitemaker te gebruiken. Toch zit er een addertje onder het gras. Wil je extra functies toevoegen aan je site? Dan kan dit vaak alleen tegen betaling. Of de gratis functies zijn erg beperkt.

Onprofessionele uitstraling

Daarnaast straalt een gratis website geen professionaliteit uit bij je doelgroep. Dit komt omdat je geen eigen domeinnaam krijgt. In de meeste gevallen wordt de naam van de websitemaker achter je domein geplakt, bijvoorbeeld:

jouwnaam.merkx.nl

Bovendien heb je geen eigen e-mailadres en moet je het doen met gratis e-mailservices waarin de naam van het desbetreffende merk staat. Ook staat er ongewenste reclame van de websitemaker of een ander merk op je site. Meestal heeft deze reclame geen relevantie voor je bezoekers.

Microsoft 365-tips

6 bespaartips om een goedkope website te maken

Hik je tegen de mogelijke hoge kosten van een website aan? Dat is niet nodig. Een website starten, hoeft niet duur te zijn. Zelfs met een klein budget kun je een moderne, professionele website opzetten. Wil jij een betaalbare website maken? Lees dan de onderstaande 6 bespaartips.

1. Maak en beheer je website zelf

Mijn eerste tip: bouw en beheer zelf je website als je een goedkope website wilt maken. De grootste kostenpost is namelijk het inhuren van een websitebouwer die je site ontwerpt. In mijn artikel ‘Hoe maak je een website?’ lees je stap voor stap hoe je zelf een site start.

Gebruik WordPress

Een eigen website bouwen, hoeft niet lastig te zijn. Met een contentmanagementsysteem maak en beheer je jouw site zonder te coderen. Zoals met WordPress. Dit cms bevat de editor Gutenberg waarmee je jouw site in elkaar sleept en klikt. Er zijn ook andere gratis of goedkope websitemakers voor WordPress beschikbaar als:

Heb je wat technische kennis? Dan kun je in de code duiken en je site naar wens aanpassen.

WordPress Mini Hosting

De software van WordPress.org download je gratis. Het enige wat je hoeft te doen, is de software installeren op je hostingpakket. Maar het kan makkelijker. Bij ons pakket WordPress Mini Hosting is de software al voor je geïnstalleerd. Daarnaast beschik je onder andere over:

 • je eigen e-mail;
 • een gratis https-verbinding;
 • 7 dagen per week support voor al jouw hostingvragen.
Product
1 , p/m

Mini Hosting

Maak van je idee werkelijkheid. Met Mini Hosting beschik je over alle functies die je als starter nodig hebt.

 • 7 dagen p/w hostingsupport
 • Betaalbaar met de beste functies
 • Stabiel en razendsnel platform
 • Zakelijk e-mailadres
 • Gratis https-verbinding
 • Direct aan de slag

Heb je hulp nodig met jouw WordPress-website? Stel je vragen op het WordPress-forum of maak gebruik van onze WordPress-partner. Neem voor het laatste contact op met de Klantenservice.

2. Registreer een goedkope domeinnaam

Een goedkope website met domeinnaam opzetten, is mogelijk. Er is namelijk een groot aanbod aan betaalbare topleveldomeinen beschikbaar. Vaak bieden domeinproviders ook een goede aanbieding voor de eerste contractperiode. Voor een .nl domeinnaam betaal je bij Hostnet bijvoorbeeld het eerste jaar nog geen tientje. Wil je meer besparen? Kies dan voor een looptijd van 5 jaar. Zo betaal je nog minder voor jouw domeinnaam.

Er zijn meerdere topleveldomeinen waarmee je een betaalbare domeinnaam kunt registreren. Benieuwd? Bekijk de prijzen op de pagina ‘Prijzen domeinnamen’.

3. Kies goedkope websitehosting

Naast een domeinnaam heb je ook hosting nodig om een website te maken. Door te kiezen voor goedkope webhosting, bespaar je jaarlijks een paar tientjes. Als starter hoef je namelijk niet direct het meest uitgebreide en duurste hostingpakket te kiezen. In het begin van je online succes gebruik je hoogstwaarschijnlijk niet alle functionaliteiten die zo’n pakket bevat. Je kunt altijd op een later moment upgraden naar een groter pakket.

Mini Hosting

Voor de meeste starters is shared webhosting voldoende. Je deelt samen met anderen een server en de bijbehorende kosten. Hierdoor kun je goedkoop een website maken.

Met onze voordelige webhosting, Mini Hosting, beschik je tot alle functies die je als starter nodig hebt. Je krijgt je eigen e-mail, waardoor je professioneel kunt mailen. Daarnaast is de websiteverbinding van je site voor bezoekers beveiligd met een SSL-certificaat. Loop je ergens tegenaan? Je kunt onze Klantenservice 7 dagen per week bereiken voor al jouw hostingvragen. Deze handige en meer functies krijg je al vanaf € 1 per maand.

Product
1 , p/m

Mini Hosting

Maak van je idee werkelijkheid. Met Mini Hosting beschik je over alle functies die je als starter nodig hebt.

 • 7 dagen p/w hostingsupport
 • Betaalbaar met de beste functies
 • Stabiel en razendsnel platform
 • Zakelijk e-mailadres
 • Gratis https-verbinding
 • Direct aan de slag

Let op: Ga je een webshop beginnen? Kies dan voor een VPS. Een VPS heeft de beste resources om jouw webshop soepel te laten draaien.

4. Ga voor een gratis SSL-certificaat

Om een veilige websiteverbinding aan je bezoekers te bieden, heb je een SSL-certificaat nodig. Sterker nog, als jouw website geen https-verbinding bevat, markeert Google je site als onveilig. Wanneer mensen op jouw website in Google klikken, zien ze een melding van een onveilige website. Dit kan ze afschrikken, wat leidt tot minder tot geen bezoekers.

Wildcard SSL

Je hoeft je geen zorgen te maken over de eventuele kosten van een SSL-certificaat. Bij al onze hostingdiensten profiteer je van een gratis Wildcard Let’s Encrypt SSL-certificaat. Wij installeren het certificaat voor je en verlengen ‘m elke 3 maanden automatisch. Je hoeft dus niets te doen.

Wil je meer vertrouwen wekken bij je bezoekers? Met een EV SSL-certificaat word je gevalideerd via Sectigo en staat je bedrijfsnaam bij het slotje in de url-balk van de webbrowser. Voor starters is het Wildcard SSL-certificaat voor het begin van hun online reis voldoende.

Product
v.a. 29 , p/j

SSL

Bied je bezoekers een veilige websiteverbinding. Beveilig ‘m met een SSL-certificaat.

 • Automatische installatie
 • Beter vindbaar in Google
 • Veilige https-verbinding
 • Privacybestendig
 • Vertrouwen bij bezoekers
 • 7 dagen p/w support

5. Kies voor gratis thema’s en plugins

Ga je een goedkope website maken met WordPress? Voor het cms zijn er duizenden gratis WordPress-thema’s beschikbaar. Met zo’n thema bouw je zelf een moderne site. Benieuwd naar de gratis thema’s? Je vindt ze in de Thema Directory van WordPress.

Naast de gratis thema’s zijn er duizenden gratis WordPress-plugins verkrijgbaar. Met plugins voeg je extra functies toe aan je site. Zoals een contactformulier of een fotogalerij. Ontdek de gratis plugins in de Plugin Directory van WordPress.

6. Zoek naar gratis afbeeldingen

Mijn laatste tip voor een goedkope website: ga op zoek naar gratis afbeeldingen. Je hoeft namelijk geen fotografie- of designskills te hebben om kwalitatieve afbeeldingen op je site te hebben. Bovendien heb je een dure camera en bewerkingsprogramma’s nodig om afbeeldingen van hoge kwaliteit te maken.

Rechtenvrije afbeeldingen

Gratis afbeeldingen vind je bijvoorbeeld op de websites Pexels en Unsplash. Deze afbeeldingen zijn rechtenvrij. Dit betekent dat je ze gratis voor eigen doeleinden mag gebruiken. Je moet namelijk niet zomaar afbeeldingen van het internet kopiëren. Op afbeeldingen zit auteursrecht. Doe je dit toch en komt de auteur erachter? Dan kun je rekenen op een schadevergoeding of je kunt zelfs voor de rechter worden gesleept. Dit kost je erg veel geld. 

Website laten maken

Een goedkope website laten maken

Een betaalbare website maken, is geen hogere wiskunde. Heb je echt geen kennis van websites opzetten? Of wil je jouw tijd besteden aan andere zaken? Dan kun je ook goedkoop een website laten bouwen door een websitebouwer.

Een goedkope websitebouwer vinden

De makkelijkste manier om een goedkope websitebouwer te vinden, is via Google. Zoek naar ‘goedkope website laten maken’ of een soortgelijke zoekterm en je krijgt een lijst met aanbieders waar je een betaalbare website kunt laten maken.

Is een goedkope websitebouwer een goed idee?

De vraag blijft echter of het een goed idee is om een goedkope websitebouwer in te huren. Vaak maakt diegene een site op basis van (verouderde) templates. Deze passen meestal niet bij je uiteindelijke doel. Daarnaast loop je bij een goedkoop ontwerp vaak tegen problemen aan, waardoor je alsnog moet blijven knutselen aan je site. Je wilt juist een moderne en professionele website voor je startende onderneming waarmee je direct je bezoekers mee omverblaast. Dan kun je beter investeren in een goed ontwerp dan een halfbakken website krijgen. De keuze is echter aan jou.

Hoeveel kost het om een website te maken?

De kosten om een website te maken, is afhankelijk van verschillende factoren. Er is dus niet 1 duidelijk antwoord te geven. Ga je een goedkope website maken met (WordPress) Hosting? Hieronder vind je een voorbeeld in combinatie met een .nl domeinnaam.

Voor het kleinste (WordPress) Hosting-pakket betaal je € 6 per maand. Voor een .nl domeinnaam ben je het eerste jaar € 0,49 kwijt. In het eerste jaar betaal je dus € 72,49. Het jaar daarna € 86.*

* De korting met een langere looptijd is hierin niet inbegrepen. Met een andere domeinnaam betaal je uiteraard ook een ander bedrag.

Samenvatting

Is een website bouwen goedkoop? Niet per se, maar het kan wel. Voor startende ondernemers, bloggers, hobbyisten of verenigingsleden met een klein budget, is het een uitkomst. Heb je na een tijdje een succesvolle site opgezet en merk je dat je het plafond van het hostingpakket hebt bereikt? Bij Hostnet upgrade je via je klantaccount in Mijn Hostnet eenvoudig naar een groter pakket. Advies nodig? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Wil je goedkoop je eigen website maken? Dit zijn de tips nog eens op een rijtje:

 1. Maak en beheer je website zelf
 2. Registreer een goedkope domeinnaam
 3. Kies goedkope websitehosting
 4. Ga voor een gratis SSL-certificaat
 5. ​​Kies voor gratis thema’s en plugins
 6. Gebruik gratis afbeeldingen op je site

Heb jij nog goede tips om een goedkope website te maken? Laat het weten in de comments hieronder.

Product
1 , p/m

Mini Hosting

Maak van je idee werkelijkheid. Met Mini Hosting beschik je over alle functies die je als starter nodig hebt.

 • 7 dagen p/w hostingsupport
 • Betaalbaar met de beste functies
 • Stabiel en razendsnel platform
 • Zakelijk e-mailadres
 • Gratis https-verbinding
 • Direct aan de slag
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet