Start je eigen WooCommerce-webshop met WordPress

Lysanne Hopman
leestijd
Start je eigen WooCommerce-webshop met WordPress

Wil jij je eigen WooCommerce-webshop maken? Of ben je ontevreden over je huidige webwinkel? Dan is WooCommerce Hosting iets voor jou: hiermee host je eenvoudig de WooCommerce-plugin op WordPress. Benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel lees je meer over WooCommerce, en over de voor- en nadelen van deze e-commerceoplossing. Daarnaast ontdek je 5 populaire WooCommerce themes.

In dit artikel lees je:

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een gratis webshop-plugin voor WordPress. Met deze plugin kun je eenvoudig zelf een moderne webshop maken.

Een gebruiksvriendelijke plugin

Wereldwijd gebruiken miljoenen mensen WooCommerce voor hun WordPress-website. Waarom? De plugin is, net zoals WordPress, namelijk erg gebruiksvriendelijk. Hierdoor zet je in no-time een prachtige webshop op om jouw producten of diensten te verkopen.

Wil je meer weten over WordPress? Lees dan het artikel ‘Wat is WordPress: alles wat je moet weten over dit cms’.

WordPress-webshop maken

3 voordelen van een WooCommerce-webshop maken

WooCommerce heeft veel voordelen. Een daarvan is dat je vrijwel geen technische kennis nodig hebt om een webshop te starten. Maar er is meer. Hieronder vind je de 3 grootste voordelen van de plugin.

1. De WordPress-community

Het eerste voordeel van WooCommerce is de grote WordPress-community. Doordat WordPress opensource-software is, kunnen ontwikkelaars over de hele wereld het cms verbeteren, vernieuwen en aanvullen met de nieuwste technologische functionaliteiten. Ook worden er regelmatig beveiligingsupdates uitgerold, zodat WordPress veilig blijft.

Daarnaast ontwikkelt de community continu nieuwe (gratis) WordPress themes en handige plugins. Met plugins voeg je extra mogelijkheden toe aan je website. Bijvoorbeeld meerdere betaalmogelijkheden, een contactformulier of socialmedia-knoppen.

2. Goed vindbaar in Google

Voordeel 2: je WooCommerce-webshop is goed vindbaar in Google, doordat WordPress zoekmachinevriendelijk is gebouwd. Ook kun je verschillende (gratis) WordPress-plugins installeren die je helpen hoger te scoren, bijvoorbeeld Yoast SEO. Met deze plugin geef je per pagina aan op welk zoekwoord je wilt scoren in Google. Yoast SEO laat via een stoplicht-score zien of bepaalde SEO-punten op de pagina goed zijn of verbeterd moeten worden.

3. Themes zijn flexibel aanpasbaar

Ten slotte is WooCommerce erg flexibel: je kunt het uiterlijk van je webshop gemakkelijk veranderen met speciale WordPress-webshop themes. Waar sommigen zich richten op de functionaliteiten van WooCommerce, zijn anderen meer bedoeld voor sites zonder shop-opties.

Gratis vs. betaalde WooCommerce themes

Voor WooCommerce kun je kiezen uit gratis of betaalde thema’s. Met een gratis theme kun je al goed uit de voeten, maar bij een betaalde versie heb je extra mogelijkheden om je webshop te bouwen. Daarnaast zijn betaalde themes vaak gebruiksvriendelijker voor het opbouwen en beheren van je webshop.

Tip: Bij het thema ‘WooCommerce’ op Hostnet Academy vind je handige artikelen die je stap voor stap uitleggen hoe je zelf je webshop in elkaar zet.

3 nadelen van een WooCommerce-webshop maken

Naast de bovenstaande voordelen van WooCommerce, zitten er ook nadelen aan deze plugin. Hieronder vind je de 3 grootste.

1. WooCommerce is niet volledig gratis

Via sommige software kun je gratis een website maken. Zo kun je ook WordPress en WooCommerce kosteloos downloaden. Maar: je zet jouw webshop niet online als je geen domeinnaam en hosting voor WordPress hebt. En hiervoor moet je kosten maken. Daar ontvang je echter veel voor terug, zoals bij Hostnet:

 • een eigen unieke domeinnaam die opvalt;
 • je domeinnaam kosteloos kunnen doorsturen naar een shop of socialmedia-profiel;
 • zakelijke e-mail waarmee je professioneel naar contacten kunt mailen;
 • een veilige websiteverbinding voor je klanten;
 • een stabiel en betrouwbaar platform waar je webshop op draait;
 • € 85 Google Ads-tegoed waarmee je jouw webshop promoot in Google;
 • 7 dagen per week persoonlijk contact voor als je hulp nodig hebt met je domeinnaam en hosting.

2. Veel WooCommerce-updates

Het tweede nadeel is dat er vaak WooCommerce-updates worden uitgerold. Aan de ene kant is het fijn dat je altijd beschikt over de laatste versie, aan de andere kant moet je regelmatig je WordPress-website updaten. Dan kan het voorkomen dat er tijdens het updaten iets misgaat. Om deze fout te herstellen, heb je vaak enige technische kennis nodig. Daarom is het altijd verstandig om een back-up te maken van je webshop, zodat je de vorige back-up terug kunt plaatsen. Daarnaast kost het wat tijd om de updates te installeren.

3. Beperkingen in gratis themes

Tot slot ben je vaak beperkt tot enkele webshop-opties bij gratis WooCommerce themes. Hierdoor kun je jouw webshop niet helemaal naar wens inrichten. Kies je voor betaalde themes? Dan heb je vaak meer functies tot je beschikking, waaronder:

 • het aanpassen van verschillende weergaves in het navigatiemenu;
 • een gebruiksvriendelijke fotoslider waar je producten kunt tentoonstellen;
 • een klik-en-sleepsysteem waarmee je eenvoudig pagina’s bouwt (meestal is dit Visual Composer);
 • een ingebouwd contactformulier;
 • een uitgebreid beheerpaneel waarmee je kleuren en lettertypes instelt.
WooCommerce-webshop laten maken

5 populaire WooCommerce themes voor je webshop

Nu je de 3 voor- en nadelen van de WooCommerce-plugin weet, is het tijd om 5 populaire betaalde WooCommerce themes uit te lichten die onze UX Designer voor je heeft uitgekozen. De themes kosten gemiddeld zo’n € 50, maar dan krijg je er ook extra’s bij die je bij de gratis themes vaak niet hebt.

1. XStore

Bij XStore kies je uit maar liefst 45 verschillende designs. Bijvoorbeeld voor medische doeleinden, advocaten, marketeers, restaurants, zonnebrillen, sieraden en fietsen. Maar je kunt ook gaan voor een basisdesign dat niet is gericht op een bepaalde dienst of branche.

Pluspunten van XStore:

 • Je kunt kiezen uit 45 designs.
 • Via het klik-en-sleepsysteem (drag and drop) van Visual Composer bouw je eenvoudig pagina’s.
 • Veel plugins zijn in XStore al ingebouwd. Je hoeft deze dus niet meer te installeren.
 • 6 maanden support van de ontwikkelaar + de mogelijkheid om support bij te kopen.

2. Shopkeeper

Met Shopkeeper ontwerp je prachtige pagina’s. Je hebt keuze uit zowel moderne als retro designs. Plus, Shopkeeper is eenvoudig in gebruik als je geen kennis hebt van html en css. Ook plaatsen bezoekers gemakkelijk een bestelling, zodat jij sneller conversie genereert.

Pluspunten van Shopkeeper:

 • Je hebt keuze uit moderne en retro designs.
 • Via het klik-en-sleepsysteem (drag and drop) van Visual Composer bouw je gemakkelijk pagina’s.
 • Klanten kunnen eenvoudig bestellen, doordat er aandacht is besteed aan gebruiksgemak.
 • 6 maanden support van de ontwikkelaar + de mogelijkheid om support bij te kopen.

3. YourStore

Een derde populair theme is YourStore. Binnen YourStore kies je uit 20 designs die heel geschikt zijn als je visueel jouw verhaal wilt vertellen. Het theme toont namelijk grote productfoto’s die er vooral op grote schermen aantrekkelijk uitzien. Kies je voor YourStore? Zorg er dan wel voor dat je kwalitatieve en mooie afbeeldingen gebruikt. Heb je die niet? Dan is dit theme niet interessant voor jou.

Pluspunten van YourStore:

 • Je kunt kiezen uit 20 designs.
 • Via het klik-en-sleepsysteem (drag and drop) van Visual Composer bouw je gemakkelijk pagina’s.
 • Door de grote uitgelichte foto’s kun je producten visueel sterk tentoonstellen.
 • 6 maanden support van ontwikkelaar + de mogelijkheid om support bij te kopen.

4. Basel

Verkoop je een specifiek product? Dan is Basel een geschikt WooCommerce theme voor jou. Binnen Basel beschik je over 34 designs die speciaal zijn gemaakt voor onder andere games, lingerie, kleding, cosmetica, fietsen, voeding, schoenen en horloges. Uiteraard kun je ook voor een basisdesign gaan en dit zelf uitbouwen voor jouw product. De designs zijn stuk voor stuk modern en de navigatie-indeling is makkelijk vindbaar.

Pluspunten van Basel:

 • Je hebt keuze uit 34 moderne designs.
 • Via het klik-en-sleepsysteem (drag and drop) van Visual Composer bouw je gemakkelijk pagina’s.
 • Basel beschikt over veel verschillende plugins en shortcodes.
 • 6 maanden support van ontwikkelaar + de mogelijkheid om support bij te kopen.

5. Aurum

Tot slot is Aurum een fijn theme als je een WooCommerce-webshop wilt maken zonder al te veel poespas. Je kunt namelijk kiezen uit slechts 1 design. De bestelpagina’s zijn minimalistisch ontworpen, waardoor je bezoekers eenvoudig jouw producten of diensten bestellen.

Aurum is niet gemaakt voor specifieke branches, waardoor je de vrijheid hebt om jouw webshop helemaal naar wens in te richten. Ook heb je keuze uit verschillende indelingen waarmee je zelf bepaalt hoe je jouw webshop toont.

Pluspunten van Aurum:

 • Aurum heeft een minimalistisch ontwerp.
 • Via het klik-en-sleepsysteem (drag and drop) van Visual Composer bouw je gemakkelijk pagina’s.
 • Je bezoekers bestellen eenvoudig jouw producten of diensten.
 • 6 maanden support van ontwikkelaar + de mogelijkheid om support bij te kopen.

Meer prachtige WooCommerce themes

Naast de bovenstaande WooCommerce themes zijn er natuurlijk meer te vinden. Kijk eens naar:

WooCommerce-webshop laten maken?

Beschik je niet over technische kennis? Of heb je weinig tijd om zelf een webshop te bouwen? Dan kun je ervoor kiezen om een webdesigner een WooCommerce-webshop te laten maken. In ons artikel ‘Alles wat je wilt weten over het laten maken van een WordPress-website’ vind je alle informatie die je nodig hebt.

Aan de slag met jouw WooCommerce-webshop maken

Zo. Je bent aan het eind gekomen van dit artikel. We hebben de 3 voor- en nadelen van WooCommerce besproken, en 5 populaire themes uitgelicht. Wil je starten met je webwinkel? Bestel dan WooCommerce Hosting bij Hostnet. Dit is een WordPress-hostingpakket waarbij je de WooCommerce-plugin zelf kunt installeren. Zo heb je alle touwtjes in handen. Voor nu zeg ik: begin een eigen webshop met WordPress en WooCommerce!

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen

Lysanne Hopman

Lysanne Hopman is SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk bij Hostnet als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet