Je wilt een domeinnaam registreren en hebt een mooie naam bedacht. Maar na het controleren kom je erachter dat hij al bezet is bij .nl, .com en .be. Wat nu? Gelukkig zijn er de nieuwe domeinextensies. In dit artikel laat ik je kennismaken met 10 verrassende nieuwe extensies. Past een van deze bij jouw business?

Wat zijn nieuwe domeinextensies?

Nieuwe domeinextensies worden ook wel nTLD’s of nieuwe Top Level Domeinnamen genoemd. Deze zijn in het leven geroepen door ICANN (de organisatie achter de toewijzing van generieke extensies), omdat bij de populaire extensies steeds minder domeinnamen beschikbaar zijn. Met de nieuwe extensies krijgt iedereen de kans om zijn of haar favoriet te registreren.

Honderden nieuwe domeinextensies

Inmiddels zijn er honderden nieuwe domeinextensies beschikbaar voor registratie. En nog steeds worden er nieuwe extensies in de markt gezet. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er bestaat een domeinextensie voor.

10 nieuwe domeinextensies

Is jouw favoriete domeinnaam helaas al bezet? Geen nood. Er zijn genoeg opties om je gewenste naam met een andere extensie te registreren. Hieronder vind je 10 bijzondere, nieuwe domeinextensies.

1. .GURU

.GURU is een van de eerste nieuw uitgegeven domeinextensies. ‘Guru’ is de Engelse vertaling van goeroe: een meester of leraar op een bepaald gebied. Deze extensie is wereldwijd erg populair, omdat je je expertise kunt laten zien.

Andere expertise-gerichte domeinextensies

 • .coach
 • .training
 • .expert

Wat wil jij uitstralen?

Wil je een .guru domein registreren? Dan raad ik je eerst aan om na te denken wat je wilt uitstralen met jouw website. Met een .guru extensie val je op, maar met een .coach of .expert word je waarschijnlijk serieuzer genomen. Oordeel zelf: ‘taal.guru’ of toch ‘taal.coach’? En ‘voetbal.guru’ of toch ‘voetbal.expert’?

You domein

2. .JE en .YOU

Heb je een creatief idee? Of ga je een nieuwe campagne starten? Dan is een .je domeinnaam iets voor jou. Hoewel .je niet helemaal nieuw is, wil ik ‘m graag benoemen. Je kunt er namelijk veel verrassende kanten mee op. Plaats maar eens het woord ‘je’ achter een willekeurig woord, zoals ‘fiets’ of ‘paard’. Dan krijg je ‘fiets.je’ en ‘paard.je’. Ik bedoel maar. Ditzelfde kun je doen met een .you domein als je buiten de landsgrenzen jouw doelgroep wilt bereiken.

3. .IMMO

Is je business actief in de Duitse vastgoedsector? Kijk dan eens of een .immo domeinnaam interessant is voor jou. .IMMO is afgeleid van het Duitse woord ‘immobilien’, dat vastgoed betekent. Wereldwijd spreken ongeveer 100 miljoen mensen Duits, waardoor deze extensie voor veel organisaties zeer waardevol is!

Andere marktspecifieke extensies

 • .marketing
 • .food
 • .fashion
 • .music

4. .SEX

Geloof het of niet, maar een van de populairste zoektermen op internet is ‘sex’. Hierdoor is het niet zo vreemd dat een .sex domeinnaam registreren ook mogelijk is.

Waarom .sex?

De .sex extensie is geschikt voor websites die een link hebben met de erotische entertainmentindustrie. Of voor websites die bestemd zijn voor seksuele voorlichting. Daarnaast wordt .sex vaak geregistreerd om een domeinnaam te beschermen tegen domeinkapers. Hierdoor voorkomen veel organisaties dat iemand met hun merknaam via .sex aan de haal gaat.

Andere ‘seksueel getinte’ domeinextensies

 • .porn
 • .xxx
 • .adult

5. .WTF

Een van de andere nieuwe domeinextensies is .WTF. ‘Wtf’ is een Engelstalige uiting die wordt gebruikt om verbaasdheid, boosheid of ongeloof te uiten. Ook in Nederland is wtf goed ingeburgerd (voornamelijk onder de jongere generatie).

Waarom .wtf?

Wil je laten zien dat je het ergens niet mee eens bent? Of dat je ergens verbaasd over bent? Dan is een .wtf domein registreren nuttig. Maar ook als je bizarre feitjes of gebeurtenissen op je website verzamelt.

Andere extensies

 • .lol
 • .sucks
 • .rocks

6. .PRO

.PRO is niet helemaal een nieuwe domeinextensie. Toch wil ik hem benoemen. Voorheen konden alleen enkele beroepsgroepen een .pro domein gebruiken. Tegenwoordig kan iedereen een .pro domeinnaam registreren. Hierdoor is de populariteit van de extensie enorm toegenomen.

Amsterdam domein

7. .AMSTERDAM

Ben je een trotse Amsterdammer? Is jouw bedrijf gevestigd in Amsterdam? Of heb je een andere link met Amsterdam die je graag wilt laten terugkomen op jouw website? Dan is een .amsterdam domeinnaam iets voor jou!

Voor- en nadelen van .amsterdam

Sinds de uitgave van .amsterdam zijn er in de media zowel positieve als negatieve berichten verschenen. Er zitten namelijk een aantal voordelen en nadelen aan een .amsterdam domein vast. Dus als je voor .amsterdam kiest, moet je goed nagaan wat het doel is van jouw domeinregistratie. (Dat geldt sowieso voor alle domeinregistraties.)

8. .WANG, .TOP en .XYZ

Nog meer nieuwe domeinextensies: .wang, .top en .xyz. Alle 3 zijn de afgelopen jaren erg gewild, doordat ze tegen een lage prijs in de markt zijn gezet. De extensies hebben veel bekendheid verworven en bieden voor ondernemers verrassende nieuwe kansen.

Leuk weetje: Wist je dat ‘wang’ in het Mandarijns website betekent?

Behoor tot de top

Ben je actief op de Nederlandse markt? Dan is een .top domeinnaam een uitkomst. Met deze nTLD geef je namelijk aan dat jouw merk, product of dienst tot de absolute Nederlandse top behoort.

9. .HOTELES

Oke, ik geef het toe. Op het eerste gezicht is de .hoteles extensie niet heel verrassend. ‘Hoteles’ is de Spaanse vertaling van hotels. De extensie wordt pas verrassend als je ‘m in je winkelmand gooit. Je betaalt er namelijk € 74.900 per jaar voor! Dat is nog eens een prijs.

Een exclusieve domeinextensie

Nu vraag jij je wellicht af: waarom zoveel geld? De prijs wordt van sommige extensies erg hoog gelegd om de exclusiviteit te waarborgen. .HOTELES is bijvoorbeeld interessant voor een 5-sterrenhotel. Met deze extensie claimen zij hun exclusiviteit richting de consument. Daarnaast is het een praktische extensie. Door de hoge prijs worden er namelijk weinig verkocht. Hierdoor is er meer keuzemogelijkheid als je een .hoteles domeinnaam wilt registreren.

Wil je liever een .hotel domeinnaam aanschaffen? Dat kan bij Hostnet!

Andere opvallend dure extensies

 • .spreadbetting (€ 24.900)
 • .cdf (€ 19.900)
 • .auto, .car, .cars (€ 2.999 per extensie)
 • .protection, .security (€ 2.900 per extensie)
 • .rich (€ 2.599)

10. .BLACK FRIDAY

Doe je zaken in Amerika? Dan is de .blackfriday extensie interessant. Black Friday is een Amerikaanse feestdag op de dag na Thanksgiving. Veel Amerikanen zijn op deze dag vrij en gaan massaal winkelen. Winkels spelen hierop in door te stunten met flinke kortingen. En dan heb ik het nog niet gehad over de chaotische taferelen tot gevolg. Mocht je tijd over hebben, kijk dan vooral op YouTube naar black friday USA. 😉

Black Friday in Nederland

Maar ook in Nederland wordt Black Friday steeds bekender. Steeds meer winkels geven extra kortingen op deze dag. In de toekomst zal de populariteit van dit .blackfriday wellicht toenemen.

Andere promotie-extensies

 • .bargains
 • .cheap

Weet je al welke extensie je wilt, maar heb je nog geen naam? Hostnet helpt je met een domeinnaam verzinnen. Of gebruik een van deze 7 domeinnaam tools.

Nog meer nieuwe domeinextensies

Dit was een lijst van 10 nieuwe domeinnaamextensies. Er zijn er echter veel meer! Ben je benieuwd? Bekijk dan onze pagina met nieuwe domeinnamen. Wat is jouw favoriete nieuwe domeinextensie? Laat het weten in een reactie!

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer