Domein bezet? 4 mogelijkheden om alsnog je favoriet te registreren

Lysanne Hopman
leestijd
Domein bezet? 4 mogelijkheden om alsnog je favoriet te registreren

Je bent van plan om een domeinnaam te registreren. Na het invullen in de domeinnaamchecker ontdek je: je favoriete domeinnaam is bezet. Wat nu? Geen paniek! Er zijn namelijk 4 alternatieven om alsnog een pakkende en professionele domeinnaam aan te schaffen. Hoe? Je ontdekt het in dit artikel.

Waarom is een goede domeinnaam belangrijk?

Een pakkende domeinnaam is belangrijk voor je business. Een goede domeinnaam:

  • zorgt ervoor dat mensen je makkelijker onthouden;
  • straalt professionaliteit en geloofwaardigheid uit;
  • representeert het onderwerp van je bedrijf;
  • onderscheidt je van jouw concurrenten;
  • zorgt voor online zichtbaarheid bij (potentiële) klanten;
  • zorgt ervoor dat je internationaal bereikbaar bent.
Start met je online idee. Claim direct jouw plek op het internet met een domeinnaam.

4 manieren om je gewenste domeinnaam te registreren

Wanneer je favoriete domein bezet is, is dat natuurlijk jammer. Gelukkig zijn er 4 mogelijkheden om alsnog die bezette domein te bemachtigen of een alternatief te bedenken.

1. Een domeinnaam kopen die bezet is

De eerste mogelijkheid is om de bezette domeinnaam over te nemen van de huidige eigenaar. Hiervoor moet je de 3 onderstaande stappen volgen. Let op: Er is geen garantie dat het overkopen daadwerkelijk lukt.

1. Bekijk de domeinnaam online

Bekijk als eerst in hoeverre de website wordt gebruikt. Is er recent nieuwe content geplaatst? Dan is de kans klein dat de eigenaar de domeinnaam wil verkopen. Is het niet duidelijk in hoeverre de website nog actief wordt gebruikt? Dan kun je de tool Wayback Machine gebruiken. Hiermee krijg je een indicatie van hoe de site in de loop van de tijd eruit heeft gezien en hoeveel bezoekers erop zijn geweest.

Een geparkeerde domeinnaam

Zie je gelijk een lege pagina of een placeholder? Dan is de kans groot dat de eigenaar de domeinnaam heeft geparkeerd om hem door te verkopen. Of de domeinnaam is bezet, maar niet meer in gebruik. Hierdoor heb je een grotere kans om hem over te kopen.

2. Achterhaal de eigenaar

De tweede stap is om te achterhalen door wie de domeinnaam bezet is. Meestal staan de gegevens van de eigenaar, zoals een e-mailadres of een telefoonnummer, op de website. Is dit niet het geval? Dan kun je de eigenaar van de domeinnaam checken via een WHOIS-database. Voor bijvoorbeeld .nl domeinnamen kun je terecht bij SIDN.

3. Benader de domeinprovider

In de meeste gevallen zie je niet de gegevens van de eigenaar staan in een WHOIS-database, maar die van de registrar. (Een registrar is de organisatie waar de domeinnaam is geregistreerd.) In dit geval kun je dus contact opnemen met deze partij. De registrar brengt je in contact met de eigenaar, zodat jullie kunnen onderhandelen over onder andere de prijs. Let op: Er is geen garantie dat de eigenaar ingaat op je verzoek.

2. Een andere domeinextensie gebruiken

Is jouw naam bij een .nl domein bezet? Kijk dan eens bij een andere extensie, zoals .com. De kans bestaat namelijk dat je jouw gewenste naam wel kan registreren met een andere extensie.

Bij nieuwe domeinextensies heb je de meeste kans om alsnog je naam te kopen. Bovendien laat je met deze groep topleveldomeinen direct zien waar je website voor staat. Wil je een online shop starten? Registreer dan een .store domeinnaam. Ga je een digitale leeromgeving opzetten? Kijk dan naar een .academy domeinnaam. Wil je beginnen met een blog? Dan is een .blog domein een goede keuze. Je vindt alle domeinextensies op onze website.

Andere domeinnaam kiezen

3. Een andere domeinnaam kiezen

Is de bezette domeinnaam niet beschikbaar? Of kun je geen andere extensie vinden? Dan kun je een andere domeinnaam bedenken voor je website. Tips nodig? Hieronder vind je er 6:

  • Gebruik synoniemen
    Synoniemen.net helpt je bij het zoeken naar een alternatieve term.
  • Varieer met enkelvoud en meervoud
    Kies voor ‘dakkapellen’ in plaats van ‘dakkapel’.
  • Plaats een koppelteken
    Gebruik bijvoorbeeld ‘loodgieter-vinden’ als loodgietervinden bezet is. Tip: Less is more. Gebruik dus maximaal 1 koppelteken om je domeinnaam overzichtelijk en uitspreekbaar te houden.
  • Check een andere taal
    Denk aan ‘vegetable’, ‘légume’ of ‘vegetal’ in plaats van ‘groente’.
  • Gebruik cijfers
    Wil je een Engelse domeinnaam kopen? Probeer dan eens cijfers, zoals ‘cards4you’.
  • Betrek de extensie bij je naam
    Kijk eens of je een woord kunt maken met een extensie. Bijvoorbeeld ‘hypotheekadvi.es’ met de Spaanse .es extensie.

Heb je meer hulp nodig bij het bedenken van een andere naam? Probeer dan eens een domeinnaam tool. Zo’n tool verzint honderden suggesties voor je.

4. Een domeinnaam opeisen

Tot slot kun je ook een bezette domeinnaam opeisen. Dit kan alleen als iemand inbreuk pleegt op het handelsnaam- of merkrecht. Dit houdt in dat jouw concurrent in dezelfde branche geen handelsnaam mag gebruiken die hetzelfde is of erg lijkt op jouw handelsnaam. (Een handelsnaam is de naam waarmee een bedrijf naar buiten treedt.) Hierdoor kan er verwarring ontstaan bij websitebezoekers.

Toch is een domeinnaam terugeisen moeilijk. Er bestaan bijvoorbeeld meerdere bakkers met de naam Timmer, maar 1 met de domeinnaam bakkertimmer.nl. Ook komt het voor dat er opzettelijk een bekende merknaam in de domeinnaam wordt gebruikt. Met als doel om het domein voor veel geld te verkopen. Of voordeel uit de naam te halen. Als iemand ‘Louboutin’ in zijn domeinnaam verwerkt, dan kan het merk Christian Louboutin deze domeinnaam terugeisen. Omdat diegene het merkrecht schendt.

WIPO

Wil je een domeinnaam opeisen? De wetgeving hieromheen is erg complex, maar je kunt terecht bij WIPO (World Intellectual Property Organization). De registry (de uitgevende instantie van een extensie) en registrar zijn hier niet verantwoordelijk voor.

Hostnet is geen juristische partij. Indien je een domeinnaam wilt opeisen, raden we je aan om contact op te nemen met een jurist.

Domeinnaam bezet, en nu?

Ik hoop dat je genoeg informatie hebt om een keuze te maken als je gewenste domeinnaam bezet is. Je kunt een:

  1. domeinnaam kopen die bezet is;
  2. andere domeinnaam kiezen;
  3. andere domeinextensie gebruiken;
  4. domeinnaam opeisen;
  5. subdomein onder je huidige domein aanmaken.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een andere domeinnaam of -extensie? Neem dan contact op met onze Klantenservice. We helpen je graag!

Product
Actie 16,- 0 , 49 p/j

Domeinnaam registreren

Start je online idee. Registreer je favoriete domeinnaam in slechts 1 minuut.

  • 7 dagen p/w support
  • Gratis subdomein(en) aanmaken
  • Domeinnaam doorsturen
  • Keuze uit 850+ topleveldomeinen
  • Flexibel uitbreidbaar
  • Handige tips en tricks op ons blog
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet