De start van een nieuw jaar is hét moment om handige WordPress-plugins toe te voegen aan je WordPress-website. Bijvoorbeeld een plugin om je site op mobiel sneller te maken. Of om op te vallen in Google. Hieronder ontdek je de 5 beste WordPress-plugins voor 2020!

In dit artikel vind je WordPress-plugins voor:

1. Maak een snelle mobiele website met AMP for WP

Je hebt vast wel eens op je mobiel een trage website geopend. Ongeduldig keer je terug naar de zoekresultaten en drukt op een andere website, in de hoop dat deze wel snel is. (Of je wacht geduldig af totdat de eerste site is ingeladen.)

De bovenstaande situatie wil je natuurlijk voor jouw mobiele site voorkomen. Klanten gaan namelijk liever naar eentje die wél snel laadt. Daarom adviseer ik je Accelerated Mobile Pages (AMP). Simpel gezegd, zorgt AMP ervoor dat alleen de belangrijkste gegevens worden ingeladen. Hierdoor is AMP erg geschikt als je voornamelijk tekst op je website hebt staan, zoals een blog.

Wist je dat maar liefst 82,5% van de Nederlanders boven de 12 jaar in 2019 via mobiel op internet surfte? Ter vergelijking: in 2012 was dit nog maar 51,4% (Bron: CBS).

AMP for WP – Accelerated Mobile Pages

Een handige WordPress-plugin om AMP te activeren voor je site is AMP for WP – Accelerated Mobile Pages. Ik gebruik hem zelf ook, want hij is erg gebruiksvriendelijk en heeft handige functionaliteiten. Dankzij het instellingenpaneel heb je veel controle over pagina’s. Je kunt onder andere het design aanpassen naar je huisstijl, advertenties aanzetten en contactformulieren toevoegen. Ook kan AMP for WP overweg met de populaire plugins Yoast SEO en Jetpack.

Tip: Bekijk ook eens andere AMP-plugins. Zoals AMP of AMP WP.

2. Val op in Google met structured data via Schema

Een andere onmisbare WordPress-plugin voor 2020 is Schema. Via deze plugin maak je een gestructureerd schema met data over jouw webpagina’s. Hierdoor begrijpt Google jouw site beter en kan zo meer informatie in de zoekresultaten tonen. Zoals een afbeelding en bereidingstijd bij recepten. Het gevolg? Je valt beter op dan de andere resultaten, waardoor de kans groter is dat iemand op jouw website klikt.

Structured data recept

Data markeren zonder te veel poespas

Schema is een eenvoudige WordPress-plugin zonder veel geavanceerde instellingen. Je kunt onder andere data van artikelen, video’s en jouw contactpagina markeren in JSON-LD. Dit is de aangeraden methode om data te markeren die onder andere Google ondersteunt. Schema werkt goed samen met de bovenstaande plugin AMP for WP.

Andere WordPress-plugin voor gestructureerde data

Wil je meer data markeren, zoals van producten, veelgestelde vragen of evenementen? Dan kun je met de betaalde premium-versie van Schema uit de voeten. Of kijk eens naar Schema & Structured Data for WP & AMP. Deze plugin heeft meer opties.

Ontdek alle ins en outs van WordPress in ‘Wat is WordPress: alles wat je moet weten over dit cms‘.

3. Optimaliseer afbeeldingen via Smush

Kwalitatieve afbeeldingen brengen je website tot leven. Maar vaak zijn zulke afbeeldingen zwaar, zodat je website traag wordt. En laat Google nou net snelle websites voorrang geven in de zoekresultaten. Daarom is het verstandig om een WordPress-plugin te installeren die afbeeldingen optimaliseert. Zoals Smush.

Smush ‘stript’ onder andere data van afbeeldingen, zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Ook worden afbeeldingen niet ingeladen wanneer deze nog niet in beeld zijn. En krijg je automatisch een seintje als ze het verkeerde formaat hebben. Zodat je ze kunt aanpassen.

Ga voor WebP

Bij Smush Pro (betaald) profiteer je van WebP. Dit is hét nieuwe afbeeldingsbestand dat gebruikmaakt van compressie. WebP is 26% kleiner dan png. Voor jpeg geldt een reductie van 25 tot 34%. Smush zorgt er automatisch voor dat jouw png- en jpeg-afbeeldingen geconverteerd worden naar WebP. Momenteel ondersteunen de meeste browsers WebP, maar het gebruik is nog beperkt. Daarom zorgt Smush Pro ervoor dat je altijd kunt terugvallen op je originele png- en jpeg-afbeeldingen.

Weetje: WebP spreek je uit als ‘weppie’.

Andere WordPress-plugins die afbeeldingen optimaliseren

WordPress-plugins voor 2020 2

4. Sleep, klik en bouw je pagina’s met Elementor

Een van de belangrijkste trends voor WordPress in 2020 zijn paginabouwers. Nee, je huurt niemand in om je website te maken. Je gaat namelijk zelf aan de slag als webbouwer! Met paginabouwers als Elementor sleep en klik je jouw website in elkaar. Met meer dan 3 miljoen installaties is deze plugin de populairste paginabouwer van WordPress.

Een website met een designertouch

Elementor heeft verschillende functionaliteiten waarmee je, zo noemen de makers het, een website maakt met een ‘designertouch’. Denk aan animaties, gradientachtergronden en hover-effecten.

Daarnaast heb je keuze uit meer dan 100 WordPress-templates die je naar eigen wens aanpast. Of kies uit meer dan 300 blokken die je aan pagina’s toevoegt. Zoals een Call To Action of een testimonial. Ook fijn: Elementor is geschikt voor mobiele websites en gewoon in het Nederlands!

Andere WordPress-plugins om pagina’s te bouwen

5. Boost de prestaties van je site via W3 Total Cache

De lijst met de beste WordPress-plugins voor 2020 eindig ik met W3 Total Cache. Deze plugin helpt je bij het verbeteren van je positie in Google en de gebruiksvriendelijkheid van je website. Hoe? Door ‘m sneller te maken.

Je website onthouden met cache

W3 Total Cache zorgt met, wat de naam al zegt, cache ervoor dat bijvoorbeeld een pagina wordt onthouden in de browser van een bezoeker. De volgende keer dat diegene de pagina bezoekt, laadt hij meteen in. Ik raad je zeker aan om browsercaching in te schakelen, omdat je daar veel uit kunt halen. Daarnaast is het mogelijk om html, css en JavaScript te verkleinen, zodat je website nog een stukje sneller wordt.

Andere cacheplugins voor WordPress

Nog meer WordPress-plugins voor 2020

Goed bezig! Nu ken je de bovenstaande 5 beste WordPress-plugins voor 2020. Maar wacht nog even. Ik wil je namelijk 3 extra plugins aanraden waar je zeker iets aan hebt.

 1. iThemes Security
  Met iThemes Security houd je met 30 beveiligingsmanieren kwaadwillenden buiten de deur. De makers hebben ook BackupBuddy gemaakt. Deze betaalde plugin helpt je bij het maken van back-ups van je site.
 2. Autoptimize
  Het optimaliseren van je website doe je eenvoudig zelf met Autoptimize. Via de plugin kun je zowel html verkleinen als Google lettertypen optimaliseren. Maar er zijn veel meer mogelijkheden!
 3. Redirection
  Pas je een url van een pagina aan? Met Redirection stuur je in een paar klikken bezoekers naar de nieuwe url.

Meer handige plugins voor je WordPress-website vind je in het artikel van vorig jaar: ‘De 6 beste WordPress-plugins voor 2019‘.

Welke WordPress-plugins voor 2020 raad jij aan? Laat het andere lezers weten in de comments!

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen
Reacties
 • 19 januari 2020 om 19:47 Frank

  Hoi Lysanne, dank je voor dit blog. Alhoewel sommige plugins als doel hebben de snelheid te verbeteren, doen ze vaak hetzelfde. Heb je misschien wat testresultaten van de door jou genoemde plugins? Verder is die schema plugin natuurlijk wel handig. Maar hij overschrijft Yoast Schema. Geen idee of dat goed of slecht is, maar het is wel wat om rekening mee te houden. Heb je daar enige ervaring mee? Ik ben erg benieuwd!

  Alvast bedankt!

  • 20 januari 2020 om 11:43 Lysanne Hopman

   Beste Frank,

   Dankjewel voor je vragen! Ik heb helaas geen testresultaten voor je. Wel kan ik je uit ervaring meegeven dat mijn website sneller laadt dankzij de plugin Smush dan met Compress JPEG & PNG images.

   Over je andere vraag: de ontwikkelaars van de plugin Schema geven inderdaad aan dat deze de JSON-LD-data van Yoast SEO overschrijft, zoals breadcrumbs (https://schema.press/compatibility-yoast-seo/). Je kunt echter via de instellingen van Schema zelf bepalen wanneer Schema of Yoast SEO verantwoordelijk is voor een onderdeel. Het lijkt me dus geen probleem om beide plugins te installeren. Het voordeel van Schema is dat je meer opties hebt om data te markeren, zoals video’s.

   Ik hoop dat je vragen zijn beantwoord!

   Met vriendelijke groet,

   Lysanne

Reageer

Reacties zijn gesloten.