Je domeinnaam verhuizen naar een andere provider [+ gratis checklist]

Lysanne Hopman
leestijd
Je domeinnaam verhuizen naar een andere provider [+ gratis checklist]

Jij wilt je domeinnaam verhuizen naar een andere provider. Dat klinkt ingewikkelder dan dat het is. Maar hoe werkt de verhuizing van je domein precies? Je leest in dit artikel hoe je een domein overzet naar Hostnet. Ook vind je een gratis checklist die je kunt gebruiken als je jouw domein verhuist.

Wil je niet je domeinnaam verhuizen naar Hostnet, maar van Hostnet naar een andere provider? Gebruik dan deze handleiding.

Wat is een domeinverhuizing?

Een domeinverhuizing is het overzetten van een domeinnaam van je huidige provider naar een andere provider. Jij blijft dus de eigenaar van het domein, tenzij je jouw contract overdraagt aan iemand anders. Over dat laatste lees je verderop meer in het artikel.

Haal meer uit je domeinnaam. Verhuis ‘m gratis, eenvoudig en snel naar Hostnet.

Waarom zou je een domein overzetten?

Er zijn verschillende redenen om je domeinnaam over te zetten. Je wilt bijvoorbeeld:

 • meer veiligheid;
 • meer functionaliteiten;
 • een betere klantenservice;
 • jouw diensten op 1 plek beheren;
 • een betere prijs-kwaliteitverhouding;
 • een betere server.

De kosten van een domeinnaam verhuizen

Het verschilt per provider of een domeinnaam overzetten gratis is of niet. Bij Hostnet is de verhuizing gratis. Je betaalt echter wel de jaarlijkse kosten voor je domeinregistratie bij je nieuwe provider. Daarnaast is het mogelijk dat je ook nog na het opzeggen van je contract kosten betaalt bij de oude provider. Bijvoorbeeld als je net na de verlenging van je contract je domeinnaam verhuist. Daar is je nieuwe provider niet verantwoordelijk voor.

Domeinnaam verhuizen

Hoelang duurt een domein verhuizen?

Hoelang een domeinnaam verhuizen duurt, verschilt per topleveldomein. In de meeste gevallen behandelen we bij Hostnet de verhuizing binnen 24 uur nadat we de verhuistoken hebben ontvangen. Hieronder vind je de tijdsduur van de populairste domeinextensies.

.NL domeinextensie

Heb je een .nl domein? Dan is de verhuizing binnen enkele minuten afgerond. Vervolgens duurt het ongeveer 6 uur voordat je domeinnaam werkt. SIDN, de uitgevende instantie van .nl, moet namelijk de zonefile updaten. Een zonefile kun je vergelijken met een lijst van domeinen met eenzelfde soort extensie. SIDN updatet de zonefile om de 2 uur. Daarnaast moet de wijziging van het DNS (Domain Name System) van je domeinnaam overal op het internet worden overgenomen. Dit duurt ongeveer 4 uur.

Overige domeinextensies

Eindigt je domeinnaam op .be, .eu, com, .net, .org, .info of .biz? Dan is deze binnen 6 uur overgezet nadat de verhuizing in ons systeem is afgerond. Als je in het bezit bent van een .de domeinnaam, dan is deze binnen maximaal een dag verplaatst. Mits je natuurlijk de correcte verhuistoken opgeeft.

Gebruik je een andere extensie? Dan kan de verhuisprocedure anders zijn. Neem hiervoor contact op met onze Klantenservice. Let op: Je kunt alleen domeinnamen verhuizen met een extensie die Hostnet aanbiedt. Kijk hiervoor op de pagina prijzen domeinnamen.

Een domeinverhuizing verschilt per extensie

Het overzetten van een domeinnaam is voor jou hetzelfde. Maar op de achtergrond verschilt dat per extensie. Dit komt omdat er verschillende leveranciers zijn met elk zijn eigen verhuisprocedure. Daarom wil ik je graag een kijkje achter de schermen geven bij de 9 populairste extensies.

Een .nl domein verhuizen

Een .nl domein verhuizen, werkt zoals de checklist verderop in dit artikel. Het enige wat jij dus hoeft te doen, is de verhuistoken aanvragen bij je huidige provider. Vervolgens geef je de code door aan Hostnet, zodat wij voor je aan de slag kunnen gaan.

Een .be domeinnaam verhuizen

Een .be domeinnaam verhuizen, verloopt anders dan .nl. Je vraagt namelijk niet zelf de transfercode (verhuistoken) aan. Dat doet Hostnet voor je bij de leverancier van .be, DNS Belgium. Vervolgens ontvang je zelf de transfercode die je aan ons doorgeeft. Heb je jouw gegevens en de transfercode correct ingevuld? Dan verhuizen we je .be domeinnaam.

Een .de of .eu domeinnaam verhuizen

Wil je een .de domein of een .eu domein overzetten? Dan worden dezelfde stappen uitgevoerd als bij .nl. Bij .de vragen we de verhuizing aan bij onze partner OpenSRS – Tucows. Hij speelt onze vraag door aan DENIC, de leverancier van .de extensie. Voor de .eu extensie is dat EURid. Zowel onze partner als de leverancier moeten de domeinverhuizing goedkeuren.

Een .com, .net, .org, .info of .biz domeinnaam verhuizen

Ben je van plan om een .com, .net, .org, .info of .biz domeinnaam over te zetten? Zeg als eerste je domeincontract op bij je huidige provider. Daarna ontvang je een autorisatiecode of EPP-code (verhuistoken). Vervolgens zet Hostnet de verhuizing in gang bij OpenSRS – Tucows.

Binnen 7 dagen verhuizen

Bij .com, .net, .org, .info of .biz duurt het maximaal 7 dagen voordat de verhuizing is afgerond. OpenSRS – Tucows stuurt namelijk het verhuisverzoek door naar de extensieleverancier. Deze meldt het verzoek aan je huidige provider. De provider laat jou weer weten dat er een verzoek is binnengekomen om je domein over te zetten. Vervolgens moet je binnen 7 dagen aan de provider laten weten dat je akkoord gaat. Teken je geen bezwaar aan? Dan wordt de verhuizing in gang gezet. Reageer je niet? Dan wordt je verhuizing afgewezen.

Domeinextensies verhuizen

Kan ik een nieuwe domeinnaam gelijk verhuizen?

Het hangt per topleveldomein af of je gelijk jouw nieuwe domeinnaam kunt verhuizen. Domeinnamen, zoals .com, .net, .org, zijn pas na 60 dagen over te zetten. ICANN (de organisatie achter de toewijzing van generieke extensies) probeert met deze regelgeving fraude te voorkomen.

Kan ik meerdere domeinnamen tegelijk overzetten?

Je kunt meerdere domeinnamen tegelijk overzetten. Hoe? Je volgt dezelfde stappen uit de checklist hieronder. Het enige wat je anders doet, is meerdere domeinen invullen in het verhuisveld op onze pagina domeinnaam verhuizen. Vervolgens ontvang je een e-mail over de vervolgstappen per extensie.

Checklist: een domeinnaam overzetten naar Hostnet

Je domeinnaam overzetten naar een andere provider is eenvoudig. Toch is een goede voorbereiding belangrijk, zodat je verhuizing zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Hieronder vind je een gratis checklist die je kunt gebruiken als je jouw domein overzet.

 1. Plan de domeinverhuizing
  Plan je verhuizing ruim van tevoren in. Zet desnoods een datum in je agenda.
 2. Kies een nieuwe domeinprovider uit
  Ga bijvoorbeeld voor ons, Hostnet.
 3. Zorg dat je de eigenaar bent
  Je verhuist een domeinnaam alleen als jij de eigenaar bent, ook wel houder genoemd.
 4. De verhuistoken aanvragen
  Om een domeinnaam over te zetten, heb je een unieke verhuistoken (code, EPP-code of autorisatiecode) nodig. Deze vraag je aan bij je huidige provider die deze binnen 5 dagen aan jou moet doorgeven. Weet je niet (meer) wie je provider is? In de meeste gevallen zie je dit in een WHOIS-database, bijvoorbeeld die van DomainTools.
 5. Plaats je bestelling bij Hostnet
  Plaats je bestelling bij je nieuwe provider om jouw domeinnaam te verhuizen. Bij Hostnet vraag je jouw verhuizing aan door op de verhuispagina in het verhuisveld je domein(en) in te voeren en op ‘Verhuizen’ te klikken. Volg daarna de stappen in de webshop en rond je bestelling af.
 6. Verhuis je domeinnaam
  Je ontvangt een e-mail waarin we je vragen om extra gegevens. Meestal hebben we alleen de verhuistoken nodig die je in stap 4 bij je oude provider hebt opgevraagd. Na ontvangst van deze gegevens ronden wij je verhuizing af.
 7. Zeg je oude contract op
  Tot slot zeg je het contract bij je oude provider op. Tip: Vermeld dat het om een verhuizing gaat, zodat de provider niet je domeinnaam opzegt.

Tip: We raden je aan om voor de zekerheid een back-up te maken van je website en e-mail. Zo weet je zeker dat je geen data verliest.

Hoelang is een verhuiscode geldig?

Het verschilt per extensie hoelang een verhuiscode (of token) geldig is. Ga je bijvoorbeeld een .nl domein verhuizen? De verhuistoken is net zo lang geldig, totdat hij wordt gebruikt. De verhuistoken voor .eu en .be zijn 7 dagen geldig. En voor .com 40 dagen.

Verhuist mijn website mee?

Bij het overzetten van je domeinnaam, verhuist jouw website niet mee. Wil je ook jouw website laten verhuizen? Dat kan! Bij Hostnet helpen we je graag.

 • Je site blijft online
 • Het is snel geregeld
 • Je ontvangt de beste service
 • Je site draait op een razendsnel platform
Product

Website verhuizen

Haal meer uit je website. Verhuis ‘m eenvoudig naar Hostnet.

 • Je site blijft online
 • Snel geregeld
 • Wij regelen de verhuizing
 • Binnen 1 minuut aangevraagd
 • Razendsnel en betrouwbaar platform
 • 7 dagen p/w support

Wil je jouw WordPress-website verhuizen? Ook dat kan naar Hostnet.

Verhuist mijn e-mail mee?

Alle e-mails, waaronder die in de Postvak IN en in mappen, verhuizen niet automatisch mee bij een domeinverhuizing. Deze kun je echter wel zelf zonder downtime verplaatsen naar de server van Hostnet. Hiervoor moet wel eerst je domeinnaam naar ons zijn verhuisd en beschik je over E-mail Hosting of webhosting.

E-mail (laten) verhuizen

In deze handleiding lees je hoe je jouw e-mail kunt verhuizen naar Hostnet. Laat je jouw e-mail liever door Hostnet verhuizen? Bijvoorbeeld omdat je tijd schaars is? Dat kan ook. Je betaalt hiervoor € 95 per mailbox. Neem contact op met de Klantenservice voor meer informatie.

Een domeinoverdracht

Wil je de domeinnaam overdragen aan een administratieve eigenaar die ook klant van Hostnet is? Bijvoorbeeld omdat je de domeinnaam hebt verkocht aan iemand. Dan is dit geen verhuizing, maar een domeinoverdracht. In dit geval verhuis je niet jouw domein, maar verplaats je het contract. Wordt de nieuwe contracthouder ook juridische houder van het domein? Dan wijzigt diegene ook de WHOIS-gegevens.

De voordelen van een domeinnaam overzetten naar Hostnet

 • De domeinnaam blijft van jou dankzij automatische verlengingen
 • Gratis overzetten
 • Gratis domeinnaam doorsturen naar een website of socialmedia-profiel
 • Eenvoudig te beheren in je persoonlijke klantaccount
 • Gratis subdomeinen aanmaken
 • 7 dagen per week de beste support
 • Handige tips en tricks op ons blog

Ik hoop dat je zo genoeg informatie hebt om je domeinnaam te verhuizen naar een andere provider. Heb je alsnog hulp nodig? Neem dan contact op met onze Klantenservice. Of laat hieronder een reactie achter.

Product

Domeinnaam verhuizen

Haal meer uit je domeinnaam. Verhuis ‘m eenvoudig naar Hostnet.

 • Gratis verhuizen
 • Snel aangevraagd
 • Gratis domein doorsturen
 • Eenvoudig in beheer
 • 7 dagen p/w support
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties 2
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet