Ontdek wat een subdomein is in minder dan 5 minuten

Lysanne Hopman
leestijd
Ontdek wat een subdomein is in minder dan 5 minuten

Wil je een online leeromgeving opzetten? Of ben je van plan een marketingcampagne te draaien? Dan is een subdomein iets voor jou. Maar wat is een subdomein precies? En hoe maak je er een aan? Het antwoord op deze en andere vragen lees je in dit artikel. Het kost je minder dan 5 minuten!

Wat is een subdomein?

Een subdomein of subdomeinnaam is onderdeel van een bestaande domeinnaam. Zo’n subdomein staat vóór het hoofddomein en de domeinextensie.

Start met je online idee. Claim direct jouw plek op het internet met een domeinnaam.

Subdomein betekenis

De bovenstaande betekenis van een subdomein is wat abstract. Want wat is dan een hoofddomein en domeinextensie? Om je een beter beeld te geven, leg ik het hieronder uitgebreider uit met een subdomein voorbeeld.

Subdomein voorbeeld

Bij Hostnet hebben we een subdomein voor onze Helpdesk: https://helpdesk.hostnet.nl. Laten we ‘m samen ontleden:

 • https://’ zorgt voor een versleutelde websiteverbinding via SSL
 • ‘helpdesk’ is het subdomein (third level)
 • ‘hostnet’ is het hoofddomein (second level)
 • ‘.nl’ is de domeinextensie (first level) en wordt ook wel topleveldomein genoemd

Wist je dat ‘www’ een subdomein is? Www.hostnet.nl bestaat dus uit een subdomein, een hoofddomein en een domeinextensie.

De voordelen van een subdomein

Het grote voordeel van een subdomein is dat je verschillende onderdelen van je business kunt scheiden. Gebruik een subdomein bijvoorbeeld voor:

 • een online leeromgeving;
 • een blog;
 • de klantenservice;
 • een tweetalige website;
 • een marketingcampagne;
 • een omgeving waar je medewerkers eenvoudig kunnen inloggen.

Daarnaast hoef je niet opnieuw een domeinnaam te bedenken. Dat scheelt je weer tijd! Ook zijn er doorgaans geen extra kosten aan een subdomein verbonden. Zo maak je bij Hostnet gratis een subdomein aan. Tot slot heb je ook de optie om een cms op je subdomein te plaatsen, zoals WordPress.

Hoe zit het met een subdomein en SEO?

Iedereen wil natuurlijk hoog in Google komen met zijn website. Nu vraag jij je wellicht af: wat voor effect heeft een subdomein op de SEO-score van mijn huidige website (hoofddomein)? Goede vraag. Naar verluidt ziet Google een subdomein als een aparte website en dus los van je hoofddomein. Hierdoor draagt een subdomein niet bij aan de SEO-score van je hoofddomein.

Kies voor een subdomein

Ga je bijvoorbeeld een online leeromgeving opzetten waar je alleen via inloggegevens bij kunt komen? Dan hoef je geen rekening met SEO te houden. Een subdomein is dan de juiste keuze.

Kies voor een subfolder

Wil je bijvoorbeeld meer bezoekers naar je huidige website trekken via Google? Dan is het verstandiger om een subfolder aan te maken. Dit kan bijvoorbeeld met ‘jouwwebshop.nl/blog’. Ook voor andere doelen die enige SEO-waarde hebben, is een subfolder verstandiger.

De keuze is aan jou

Bied je 2 verschillende diensten of merken aan die compleet anders zijn? Dan kun je ervoor kiezen om een ander domein te kopen of een subdomein aan te maken. Zo kun je voor elke website de juiste SEO-strategie opzetten. De keuze is aan jou.

Wat is een subdomein

Een subdomein maken

Een subdomein aanmaken is simpel. Heb je een domeinnaam geregistreerd bij Hostnet? Dan kun je een subdomein aanmaken via onze klantenomgeving Mijn Hostnet. Hier heb je ook de mogelijkheid om een andere rootfolder te gebruiken dan je hoofddomein. In een rootfolder worden alle bestanden van je website opgeslagen.

Wil je een subdomein doorsturen naar een externe server? Dan verwijs je dit door via het DNS. Dit doe je ook via Mijn Hostnet.

SSL op subdomein toevoegen

Met een SSL-certificaat creëer je een beveiligde verbinding voor jouw website. Hierdoor kunnen kwaadwillenden de (persoonlijke) gegevens die je klanten invullen op jouw website niet zien. Om op je subdomeinnaam een versleutelde websiteverbinding te plaatsen, kies je voor Wildcard Let’s Encrypt SSL. Hiermee beveilig je al jouw subdomeinen onder 1 domeinnaam. Handig!

Meer weten over SSL? Lees dan het artikel ‘Wat is SSL?’

Ik ga een subdomein aanmaken

Laden ... Laden …

Maak direct jouw subdomein aan

Zo. Nu heb je antwoord op de vraag ‘wat is een subdomein?’ en weet je meer over de zaken eromheen. Wil je een subdomein gebruiken? De eerste stap is een domeinnaam verzinnen, bijvoorbeeld met behulp van een domeinnaam tool. Zodat je daarna een domein kunt kopen bij een registry. Veel succes!

Heb je vragen? Of wil je een reactie achterlaten? Dan kan hieronder!

Product
Actie 16,- 0 , 49 p/j

Domeinnaam registreren

Start je online idee. Registreer je favoriete domeinnaam in slechts 1 minuut.

 • 7 dagen p/w support
 • Gratis subdomein(en) aanmaken
 • Domeinnaam doorsturen
 • Keuze uit 850+ topleveldomeinen
 • Flexibel uitbreidbaar
 • Handige tips en tricks op ons blog
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet