Dé 15 tips om vandaag nog aan de slag te gaan met SEO-optimalisatie

Ralf van Veen
leestijd
Dé 15 tips om vandaag nog aan de slag te gaan met SEO-optimalisatie

SEO-optimalisatie is een essentieel onderdeel van elke succesvolle online marketingstrategie. In dit uitgebreide artikel staan 15 tips om vandaag nog aan de slag te gaan met SEO-optimalisatie. Zo kan je meer relevante bezoekers naar je website trekken, je online zichtbaarheid vergroten en uiteindelijk je omzet verhogen.

Tip 1: Voer een zoekwoordonderzoek uit

Een succesvolle SEO-strategie begint bij het begrijpen van je doelgroep en het identificeren van de zoekwoorden die zij gebruiken om jouw producten of diensten te vinden. Zoekwoordonderzoek helpt je bij het ontdekken van deze zoekwoorden en het bepalen van hun relevantie, concurrentie en zoekvolume.

Scoor zonder technische kennis hoger in Google met Marketgoo. Inclusief SEO-rapport en -plan, en handige extra’s.

Gebruik zoekwoordonderzoek-tools

Gebruik zoekwoordonderzoek-tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs om een lijst van potentiële zoekwoorden samen te stellen. Houd hierbij rekening met de volgende aspecten:

 1. Relevantie: zorg ervoor dat de zoekwoorden aansluiten bij je producten, diensten en doelgroep.
 2. Concurrentie: identificeer zoekwoorden met een lage tot gemiddelde concurrentie, zodat je een betere kans hebt om hoger te ranken in de zoekresultaten.
 3. Zoekvolume: kies zoekwoorden met een voldoende zoekvolume, zodat je verkeer naar je website kunt genereren.

Zodra je een lijst met zoekwoorden hebt samengesteld, is het tijd om deze te verwerken in je content, metatags en url’s. Probeer een evenwicht te vinden tussen het gebruiken van je belangrijkste zoekwoorden en het creëren van natuurlijke, leesbare teksten.

Ontwikkel websites op betrouwbare en stabiele webhosting. Inclusief SSL en zakelijke e-mail.

Tip 2: Zorg voor een duidelijke url-structuur

Het hanteren van een duidelijke en logische url-structuur is essentieel voor zowel zoekmachines als gebruikers. Het stelt zoekmachines in staat om je website beter te begrijpen en te indexeren, terwijl het voor gebruikers eenvoudiger wordt om de inhoud van een pagina te identificeren op basis van de url. Om de url-structuur van je website te optimaliseren, zijn er enkele richtlijnen die je kunt volgen.

1. Gebruik korte en beschrijvende url’s

Maak allereerst korte en beschrijvende url’s, zodat ze gemakkelijk te begrijpen zijn en je belangrijkste zoekwoorden bevatten. Door lange en ingewikkelde url’s te vermijden, maak je het zowel voor gebruikers als zoekmachines eenvoudiger om de inhoud van de pagina te herkennen.

2. Vermijd onnodige parameters, cijfers en speciale tekens

Ook is het raadzaam om onnodige parameters, cijfers en speciale tekens te vermijden, aangezien deze de leesbaarheid van de url verminderen en verwarring veroorzaken. Door je url’s eenvoudig en overzichtelijk te houden, zorg je voor een betere gebruikerservaring en betere indexatie door zoekmachines.

3. Gebruik koppeltekens

Gebruik tot slot koppeltekens om woorden in de url te scheiden. Dit maakt de url beter leesbaar en helpt zoekmachines om de afzonderlijke woorden te herkennen. Hiermee optimaliseer je de url-structuur en vergroot je de kans op een hogere ranking in de zoekresultaten.

Tip 3: Optimaliseer je meta-tags

Meta-tags zijn essentieel voor zoekmachines om te begrijpen waar je website over gaat en om relevante zoekresultaten te tonen. Er zijn verschillende soorten meta-tags, maar de 2 belangrijkste zijn de meta-titel en de meta-omschrijving.

 1. Meta-titel: dit is de titel die wordt weergegeven in de zoekresultaten en de browserbalk. Zorg ervoor dat je meta-titels duidelijk, informatief en aantrekkelijk zijn. Gebruik je belangrijkste zoekwoord op een natuurlijke manier in de meta-titel, zonder het te overdrijven. Probeer de titel onder de 57 tekens te houden, zodat deze volledig wordt weergegeven in de zoekresultaten.
 2. Meta-omschrijving: dit is de korte beschrijving die onder de meta-titel wordt weergegeven in de zoekresultaten. Schrijf een aantrekkelijke en informatieve meta-omschrijving die de aandacht van de gebruiker trekt en hen aanspoort om op jouw website te klikken. Vermeld ook hier je belangrijkste zoekwoorden op een natuurlijke manier, en houd de omschrijving tussen de 115 en 135 tekens.
voorbeeld meta tags
Een voorbeeld van goede meta-tags.

Tip 4: Verbeter de laadtijd van je website

De laadtijd van je website speelt een belangrijke rol in zowel de gebruikerservaring als je SEO-ranking. Een trage website kan resulteren in een hoger bouncepercentage en een lagere conversieratio. Om je website sneller te maken, zijn er verschillende aandachtspunten die je kunt overwegen:

 1. Grote afbeeldingsbestanden kunnen de laadtijd aanzienlijk vertragen. Dus het comprimeren van je afbeeldingen en het kiezen van een geschikt bestandsformaat zoals jpeg of WebP kan een groot verschil maken.
 2. Benutting van browsercaching kan de laadtijd versnellen. Browsercaching houdt in dat er een kopie van je website wordt opgeslagen in de browser van de gebruiker, waardoor de website sneller laadt bij toekomstige bezoeken.
 3. Het minimaliseren en comprimeren van JavaScript- en css-bestanden is ook een effectieve manier om de laadtijd te verkorten. Overmatig gebruik van JavaScript en css kan de snelheid van je website negatief beïnvloeden, dus het is belangrijk om deze bestanden zo efficiënt mogelijk te maken.
 4. Maak ook gebruik van een Content Delivery Network (CDN) om de laadtijd van je website te verbeteren. Een CDN verspreidt je websitebestanden over meerdere servers over de hele wereld, waardoor je website sneller laadt voor gebruikers, ongeacht waar zij zich bevinden.

Tip 5: Maak je website mobielvriendelijk

Met de toename van mobiel internetgebruik is het essentieel om ervoor te zorgen dat je website goed werkt op verschillende apparaten en schermgroottes. Een mobielvriendelijke website biedt niet alleen een betere gebruikerservaring, maar heeft ook een positieve invloed op je SEO-ranking. Hier kun je op letten om je site gebruiksvriendelijker te maken:

 1. Gebruik responsive design: een responsive design past zich automatisch aan de schermgrootte van de gebruiker aan, zodat je website er goed uitziet en goed werkt op zowel desktop als mobiel.
 2. Optimaliseer je afbeeldingen en video’s: zorg ervoor dat afbeeldingen en video’s correct worden weergegeven en snel laden op mobiele apparaten. Vermijd het gebruik van bestandsformaten die niet worden ondersteund door mobiele browsers, zoals Flash.
 3. Maak navigatie eenvoudig en intuïtief: zorg ervoor dat de menu’s en navigatie-elementen van je website gemakkelijk te gebruiken zijn op mobiele apparaten. Overweeg het gebruik van een ‘hamburger’-menu voor gestroomlijnde navigatie op kleinere schermen.
 4. Optimaliseer de laadtijd voor mobiel: mobiele gebruikers zijn vaak minder geduldig dan desktopgebruikers. Zorg ervoor dat je website snel laadt op mobiele apparaten door bovenstaande tips voor het verbeteren van de laadtijd toe te passen.

Tip 6: Gebruik headings en subheadings

Headings en subheadings zijn essentieel voor zowel zoekmachines als gebruikers. Ze stellen zoekmachines in staat om de structuur en inhoud van je pagina te begrijpen, en vergemakkelijken het scannen en lezen van je content door gebruikers.

Gebruik 1 H1-tag per pagina

Om effectief gebruik te maken van headings en subheadings, is het van belang om per pagina slechts 1 H1-tag te hanteren. Deze H1-tag dient als de belangrijkste titel van de pagina en moet je voornaamste zoekwoord bevatten. Door de H1-tag op deze manier te gebruiken, help je zoekmachines en gebruikers om snel de hoofdgedachte van de pagina te identificeren.

Zet H2- en H3-tags in

Zet daarnaast H2- en H3-tags in om je content te structureren. Met subheadings onderscheid je verschillende secties en onderwerpen binnen je content, waardoor je een heldere en scanbare structuur creëert. Hiermee vergroot je de leesbaarheid en toegankelijkheid van je tekst voor gebruikers.

Verwerk zoekwoorden op een natuurlijke manier

Verwerk ook je zoekwoorden op een natuurlijke manier door de headings en subheadings te gebruiken, zonder te overdrijven. Door je zoekwoorden op subtiele wijze te integreren, zorg je ervoor dat de inhoud van de pagina zowel voor zoekmachines als gebruikers relevant en informatief blijft.

Tip 7: Schrijf kwalitatieve en informatieve content

Het creëren van kwalitatieve en informatieve content is cruciaal voor een succesvolle SEO-strategie. Goede content wordt gewaardeerd door zowel zoekmachines als gebruikers en kan leiden tot een hogere ranking, meer bezoekers en betere conversies.

 1. Schrijf voor je doelgroep: houd je doelgroep in gedachte bij het schrijven van content. Probeer hun vragen te beantwoorden, hun problemen op te lossen, en waarde toe te voegen met behulp van relevante en praktische informatie.
 2. Gebruik zoekwoorden op een natuurlijke manier: verwerk je zoekwoorden op een natuurlijke en leesbare manier in je content, zonder ze te overdrijven. Overmatig gebruik van zoekwoorden (keyword stuffing) kan leiden tot een negatieve SEO-ranking.
 3. Maak gebruik van verschillende contentvormen: varieer in het type content dat je aanbiedt, zoals blogartikelen, video’s, infographics en podcasts. Dit helpt bij het aanspreken van verschillende doelgroepen en het bieden van waarde op verschillende manieren.
 4. Update en verbeter bestaande content: houd je content up-to-date en verbeter deze regelmatig om ervoor te zorgen dat deze relevant en informatief blijft. Dit kan leiden tot een betere SEO-ranking en een betere gebruikerservaring.

Het toevoegen van interne en externe links aan je content is belangrijk voor zowel gebruikers als zoekmachines. Interne links helpen gebruikers om gemakkelijker door je website te navigeren en relevante informatie te vinden, terwijl externe links je content verrijken met aanvullende bronnen en autoriteit.

 1. Gebruik interne links om gerelateerde content te verbinden: link naar andere pagina’s op je website die gerelateerd zijn aan het onderwerp van je content. Dit helpt gebruikers om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp en het zorgt voor een betere gebruikerservaring.
 2. Link naar betrouwbare externe bronnen: het toevoegen van links naar externe bronnen kan je content waardevoller en geloofwaardiger maken. Zorg ervoor dat je linkt naar betrouwbare en gerenommeerde websites die relevante informatie bieden.
 3. Optimaliseer je anchortekst: gebruik duidelijke en beschrijvende anchorteksten voor je links, zodat gebruikers en zoekmachines weten waar de link naartoe leidt. Vermijd generieke anchorteksten zoals ‘klik hier’ of ‘lees meer’.
 4. Controleer op gebroken links: gebroken links kunnen leiden tot een slechte gebruikerservaring en een negatieve invloed op je SEO-ranking. Controleer regelmatig op gebroken links en repareer of verwijder deze waar nodig.

Tip 9: Gebruik afbeeldingen en optimaliseer de alt-tags

Afbeeldingen zijn een waardevolle aanvulling op je content, omdat ze de aantrekkingskracht en betrokkenheid van gebruikers kunnen vergroten. Om te zorgen dat zoekmachines je afbeeldingen goed kunnen interpreteren en indexeren, is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan de optimalisatie van de alt-tags.

Gebruik duidelijk en beschrijvende alt-tags

Een eerste stap is het toevoegen van duidelijke en beschrijvende alt-tags die de inhoud van de afbeelding weergeven. Het is raadzaam om je zoekwoorden op een natuurlijke en relevante manier in de alt-tag te verwerken. Hierdoor kunnen zoekmachines de afbeelding beter begrijpen en wordt je content toegankelijk voor gebruikers die mogelijk visuele beperkingen hebben.

Gebruik beschrijvende bestandsnamen

Ook is het belangrijk om je afbeeldingen te voorzien van beschrijvende bestandsnamen die je belangrijkste zoekwoorden bevatten. Dit helpt zoekmachines niet alleen bij het interpreteren van de inhoud van de afbeelding, maar draagt ook bij aan een betere vindbaarheid van je content in de zoekresultaten.

Tip 10: Optimaliseer je anchorteksten

De anchortekst is de zichtbare en klikbare tekst van een link. Het optimaliseren van je anchorteksten is belangrijk voor zowel gebruikers als zoekmachines, omdat het helpt om de inhoud van de gelinkte pagina beter te begrijpen.

 1. Gebruik beschrijvende en relevante anchorteksten: kies anchorteksten die duidelijk en relevant zijn voor de gelinkte pagina. Dit helpt gebruikers om te begrijpen waar de link naartoe leidt en maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om de relatie tussen de pagina’s te begrijpen.
 2. Vermijd het over-optimaliseren van anchorteksten: hoewel het belangrijk is om je zoekwoorden in je anchorteksten te gebruiken, moet je dit op een natuurlijke en evenwichtige manier doen. Overmatig gebruik van exacte zoekwoord-matchende anchorteksten kan worden gezien als manipulatie en kan leiden tot een negatieve SEO-ranking.

Tip 11: Maak gebruik van Schema Markup

Schema Markup is een vorm van gestructureerde gegevensopmaak die zoekmachines ondersteunt bij het beter begrijpen en presenteren van de inhoud op je website. Door Schema Markup aan je website toe te voegen, kun je de zichtbaarheid in de zoekresultaten verbeteren en mogelijk de Click Through Rate (CTR) verhogen.

Kies relevante schematypes

Om het meeste uit Schema Markup te halen, is het belangrijk om relevante schematypes te kiezen. Afhankelijk van het onderwerp en de inhoud van je website, zijn er diverse schematypes beschikbaar. Selecteer degene die het meest relevant zijn voor jouw website, zoals product-, review- of evenementschema’s.

Gebruik ook de juiste proporties en attributen die bij elk schema type horen. Deze stellen je in staat om meer informatie over de inhoud van je website te verschaffen. Let erop dat je deze correct toepast en zorg ervoor dat de verstrekte gegevens nauwkeurig en actueel zijn.

Test je schema

Test Schema Markup met behulp van de Google Structured Data Testing Tool. Hiermee kun je eventuele fouten identificeren en corrigeren, zodat je er zeker van bent dat je Schema Markup optimaal functioneert en bijdraagt aan een betere zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten.

Tip 12: Houd je website up-to-date

Het regelmatig updaten en onderhouden van je website is belangrijk voor zowel de gebruikerservaring als je SEO-ranking. Een verouderde website kan leiden tot een lagere ranking, minder verkeer en een lagere conversieratio.

 1. Update je content regelmatig: zorg ervoor dat je content actueel en relevant blijft door deze regelmatig te updaten en te verbeteren.
 2. Verwijder verouderde of irrelevante content: verwijder content die niet langer relevant of nuttig is voor je gebruikers, of die een negatieve invloed kan hebben op je SEO-ranking.
 3. Voer regelmatig technische SEO-audits uit: controleer je website regelmatig op technische SEO-problemen, zoals gebroken links, dubbele content of problemen met indexering. Los eventuele problemen op om een optimale SEO-prestatie te garanderen.

Tip 13: Optimaliseer je website voor lokale SEO

Lokale SEO speelt een cruciale rol in het verbeteren van de zichtbaarheid van je website voor zoekopdrachten die betrekking hebben op een specifieke geografische locatie. Dit is van groot belang voor bedrijven met fysieke vestigingen of organisaties die diensten aanbieden in een bepaald gebied. Er zijn verschillende manieren om je website te optimaliseren voor lokale SEO en zo je online aanwezigheid in jouw regio te versterken.

Meld je aan bij Google Mijn Bedrijf

Allereerst is het creëren en optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-vermelding een belangrijke stap. Een geoptimaliseerde vermelding vergroot je zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten en kan leiden tot meer bezoekers en klanten. Zorg ervoor dat je vermelding actueel is en alle relevante informatie bevat, zoals je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, openingstijden en een link naar je website.

Gebruik lokale zoekwoorden

Daarnaast is het belangrijk om lokale zoekwoorden op te nemen in je content, titels, meta-beschrijvingen en alt-tags. Dit helpt zoekmachines te begrijpen dat je content van belang is voor lokale zoekopdrachten en draagt bij aan een betere ranking in de zoekresultaten.

Verzamel lokale beoordelingen en recensies

Het verzamelen van lokale beoordelingen en recensies is een andere effectieve manier om je lokale SEO-ranking te verbeteren en vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten. Stimuleer tevreden klanten om hun positieve ervaringen te delen op platforms zoals Google Mijn Bedrijf en Yelp.

Hanteer lokale Schema Markup

Tenslotte kan het toevoegen van het lokale Schema Markup aan je website zoekmachines voorzien van meer informatie over je bedrijf, zoals je locatie, openingstijden en contactgegevens. Dit maakt het voor zoekmachines eenvoudiger om je website te indexeren en te rangschikken voor lokale zoekopdrachten, waardoor je online zichtbaarheid in jouw regio verder wordt vergroot.

Tip 14: Analyseer en monitor je SEO-prestaties

Het nauwkeurig in de gaten houden en analyseren van je SEO-prestaties is cruciaal om te begrijpen hoe effectief je strategie is en om die gebieden te ontdekken die verbetering behoeven. Er zijn verschillende manieren om je prestaties te evalueren en bij te houden, zodat je altijd op de hoogte bent van je voortgang en eventuele aanpassingen kunt doorvoeren.

Meld je aan voor Google Analytics en Google Search Console

Google Analytics en Google Search Console zijn 2 belangrijke tools die waardevolle inzichten bieden in zaken als websiteverkeer, zoekwoordprestaties en conversieratio’s. Door deze gegevens te gebruiken, kun je je SEO-strategie beoordelen en aanpassen waar nodig om optimale resultaten te bereiken.

Monitor je positie

Daarnaast is het belangrijk om de positie van je zoekwoorden in de zoekresultaten in de gaten te houden. Dit helpt je om te zien of je optimalisatie-inspanningen effect hebben en om kansen voor verdere verbetering te identificeren.

Je backlink-profiel is een ander essentieel aspect om te analyseren. Het bewaken van de kwaliteit en relevantie van je inkomende links stelt je in staat om schadelijke of spammy links te verwijderen en je inspanningen te richten op het verkrijgen van nieuwe, hoogwaardige backlinks die je SEO-prestaties zullen verbeteren.

Voer een SEO-audit uit

Tot slot is het uitvoeren van regelmatige SEO-audits een uitstekende manier om technische problemen, problemen met content en andere factoren die je SEO-prestaties kunnen beïnvloeden, te identificeren. Gebruik de inzichten die je uit deze audits haalt om je strategie aan te passen en te verbeteren, zodat je voortdurend blijft groeien en je online zichtbaarheid versterkt.

Tip 15: Wees geduldig en blijf leren

Het bereiken van succes in SEO is een voortdurend proces, en het vergt geduld en consistentie om de vruchten van je inspanningen te plukken. Naarmate je werkt aan het verbeteren van je online zichtbaarheid, is het essentieel om je strategie voortdurend aan te passen op basis van de verzamelde gegevens en inzichten.

Daarnaast is het belangrijk om jezelf altijd te informeren over de nieuwste trends, algoritme-updates en best practices binnen de wereld van SEO. Deze dynamische omgeving verandert regelmatig, en door up-to-date te blijven, zorg je ervoor dat je strategie effectief blijft en inspeelt op de huidige ontwikkelingen.

Leer van je concurrenten

Een andere manier om je SEO-prestaties te verbeteren, is door te leren van je concurrenten. Analyseer hun SEO-strategieën en ontdek wat goed werkt in jouw branche. Hierdoor kun je inzicht krijgen in waar je mogelijk verbeteringen kunt aanbrengen in je eigen aanpak, en je strategie afstemmen op de best practices binnen jouw sector.

Experimenteer!

Bovendien is het cruciaal om te experimenteren met verschillende tactieken en benaderingen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw unieke situatie en doelen. Door de verzamelde gegevens te gebruiken, kun je je strategie voortdurend verfijnen en verbeteren, zodat je SEO-prestaties steeds beter worden.

Investeer in je ontwikkeling

Tot slot is het een goed idee om te investeren in je eigen opleiding en ontwikkeling op het gebied van SEO. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van SEO-cursussen, het bijwonen van conferenties of het lezen van blogs en boeken. Door je kennis en vaardigheden uit te breiden en up-to-date te houden, ben je beter in staat om je SEO-strategie effectief te implementeren en bij te stellen naarmate de omstandigheden veranderen.

Conclusie

SEO-optimalisatie is een cruciaal aspect van online succes. Door deze 15 tips te volgen, kun je vandaag nog aan de slag met het verbeteren van je SEO-prestaties en het vergroten van de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten. Onthoud dat SEO een continu proces is dat tijd en inspanning vergt, dus wees geduldig, en blijf je strategie aanpassen en verbeteren op basis van de gegevens en inzichten die je verzamelt. Win informatie in door blogs te lezen of een SEO-specialist te contacteren. Met consistentie, doorzettingsvermogen en een focus op het bieden van waardevolle, gebruikersgerichte content, kun je je online aanwezigheid versterken en je bedrijf laten groeien. 

Product
v.a. 5 , p/m

Marketgoo

Scoor hoger in Google. Verbeter je vindbaarheid zonder technische kennis met Marketgoo.

 • Beter vindbaar in Google
 • Automatisch aangemeld bij zoekmachines
 • Persoonlijk SEO-rapport en -plan
 • Concurrenten en zoektermen monitoren
 • Maandelijkse voortgangsupdate
 • Direct aan de slag
Delen
Ralf van Veen

Vanaf 2013 staat mijn professionele leven in het teken van SEO. Sinds mijn start als freelance SEO-specialist heb ik mijn passie voor SEO mogen inzetten voor bedrijven als Ista, Avery Dennison, Make-A-Wish en Fagron. Geen zorgen, ondanks deze ervaring ben ik mijn liefde voor bedrijven van de Nederlandse bodem niet kwijtgeraakt!

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet