Wat zijn WordPress-thema’s?

Lysanne Hopman
leestijd
Wat zijn WordPress-thema’s?

WordPress is een gebruiksvriendelijk cms waarmee je simpel jouw website maakt en beheert. Zo kies je met WordPress-thema’s een design dat bij jouw website past. Denk aan een thema voor zakelijke websites en webshops. En voor blogs en nieuwssites. Maar wat zijn WordPress-thema’s precies? In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: ‘Wat zijn WordPress-thema’s?’, zodat je jouw favoriete thema kiest.

Wat is een WordPress-thema?

Een WordPress-thema is een verzameling van bestanden waarmee je het uiterlijk van je website bepaalt, zonder dat je de onderliggende software aanpast. Een thema definieert bijvoorbeeld lettertypes, kleuren en widgets. Maar een thema kan ook extra functionaliteiten bevatten, zoals een slider voor afbeeldingen.

De verzameling van bestanden bestaat uit zogenoemde ‘templates‘ en ‘stylesheets‘. Daarvan zijn ‘index.php’ en ‘style.css’ verplicht. Index.php is de kern van je website. En style.css beheert de presentatie van je site.

Wil je weten wat een WordPress-plugin is? Je leest er meer over in het artikel ‘Wat zijn WordPress-plugins?‘.

Welke soorten WordPress-thema’s bestaan er?

Er zijn verschillende soorten thema’s voor WordPress. Denk aan thema’s voor webshops en nieuwssites. Maar ook voor blogs, portfolio’s, winkels en restaurants. Elk thema heeft zijn eigen design, lay-out en kenmerken. Zo vind je altijd wel een WordPress-thema dat bij jouw eisen en wensen past.

Meegeleverde WordPress-thema’s

In de back-end van je website vind je standaard meegeleverde thema’s voor WordPress. Deze zijn gemaakt door het WordPress-team en werken perfect voor WordPress. Zoals Twenty Sixteen, vernoemd naar het jaar waarin het thema is geïntroduceerd.

Wil je meer weten over WordPress? In het artikel ‘Wat is WordPress?‘ lees je alles over dit cms.

Een WordPress-thema pas je gemakkelijk aan

In de back-end pas je een WordPress-thema gemakkelijk aan naar eigen wens. Zo voeg je een logo toe, bepaal je de kleuren of pas je het lettertype aan. Maar het verschilt wel per thema wat je allemaal kunt aanpassen aan het design.

Heb je kennis van html, php of css? Dan kun je de bestanden van het thema op je computer aanpassen. Daarna upload je ze via een ftp, zoals FileZilla, naar de back-end van je website. Let op: Maak wel een Child Theme aan van het thema dat je wijzigt. Als je een nieuwe update van het thema installeert, zullen je gewijzigde gegevens namelijk verloren gaan. En dat is zonde.

Wat zijn WordPress-thema's

Het verschil tussen gratis en betaalde WordPress-thema’s

Voor WordPress vind je zowel gratis als betaalde thema’s. Maar wat is het verschil tussen beiden? Hieronder leg ik je het uit.

Gratis WordPress-thema’s

In de Thema Directory van WordPress staan meer dan 3600 gratis thema’s voor WordPress. Via de handige tabs kun je gemakkelijk kiezen uit uitgelichte, populaire en nieuwe thema’s. Daarnaast kun je filteren op bepaalde eigenschappen.

De gratis thema’s in WordPress kun je veilig gebruiken. Ze worden namelijk stuk voor stuk streng gecontroleerd en moeten voldoen aan de themarichtlijnen van WordPress.

Er is echter ook een nadeel: bij gratis thema’s krijg je vaak geen directe support van de ontwikkelaar. Gelukkig kun je wel altijd je vraag stellen in de WordPress-community als je er echt niet uitkomt.

Een gratis WordPress-thema bekijken

Heb je een favoriet WordPress-thema gevonden? Bekijk dan eerst de voorvertoning van het thema. Zo zie je ongeveer hoe het thema eruitziet om te bepalen of het bij je onderneming past.

Tip: Zoek je een nieuw WordPress-thema en wil je weten hoe een thema eruitziet met de content van je website? Installeer dan het thema in de back-end en klik vervolgens op ‘Live voorbeeld’. Nu kun je de functionaliteiten uitproberen, zonder dat het thema live gaat. Klik vervolgens niet op ‘Activeren’. Anders staat het thema dus wel live. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Betaalde WordPress-thema’s

Heb je hulp nodig bij het design van je WordPress-website? Dan kun je erover nadenken om een betaald (premium) WordPress-thema aan te schaffen. Je krijgt namelijk directe support als je ergens tegenaan loopt. Daarnaast bevatten betaalde thema’s vaak meerdere designs en functionaliteiten. En ze worden goed onderhouden door de ontwikkelaars.

Je vindt betaalde WordPress-thema’s in de Thema Directory onder de kop ‘Commerciële thema’s’. Of neem een kijkje op ThemeForest. Op deze website staan meer dan 11.500 thema’s voor WordPress.

Tip: Verwijder WordPress-thema’s in de back-end die je niet gebruikt. Dat scheelt laadtijd van je website.

Een betaald WordPress-thema bekijken

Koop je een WordPress-thema in ThemeForest? Dan raad ik je aan om de voorvertoning te bekijken. Klik op ‘Preview’ en kies het design dat je aanspreekt. Zo weet je zeker dat je een passend thema voor je website koopt.

Je eigen WordPress-thema uploaden

Je kunt ook je zelfgemaakte thema of een thema dat speciaal voor jou is gemaakt via een ftp uploaden naar de back-end van je website. Ben je trots op je design en wil je het delen met anderen? Het is mogelijk om je thema in de Thema Directory te plaatsen. Zorg dan wel dat jouw thema voldoet aan de themarichtlijnen van WordPress.

Wat zijn WordPress-thema's

Wat zijn de beste gratis WordPress-thema’s?

Natuurlijk is het belangrijk dat je een geschikt WordPress-thema voor je website vindt. Maar welke moet je kiezen uit de duizenden? Hieronder licht ik 4 populaire, gratis WordPress-thema’s toe.

Twenty Seventeen

Twenty Seventeen is bij uitstek het populairste thema van WordPress, gemaakt door de ontwikkelaars van WordPress zelf. Dit thema is meer dan 1 miljoen keer gedownload. Twenty Seventeen heeft een grote header-afbeelding waar je video’s en afbeeldingen in kunt plaatsen. Het thema werkt in meerdere talen en op elk apparaat. Zo ben je verzekerd van een mooi en werkend design voor je website.

Astra

Astra is een fijn WordPress-thema voor blogs, portfolio’s, bedrijven en webshops. Het thema wordt door vele WordPress-gebruikers beoordeeld met 5 sterren. Astra is gericht op snelheid, SEO en WooCommerce. Daarnaast is het thema volledig aanpasbaar, zodat je het design kunt aanpassen zoals jij dat wilt.

ColorMag

Heb je een blog of wil je een website maken met WordPress waar je nieuws gaat publiceren? Dan is ColorMag een ideaal thema. ColorMag is responsive, waardoor het thema geschikt is voor desktop, tablet en mobiel. Verder krijg je bij dit thema wél gratis support van de ontwikkelaar, namelijk op de website van ThemeGrill. En dat is handig als je er zelf niet uitkomt.

Hestia

Ten slotte is Hestia een mooi WordPress-thema, speciaal voor professionele websites. Hestia past bij creatieve en kleine bedrijven, start-ups, online bureaus en firma’s. Ook is het thema geschikt voor portfolio’s, webshops en freelancers. Verder heeft Hestia meerdere functionaliteiten. En het thema is responsive en SEO-vriendelijk.

Liever een WordPress-thema kopen? In het artikel ‘WordPress-thema’s: wel of niet betalen?‘ vind je een selectie van 5 populaire betaalde thema’s van WordPress.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een WordPress-thema?

Ben je klaar om een thema voor je WordPress-website uit te zoeken? Hieronder geef ik je 5 tips waar je op moet letten bij het kiezen van een WordPress-thema. Zo weet je dat je een goed thema installeert.

 • Past het thema bij de inhoud van je website?
 • Is het thema geschikt voor desktop, tablet en mobiel (responsive)?
 • Wanneer is het thema voor het laatst bijgewerkt?
 • Hoe vaak is het thema geïnstalleerd?
 • Wat zijn de beoordelingen van het thema?

Het complete antwoord op de vraag: ‘Wat zijn WordPress-thema’s?’

Heb je het hele artikel gelezen? Goed bezig! Nu weet je het antwoord op de vraag: ‘Wat zijn WordPress-thema’s?’. Je hebt onder andere geleerd welke soorten WordPress-thema’s er bestaan, en wat het verschil is tussen gratis en betaalde thema’s. Ook weet je waar je op moet letten bij het kiezen van een thema voor WordPress. Wil je nog meer weten over WordPress-thema’s? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

Delen

Lysanne Hopman

Lysanne Hopman is SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk bij Hostnet als op haar lifestyleblog.

Reacties 2
 • Ik zou graag een thema van Premiumpress willen gebruiken in het wordpress abonnement van Hostnet.
  Moet ik die apart bij premiumpress bestellen en downloaden en dan integreren/uploaden in de wordpress omgeving van hostnet om uiteindelijk met die template verder te bouwen?

  ALs ik klaar ben met bouwen kan ik de site binnen het wordpress pakket van hostnet dan ook live zetten? Of dien ik nog een apart hosting-abonnement daarvoor af te sluiten?

  • Dag Remco,

   Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad mogelijk om ergens anders een WordPress-thema te kopen en deze vervolgens te uploaden naar je website bij Hostnet. Je kunt het thema uploaden met de stappen uit dit helpdeskartikel: https://wordpress.org/support/article/using-themes/#adding-new-themes-using-the-administration-screens. Om je thema in te stellen, ga je in het WordPress-Dashboard naar ‘Weergave’ > ‘Thema’s’ en klik je op ‘Activeren’.

   Als je klaar bent met het bouwen van je website, kun je deze publiceren zodat bezoekers ‘m ook zien. Hiervoor heb je genoeg aan jouw hostingpakket!

   Met vriendelijke groet,

   Jasper

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet