Je domeinnaam verkopen? Op deze 3 manieren gaat het je lukken

Bas Schouten
leestijd
Je domeinnaam verkopen? Op deze 3 manieren gaat het je lukken

Stel, je wilt je domeinnaam verkopen. Bijvoorbeeld omdat je bent veranderd van bedrijfsnaam. Je gebruikt jouw website niet meer. Of je hebt jouw domeinnaam tijdelijk geparkeerd. Maar hoe kun je jouw domeinnaam te koop aanbieden? In dit artikel vind je 3 manieren, zodat het je gaat lukken.

Wil je jouw gehele website verkopen? Lees dan ons artikel over een website verkopen.

Domeinnaam verkopen: waarde bepalen

Voordat je jouw domein te koop zet, is het verstandig om eerst de waarde te bepalen. Zo kun je direct aan geïnteresseerden communiceren voor welk bedrag je jouw domeinnaam wilt verkopen. Je kunt jouw domeinnaam opzeggen, maar door hem te verkopen is het mogelijk om er nog geld mee te verdienen.

Vooronderzoek

Een goede manier om de waarde te bepalen, is door vooraf te onderzoeken voor welke bedragen soortgelijke domeinnamen te koop worden aangeboden. Kijk bijvoorbeeld bij DAN of Sedo. Op deze websites staan veel verschillende domeinnamen te koop. Ook Google is een goed startpunt. Zoek bijvoorbeeld naar ‘domeinnaam verkoop’, ‘domeinnaam te koop’ of ‘domeinen verkoop’.

Een waardevol domein

De ene domeinnaam is meer geld waard dan de andere. Maar waar kijk je dan naar? Denk aan:

 • een populair generiek zoekwoord, zoals ‘kapper’ of ‘planten’;
 • een bekende ondernemersnaam, bijvoorbeeld ‘Bakker’ of ‘De Vries’;
 • korte woorden, zoals ‘auto’ of ‘laptop’;
 • afkortingen, bijvoorbeeld ‘AIVD’ of ‘KNMI’;
 • een woord dat je meteen goed spelt, zoals ‘tv’ of ‘brood’.

Bron: SIDN

Let op: Vaak ligt de vraagprijs van domeinnamen hoger dan de werkelijke waarde. De verkoper wil natuurlijk dat iemand toehapt. Zorg dat je niet te veel vraagt, maar ook niet te weinig.

Domeinnaam verkopen waarde bepalen

Hoe verkoop ik mijn domeinnaam?

Je kunt op verschillende manieren je domeinnaam verkopen. Hieronder leg ik 3 opties aan je uit.

1. Zelf je domeinnaam verkopen

Heb je graag de touwtjes in handen? Dan kun je zelf jouw domeinnaam te koop aanbieden via een webpagina. Hiervoor heb je 3 mogelijkheden:

 1. Stuur geïnteresseerden door naar een speciale pagina of subdomein op je eigen hosting.
 2. Maak een kleine website waarop je informatie plaatst over de domeinnaam verkoop.
 3. Wijzig de nameservers van je domeinnaam naar een eigen server.

2. Je domeinnaam verkopen via social media

Een andere manier is om je domein te verkopen via social media. Dit kan via een speciale domeinnaam veiling op Facebook. Zoals in de groepen Domeinnaam Netwerk en Domeinnamen Handel. In deze groepen worden allerlei domeinnamen te koop aangeboden, wat ook handig is als je de prijs van je eigen domeinnaam gaat bepalen.

Domeinnaam verkopen via social media

3. De domeinnaam verkoop uitbesteden

Heb je geen goede verkoopskills? Dan kun je er ten slotte ook voor kiezen om een gespecialiseerd bedrijf in te huren dat de domeinnaam verkoop voor je regelt. DAN en Sedo zorgen bijvoorbeeld voor een landingspagina en de bemiddeling van je domeinnaam. Zo kun jij je tijd besteden aan zaken waar je goed in bent.

Het nadeel van uitbesteden

Er is echter een nadeel als je de verkoop van je domeinnaam uitbesteedt. De verkoopprijs van je domein gaat omhoog ten opzichte van wanneer je het zelf doet. Dit komt omdat die gespecialiseerde bedrijven natuurlijk ook zelf geld willen verdienen. En ze brengen vaak extra kosten in rekening. Als de prijs van je domein hierdoor erg hoog ligt, is de kans kleiner dat je jouw domeinnaam snel kunt verkopen.

Hoe ga jij je domeinnaam verkopen?

Laden ... Laden …

Domeinnaam verkocht, wat nu?

Van harte gefeliciteerd! Je hebt je domeinnaam verkocht aan een nieuwe eigenaar. What’s next? We adviseren je om alle contactgegevens te verifiëren. Zo weet je met wie je zakendoet. Daarnaast is het aan te raden om voor de definitieve verkoop alle belangrijke zaken op papier te zetten in de vorm van een koopovereenkomst. Gaat er iets mis tijdens het afronden? Dan heb je altijd de overeenkomst waarmee je juridische stappen kunt overwegen.

Veel succes met je domeinnaam verkopen! Tips over waar je een domein te koop kunt zetten? Laat het weten in de comments.

*Hostnet is geen juridische partij. Overleg altijd met een specialist op het gebied van juridische zaken. Daarnaast bemiddelen wij niet in het verkopen van een domeinnaam.

Delen
Bas Schouten

Als Productmanager bij Hostnet houdt Bas zich dagelijks bezig met de veranderingen en ontwikkelingen van, onder andere, de verschillende domeinextensies, en alles wat bij onze onlinewerken-oplossingen komt kijken.

Reacties 6
 • Goedemorgen, welke instellingen moet ik gebruiken voor de owner verificatie bij sedo?

  • Hoi Johan,

   Dankjewel voor je vraag! Hostnet bemiddeld niet in de verkoop van domeinnamen. Voor vragen over SEDO kun je het best contact opnemen met SEDO. Wellicht heb je iets aan deze video: https://youtu.be/IswQ84XdNR4. Hierin zie je hoe je een domeinnaam verifieert via een TXT of CNAME record.

   Groetjes,

   Lysanne

 • hallo, ik wil een domeinnaam opheffen. project ging niet door, ik gebruik m niet, info daarover bij hostnet niet te vinden. verkopen geen optie, domeinnaam veel te specifiek. gaarne advies.

 • Ik heb het hosting van mijn domeinnaam bij de provider opgezegd. Website heb ik al eerder beeindigd. Maar nu heb ik alleen het hosten beeindigd. Blijft de domeinnaam dan bestaan? Of is die vrij en kan iemand anders die gebruiken?

  • Hoi Gabriele,

   Dankjewel voor je vraag. Of je domeinnaam van jou blijft, is afhankelijk van bij welke provider je zit. Stel je zegt bij Hostnet alleen de hosting op, dan blijft de domeinnaam van jou. Op antwoord te krijgen op je vraag, kun je dus het best contact opnemen met je huidige provider.

   Groetjes,

   Lysanne

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet