Een domeinnaam bedenken voor je (online) idee kan een tijdrovende klus zijn. Zeker op momenten als je geen creatieve inspiratie hebt. Een domeinnaam generator is dan de oplossing. Daarom vind je in dit artikel 7 creatieve tools om jouw ideale domeinnaam te genereren!

In dit artikel lees je:

Een domeinnaam bedenken kan lastig zijn

Een domeinnaam verzinnen voor je (online) idee kan lastig zijn. Ik heb er bijvoorbeeld dágen over gedaan om mijn ideale domein te kiezen uit een lange lijst met potentiële namen. Dat is niet zo vreemd. Je moet er goed over nadenken. Je zit namelijk voor lange tijd vast aan jouw gekozen naam. En je gaat ‘m waarschijnlijk ook gebruiken voor verschillende marketinguitingen. Dan wil je natuurlijk een domeinnaam registreren die kort en makkelijk te onthouden is. Een domeinnaam generator is dan een uitkomst.

Het voordeel van een domeinnaam generator

In de meeste gevallen ‘plakt’ een domeinnaam generator een woord voor of achter je gekozen term. Maar hij kan ook een rijmwoord of een lettergreep aan je term toevoegen. Hierdoor krijg je honderden suggesties waar je niet eerder aan hebt gedacht.

Tip: Je krijgt de beste naamsuggesties als je een Engels woord invoert.

Het nadeel van een domeinnaam generator

Leuk al die honderden suggesties, maar daar zit een nadeel aan vast: het zijn zoveel woorden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast zijn het soms betekenisloze of niet-uitspreekbare woorden. Als je zo’n woord kiest, is de kans groot dat je (potentiële) klanten je domeinnaam niet kunnen onthouden. En dat is juist wat je niet wilt.

Domeinnaam tool


7 creatieve domeinnaam generatoren

Nu je weet hoe een domeinnaam generator werkt en wat het nadeel ervan is, deel ik hieronder 7 domeinnaam tools met je!

1. Word Blender

Word Blender is een domeinnaam tool die 2 woorden combineert tot 1. Stel, je hebt een plantenwinkel in Amsterdam. In de tool typ je de woorden ‘planten’ en ‘amsterdam’. Vervolgens krijg je een lijst met suggesties. Ik vond de woorden ‘planterdam’ of ‘plantdam’ creatief gevonden. Niet alle woorden in Word Blender zijn bruikbaar. Maar als je goed zoekt en verschillende woorden combineert, kom je tot creatieve ideeën.

2. Naming

Een andere domeinnaam tool is Naming en werkt als volgt. Voer een woord, een lettergreep of een paar letters in. Vervolgens combineert Naming jouw ingevoerde term met bijvoorbeeld veelgebruikte woorden, Griekse en Latijnse voorvoegsels of rijmwoorden. Je kunt zelfs een topleveldomein (domeinextensie) toevoegen om te zien hoe jouw volledige domeinnaam eruitziet.

Marketingvoorbeeld

Ik voerde in de generator de term ‘marketing’ in en combineerde deze met veelgebruikte woorden. Ik kreeg maar liefst 8050 suggesties! De namen ‘blitz marketing’, ‘cloud marketing’, ‘marketing dream’ en ‘marketing freaks’ vond ik goed passen voor een marketing agency.

3. Business Name Guide

Business Name Guide is, wat de naam als doet vermoeden, geen domein generator, maar een bedrijfsnaam generator. Desalniettemin is het een handige tool om een domeinnaam te verzinnen. Je vult een term in en krijgt direct een lijst met veel suggesties voor je (online) idee.

Fotografievoorbeeld

Ben je fotograaf? Vul dan een term in als ‘fotograaf, ‘photography’ of ‘photo’. Business Name Guide geeft verschillende suggesties: ‘de workshop fotograaf’ is bijvoorbeeld een goed idee als je fotografieworkshops geeft. Of wat dacht je van ‘mr. photo’? Of ‘street lens’ als je straatkiekjes schiet.

4. Business Name Generator

Een vierde domeinnaam tool is Business Name Generator. Deze generator werkt anders dan de 3 bovenstaande. Hij vraagt namelijk eerst in welke industrie je actief bent en welk woord jouw business omschrijft. Vervolgens druk je op ‘Make Me a Name’ en je krijgt een aantal suggesties voorgeschoteld (3 per keer).

Schildervoorbeeld

Ik gaf aan dat ik in de ‘Creatives & Marketing’-industrie actief ben en vulde als woord ‘schilder’ in. Business Name Generator gaf me suggesties als ‘studio schilder’ en ‘schilder concepts’. Wil je 3 andere zien? Klik dan op ‘Show me more names’. Na een aantal keer klikken, kreeg ik dezelfde namen weer te zien. Business Name Generator is dus wat beperkt.

5. Domeinnaam tool

De beste tool uit deze lijst vind ik persoonlijk Domeinnaam tool. Ten eerste is deze generator Nederlands, ten tweede geeft hij bruikbare suggesties en ten derde zie je gelijk of de naam nog vrij is. Voer een term in en kies of de generator voor of achter je ingevoerde term een woord mag plakken. Allebei kan ook.

Cateraarvoorbeeld

Ben je een cateraar? Domeinnaam tool dacht aan de namen ‘catering vinden’, ‘catering boetiek’ of ‘catering vandaag’. Deze zijn kort en makkelijk te onthouden. En dus ideaal als domeinnaam!

6. Domeinnaamsuggestietool van SIDN

Wil je een .nl domeinnaam registreren en kun je hulp gebruiken bij een domeinnaam bedenken? Met de domeinnaamsuggestietool van SIDN zie je gelijk of jouw gewenste naam nog vrij is. Als hij al bezet is, geeft de tool verschillende suggesties aan. Je kunt zelfs filteren op onder andere veelgebruikte toevoegingen, cijfers en een koppelteken. Bovendien heb je de mogelijkheid om te zien wie de eigenaar van de bezette domeinnaam is. Zo kun je proberen de domeinnaam over te nemen als je ‘m graag wilt registreren.

7. Domeinnaam checker van Hostnet

Weet je al welke naam je wilt registreren, maar twijfel je welke domeinextensie je moet kiezen? Gebruik dan onze domeinnaam checker. Vul je gewenste naam in en klik op ‘Checken’. Je ziet gelijk bij welke extensies de naam nog vrij is. Plus, je kunt een extensie zoeken op categorie. Bijvoorbeeld marketing, reizen of zakelijk. Probeer verschillende namen met andere extensies uit totdat je jouw favoriet hebt gevonden. Vervolgens registreer je ‘m binnen 1 minuut bij Hostnet. Simpel toch?

Domeinnaam checker


3 andere manieren om een domeinnaam te genereren

Kom je met bovenstaande 7 domeinnaam tools er niet uit? Er zijn nog andere mogelijkheden om jouw ideale domeinnaam te vinden.

1. Answer The Public

Answer The Public geeft je een lijst met zoektermen waar mensen in zoekmachines vaak naar zoeken. Kies het land en de taal waar je actief in bent of wilt zijn, en een term die bij je business past. Druk vervolgens op ‘Search’ en scroll naar ‘alphabeticals’. Je krijgt, afhankelijk van je term, verschillende suggesties. Let op: je kunt per dag 2 gratis zoekopdrachten uitvoeren.

2. Google Search

Je kunt ook de zoekbalk van Google gebruiken om termen te vinden waar mensen vaak naar zoeken. Typ hiervoor een term in de balk en druk niet op ‘Enter’. Google geeft via een dropdown suggesties waarop je weer verder kunt borduren.

3. Google Vertalen

Een andere mogelijkheid is om een woord te vertalen naar een andere taal. Werk je bijvoorbeeld in de schoenenbranche? Dan kun je via Google Vertalen het woord ‘schoen’ vertalen. Denk aan ‘zapato’ in het Spaans of ‘chaussure’ in het Frans. Je staat versteld op hoeveel ideeën je komt.

Klaar om je domeinnaam te registreren?

In dit artikel heb je kennisgemaakt met 7 domeinnaam tools om jouw ideale domeinnaam te genereren. Daarnaast weet je ook op welke 3 andere manieren je op ideeën voor je domeinnaam komt. Heb je jouw domeinnaam bedacht? Goed bezig! Dan kun je vandaag nog jouw domeinnaam kopen bij Hostnet. Je krijgt gratis een miniwebsite cadeau en kunt kosteloos je domeinnaam (tijdelijk) doorsturen naar een andere site of je socialmedia-profiel.

Ken jij nog een andere domeinnaam tool? Laat het weten in de comments. Ik ben benieuwd!

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer