Verrassend! Ontdek 9 nieuwe domeinextensies

Bas Schouten
leestijd
Verrassend! Ontdek 9 nieuwe domeinextensies

Je wilt een domeinnaam registreren en hebt een mooie naam bedacht. Maar na het controleren kom je erachter dat de domeinnaam al bezet is bij .nl, .com en .be. Wat nu? Gelukkig zijn er de nieuwe domeinextensies. In dit artikel laat ik je kennismaken met 9 verrassende nieuwe extensies. En vertel ik je waarom een nieuwe domeinextensie een goede keuze is.

Wat zijn nieuwe domeinextensies?

Nieuwe domeinextensies worden ook wel nTLD’s of nieuwe topleveldomeinnamen genoemd. Deze zijn in het leven geroepen door ICANN (de organisatie achter de toewijzing van generieke extensies), omdat bij de populaire extensies steeds minder domeinnamen beschikbaar zijn. Met de nieuwe extensies krijgt iedereen de kans om zijn of haar favoriet te registreren.

Start met je online idee. Claim direct jouw plek op het internet met een domeinnaam.

Honderden nieuwe domeinextensies

Inmiddels zijn er honderden nieuwe domeinextensies beschikbaar voor registratie. En nog steeds worden er nieuwe extensies in de markt gezet. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er bestaat een domeinextensie voor.

Waarom een nieuwe domeinextensie?

Met meer dan 1 miljard geregistreerde domeinnamen, is het steeds lastiger om een domeinnaam te vinden waarmee jij je onderscheidt van je concurrenten. Een nieuwe domeinextensie (nTLD) is dan de uitkomst. De kans is bij deze extensies namelijk groter dat je een naam vindt die kort, trefwoordrijk en relevant is.

Daarnaast laat je met een nieuwe domeinnaamextensie direct zien waar je business over gaat:

 • .tech staat voor technologie
 • .fun staat voor vermaak
 • .store staat voor retail of e-commerce
 • .space staat voor je persoonlijke blog, yogastudio, etc.
 • .site staat voor je website, bouwplaats, etc.

Op lange termijn helpt een nieuwe extensie de geloofwaardigheid van je merk te vergroten. Zeg nu zelf, ‘koekjes.shop’ klinkt geloofwaardiger dan ‘koekjes-shop-groothandel-utrecht.com’. Nog niet overtuigd? Hieronder vind je 5 redenen waarom een nieuwe domeinextensie toegevoegde waarde biedt voor jouw business.

1. Toekomstgericht

Voice search is steeds meer in opkomst. Het verandert de manier waarop mensen op internet zoeken. Daarom is het (bijna) noodzakelijk om een domeinnaam te hebben die:

 • kort is;
 • eenvoudig is;
 • uitspreekbaar is;
 • begrijpbaar is;
 • spelbaar is.

Stel, je wilt ‘paarden-store-4you.nl’ bezoeken. Dan is de kans groot dat je via een spraakbericht niet het gewenste resultaat krijgt. Met een .store domeinnaam kan de naam een stuk korter: ‘jouwpaarden.store’. Deze naam is eenvoudig te vinden en herkenbaar voor het merk.

Nieuwe extensies toekomstgericht

2. Herkenbaarheid

Een herkenbare domeinnaam is belangrijk, zodat mensen jou of je business makkelijker onthouden. Stel je voor dat je op een evenement in gesprek bent met een potentiële klant of partner. Wanneer je jouw e-mailadres geeft, wil je natuurlijk dat mensen je gaan mailen. Dan is een herkenbaar en makkelijk te onthouden e-mailadres een must. ‘smit@bedrijfsnaam.site’ is makkelijker te onthouden dan ‘smit@mijnsuperlangebedrijfsnaam.nl’.

Een branded link is een verkorte url die is gebouwd rondom een merknaam of een gerelateerde term. De url helpt je bedrijf te associëren met de links, inhoud en informatie die je online deelt. Je bent vast wel eens bit.ly of buff.ly op social media tegengekomen.

Wat veel mensen niet weten, is dat een korte link goed werkt voor de branding van je merk. Je kunt bit.ly of buff.ly gebruiken, maar zo’n link ziet eruit als een gecodeerde tekst die niet zo veel betekent: https://bit.ly/3CcocFD.

Met een nieuwe domeinextensie kun je een korte link gebruiken die zorgt voor geloofwaardigheid, betrokkenheid en merkherkenning. Wil je branded links gebruiken? Meld jouw domeinnaam dan aan op een platform dat de mogelijkheid biedt om branded links op maat te maken, zoals Rebrandly.

4. Gebruiksvriendelijke redirect

Heb je een campagne opgezet voor jouw product of dienst? Of wil je bezoekers naar een specifieke pagina doorsturen? Dan wil je een gebruiksvriendelijke redirect gebruiken. Een te lange url met verschillende tekens is verwarrend en nodigt niet uit om erop te klikken. Kijk maar eens naar onderstaande linkvoorbeeld van de Kindle-pagina van Amazon:

https://www.amazon.com/gp/browse.html/ref=as_li_ss_tl?node=133141011&linkCode=sl2&tag=amznip-kindle.store-20&linkId=4cd0d831c10ebb77bbf4aeeb9b352a3a

Dit is geen goede link om te delen, want je kunt deze nooit onthouden. Daarom heeft Amazon www.kindle.store aangemaakt. Deze link verwijst door naar bovenstaande url, en is gebruiksvriendelijker en herkenbaar.

Wist je dat de ankertekst (de specifieke woorden of tekens waarop een link is ingesteld) een belangrijke rol speelt bij SEO? Wanneer de woorden van de ankertekst overeenkomen met de woorden in de hyperlink, geeft dit een positief signaal aan Google over de geloofwaardigheid van de link.

De ankertekst vertelt de zoekmachine dat de inhoud en de link relevant zijn om jouw SEO te versterken. Bijvoorbeeld: de ankertekst ‘stronger tech’, die een backlink krijgt naar www.stronger.tech, werkt goed voor een betere SEO-score.

10 nieuwe domeinextensies

Nu je meer weet over waarom een nieuwe domeinnaamextensie een goede keuze is, is het tijd om een domeinextensie te kiezen en je naam te registreren bij een registrar, zoals Hostnet. Heb je nog geen idee? Hieronder vind je 10 bijzondere, nieuwe domeinextensies.

1. .GURU

.GURU is een van de eerste nieuw uitgegeven domeinextensies. ‘Guru’ is de Engelse vertaling van goeroe: een meester of leraar op een bepaald gebied. Deze extensie is wereldwijd erg populair, omdat je je expertise kunt laten zien.

Andere expertise-gerichte domeinextensies

 • .coach
 • .training
 • .expert

Wat wil jij uitstralen?

Wil je een .guru domein registreren? Dan raad ik je eerst aan om na te denken wat je wilt uitstralen met jouw website. Met een .guru extensie val je op, maar met een .coach of .expert word je waarschijnlijk serieuzer genomen. Oordeel zelf: ‘taal.guru’ of toch ‘taal.coach’? En ‘voetbal.guru’ of toch ‘voetbal.expert’?

You domein

2. .JE en .YOU

Heb je een creatief idee? Of ga je een nieuwe campagne starten? Dan is een .je domeinnaam iets voor jou. Hoewel .je niet helemaal nieuw is, wil ik ‘m graag benoemen. Je kunt er namelijk veel verrassende kanten mee op. Plaats maar eens het woord ‘je’ achter een willekeurig woord, zoals ‘fiets’ of ‘paard’. Dan krijg je ‘fiets.je’ en ‘paard.je’. Ik bedoel maar. Ditzelfde kun je doen met een .you domein als je buiten de landsgrenzen jouw doelgroep wilt bereiken.

3. .IMMO

Is je business actief in de Duitse vastgoedsector? Kijk dan eens of een .immo domeinnaam interessant is voor jou. .IMMO is afgeleid van het Duitse woord ‘immobilien’, dat vastgoed betekent. Wereldwijd spreken ongeveer 100 miljoen mensen Duits, waardoor deze extensie voor veel organisaties zeer waardevol is!

Andere marktspecifieke extensies

 • .marketing
 • .food
 • .fashion
 • .music

4. .SEX

Geloof het of niet, maar een van de populairste zoektermen op internet is ‘sex’. Hierdoor is het niet zo vreemd dat een .sex domeinnaam registreren ook mogelijk is.

Waarom .sex?

De .sex extensie is geschikt voor websites die een link hebben met de erotische entertainmentindustrie. Of voor websites die bestemd zijn voor seksuele voorlichting. Daarnaast wordt .sex vaak geregistreerd om een domeinnaam te beschermen tegen domeinkapers. Hierdoor voorkomen veel organisaties dat iemand met hun merknaam via .sex aan de haal gaat.

Andere ‘seksueel getinte’ domeinextensies

 • .porn
 • .xxx
 • .adult

5. .WTF

Een van de andere nieuwe domeinextensies is .WTF. ‘Wtf’ is een Engelstalige uiting die wordt gebruikt om verbaasdheid, boosheid of ongeloof te uiten. Ook in Nederland is wtf goed ingeburgerd (voornamelijk onder de jongere generatie).

Waarom .wtf?

Wil je laten zien dat je het ergens niet mee eens bent? Of dat je ergens verbaasd over bent? Dan is een .wtf domein registreren nuttig. Maar ook als je bizarre feitjes of gebeurtenissen op je website verzamelt.

Andere extensies

 • .lol
 • .sucks
 • .rocks

6. .PRO

.PRO is niet helemaal een nieuwe domeinextensie. Toch wil ik hem benoemen. Voorheen konden alleen enkele beroepsgroepen een .pro domein gebruiken. Tegenwoordig kan iedereen een .pro domeinnaam registreren. Hierdoor is de populariteit van de extensie enorm toegenomen.

Amsterdam domein

7. .AMSTERDAM

Ben je een trotse Amsterdammer? Is jouw bedrijf gevestigd in Amsterdam? Of heb je een andere link met Amsterdam die je graag wilt laten terugkomen op jouw website? Dan is een .amsterdam domeinnaam iets voor jou!

Voor- en nadelen van .amsterdam

Sinds de uitgave van .amsterdam zijn er in de media zowel positieve als negatieve berichten verschenen. Er zitten namelijk een aantal voordelen en nadelen aan een .amsterdam domein vast. Dus als je voor .amsterdam kiest, moet je goed nagaan wat het doel is van jouw domeinregistratie. (Dat geldt sowieso voor alle domeinregistraties.)

8. .WANG, .TOP en .XYZ

Nog meer nieuwe domeinextensies: .wang, .top en .xyz. Alle 3 zijn de afgelopen jaren erg gewild, doordat ze tegen een lage prijs in de markt zijn gezet. De extensies hebben veel bekendheid verworven en bieden voor ondernemers verrassende nieuwe kansen.

Leuk weetje: Wist je dat ‘wang’ in het Mandarijns website betekent?

Behoor tot de top

Ben je actief op de Nederlandse markt? Dan is een .top domeinnaam een uitkomst. Met deze nTLD geef je namelijk aan dat jouw merk, product of dienst tot de absolute Nederlandse top behoort.

9. .BLACK FRIDAY

Doe je zaken in Amerika? Dan is de .blackfriday extensie interessant. Black Friday is een Amerikaanse feestdag op de dag na Thanksgiving. Veel Amerikanen zijn op deze dag vrij en gaan massaal winkelen. Winkels spelen hierop in door te stunten met flinke kortingen. En dan heb ik het nog niet gehad over de chaotische taferelen tot gevolg. Mocht je tijd over hebben, kijk dan vooral op YouTube naar black friday USA.

Black Friday in Nederland

Maar ook in Nederland wordt Black Friday steeds bekender. Steeds meer winkels geven extra kortingen op deze dag. In de toekomst zal de populariteit van dit .blackfriday wellicht toenemen.

Andere promotie-extensies

 • .bargains
 • .cheap

Weet je al welke extensie je wilt, maar heb je nog geen naam? Hostnet helpt je met een domeinnaam verzinnen. Of gebruik een van deze 7 domeinnaam tools.

Nog meer nieuwe domeinextensies

Dit was een lijst van 9 nieuwe domeinnaamextensies. Er zijn er echter veel meer! Ben je benieuwd? Bekijk dan onze pagina met nieuwe domeinnamen. Wat is jouw favoriete nieuwe domeinextensie? Laat het weten in een reactie!

Product

Domeinnaam registreren

Start je online idee. Registreer je favoriete domeinnaam in slechts 1 minuut.

 • 7 dagen p/w support
 • Gratis subdomein(en) aanmaken
 • Domeinnaam doorsturen
 • Keuze uit 850+ topleveldomeinen
 • Flexibel uitbreidbaar
 • Handige tips en tricks op ons blog
Delen
Bas Schouten

Als Productmanager bij Hostnet houdt Bas zich dagelijks bezig met de veranderingen en ontwikkelingen van, onder andere, de verschillende domeinextensies, en alles wat bij onze onlinewerken-oplossingen komt kijken.

Reacties 2
 • Waarom zijn het bijna allemaal Engelstalige extensies? Is het zo duur om een extensie te registreren? Waarom kun je bv geen domein registreren die ook de woonplaats als extensie zou kunnen krijgen?

  • Hoi Hans,

   Dankjewel voor je vragen. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is verantwoordelijk voor het toekennen en speciferen van extensies. ICANN beheert niet de extensies, dat doen registry zoals SIDN voor .nl. Zij bepalen de inkoopprijs voor registrars, zoals Hostnet. Er bestaan wel extensies met een woonplaats, bijvoorbeeld de Nederlandstalige extensie .amsterdam. Mocht je jouw eigen extensie willen uitgeven, dan kan deze pagina van SIDN interessant zijn: https://www.sidn.nl/product/rsp.

   Groetjes,

   Lysanne

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet