3 onderdelen die je nodig hebt voor een WordPress-website

Lysanne Hopman
leestijd
3 onderdelen die je nodig hebt voor een WordPress-website

Je hebt de keuze gemaakt om je website te maken met WordPress. Er is alleen 1 probleem: wat heb je nodig voor een WordPress-website? Goed nieuws! In dit artikel vertel ik je welke 3 onderdelen een vereiste zijn. Zo kun je snel aan de slag met jouw WordPress-site.

Wat is WordPress ook alweer?

WordPress is een contentmanagementsysteem (cms) waarmee je gemakkelijk zelf een website maakt en onderhoudt. Zo kun je met de Gutenberg-editor in WordPress afbeeldingen en teksten neerzetten op de plek waar jij dat wilt.

Ontdek het hele verhaal van WordPress in het artikel ‘Wat is WordPress: alles wat je moet weten over dit cms‘.

3 vereisten voor een WordPress-website

Om aan de slag te gaan met een WordPress-website, heb je 3 onderdelen nodig. Je kunt deze onderdelen zien als een huis: je hebt een ruimte (hosting), een adres (domeinnaam) en inrichting (thema) nodig. Hieronder leg ik ze aan je uit.

1. Hosting

Het eerste onderdeel van je WordPress-website is hosting. Hosting is het huren van een ruimte op een server bij een hostingprovider, zoals bij Hostnet. Op een server (een computer) staan onder andere websites die via het internet bereikbaar zijn. Voor WordPress biedt Hostnet WordPress-pakketten en webhosting aan. Hieronder vertel ik je meer over de pakketten.

WordPress-pakketten

Bij Hostnet kun je kiezen uit WordPress Blog 5GB en WordPress Website 50GB als je een website gaat bouwen met WordPress. Ontwikkel je websites voor klanten? Dan past onze snelle hosting voor WordPress het best bij jou. De software is al voor je geïnstalleerd, zodat je binnen een paar klikken aan de slag kunt met je website. Ten slotte kun je ook voor Managed WordPress Hosting kiezen. Hiermee bouw jij projecten op een geoptimaliseerde VPS die onze technici voor jouw runnen. Heb je toch hulp nodig? Onze Klantenservice helpt je graag op weg.

Bij WordPress Website 50GB ontvang je gratis de WordPress-handleiding ter waarde van € 19,95. In de handleiding lees je alles over het WordPress-Dashboard en plugins, zodat je in een mum van tijd je site bouwt.

Webhosting

Naast de WordPress-pakketten heb je de mogelijkheid om WordPress op Webhosting Start, Pro of Plus te installeren. Bij Webhosting Pro en Plus kun je het cms automatisch installeren. Handig als je geen programmeerkennis hebt. Later vertel ik je meer over het automatisch installeren van WordPress.

2. Domeinnaam

Naast hosting heb je ook een domeinnaam nodig. Anders kunnen je bezoekers je website niet bereiken. Je domeinnaam is een vertaling van een IP-adres, dat is een cijferreeks die verwijst naar een ruimte op de server. Het IP-adres van Hostnet is bijvoorbeeld https://91.184.8.50.

Van IP-adres naar domeinnaam

Die IP-adressen zijn alleen niet zo gebruiksvriendelijk. Zou jij bovenstaande cijfers kunnen onthouden als je naar onze website gaat? Ik bedoel maar. Daarom zijn domeinnamen in het leven geroepen. Een domeinnaam bestaat uit een naam en een extensie, bijvoorbeeld hostnet.nl of helpdesk.hostnet.nl. Ze zijn makkelijk te onthouden en ze maken je website uniek.

Heb je inspiratie nodig om een domeinnaam te bedenken? In het artikel ‘5 tips voor een goede domeinnaam voor je onderneming‘ vind je er een aantal.

Zilverkleurige laptop met WordPress-dashboard

3. WordPress-thema

Ten slotte kan de inrichting van je website niet ontbreken met een WordPress-thema. Een WordPress-thema bestaat uit een verzameling van bestanden die het uiterlijk van je website bepalen. Je kunt kiezen uit zowel gratis als betaalde thema’s, zodat je altijd een thema vindt dat bij je wensen en eisen past.

Gratis WordPress-thema’s

Op de themapagina van WordPress vind je verschillende gratis designs. Ideaal als je geen budget hebt, maar wel iets moois zoekt. Afhankelijk van het thema dat je kiest, kun je het design gedeeltelijk aanpassen. Denk aan een ander lettertype of een andere kleur.

Betaalde WordPress-thema’s

Kun je investeren in een thema? Dan raad ik je aan om een betaald WordPress-thema te kiezen. Deze thema’s zijn door professionele webdesigners gebouwd. Hierdoor gebruik je een kwalitatief en veilig thema voor je website. Vaak krijg je er ook support bij als je ergens tegenaan loopt.

Wil je een betaald WordPress-thema aanschaffen? Neem eens een kijkje op ThemeForest. Op deze website vind je meer dan 11.500 thema’s voor WordPress.

Wil je meer weten over de thema’s van WordPress? Lees dan het artikel ‘Wat zijn WordPress-thema’s?‘.

Hoeveel webruimte heb je nodig voor WordPress?

Wellicht vraag jij je af hoeveel webruimte je nodig hebt voor WordPress. De grootte van de webruimte is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • het aantal pagina’s;
  • de grootte van afbeeldingen en documenten;
  • de hoeveelheid video’s;
  • het aantal WordPress-plugins.

Start je net? Of verwacht je een kleine site te maken? Dan is WordPress 5GB of Webhosting Start voldoende. Denk je dat je website groot wordt? Of heb je meer dan 5 mailboxen nodig, bijvoorbeeld voor je collega’s? Dan raad ik je aan om voor een groter pakket te kiezen: WordPress 50GB, WordPress 100GB, Webhosting Pro of Webhosting Plus.

wat nodig voor wordpress website

Hoe moet je WordPress installeren?

Wanneer je jouw favoriete domeinnaam hebt geregistreerd, een hostingpakket hebt besteld en een mooi WordPress-thema hebt gevonden, kun je WordPress gaan installeren. WordPress is zowel handmatig als automatisch te installeren. Hieronder leg ik beide manieren aan je uit.

WordPress handmatig installeren

Gebruik je Webhosting Start of wil je WordPress handmatig installeren? Op onze Helpdesk kun je via het artikel ‘WordPress handmatig installeren‘ aan de slag. Of bekijk de onderstaande video:

WordPress automatisch installeren

Heb je geen programmeerkennis? Bij Webhosting Pro of Plus kun je het cms automatisch installeren. Ook daar hebben we een handig helpdeskartikel voor, zodat je zelf WordPress automatisch installeert.

Een andere optie is om te kiezen voor onze WordPress-pakketten. Je kunt direct na oplevering inloggen op WordPress. Wel zo handig.

Kom je er niet uit? Je kunt er ook voor kiezen om een WordPress-website te laten maken door een webbouwer. Zo heb je geen omkijken naar het bouwen van je site.

‘Wat heb je nodig voor een WordPress-website?’ in het kort

Goed bezig! Je hebt antwoord op de vraag ‘Wat heb je nodig voor een WordPress-website?’. Je weet onder andere dat hosting, een domeinnaam en een thema de 3 pijlers zijn om aan de slag te gaan met je WordPress-website.

We helpen je graag verder met de gratis WordPress-videocursus voor beginners, zodat je website een succes gaat worden. Of begin bij de onderstaande video. Veel plezier!

Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman is SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk bij Hostnet als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet