Wat zijn trackbacks en pingbacks in WordPress?

Lysanne Hopman
leestijd
Wat zijn trackbacks en pingbacks in WordPress?

Wanneer je een WordPress-website gaat maken beschik je over vele handige functionaliteiten. Zoals trackbacks en pingbacks, waarmee je een (andere) website een signaal geeft dat je naar de site linkt in je artikel. Wil je meer weten over deze functies? In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: ‘Wat zijn trackbacks en pingbacks?’ en vertel ik hoe je ze in WordPress gebruikt.

Na het lezen van dit artikel weet je:

Wat is een trackback?

Een trackback is een melding die naar een website wordt verstuurd, als je in je artikel linkt naar een specifieke pagina via een zogenoemde trackback-url. Wordt je trackback goedgekeurd door de website-eigenaar? Dan verschijnt de melding in de reacties op die pagina. Dat wil zeggen dat de titel, de samenvatting en de link van jouw artikel in de reacties komen te staan.

Een trackback werkt pas als jij en de andere website-eigenaar de functie geactiveerd hebben. Daarnaast kun je een trackback alleen gebruiken als je cms, zoals WordPress, deze functie ondersteunt.

Hoe werkt een trackback?

De bovenstaande uitleg klinkt wat vaag. Hoe werkt een trackback precies? Ik leg je het uit aan de hand van een voorbeeld. In het voorbeeld ga ik ervan uit dat beide websites trackbacks hebben geactiveerd.

Stel, je bent een artikel aan het schrijven over rode schoenen. Je zocht op internet naar bruikbare informatie en kwam de website van Martin tegen. Je vindt zijn pagina over rode sneakers interessant en besluit om naar Martins pagina te linken. Dus je plaatst de trackback-url van Martins pagina in jouw artikel en publiceert je artikel vervolgens op jouw website. Niet veel later krijgt Martin een melding dat je naar zijn pagina hebt gelinkt. Martin kan nu bepalen of hij de trackback toestaat. Gaat hij akkoord? Dan verschijnen de titel, de samenvatting en de link van jouw artikel in de reacties op de pagina van Martin.

trackbacks en pingbacks

Wat is een pingback?

Naast trackbacks bestaan pingbacks. Een pingback is een automatische melding die naar een website wordt verstuurd als je in je artikel linkt naar een specifieke pagina. Staat de website-eigenaar je pingback toe? Dan verschijnt een link van je artikel in de reacties van die pagina.

Hoe werkt een pingback?

Om je uit te leggen hoe een pingback werkt, maak ik gebruik van het voorbeeld dat ik eerder benoemde. Ook nu ga ik ervan uit dat beide websites pingbacks hebben geactiveerd.

Stel, je wilt wederom linken naar Martins pagina over rode sneakers. In plaats van dat je de trackback-url plaatst, zet je de url van Martins pagina in je artikel. En natuurlijk publiceer je jouw artikel op je website.

Vervolgens verzendt je CMS automatisch een pingback naar Martins website. Ook nu kan Martin bepalen of hij de pingback toestaat. Doet hij dat inderdaad? Dan komt de link naar jouw artikel in de reacties van Martins pagina te staan.

Naast trackbacks en pingbacks heeft WordPress nog meer handige functionaliteiten. Zoals plugins. In het artikel ‘Wat zijn WordPress-plugins?’ lees je meer over de plugins van WordPress.

Trackbacks vs. pingbacks

Trackbacks en pingbacks lijken op elkaar. Toch zijn er 2 verschillen. Zo moet je bij een trackback op zoek naar de specifieke trackback-url wil de functie werken. Bij een pingback hoef je in je artikel alleen de pagina-url van de website waar je naar wilt linken te plaatsen en verloopt het proces automatisch. Daarnaast verschijnt bij een trackback de titel, de samenvatting en de link van jouw artikel in de reacties van de gelinkte pagina. Bij een pingback is dat slechts een link naar je artikel.

De voor- en nadelen van trackbacks en pingbacks

Trackbacks en pingbacks kunnen handig zijn, maar beide functies hebben ook nadelen. Hieronder licht ik de voor- en nadelen kort toe.

De voordelen van trackbacks en pingbacks

Trackbacks en pingbacks hebben beiden handige voordelen. Allereerst laat je websites weten dat jouw artikel gerelateerd is aan hun onderwerp, waardoor de kans bestaat dat website-eigenaren naar jouw artikel linken. Deze links zorgen voor een goed backlinkprofiel. Daarnaast kunnen lezers jouw artikel in de reacties van een pagina zien, nieuwsgierig zijn en op de link klikken. Dit levert jou uiteindelijk meer verkeer op.

Een ander voordeel is dat je zelf ook meldingen ontvangt als iemand heeft gelinkt naar jouw artikel. Dat is leuk om te weten en je komt erachter of je artikelen interessant zijn om te lezen.

De nadelen van trackbacks en pingbacks

Trackbacks en pingbacks hebben ook hun nadelen. Zo worden de functies vaak gebruikt om spam mee te versturen. Iemand kan dus heel eenvoudig linken naar je artikel, waardoor je spam in je reacties krijgt. Het kost tijd en moeite om steeds die meldingen te verwijderen.

Daarnaast kan het vervelend zijn om alleen trackbacks en pingbacks in je reacties te hebben staan. De reacties of vragen van je volgers worden als het ware ondergesneeuwd.

Wist je dat je met WordPress kunt kiezen uit duizenden thema’s? Ik vertel je er meer over in het artikel ‘Wat zijn WordPress-thema’s?’.

trackbacks en pingbacks

Trackbacks en pingbacks in- of uitschakelen in WordPress

Heb je een WordPress-website en wil je trackbacks of pingbacks in- of uitschakelen? Volg onderstaande stappen en het gaat je lukken:

 1. Ga naar de back-end van je WordPress-website.
 2. Klik in het linkermenu op ‘Instellingen’ > ‘Reacties’.
 3. Naast de kop ‘Standaard berichtinstellingen’ staat ‘Sta linkmeldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe artikelen toe’.
 4. Vink het vakje aan om de functie in te schakelen. Of kies ervoor om het vakje leeg te laten als je de functie niet wilt gebruiken.
 5. Klik ten slotte helemaal linksonder op de blauwe knop ‘Wijzigingen opslaan’.

Let op: Als je trackbacks en pingbacks in- of uitschakelt, werkt dit alleen bij nieuwe artikelen. Bij oude artikelen ontvang je nog steeds wel of geen meldingen. Wil je dit aanpassen? Volg dan de volgende stappen:

 1. Ga naar de back-end van je WordPress-website.
 2. Klik in het linkermenu op ‘Berichten’ > ‘Alle berichten’.
 3. Vink het vakje voor ‘Titel’ linksboven aan, zodat alle berichten op de pagina zijn geselecteerd.
 4. Selecteer vervolgens in de dropdown boven ‘Titel’ de optie ‘Bewerken’ en klik op de witte knop ‘Toepassen’.
 5. Zoek dan helemaal rechts naar de dropdown ‘Pings’ en selecteer de optie ‘Toestaan’ of ‘Niet toestaan’.
 6. Klik ten slotte rechtsonder op de blauwe knop ‘Bijwerken’.

Weetje: Er bestaan 2 versies van WordPress, namelijk WordPress.com en WordPress.org. Wat het verschil is? Ontdek het in het artikel ‘WordPress.com of WordPress.org: wat is het verschil?’.

Complete antwoord op de vraag: ‘Wat zijn trackbacks en pingbacks?’

Gefeliciteerd! Je bent aan het eind gekomen van het artikel. Nu weet je het antwoord op de vraag ‘Wat zijn trackbacks en pingbacks?’. Je hebt onder andere geleerd wat het verschil is tussen beide functies en wat hun voor- en nadelen zijn. Ook kun je zelf trackbacks en pingbacks in- of uitschakelen in WordPress. Wil je meer weten over WordPress? Lees dan het artikel ‘Wat is WordPress?’ of volg onze gratis cursus ‘WordPress voor beginners’.

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra’s.
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman is SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk bij Hostnet als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet