Wat is domeinnaam parkeren en hoe parkeer je er zelf een?

Joris van de Wolfshaar
leestijd
Wat is domeinnaam parkeren en hoe parkeer je er zelf een?

Domeinnaam parkeren, of domain parking, is een term die je vast wel een keer voorbij hebt horen komen. Maar waarschijnlijk is het niet helemaal duidelijk wat ermee wordt bedoeld. Het is iets anders dan een domeinnaam opzeggen. Geen nood! In dit artikel lees je alles over het parkeren van een domeinnaam.

Wat is domeinnaam parkeren?

Een domein parkeren is eigenlijk niets anders dan een domeinnaam kopen, maar dan niet actief gebruiken.

Start met je online idee. Claim direct jouw plek op het internet met een domeinnaam.

Waarom een domeinnaam parkeren?

Er zijn 2 hoofdredenen waarom mensen een domeinnaam aanschaffen maar niet gebruiken, namelijk:

 1. om hun naam of idee te beschermen;
 2. om te investeren en ‘m daarna weer te verkopen.

1. Een naam of idee beschermen

Iedereen die online zichtbaarheid wilt generen, weet dat een passende naam erg belangrijk is. Daarom gaan ondernemers vaak op zoek naar een passende domeinnaam vóórdat ze hun bedrijf überhaupt bij de Kamer van Koophandel registreren. Waarom ze dat doen? De KVK publiceert altijd de nieuw geregistreerde bedrijven. Vervolgens registreren mensen of organisaties snel domeinen met die geregistreerde bedrijfsnamen, zodat ze deze later voor een hoge prijs kunnen verkopen aan die net-geregistreerde bedrijven.

2. Een investering

Met het parkeren van een domeinnaam kun je ook veel geld verdienen. Er zijn daarom investeerders die domeinnamen aanschaffen in de hoop dat ze in de toekomst veel geld waard zijn. Om vervolgens de domeinnaam te verkopen.

Een domein van € 2,5 miljoen

Er zijn domeinnamen waar mensen miljoenen voor betalen, zelfs voor .nl domeinnamen. Zo is ‘vakantie.nl’ voor € 2,5 miljoen verkocht. Een domeinnaam parkeren, is dus een lucratieve investering als je het juiste domein vindt.

Domein parkeren

Wat kun je op het geparkeerde domein plaatsen?

Om een domein te parkeren, moet je een domeinnaam registreren. Vaak plaatst de registrar, de organisatie waar jij de domeinnaam hebt gekocht een placeholder op het domein. Er zijn echter ook andere opties:

 1. Plaats een ‘te koop’-pagina op je domein. Dit kun je zelf doen of er een laten maken door een webdeveloper.
 2. Plaats reclame op je domeinnaam. Is de naam populair, maar heb je (nog) geen website? Kies er dan voor om reclamebanners te tonen. Met veel bezoekers is het mogelijk om een leuk zakcentje te verdienen.

Hoe parkeer je een domeinnaam?

Je hoeft niet veel te doen om een domeinnaam te parkeren. Zoek een vrije naam en topleveldomein in de onderstaande domeinchecker en registreer jouw favoriete domeinnaam.

Veel succes! Heb je vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze Klantenservice. Of laat hieronder een reactie achter.

Product
Actie 16,- 0 , 49 p/j

Domeinnaam registreren

Start je online idee. Registreer je favoriete domeinnaam in slechts 1 minuut.

 • 7 dagen p/w support
 • Gratis subdomein(en) aanmaken
 • Domeinnaam doorsturen
 • Keuze uit 850+ topleveldomeinen
 • Flexibel uitbreidbaar
 • Handige tips en tricks op ons blog
Delen
Joris van de Wolfshaar

Joris van de Wolfshaar is Marketing Lead bij Hostnet. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de website, online campagnes en vindbaarheid. Voor hem vormen deze werkzaamheden een mooie combinatie van zijn interesses in design, marketing en techniek.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet