Wat zijn WordPress-plugins?

Lysanne Hopman
leestijd
Wat zijn WordPress-plugins?

WordPress is wereldwijd het meestgebruikte cms waarmee je makkelijk een website maakt en beheert. Met de handige WordPress-plugins kun je jouw website uitbreiden met extra functies, zoals een contactformulier. Maar wat zijn WordPress-plugins precies? In dit artikel leer je er alles over in een notendop.

Wat is een WordPress-plugin?

Een WordPress-plugin is een ‘stukje software’ die je in de back-end van je WordPress-website installeert. Een plugin is heel handig: je breidt gemakkelijk je website uit met extra functionaliteiten, zonder dat jij je hoeft te verdiepen in ingewikkelde technische taal.

Wil je ook kennismaken met de thema’s van WordPress? Lees dan ‘Wat zijn WordPress-thema’s?‘.

Welke soorten WordPress-plugins bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten plugins voor WordPress. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een plugin voor. Zoals Barrel Roll. Deze plugin zorgt ervoor dat een pagina op je website een rondje draait. Ik bedoel maar. Gelukkig zijn er ook plugins waar je iets meer aan hebt. Denk aan plugins voor socialmedia-knoppen, contactformulieren en fotogalerijen. Of om je website te beveiligen of om zoekmachineoptimalisatie in te zetten.

Leestip: In het artikel ‘Wat is WordPress?’ vertel ik je alles over het cms.

Waarom zijn er zoveel WordPress-plugins?

Momenteel staan meer dan 55.000 plugins in de catalogus van WordPress. Waarom zijn het er zoveel? Dat komt omdat er meerdere plugins bestaan voor dezelfde functionaliteit, zoals socialmedia-knoppen. Elke WordPress-gebruiker heeft zijn eigen eisen en wensen, en ontwikkelaars zullen hier gretig op inspelen. Daarom werkt de ene plugin net even anders dan de ander. Of het design verschilt.


Wat zijn WordPress-plugins

Gratis versus betaalde WordPress-plugins

Voor WordPress vind je zowel gratis al betaalde plugins. Hieronder vertel ik je kort meer over beide soorten en over premium plugins.

Gratis WordPress-plugins

In de WordPress-catalogus, maar ook in de back-end van je WordPress-website, staan de gratis WordPress-plugins. Vaak heb je genoeg aan de gratis versie, want je kunt hiermee al veel handige functionaliteiten toevoegen aan je site.

Premium WordPress-plugins

Toch kan het in sommige gevallen handig zijn om, mits beschikbaar, de premium versie van een gratis plugin te kopen. Je kunt met deze versie namelijk extra functies gebruiken. Daarnaast zijn de premium versies meestal veiliger en krijg je vaak ook betere support. Maar dat betekent niet dat de gratis plugins minder goed zijn. Als je hulp nodig hebt met een plugin, kun je altijd je vraag stellen in de WordPress-community.

Een voorbeeld van een Premium plugin is WooCommerce waarmee je een WooCommerce-webshop maakt. De plugin is gratis, maar je kunt tegen betaling je webshop uitbreiden met handige snufjes.

Betaalde WordPress-plugins

Zoek je een plugin voor een specifieke functionaliteit, maar kun je deze niet vinden tussen de gratis plugins in WordPress? Probeer dan eens te kijken naar een betaalde WordPress-plugin. Op Codecanyon vind je bijvoorbeeld diverse plugins die zijn gemaakt door ervaren ontwikkelaars. Niet gevonden wat je zocht? Dan kun je ook proberen om via Google te zoeken of contact op te nemen met een ontwikkelaar die een plugin voor je maakt.

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra’s.

Wat zijn de beste WordPress-plugins?

Misschien denk je nu: 55.000 plugins in WordPress, dat zijn er veel. Welke moet ik kiezen voor mijn website? Hieronder licht ik 4 plugins toe die heel populair zijn onder WordPress-gebruikers.

Yoast SEO

De plugin Yoast SEO is de favoriete SEO-tool van miljoenen WordPress-gebruikers. Met Yoast optimaliseer je jouw website, zodat deze beter gevonden kan worden in de zoekresultaten van zoekmachines. De plugin controleert als het ware met een stoplicht of je pagina’s geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Daarnaast kun je ook bepalen welke titel en welk onderschrift in een zoekmachine worden weergegeven.

Nog meer plugins ontdekken? In dit artikel vind je 6 onmisbare plugins voor je WordPress-website.

Contact Form 7

De ontwikkelaars van de plugin Contact Form 7 zeggen het al: ”Gewoon een contactformulieren plugin. Eenvoudig, maar flexibel.” Met Contact Form 7 beheer je meerdere contactformulieren die je makkelijk kunt aanpassen. Je bezoekers vullen het formulier in op je site en jij krijgt een melding. Zo kunnen bezoekers makkelijker contact met je opnemen.

Jetpack door WordPress.com

Een andere populaire plugin op WordPress is Jetpack door WordPress.com. Jetpack is een zeer uitgebreide plugin. Jetpack is een combinatie van ontwerp, marketing en beveiliging op 1 plek. Met de plugin krijg je inzicht in je bezoekersstatistieken. En de plugin plaatst nieuwe artikelen automatisch op je socialmedia-kanalen en zorgt voor dagelijkse of realtime back-ups van je website. Kortom: je kunt ontzettend veel met de plugin Jetpack.

Wordfence Security

Ten slotte is Wordfence Security een goede WordPress-plugin. Wordfence Security is een beveiligingssysteem om je website veiliger te maken. De plugin heeft een firewall die onder andere kwaadaardig verkeer identificeert en blokkeert. En de scanner checkt bijvoorbeeld files, thema’s en plugins op malware, slechte url’s, ‘achterdeurtjes’, SEO-spam, kwaadaardige redirects en besmette codes. Op de plugin-pagina in de back-end van je WordPress-website zie je in een handig overzicht hoe vaak de plugin bijvoorbeeld brute force attacks heeft geblokkeerd. Een veilige WordPress-website gaat natuurlijk boven alles.

In het artikel ‘Met deze plugins haal jij meer uit je WordPress-site‘ staan nog meer handige plugins die je kunt installeren.

Wat zijn WordPress-plugins

Waar moet je op letten bij het kiezen van een WordPress-plugin?

Hoog tijd om een plugin te zoeken voor je WordPress-website. Maar waar moet je op letten als je een plugin gaat installeren? Zoek als eerste een plugin die voldoet aan jouw eisen en wensen. Wil je een contactformulier op je WordPress-website? Dan zoek je naar plugins die dit kunnen. Daarnaast is het belangrijk dat je kunt omgaan met de plugin. Niets is vervelender als je niet weet hoe een plugin werkt. Dan heb je er ook niets aan.

Een betrouwbare plugin vinden

Ook is het belangrijk dat je een betrouwbare plugin downloadt. Het komt namelijk wel eens voor dat er rotte appels tussen de plugins zitten die je website kapotmaken. Of nog erger: virussen bevatten. Daarom geef ik je 5 tips waar je op kunt letten bij het vinden van een betrouwbare plugin:

  1. Wanneer is de plugin voor het laatst geüpdatet?
  2. Hoe vaak is de plugin geïnstalleerd?
  3. Hoeveel sterren krijgt de plugin (1 tot 5 sterren)?
  4. Op welke WordPress-versie is de plugin getest?
  5. Krijgt de plugin positieve beoordelingen?

Wil jij weten welke plugins in 2020 onmisbaar zijn? Lees dan ‘De 5 beste WordPress-plugins voor 2020‘.

Installeer niet oneindig veel plugins

WordPress-plugins zijn dus heel handig om een stukje functionaliteit aan je website toe te voegen. Maar let op: Hoe meer plugins je gebruikt, hoe langzamer je website kan worden. Elke plugin neemt namelijk extra ruimte in beslag. Daarom adviseer ik je om niet oneindig veel plugins te installeren. Gebruik je een plugin niet? Verwijder hem dan. Dat scheelt echt qua laadtijd van je website.

Het complete antwoord op de vraag: ‘Wat zijn WordPress-plugins?’

Je bent aan het eind gekomen van het artikel ‘Wat zijn WordPress-plugins?’. Je weet onder andere het verschil tussen gratis en betaalde plugins, wat populaire plugins van WordPress zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van een WordPress-plugin. Ben je klaar om WordPress-plugins te installeren? In het onderstaande filmpje zie je hoe je dat doet.

Delen

Lysanne Hopman

Lysanne Hopman is SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk bij Hostnet als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet