Wil jij een bezette domeinnaam overnemen? Of wil je de website-eigenaar op de hoogte stellen van een technische fout? Dan is het handig om zijn of haar contactgegevens te hebben. Dit kun je achterhalen door de eigenaar van de domeinnaam te checken via de WHOIS. Meer weten? Lees dan snel verder.

In dit artikel lees je:

Waarom wil je de eigenaar van een domeinnaam checken?

Er zijn verschillende redenen om de eigenaar van een domeinnaam te achterhalen. In de inleiding heb ik je er al 2 geven: als je bijvoorbeeld het domein wilt overnemen. Of een technische fout wilt doorgeven. Maar ook wanneer je een klacht hebt over de inhoud van de website. Of een melding wilt maken, omdat iemands copyright wordt geschonden.

Let op! De eigenaar van een domeinnaam heet eigenlijk de houder. Een domeinnaam is namelijk geen eigendom, maar je koopt het recht om ‘m te gebruiken.

Eigenaar domeinnaam checken in de WHOIS

Goed. Je wilt dus de domeinnaam eigenaar opzoeken. Dit doe je via de WHOIS-database van de organisatie die het topleveldomein (domeinextensie) beheert (de registry). WHOIS betekent letterlijk ‘wie is’. Het is een protocol waarmee je een zoekopdracht kunt uitvoeren om te proberen de eigenaar van een domeinnaam te achterhalen.

De WHOIS-gegevens mag je alleen gebruiken voor zaken rondom de website. Dus niet voor marketingdoeleinden.

De eigenaar van een domeinnaam opzoeken in 3 stappen

Je kunt de eigenaar van een domeinnaam zoeken in 3 stappen. Je hoeft dus niet als een ware Sherlock een heel onderzoek te starten naar de gegevens.

 1. Ga naar de website van de uitgevende instantie van een domeinextensie.
 2. Voer de domeinnaam in waarvan je de eigenaar wilt achterhalen.
 3. Klaar! Je ziet nu de WHOIS-gegevens van het domein.
Eigenaar domeinnaam achterhalen in 3 stappen


Gegevens zijn niet (altijd) inzichtelijk

Sinds de AVG (GDPR) van kracht is, is het lastiger geworden om de eigenaar van een domeinnaam te achterhalen. De meeste registries hebben namelijk de WHOIS-gegevens van particulieren afgeschermd. In plaats daarvan zie je de gegevens van de organisatie waar de domeinnaam is geregistreerd (registrar).

Over het algemeen komen de volgende 3 WHOIS-resultaten voor:

 1. Je ziet alleen de bedrijfsnaam staan.
 2. Je ziet een e-mailadres staan. Je kunt via dit adres je eigen contactgegevens achterlaten voor de eigenaar.
 3. Je ziet alle gegevens staan, omdat de registry zich niet aan de AVG houdt.

Tip: Ga je een nieuwe domeinnaam registreren? Bij Hostnet kun je gratis Privacybescherming aanvragen. Hiermee worden jouw contactgegevens afgeschermd.

Hostnet brengt je in contact met de eigenaar

Maar wat nu als je graag de domeinnaam wilt overnemen en de gegevens van de eigenaar niet zichtbaar zijn? Geen paniek. Wanneer wij de registrar van het desbetreffende domein zijn, kunnen we jouw contactgegevens aan de eigenaar doorgeven. Stuur hiervoor een e-mail naar onze afdeling Sales en vermeld welke domeinnaam je graag wilt overnemen.

Let op: We kunnen je niet beloven dat diegene contact met je opneemt. Daarnaast helpen wij je niet bij het daadwerkelijk overkopen van de domeinnaam. De eigenaar bepaalt zelf of hij zijn domeinnaam wilt verkopen.

De domeinnaam eigenaar achterhalen bij verschillende extensies

Je kunt een WHOIS-zoekopdracht uitvoeren voor verschillende domeinextensies. Hieronder deel ik de meest bekende met je:

 • .NL domeinnaam
  Voor .nl domeinnamen kun je terecht bij SIDN.
 • .BE domeinnaam
  Wil je de eigenaar van een .be domeinnaam achterhalen? Ga dan naar dewebsite van DNS Belgium.
 • .EU domeinnaam
  De eigenaar van een .eu domeinnaam check je bij EURid.
 • .COM, .INFO, .ORG, .NET, .BIZ domeinnaam
  Voor .com, .info, .org, .net en .biz domeinnamen ben je bij ICANN aan het juiste adres.
 • Overige domeinnamen
  Andere domeinnamen kun je checken bij ICANN. Of ga naar de website van de registry.

Wat als de eigenaar geen interesse heeft?

Je bent aan het eind gekomen van dit artikel. Nu weet je precies hoe je een domeinnaam eigenaar kunt controleren. Bijvoorbeeld om een technische fout door te geven. Of jouw interesse te tonen om de domeinnaam te kopen. Heeft de huidige eigenaar in het laatste geval geen interesse? Dan zit er niets anders op dan zelf een domeinnaam te verzinnen of een subdomein aan te maken. Met een domeinnaam generator is het makkelijker dan je denkt!

Heb je vragen? Of weet je nog een andere manier om de eigenaar van een domeinnaam te checken? Laat dan hieronder een reactie achter.

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer