Pingbacks en trackbacks in WordPress: wat zijn het?

Lysanne Hopman
leestijd
Pingbacks en trackbacks in WordPress: wat zijn het?

Als je een WordPress-website gaat maken, beschik je over diverse functies. Zoals pingbacks en trackbacks. Nooit van gehoord? Geen probleem, want in dit artikel lees je alles over beide functies.

Wat zijn pingbacks en trackbacks?

Pingbacks en trackbacks zijn functies die het voor websites mogelijk maken om met elkaar te communiceren. Als jij een link plaatst naar een andere website, merkt die website dit op en kan erop reageren.

Breng je blog, website of webshop tot leven met WordPress. Inclusief installatie, https-verbinding en zakelijke e-mail.

Wat is een pingback?

Een pingback is een automatische melding die wordt verstuurd naar een andere website als je linkt naar een specifieke pagina van die website. Vervolgens kan die website besluiten om de link te tonen als reactie op die specifieke pagina. Een pingback is dus handig als je andere websites op de hoogte wilt stellen van dat je naar hen linkt.

Hoe werkt een pingback?

Stel je wilt in een artikel linken naar website X over rode sneakers. Je plaatst de url in het artikel en zet dit online. Vervolgens verstuurt je website een pingback naar website X. De eigenaar van website X kan nu bepalen of hij de pingback toestaat. Indien dit het geval is, verschijnt er een link naar jouw artikel in de reactie-sectie op de pagina van website X.

Wat is een trackback?

Een trackback is een melding die wordt verstuurd naar een andere website als je links naar een specifieke pagina via een zogeheten trackback-url. Als de andere website besluit om de trackback toe te staan, dan verschijnt de titel, samenvatting en link van jouw artikel in de reactie-sectie van die website. Het is dus een uitgebreidere reactie dan een pingback.

Hoe werkt een trackback?

Je wilt wederom in een artikel linken naar website X over rode sneakers. Je plaatst de trackback-url in jouw artikel en zet dit online. Website X krijgt een melding dat jij naar een specifieke pagina hebt gelinkt en kan bepalen of hij de trackback toestaat. Gebeurt dit inderdaad? Dan verschijnen de titel, samenvatting en link van jouw artikel als reactie op de pagina van website X.

Tweetalige website maken

Het verschil tussen een pingback en een trackback

Pingbacks en trackbacks lijken op elkaar. Toch zijn er 2 verschillen. Als eerste heb je voor een pingback alleen de url van een specifieke pagina nodig. Bij een trackback moet je een trackback-url gebruiken wil de functie werken. Daarnaast bevat een pingback-reactie alleen een link naar je artikel. Een trackback-reactie is uitgebreider; de titel, samenvatting en link van je artikel wordt geplaatst.

De voor- en nadelen van pingbacks en trackbacks

Pingbacks en trackbacks bieden je voor- en nadelen. Welke dat zijn, lees je hieronder.

De voordelen van pingbacks en trackbacks

 1. Meer interactie
  Je hebt meer interactie met andere websites en blogs. Bijvoorbeeld door elkaar feedback te geven, ideeën uit te wisselen en bezoekersaantallen uit te breiden.
 2. Meer backlinks
  Het is mogelijk om meer backlinks te verkrijgen als je links plaatst naar andere sites die pingbacks en trackbacks hebben ingeschakeld.
 3. Betere zichtbaarheid
  Pingbacks en trackbacks in de reactie-sectie van andere websites kunnen helpen bij het vergroten van je bereik.

De nadelen van pingbacks en trackbacks

 1. Spam
  Je hebt meer kans op ongewenste links in de reactie-sectie op je eigen website. Hierdoor is het mogelijk dat reacties van bezoekers worden overspoeld. Leestip: stop spam in WordPress.
 2. Beveiligingsrisico
  Je hebt een hoger risico op hackers. Ze kunnen kwaadaardige code toevoegen aan je site.
 3. Langzamere site
  De server heeft meer tijd nodig om alle links en reacties in te laden, waardoor je site langzamer wordt.
 4. Dubbele content
  Je kunt te maken krijgen met dubbele content als websites jouw teksten kopiëren en deze op hun eigen site plaatsen. Dit zorgt voor een lage positie in Google.

Pingbacks en trackbacks aan- en uitzetten in WordPress

Heb je een website gemaakt met WordPress? Dan kun je pingbacks en trackbacks in- en uitschakelen. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

Pingbacks en trackbacks aanzetten

 1. Log in WordPress in.
 2. Ga in het Dashboard-menu links naar ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Discussie’.
 4. Wil je andere sites op de hoogte stellen van links? Vink ‘Probeer elk ander blog gelinkt in dit bericht een melding te sturen’ aan.
 5. Wil je toestaan dat pingbacks en trackbacks van andere sites in jouw reactie-sectie terechtkomen? Vink ‘Sta link meldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe’ aan.
 6. Klik op ‘Wijzigingen opslaan’.

Pingbacks en trackbacks uitzetten

 1. Log in op de Admin-omgeving van je WordPress-installatie.
 2. Ga in het Dashboard-menu links naar ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Discussie’.
 4. Wil je andere sites niet op de hoogte stellen van links? Vink ‘Probeer elk ander blog gelinkt in dit bericht een melding te sturen’ uit.
 5. Wil je niet toestaan dat pingbacks en trackbacks van andere sites in jouw reactie-sectie terechtkomen? Vink ‘Sta link meldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe’ uit.
 6. Klik op ‘Wijzigingen opslaan’.

Conclusie

Je bent aan het eind gekomen van dit artikel over pingbacks en trackbacks in WordPress. Je hebt gelezen wat pingbacks en trackbacks zijn, en hoe beide functies werken. Daarnaast heb je de voor- en nadelen ontdekt en weet je hoe je de functies kunt in- en uitschakelen voor je WordPress-website.

Wil je meer handige functies ontdekken van WordPress? Bekijk dan onze WordPress-artikelen op Academy. Zo ontdek je bijvoorbeeld wat WordPress-plugins zijn en hoe je jouw site checkt op dode links.

Heb jij nodig handige tips over pingbacks en trackbacks in WordPress? Laat dan een reactie achter.

Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet