Een selfie: dé persoonlijke touch voor op je website!

Athiná Fourtounidis
leestijd
Een selfie: dé persoonlijke touch voor op je website!

Selfies: sommige mensen maken ze dagelijks, anderen vermijden ze liever. Toch kunnen selfies van pas komen voor je website. Ik geef je 5 redenen waarom het een goed idee is om selfies op je website te plaatsen. En ik geef je een lijst van do’s en don’ts bij het maken van zo’n selfie. Veel leesplezier!

Wat is een selfie?

Een selfie houdt in dat je een foto van jezelf maakt met een camera of smartphone. Het woord ‘selfie’ is afgeleid van het Engelse woord ‘self’, dat ‘zelf’ betekent. Het woord bestaat al een langere tijd, maar werd in 2012 plots heel bekend. Met de opkomst van smartphones en social media begonnen mensen steeds meer foto’s van zichzelf te maken en te delen. Het woord ‘selfie’ werd toen al gauw een fenomeen, en is zelfs opgenomen in verschillende woordenboeken.

5 redenen om een selfie op je website te plaatsen

Bij het plaatsen van een selfie, denk je al gauw aan social media. Toch wordt het plaatsen van een selfie op je website ook steeds gebruikelijker. En maar goed ook! Ik leg je uit waarom.

1. Besparen

Als ondernemer heb je veel verschillende kostenposten. Vooral wanneer je net begint. Wanneer je een goede selfie kunt maken, kun je veel geld besparen. Je hoeft niets meer uit te geven aan een dure fotoshoot. 

2. Authenticiteit

Selfies schelen je niet alleen geld. Het is ook persoonlijker en leuker. Een fotoshoot is vaak gemaakt, terwijl een selfie authentiek en in het moment is. Mits je hem niet te veel bewerkt. Daar kom ik in de lijst met do’s & don’ts op terug!

3. Verbondenheid

Selfies helpen je om een connectie met je websitebezoekers te krijgen. Je laat zien wie je bent, wat klanten in staat stelt om een persoonlijke band te creëren. Selfies geven websitebezoekers een indruk van met wie ze praten. Dit zorgt voor extra vertrouwen en menselijke interacties. De website van onze collega Lysanne, thisisjoan.nl, is hier een goed voorbeeld van.

4. Storytelling

Selfies helpen je met het ondersteunen van je verhaal. Deel bijvoorbeeld een foto waarop je druk aan het werk bent voor je klanten. Zo laat je zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat en win je vertrouwen van je websitebezoekers. Een goed voorbeeld van een selfie die een verhaal vertelt, is van onze ‘website van de maand’-winnaar, Wielersticker.

5. Autoriteit

Roepen dat je ergens goed in bent, is 1 ding. Het is nog beter als je het daadwerkelijk kunt bewijzen. Heb je een foto van jezelf waarbij je duidelijk actief bezig bent in jouw vakgebied? Zet ‘m op je website! Het laat zien dat je weet wat je doet. Kijk maar eens naar de website van onze ‘website van de maand’-winnares, Madelon Blok.

6 do’s & don’ts bij het maken van een selfie

Een selfie maken, is zo gepiept. Toch zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Ik geef je een overzicht.

1. Achtergrond

Op een selfie is 1 ding het allerbelangrijkst: jij! Ondanks dat jij de hoofdrol speelt, is het belangrijk om op de achtergrond te letten. Zo wil je geen achtergrond kiezen die de kijker te veel afleidt. Vermijd rommelige kamers, parkeergarages of andere onfraaie achtergronden. Kies in plaats daarvan voor een nette gekleurde muur, een natuurgebied of een achtergrond die goed bij jouw vakgebied past. 

2. Belichting

Daglicht is vaak het mooist. Probeer in een lichte kamer te staan, of ga naar buiten voor je foto. Let op: vermijd te veel (tegen)licht, te fel licht of juist te donkere ruimtes. 

3. Expressie

De selfie die op jouw website staat, is voor veel mensen een eerste indruk van jou. Probeer daarom positiviteit en professionaliteit uit te stralen. Denk na over wat jouw doelgroep graag ziet, en laat zien dat jij dit te bieden hebt. Vermijd een negatieve, terughoudende houding. Wees open, authentiek en vrolijk. Zo bouw je een band met je doelgroep!

4. Camera

Een foto die niet scherp is, komt niet professioneel over. Gebruik daarom een goede camera. De meeste nieuwe smartphones hebben mooie camera’s waarmee je een goede selfie maakt. Toch kunnen je instellingen verkeerd staan. Mijn tips:

  • Controleer of je belichtingsinstellingen kloppen. 
  • Gebruik een portretfunctie (als je die hebt). 
  • Maak een foto met de achtercamera voor betere kwaliteit. 
  • Stel een timer in, zodat je beide handen kunt gebruiken om te poseren.
  • Gebruik geen filters die te veel afwijken van de werkelijkheid. 

5. Touch-up

Ben je niet helemaal tevreden met je selfie? Gelukkig kun je ‘m hier en daar bijwerken. Tegenwoordig zijn er veel bewerkingsprogramma’s verkrijgbaar om aanpassingen te doen. Zo kun je vaak de helderheid, het contrast en de verzadiging van je foto veranderen. En je foto bijsnijden. Zorg ervoor dat je de bewerkingen subtiel houdt. Je wilt dat je selfie er authentiek en natuurlijk uitziet. Met filters of te veel andere bewerkingen, verdwijnt de authenticiteit van je foto.  

6. Neem je tijd!

Een selfie hoeft niet in 1 keer goed te zijn. Neem je tijd, maak meerdere foto’s en gebruik verschillende achtergronden, belichtingen en instellingen. Experimenteer met poses of eventueel zelfs met kleding, en kijk waar jij je prettig bij voelt. Maak daarna een selectie van je beste foto’s. Kijk welke foto het best past bij de boodschap die je wilt overbrengen. 

Succes met selfies maken! Heb jij zelf nog tips voor de perfecte selfie? Laat onderaan deze pagina een reactie achter.

Product

Webhosting

Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.

  • 7 dagen p/w hostingsupport
  • Installeer in 1 klik WordPress
  • Gratis Wildcard SSL
  • Zakelijke e-mail
  • Stabiel en razendsnel platform
  • Direct opgeleverd
Delen
Athiná Fourtounidis

Athiná is een boekenwurm met een liefde voor schrijven. Naast haar diverse job als communicatiespecialist bij Hostnet houdt zij van reizen, fitness en mode.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet