Deze 4 onderdelen heb je nodig voor een WordPress-website

Lysanne Hopman
leestijd
Deze 4 onderdelen heb je nodig voor een WordPress-website

Wanneer je een WordPress-website gaat maken, dien je een aantal onderdelen aan te schaffen. Zonder deze onderdelen kun je geen website bouwen. Benieuwd welke 4 benodigdheden je moet kopen? Lees dan dit artikel.

Wat is WordPress?

WordPress is een contentmanagementsysteem (cms) waarmee je een website maakt en beheert. Door de uitgebreide functies kun je een website maken die volledig voldoet aan jouw wensen en eisen. Hiervoor is het handig om technische kennis te hebben, maar het hoeft niet.

Breng je blog, website of webshop tot leven met WordPress. Inclusief installatie, https-verbinding en zakelijke e-mail.

4 onderdelen om een WordPress-website te maken

Voordat je aan de slag kunt gaan met WordPress is het belangrijk dat je de benodigde onderdelen regelt. Als je deze onderdelen niet hebt, is het niet mogelijk om een WordPress-website te maken met WordPress.org. Daarom ga ik je hieronder meer vertellen over de 4 benodigdheden die je nodig hebt.

1. Domeinnaam

Allereerst heb je een domeinnaam nodig. Dit is het unieke adres van je website en bestaat uit een naam, bijvoorbeeld je bedrijfsnaam en topleveldomein, zoals .nl en .com. Met een domeinnaam maak je het voor mensen mogelijk om je website te bezoeken. 

Een domeinnaam verzinnen

Voordat je een domeinnaam gaat registreren, is het belangrijk om goed na te denken over de naam. Een domeinnaam is namelijk je eerste indruk bij bezoekers en vergroot je naamsbekendheid. Heb je hulp nodig? Ik heb een artikel geschreven over een goede domeinnaam bedenken. Ook kan een domeinnaam tool je verder op weg helpen.

Een domeinnaam registreren

Een domeinnaam kun je kopen bij een registrar. Een registrar is een organisatie die domeinnamen mag verkopen, zoals Hostnet. Bij ons heb je keuze uit meer dan 850 topleveldomeinen, zodat je er altijd 1 vindt dat bij je past. Ben je benieuwd of jouw favoriete domeinnaam nog vrij is? Check ‘m direct via de onderstaande domeinchecker.

2. WordPress-hosting

Naast een domeinnaam heb je ook WordPress-hosting nodig. Hosting is de ruimte op een server (een computer) waarop alle bestanden van je website staan. Zonder hosting kunnen bezoekers wel je website bereiken, maar geen inhoud zien. Hosting koop je bij een hostingprovider, zoals Hostnet.

WordPress-hosting

WordPress-hosting is hosting die speciaal geoptimaliseerd is voor WordPress. Bij Hostnet heb je keuze uit de volgende hostingoplossingen die geschikt zijn voor WordPress:

 1. WordPress-website maken
  Ga je een blog of website maken? Kies dan voor WordPress-website maken.
 2. WordPress Hosting
  Ben je van plan op websites te bouwen voor jezelf of voor je klanten? Dan is WordPress Hosting de juiste keuze.
 3. Performance Hosting
  Verwacht je veel bezoekers of ga je een WordPress-webshop maken? Met Performance Hosting beschik je over genoeg resources om je site soepel te laten draaien.

3. WordPress-thema

Heb je een domeinnaam en hosting aangeschaft? Dan heb je natuurlijk een mooi en passend website-design nodig. Een design maak je via WordPress-thema’s. Een WordPress-thema is een kant-en-klare template, bestaande uit diverse bestanden die het uiterlijk van je site bepalen.

Een WordPress-thema kiezen

Er zijn duizenden WordPress-thema’s beschikbaar, elk met zijn eigen functie en doel. Je vindt bijvoorbeeld gratis thema’s via de Thema Directory van WordPress.org. Wil je liever een WordPress-thema kopen, bijvoorbeeld omdat je goede support en regelmatige updates wilt? Kijk dan eens op ThemeForest. Ook is het mogelijk om een op maat gemaakt WordPress-thema te laten maken door een webdeveloper. Meer informatie hierover lees je in het artikel ‘WordPress-website laten maken’.

4. WordPress-plugins

Tot slot heb je ook WordPress-plugins nodig. Een WordPress-plugin is een stukje software waarmee je de basis van WordPress uitbreidt met handige functies. Je kunt bijvoorbeeld een contactformulier op je site plaatsen of de WordPress SEO naar een hoger niveau tillen met een tool als Yoast SEO. Ook is het mogelijk om je website beter te beveiligen met een security-plugin. Kortom, voor vrijwel elke functie is er een plugin verkrijgbaar.

Een WordPress-plugin kiezen

Je kunt gratis WordPress-plugins vinden via de Plugin Directory van WordPress.org. Ben je op zoek naar een betaalde plugin, omdat je meer functies en support wilt? Dan is het mogelijk om een WordPress-plugin te kopen, bijvoorbeeld via CodeCanyon. Ben je op zoek naar een plugin, maar kun je geen geschikte oplossing vinden? Laat dan een op maat gemaakte WordPress-plugin maken door een webdeveloper. Een developer vind je vaak door ‘plugin developer’ in Google te typen.

Hoe nu verder?

Je bent aan het eind gekomen van dit artikel. Je hebt kennis gemaakt met de 4 onderdelen die essentieel zijn als je een WordPress-website wilt maken. Je vraag is nu: hoe moet ik verder? De eerste stap is WordPress installeren, zodat je daarna een goed thema kunt kiezen en handige plugins kunt toevoegen. Wil je meer weten over WordPress? Bekijk dan onze andere WordPress-artikelen op Hostnet Academy. Of lees onze handige WordPress-handleidingen op de Helpdesk. Veel succes met je website!

Heb jij nog een tip? Laat hieronder een reactie achter!

Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet