Een domeinnaam verhuizen: het klinkt lastiger dan het is. Bij een domeinnaamverhuizing verhuis je jouw domein van de ene naar de andere provider. Maar hoe werkt dat eigenlijk, een domeinnaamverhuizing? Ik leg je graag uit hoe Hostnet domeinnamen verhuist, en wat erbij komt kijken.

Wat is een domeinnaamverhuizing?

Een verhuizing van een domeinnaam houdt in dat jij je domeinnaam verplaatst van je huidige provider naar een andere provider. Jij blijft dus de eigenaar van het domein.

Let op: Bij een domeinnaamverhuizing wordt alleen je domeinnaam verhuisd, niet je website. Wil je ook jouw website verhuizen? In dit artikel lees je hoe je jouw website verhuist naar Hostnet. Jouw e-mail verhuizen naar Hostnet? Ook dat kan! In het helpdeskartikel ‘E-mail verhuizen naar Hostnet‘ lees je hoe je jouw e-mail overzet naar Hostnet.

Je domeincontract verplaatsen

Je kunt het administratieve beheer van je domeinnaam ook overdragen aan een andere klant bij Hostnet. Dan moet je de domeinnaam niet verhuizen, maar het contract verplaatsen. Wordt de nieuwe contracthouder ook juridische houder van het domein? Dan wijzigt hij of zij daarnaast de WHOIS-gegevens.

Je domeinnaam verhuizen naar Hostnet: zo werkt het

Er zijn 3 stappen nodig om je domein te verhuizen naar Hostnet. Dit kun je makkelijk zelf doen, met hulp van ons:

  1. Vraag je verhuizing aan via onze pagina over domeinnaamverhuizing. Je vraagt je verhuizing aan door in het verhuisveld je domeinnaam in te vullen en op ‘Verhuis’ te klikken. Volg daarna de stappen in de winkelmand. We nemen je verhuizing in behandeling.
  2. Bevestig vervolgens je domeinnaamverhuizing. In de meeste gevallen hebben we alleen een verhuiscode (token of autorisatiecode) nodig.
  3. Na ontvangst van je bevestiging verhuizen we jouw domein.

Let op: Vergeet niet je domeincontract bij je huidige provider op te zeggen.

Domeinnaam verhuizen

Een domeinnaamverhuizing verschilt per extensie

Niet alle domeinverhuizingen verlopen op dezelfde manier. Daarmee bedoel ik: het verschilt wel eens per extensie. Elke extensie wordt namelijk door een andere leverancier beheerd. En elke leverancier heeft zijn eigen verhuisprocedures. Hieronder vertel ik je hoe een domeinnaamverhuizing bij Hostnet werkt voor 9 extensies.

.NL domeinnaam verhuizen

We verhuizen een .nl domeinnaam volgens de 3 stappen die ik eerder heb benoemd. Het enige wat jij nog moet doen, is de verhuiscode (token of autorisatiecode) aanvragen bij je huidige provider. Het verschilt per provider hoe je de verhuiscode kunt opvragen. Neem daarom contact op met je huidige provider om te vragen hoe dat moet. Vervolgens geef je de code door aan Hostnet om je verhuizing te bevestigen.

.DE of .EU domeinnaam verhuizen

Wil je jouw .de of .eu domein verhuizen? Dan worden dezelfde stappen uitgevoerd als bij een .nl domeinverhuizing. Voor een .de domein vragen we de verhuizing aan bij onze partner OpenSRS – Tucows. Dit bedrijf speelt onze vraag weer door aan de leverancier van .de extensies, DENIC. Bij een .eu domeinnaam is dat EURid. Beide moeten de domeinnaamverhuizing goedkeuren.

.BE domeinnaam verhuizen

Een .be domein verhuizen verloopt net even anders. Je hoeft namelijk niet zelf de transfercode (verhuiscode) aan te vragen. Dat doen wij voor je bij DNS Belgium, de leverancier van het .be domein. Vervolgens ontvang jij de transfercode die je aan Hostnet doorgeeft. Heb je jouw gegevens en de transfercode correct ingevuld? Dan verhuizen we jouw .be domeinnaam.

.COM, .NET, .ORG, .INFO of .BIZ domeinnaam verhuizen

Wil je een .com, .net, .org, .info of .biz domeinnaam verhuizen? Zeg dan als eerste je domeincontract op bij je huidige provider. Daarna ontvang je een autorisatiecode of EPP-code (verhuiscode). Met deze code zetten wij je verhuizing in gang bij OpenSRS – Tucows.

Het duurt maximaal 7 dagen voordat je verhuizing is afgerond. OpenSRS – Tucows stuurt namelijk het verhuisverzoek door naar de extensieleverancier. Zij meldt het verzoek aan je huidige provider. De provider laat jou weten dat er een verzoek is binnengekomen om je domein te verhuizen. Jij hebt dan 7 dagen de tijd om je provider te laten weten dat je akkoord gaat. Teken je geen bezwaar aan? Dan wordt de verhuizing in gang gezet.

Let op: Reageer binnen 7 dagen op het verhuisverzoek. Doe je dit niet? Dan wordt jouw domeinverhuizing afgewezen.

Hoelang duurt het om een domeinnaam te verhuizen?

Het verschilt per extensie hoelang het duurt voordat je domein is verhuisd. De meeste verhuizingen behandelen we binnen 24 uur, nadat we de verhuiscode hebben ontvangen.

Wanneer je een .nl domeinnaam verhuist, is dat binnen enkele minuten afgerond. Daarna duurt het ongeveer 6 uur voordat je domeinnaam goed werkt. De uitgevende instantie SIDN moet de .nl zonefile, een soort van lijst met .nl domeinnamen, namelijk updaten. Dit doet SIDN om de 2 uur. Daarnaast duurt het circa 4 uur totdat de wijziging van het DNS van je domeinnaam overal op het internet is overgenomen.

En een .be, .eu, .com, .net, .org, .info en .biz domeinnaam zijn ook binnen 6 uur overgezet, nadat de verhuizing in ons systeem is afgerond. En een .de domein? Dit domein is binnen maximaal 1 dag verplaatst. Mits je de verhuiscode correct opgeeft.

Wil jij jouw domeinnaam verhuizen naar Hostnet?

Je verhuist jouw domeinnaam gratis naar Hostnet. Je betaalt alleen de jaarlijkse kosten voor je domeinregistratie bij Hostnet.

Let op: Wanneer je jouw domeinnaam verhuist, betaal je nog de resterende registratiekosten bij je oude provider. Ook als je net je contract hebt verlengd bij deze provider.

Wil jij weten hoe je jouw specifieke domein verhuist? Neem dan contact op met de Klantenservice van Hostnet. We staan 7 dagen per week klaar om je te helpen met al je vragen rondom een domeinnaam verhuizen.

Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer