Een domeinnaam overnemen: praktische tips die voor iedereen werken

Lysanne Hopman
leestijd
Een domeinnaam overnemen: praktische tips die voor iedereen werken

Je hebt de perfecte domeinnaam bedacht en wilt ‘m graag registreren. Maar tot je teleurstelling is het domein bezet. Dat is jammer! Nu kun je een andere domeinnaam verzinnen. Of je kunt ‘m proberen over te kopen. Wil jij de domeinnaam overnemen van de huidige eigenaar? In dit artikel vind je praktische tips die voor iedereen werken.

Waarom een domeinnaam overkopen?

Er zijn verschillende redenen om een bestaande domeinnaam te kopen. Bijvoorbeeld als het jouw perfecte domeinnaam is en je ‘m graag wilt hebben. Of als je een domein al een tijdje op het oog hebt en het voor je eigen business wilt gebruiken. Maar ook om de domeinnaam door te verkopen voor een hoger bedrag. Dit laatste heet ook wel ‘domaining’.

Hoe kan ik een domeinnaam overnemen?

Een domeinnaam overnemen bestaat uit een aantal stappen. Allereerst moet je natuurlijk de contactgegevens van de huidige eigenaar achterhalen, zodat je jouw interesse in de domeinnaam kunt communiceren. Daarnaast moet je nadenken voor welk bedrag je de domeinnaam wilt overkopen. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Tot slot is het aan te raden om goede afspraken met de huidige eigenaar te maken over de overdracht van het domein. Zo maak je de kans kleiner dat je aan het eind van de overname voor verrassingen komt te staan.

3 tips om in contact te komen met de eigenaar

Je wilt dus een domeinnaam overnemen. Maar hoe kom je in contact met de huidige eigenaar van het domein? Hieronder vind je 3 praktische tips.

1. Bekijk de domeinnaam online

Mijn eerste tip: bekijk de domeinnaam online. Staat er een website op het domein met actuele inhoud? Dan is de kans kleiner dat de eigenaar de domeinnaam aan je wilt verkopen. Je kunt het echter altijd proberen! Nooit geschoten is altijd mis zeg ik maar. Misschien kun je de domeinnaam en de website overnemen.

Is de domeinnaam geparkeerd en staat er een placeholder op? Dan is het meestal makkelijker om het domein over te nemen. De eigenaar kan de domeinnaam namelijk ook hebben gekocht om ‘m later door te verkopen. Of hij doet er niets meer mee.

Tip: Meestal staan de contactgegevens van de eigenaar op een contactpagina of in de footer.

2. Achterhaal de eigenaar via de WHOIS

Heb je online naar de domeinnaam gekeken, maar zijn er geen contactgegevens te vinden? Dan kun je via een WHOIS-database de eigenaar van de domeinnaam checken. Hieronder vind je een lijst van de meestgebruikte domeinextensies (topleveldomeinen):

  • .NL domeinnaam – SIDN
  • .BE domeinnaam – DNS Belgium
  • .EU domeinnaam – EURid
  • .COM, .INFO, .ORG, .NET, .BIZ domeinnaam – ICANN
  • overige domeinnamen – IANA

3. Benader de provider van de domeinnaam

De contactgegevens van de huidige eigenaar zijn niet altijd zichtbaar in een WHOIS-database. Bijvoorbeeld als de eigenaar particulier is. In plaats daarvan zie je de gegevens van de organisatie waar de domeinnaam is geregistreerd (registrar). In dit geval neem je contact op met deze organisatie en vertel je dat je het domein wilt overkopen. De provider kan jou in contact brengen met de huidige eigenaar.

Geregistreerde domeinnaam bij Hostnet

Zie je dat de domeinnaam bij Hostnet is geregistreerd? Dan helpen we je graag bij het overnemen van de domeinnaam van de huidige eigenaar. Zo werkt het:

  1. Stuur een e-mail naar onze afdeling Sales. Vermeld hierin welke domeinnaam je graag wilt overnemen.
  2. Wij proberen je via een e-mail in contact te brengen met de huidige eigenaar van het domein. De eigenaar bepaalt zelf of hij op je verzoek ingaat.
  3. Je kunt nu onderhandelen met de eigenaar.

Let op: We helpen je niet bij het daadwerkelijk overkopen van de domeinnaam.

3 tips om in contact te komen met de eigenaar

Wat kost het overnemen van een domeinnaam?

Goede vraag! Het verschilt per domeinnaam hoeveel de overname kost. Is de naam generiek (bijvoorbeeld ‘auto’), bekend, kort en makkelijk te onthouden? Of is het een afkorting of bekende achternaam? Dan betaal je meestal een hoog bedrag voor het domein. Soms gaat het om miljoenen euro’s, de andere keer om ‘slechts’ minder dan € 1000. Uiteraard heb je de mogelijkheid om een bod te doen en te onderhandelen over de prijs.

Leestip: In ons artikel over domeinnaam verkopen vind je meer informatie over het bepalen van de waarde van het domein.

De bestaande domeinnaam kopen: maak goede afspraken

Heeft de huidige eigenaar interesse in je aanbod om de domeinnaam over te nemen? Voordat je het domein daadwerkelijk koopt, is het verstandig om goede afspraken met elkaar te maken. Je kunt de belangrijkste zaken in een koopovereenkomst opnemen, zodat je hiermee juridische stappen kunt zetten als er tijdens de overname iets misgaat.

Huur een tussenpartij in

Daarnaast kun je ook een tussenpartij inhuren. Escrow is zo’n tussenpartij. Deze partij zorgt ervoor dat er alleen geld wordt overgemaakt bij een succesvolle verhuizing.

Word de beheerder van het domein

Gefeliciteerd! Je hebt een domeinnaam gekocht. Dan staat je nog 1 ding te wachten: de overname van een domeinnaam is pas gelukt als je de beheerder van het domein bent. Om je een beter beeld te geven, vertel ik je hoe dit bij Hostnet werkt.

Het contract verplaatsen

Wanneer de domeinnaam bij ons is geregistreerd, dan moet de huidige eigenaar 2 handelingen uitvoeren. Of hij wijzigt eerst de WHOIS-gegevens en verplaatst dan het contract naar het klantaccount van de nieuwe eigenaar (jij dus). Of hij verplaatst eerst het contract en de nieuwe eigenaar wijzigt dan de WHOIS-gegevens.

Staat de domeinnaam niet bij Hostnet?

Heb je al een of meerdere diensten bij Hostnet staan en wil je jouw overgenomen domeinnaam verhuizen naar ons? Dat kan! Hiervoor moet de eigenaar het domein verhuizen naar Hostnet. Verhuizen naar Hostnet is gratis, maar houd er rekening mee dat jij vanaf nu ook de kosten van de domeinregistratie betaalt.

Product

Domeinnaam verhuizen

Haal meer uit je domeinnaam. Verhuis ‘m eenvoudig naar Hostnet.

  • Gratis verhuizen
  • Snel aangevraagd
  • Gratis domein doorsturen
  • Eenvoudig in beheer
  • 7 dagen p/w support

Een domeinnaam overnemen in een notendop

Je bent aan het eind gekomen van dit artikel. Ik heb je praktische tips en informatie gegeven over hoe je een domeinnaam kunt overkopen van de huidige eigenaar. Veel succes met de domeinnaam overnemen!

Heb jij nog handige tips om een domein over te nemen? Laat dan een reactie achter. Ik ben benieuwd!

Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.