5 sites waarop je een WordPress-thema kunt kopen

Lysanne Hopman
leestijd
5 sites waarop je een WordPress-thema kunt kopen

Als je een WordPress-website gaat maken, kun je kiezen uit gratis of betaalde thema’s. Je vraagt je wellicht af waarom een betaald WordPress-thema een betere keuze is dan een gratis variant. Dan ben je aan het juiste adres. In dit artikel lees je de voordelen van een WordPress-thema kopen en maak je kennis met 5 sites die thema’s verkopen.

Wat is een thema in WordPress?

Een WordPress-thema (WordPress theme) is een kant-en-klaar ontwerp waarmee je het uiterlijk van je WordPress-site bepaalt. Zo kun je kleuren kiezen of verschillende lettertypen gebruiken. Doordat de thema’s gebruiksklaar zijn, hoef je niet in de code te duiken om het webdesign van je site te maken.

Breng je blog, website of webshop tot leven met WordPress. Inclusief installatie, https-verbinding en zakelijke e-mail.

Waarom een WordPress-thema kopen?

Er zijn verschillende voor- en nadelen van betaalde WordPress-thema’s. Hieronder heb ik er een aantal voor je opgesomd.

De voordelen van een betaald WordPress-thema

1. Professionele uitstraling

Met een betaald WordPress-thema creëer je eenvoudig een professionele uitstraling. De thema’s bevatten vaak veel functies die de gratis thema’s niet bevatten. Denk aan een afbeeldingsslider of extra WordPress-plugins om socialmedia-knoppen toe te voegen aan je site.

2. Goede support

Ook ontvang je vaak gratis support. Heb je een vraag of loop je ergens tegenaan? Dan kun je bij de ontwikkelaars of supportafdeling terecht. Daarnaast zijn er op de website van de ontwikkelaars vaak handleidingen te vinden die je op weg helpen met het thema.

3. Regelmatige updates

Betaalde WordPress-thema’s worden doorontwikkeld. Dit betekent dat er regelmatig updates beschikbaar zijn met nieuwe functionaliteiten en beveiligingsmaatregelen. Hierdoor beschik je altijd over de laatste technische snufjes van het thema.

4. Flexibel

Tot slot zijn betaalde WordPress-thema’s meestal flexibel. Hiermee bedoel ik dat je in 1 keer meerdere templates koopt in 1 thema. Bijvoorbeeld een template voor een productpagina of een template voor een ‘over ons’-pagina.

De nadelen van een betaald WordPress-thema

1. Prijs

Een betaald WordPress-thema is vaak duur (voor startende ondernemers). Gemiddeld betaal je tussen de € 30 en € 200. Bedenk daarom goed wat je wensen zijn en welk thema daarvaan voldoet. Als je namelijk een thema koopt dat niet aansluit op je behoefte, moet je op zoek naar een ander en ben je nog meer geld kwijt.

2. Tijdelijke support

Meestal krijg je slechts 6 maanden of 1 jaar support bij het gekochte thema. Heb je daarna meer ondersteuning nodig? Dan moet je hiervoor betalen.

3. Niet origineel

Iedereen kan, net zoals de gratis thema’s, een bepaald thema kopen. Dan gebeurt het al snel dat het ontwerp van een andere website overeenkomt met die van jouw site. Dit risico kun je echter verkleinen door niet de standaardinstellingen van het thema te gebruiken, maar deze aan te passen.

4. Te veel functies

Als laatste kan een betaald thema veel functies bevatten, waardoor je de bomen door het bos niet meer ziet. Je weet niet meer welke functies je kunt gebruiken, omdat er zoveel opties zijn.

Hoeveel kost een WordPress-thema?

Er is geen eenzijdig antwoord te geven op de vraag hoeveel een WordPress-thema kost. De kosten zijn namelijk afhankelijk van welk thema je kiest en wat je wensen zijn. In de meeste gevallen betaal je tussen de € 30 en € 200.

Hoe kies je een betaald WordPress-thema?

Een WordPress-thema kopen, kan een uitdaging zijn. Er zijn online namelijk veel thema’s verkrijgbaar. Geen nood, want met de onderstaande vragen in je achterhoofd wordt het een stuk makkelijker om je favoriet aan te schaffen:

 • Wat zijn jouw wensen?
  Maak een lijst met welke functies je op jouw website wilt hebben. Een slider? Of de optie om een webshop toe te voegen?
 • Wat is je budget?
  Bepaal je budget. Kies je voor een goedkoop WordPress-thema met beperkte functies? Of wil je gebruikmaken van veel functies waarvoor je meer wilt betalen?
 • Wat zijn de beoordelingen?
  Bekijk de beoordelingen van andere gebruikers. Hoeveel sterren heeft het thema? Zijn mensen (on)tevreden?
 • Hoe ziet de demo eruit?
  Met een demo krijg je een beter beeld van het thema. Past het thema bij wat je voor ogen hebt?
 • Krijg je support?
  Onderzoek welke ondersteuning je krijgt. Kijk er iemand met je mee bij een probleem? Of kun je alleen voor basisvragen terecht?
 • Is het thema geschikt voor SEO?
  Ga na of het thema geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Laadt het thema snel in?
 • Is het thema responsive?
  Bekijk of je met het thema een responsive website kunt maken. Werkt het thema goed op mobiel?
wat is een wordpress thema

Waar kun je een WordPress-thema kopen?

Op het internet zijn er verschillende plekken waar je een WordPress-thema kunt kopen. Het is mogelijk om simpelweg ‘wordpress thema kopen’ in Google te typen, maar let dan goed op met welke site je zaken gaat doen. Om je een handje te helpen, vind je hieronder 5 websites waarvan je kunt uitgaan dat je er veilig een WordPress-thema op kunt kopen.

1. ThemeForest

Op ThemeForest vind je duizenden professionele WordPress-thema’s en -templates voor elke soort website. Ze zijn stuk voor stuk gemaakt door ervaren webdevelopers. Er zijn diverse categorieën te vinden, zodat de zoektocht eenvoudiger is. Op elke categoriepagina vind je bijvoorbeeld de wekelijkse bestsellers of thema’s onder een bepaald bedrag. 

Wat kun je verwachten?

Elk thema wordt gecontroleerd door het kwaliteitsteam van ThemeForest. Hierdoor weet je dat ze van goede kwaliteit zijn en werken op elk apparaat. Daarnaast krijg je 6 maanden support en zijn er themahandleidingen beschikbaar.

2. StudioPress

StudioPress is de maker van het Genesis Framework. Dit is een framework dat door veel webdevelopers wordt gebruikt als basis om WordPress-thema’s te ontwikkelen. Op de website van StudioPress vind je daarom ook thema’s die door derde partijen zijn gebouwd. Deze kun je na eenmalige betaling gebruiken en krijg je support voor 1 jaar.

Genesis Pro

Wil je meer functies tot je beschikking hebben? Dan schaf je Genesis Pro aan. Je krijgt onder andere toegang tot alle (toekomstige) thema’s, de paginabouwer en technische support. Je betaalt er een jaarlijks bedrag voor.

3. RichWP

RichWP is een kleine aanbieder van WordPress-thema’s. Je kunt een thema eenmalig apart kopen of voor het complete pakket gaan. In het laatste geval krijg je toegang tot alle (nieuwe) thema’s, onbeperkte updates en persoonlijke support.

4. Elegant Themes

Elegant Themes is het brein achter Divi, een populair WordPress-thema en paginabouwer in 1. Dankzij de paginabouwer heb je geen technische kennis nodig om een mooi ontwerp op te zetten. Divi komt met zogenoemde layout packs. Dit zijn kant-en-klare pakketten waar meerdere lay-outs in zitten. Bijvoorbeeld een lay-out voor een contactpagina en een lay-out voor een landingspagina die qua ontwerp nauw op elkaar aansluiten. Wil je alsnog iets aanpassen? Dat kan met de paginabouwer in WordPress. Je schaft Divi eenmalig aan of betaalt jaarlijks. Bij de eenmalige aanschaf krijg je onbeperkt support en updates.

5. Themify

Een keuze maken uit duizenden thema’s, kan overweldigend zijn. Daar heeft Themify goed over nagedacht. Op de homepagina vind je namelijk de 3 meest populaire thema’s. Ben je op zoek naar flexibiliteit? Dan kies je voor Ultra Theme. Ga je een webshop runnen? Dan is Shoppe Theme geschikt. Wil je jouw muziek onder de aandacht brengen? Dan past Music Theme het best bij je.

Theme Club

Mocht je toch nog iets anders zoeken, dan vind je meer thema’s op de themapagina. Kun je geen keuze maken? Word dan lid van Theme Club. Je krijgt toegang tot alle thema’s en bijbehorende extra’s. Extra handig: als je binnen 30 dagen niet tevreden bent, krijg je het volledige bedrag terug.

De beste WordPress-thema’s om te kopen

Ben je benieuwd wat de beste WordPress-thema’s zijn om te kopen? Of heb je hulp nodig om uit de duizenden thema’s een goede selectie te maken? Hieronder vind je 10 populaire thema’s:

 1. Astra
 2. Divi
 3. Avada
 4. OceanWP
 5. GeneratePress
 6. Ultra
 7. Neve
 8. Shopkeeper
 9. Zakra
 10. Olsen Pro

Een WordPress-thema kopen, de conclusie

Goed bezig. Je hebt zojuist een artikel gelezen met informatie over een WordPress-thema kopen. Je hebt ontdekt wat de voor- en nadelen zijn van een betaald WordPress-thema en hoe je een goed thema kiest. Daarnaast heb je kennis gemaakt met 5 plekken waar je een WordPress-thema kunt kopen en weet je wat de 10 beste thema’s zijn. Heb jij nog goede tips? Laat dan een reactie achter.

Heb je behoefte aan meer tips en tricks over WordPress? Bekijk dan onze WordPress-artikelen op Academy.

Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet