Domeinnaam opzeggen? Denk dan aan deze 3 dingen

Joris van de Wolfshaar
leestijd
Domeinnaam opzeggen? Denk dan aan deze 3 dingen

Een domeinnaam is óf was een belangrijk middel voor jouw online aanwezigheid. Wanneer je een domeinnaam opzegt, neem je meestal ook afscheid van die online aanwezigheid. Maar wist je dat anderen daar vaak niet over hebben nagedacht? Daarom is het verstandig om met de onderstaande 3 dingen rekening te houden als je jouw domeinnaam gaat opzeggen.

1. E-mail naar het oude adres

We kennen het allemaal: je gaat verhuizen, maar er wordt post naar je vorige huisadres verstuurd. Dit gebeurt ook als je een domein gaat opzeggen. Het komt namelijk altijd voor dat mensen of organisaties niet op de hoogte zijn van de opzegging van jouw domeinnaam. Hierdoor bestaat de kans dat je belangrijke informatie mist, die je niet meer kunt inzien als je het contract hebt beëindigd. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je geen belangrijke e-mail meer ontvangt via de domeinnaam die je gaat opzeggen.

2. E-mailkaping

Veel mensen typen de eerste paar letters van een e-mailadres in hun e-mailprogramma. Om vervolgens het voorgestelde e-mailadres te kiezen. Hier schuilt echter gevaar in. Dit heeft de Nederlandse Politie ook ondervonden.

Gevoelige informatie in verkeerde handen

Een hacker die geen kwade bedoelingen had, kocht een aantal domeinnamen die de Nederlandse politie niet meer gebruikte (en dus beschikbaar waren). Hierdoor kreeg hij e-mail aan de politie in handen. Volgens de BNR ontving de hacker arrestatiebevelen en het beveiligingsplan van de kerstmarkt in Dordrecht.

Alle websites van de politiekorpsen gingen over in de hoofdsite ‘politie.nl’. Op dat moment kregen ook alle politieagenten een nieuw e-mailadres. Waar ze vroeger bereikbaar waren op naam@politiekorps.nl, zijn ze nu bereikbaar op naam@politie.nl. Bron: RTL Nieuws.

Conclusie, iemand kan jouw opgezegde domeinnaam weer registreren en alle e-mail die naar dat domein wordt gestuurd ontvangen. Met alle gevolgen van dien. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat er niemand belangrijke e-mail verstuurt naar jouw domeinnaam vóórdat je deze opzegt.

3. Jouw domeinnaam is geld waard

Heb je er wel eens over nagedacht om je domein niet op te zeggen, maar je domeinnaam te verkopen? Dit doe je door tijdelijk een domeinnaam te parkeren en deze vervolgens te koop aan te bieden. Hierdoor kan iemand jouw domeinnaam overnemen en verdien jij geld, zonder er veel voor te doen.

Samenvattend: voordat je jouw domeinnaam gaat opzeggen, moet je zeker zijn dat derden op de hoogte zijn van de opzegging en dat je geen belangrijke e-mail meer ontvangt.

Delen
Joris van de Wolfshaar

Joris van de Wolfshaar is Marketing Lead bij Hostnet. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de website, online campagnes en vindbaarheid. Voor hem vormen deze werkzaamheden een mooie combinatie van zijn interesses in design, marketing en techniek.

Reacties 2
 • Ik wil mijn registratie per direct opzeggen en géén rekeningen meer ontvangen.
  Mijn bedrijf bestaat al 3 jaar niet meer en heb al eerder bij u opgezegd maar ontvang nog steeds rekeningen.

  • Beste Martina,

   Bedankt voor uw bericht. Wat vervelend dat u nog steeds rekeningen ontvangt. U kunt een e-mail sturen naar webcare@hostnet.nl met daarin uw klantnummer en om welke dienst het gaat. Mijn collega is van uw situatie op de hoogte.

   Met vriendelijke groet,

   Lysanne

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet