Je website sneller maken? Gebruik deze 10 tips

Lysanne Hopman
leestijd
Je website sneller maken? Gebruik deze 10 tips

Een snelle website is een must. Het zorgt voor een betere positie in Google en draagt bij aan een gebruiksvriendelijke website. Maar wat is een goede laadtijd? En hoe zorg je voor een razendsnelle site? In dit artikel vind je 10 handige tips om je website sneller te maken.

Wat is websitesnelheid?

Websitesnelheid is de tijd die nodig is om een webpagina te laden, zodat bezoekers ‘m kunnen zien. Deze snelheid wordt onder andere beïnvloed door:

 • de snelheid van de server (computer) waarop jouw website draait;
 • de hoeveelheid aan bestanden die op jouw website staan;
 • de grootte van bestanden die op jouw website staan.
Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.

Waarom is een snelle website belangrijk?

Een snelle website is om 3 redenen belangrijk: gebruiksvriendelijkheid, je positie in Google en gebruiksgemak.

1. Gebruiksvriendelijkheid

Iedereen wil een goede online ervaring. Sterker nog, 40% van de mensen haakt af wanneer een website langer dan 3 seconden laadt. Dit betekent dus dat je 40% minder kans op conversie hebt.

2. Positie in Google

Google geeft snelle websites een hogere positie in de zoekresultaten. De zoekmachine wil namelijk informatie voor iedereen zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk maken. Een hogere positie betekent meer bezoekers en een hogere kans op conversie.

3. Gebruiksgemak

Een snelle website draagt ook bij aan jouw gebruiksgemak. Hoe sneller je site, hoe sneller de backend-omgeving is waar je jouw site beheert. Zo hoef je niet eindeloos te wachten totdat je een pagina kunt bewerken.

Wat is een goede websitesnelheid?

Een goede websitesnelheid is afhankelijk van een aantal punten. Maar je kunt ervan uitgaan dat je site niet langer dan 3 seconden moet laden. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, haakt dan 40% af. Echter moet het volgens Semrush niet langer dan 1 á 2 seconden duren. Makkelijker gezegd is het verstandig om ervoor te zorgen dat je website zo snel mogelijk laadt.

Hoe kan het dat mijn website langzaam is?

Er zijn verschillende redenen die ervoor zorgen dat jouw website langzaam is. Meestal komt het doordat de browser van je bezoekers veel bestanden moet inladen. Andere voorbeelden:

 1. Je gebruikt hosting met te weinig resources voor jouw type website.
 2. Er staan veel grote bestanden op je site, zoals afbeeldingen, video’s en audio.
 3. De codering van je website is niet optimaal geschreven.
 4. Pagina’s bevatten te veel inhoud, zoals afbeeldingen en video’s.
 5. Je bezoekers maken gebruik van een slechte netwerkverbinding.

Hoe maak ik mijn website sneller?

Jij vraagt je natuurlijk af: hoe kan ik mijn website sneller maken? Allereerst is het belangrijk om je huidige websitesnelheid te testen met een tool. Bijvoorbeeld via een van de onderstaande 5:

 1. Google PageSpeed Insights
 2. Pingdom
 3. WebPageTest
 4. GTMetrix
 5. Uptrends

Je krijgt inzicht in hoe je website laadt en welke onderdelen je moet verbeteren.

woocommerce optimaliseren

Je website sneller maken: 10 tips

Je website sneller maken, kan een uitdaging zijn. Daarom geef ik je hieronder 10 tips om de snelheid van je website te verbeteren. Belangrijk: elke website is anders. Daarom is het goed om te kijken bij welke onderdelen je de meeste winst behaalt.

1. Kies voor snelle hosting

Hosting met onvoldoende resources, zorgt voor een langzame website. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een zware site hebt en shared hosting gebruikt. De oplossing? Kies voor hosting waarbij je jouw eigen resources krijgt. Bijvoorbeeld Performance Hosting van Hostnet. Je krijgt een eigen managed VPS waarmee je jouw groeiende website een boost geeft.

Product

Performance Hosting

Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.

 • Eenvoudig opschaalbaar
 • De beste performance voor je site of shop
 • Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
 • Geen omkijken naar het technisch beheer
 • Installeer in 1 klik WordPress
 • Persoonlijke accountmanager en technici

2. Comprimeer afbeeldingen

Mooie afbeeldingen van hoge kwaliteit, trekken de aandacht bij bezoekers. Ondertussen maken ze jouw website langzaam, omdat de bestandsgrootte vaak hoog is. Een afbeelding van bijvoorbeeld 9 MB is heel veel! 

Afbeeldingen comprimeren

Door afbeeldingen de juiste afmetingen mee te geven en ze te comprimeren, zorg je ervoor dat de bestandsgrootte kleiner wordt. Hierdoor is er minder tijd nodig om afbeeldingen in te laden. Je kunt afbeeldingen comprimeren met een gratis tool als TinyPNG en Compressor.

3. Schakel lazy loading in

Alle afbeeldingen op een webpagina worden tegelijkertijd geladen. Dat is niet nodig, want een bezoeker ziet als eerst de bovenkant van de pagina. Het kost dus onnodige laadtijd. Door lazy loading in te schakelen, worden de afbeelding ingeladen op het moment dat de bezoeker richting de afbeelding scrolt.

Lazy loading inschakelen

Lazy loading schakel je in door het zogenoemde ‘loading=”lazy”’-attribuut toe te voegen aan de afbeeldingscodes van je website. Een voorbeeld van zo’n code:

<img src="afbeelding.jpg" loading="lazy" alt="afbeelding" width="200" height="200">

Maak je gebruik van WordPress? Dan kun je een plugin gebruiken om lazy loading in te schakelen. Bijvoorbeeld via WP Rocket.

4. Gebruik een CDN

CDN staat voor ‘Content Delivery Network’. Het is een netwerk van servers dat in verbinding met elkaar staat, met als doel om de statische (onveranderende) content op jouw website wereldwijd sneller beschikbaar te maken.

Stel je hebt een internationale website en iemand uit Australië bezoekt jouw website. Dan wordt de content geladen vanaf de CDN-server bij hem in de buurt. Hierdoor laadt de content dus niet vanaf een server uit bijvoorbeeld Nederland. En dat is sneller.

Cloudflare

Wij raden de CDN van Cloudflare aan. Dit netwerk heeft een gebruiksvriendelijke beheeromgeving waarin je eenvoudig cache opschoont en de performance van je site bijhoudt. Ook heeft Cloudflare de optie om je te beschermen tegen DDoS-aanvallen.

5. Update naar de laatste PHP-versie

PHP staat voor Hypertext Preprocessor en is een scripttaal om dynamische website te maken. Je kunt over het algemeen zeggen, hoe nieuwer de PHP-versie, hoe sneller je website is. Daarnaast is de nieuwste versie ook veiliger dan zijn voorganger. Des te meer reden om te updaten naar de laatste PHP-versie.

PHP-versie aanpassen

Je past de PHP-versie aan in de instellingen bij je hostingprovider. Maak je gebruik van een webhostingpakket bij Hostnet? Gebruik dan deze handleiding om over te schakelen naar een andere PHP-versie. Run je een VPS bij ons? Dan pas je de PHP-versie aan in Plesk:

 1. Log in op Plesk.
 2. Ga naar ‘Websites en domeinen’.
 3. Controleer bij de betreffende domeinnaam achter ‘PHP-instellingen’ welke PHP-versie is ingesteld.
 4. Wil je de PHP-versie wijzigen? Klik dan op ‘PHP-instellingen’ en kies via het dropdownmenu achter ‘PHP-versie’ jouw nieuwe PHP-versie. 

6. Verklein css- en JavaScript-bestanden

Css en JavaScript zijn programmeertalen waarmee je een website kunt maken. Een webdeveloper maakt hiervoor verschillende bestanden aan, zodat hij het overzicht kan houden. De keerzijde hiervan is dat veel bestanden invloed hebben op de snelheid van de site, omdat de browser meer http-verzoeken uitvoert. 

Bestanden verkleinen met minification

Het is verstandig om het aantal css- en JavaScript-bestanden te verkleinen. Dit kun je op 2 manieren doen:

 1. Je plaatst alle code achter elkaar in 1 bestand.
 2. Je gebruikt de techniek minification.

Bij minification haal je onnodige spaties en witregels uit de code. Dit kun je met een tool doen als Gulp of Webpack. Heb je geen technische kennis en maak je gebruik van WordPress? Dan kun je een plugin gebruiken, zoals WP Super Minify.

7. Gebruik gzip-compressie

Hoe groter een bestand, hoe meer tijd er nodig is om ze te laden. Door gebruik te maken gzip-compressie maak je bestanden kleiner en laden ze sneller. 

Maak je gebruik van webhosting of een VPS bij Hostnet? Dan is gzip beschikbaar. Hiervoor voeg je een stuk code toe aan het .user.ini- en .htaccess-bestand van je website. In deze handleiding lees je stap voor stap hoe je gzip activeert.

8. Schakel cache in

Elke keer wanneer iemand jouw website bezoekt, moet de browser alle bestanden opvragen bij de server. Dat kost tijd. Om dit proces te versnellen, kun je cache inschakelen. Cache zorgt ervoor dat er tijdelijk een kopie van jouw website wordt opgeslagen in de browser van de bezoeker. Hierdoor laadt je website sneller bij een volgend bezoek.

Cache inschakelen

Je schakelt cache in door de module ‘mod_expires’ te wijzigen in het .htaccess-bestand van je site. In de module geef je aan hoe lang verschillende bestandstypes in de cache van de browser worden opgeslagen. In de onderstaande code staat bijvoorbeeld dat een afbeelding maximaal 1 jaar mag worden bewaard in de cache:

ExpiresByType image/jpg "access 1 year"

Gebruik je een cms? Volg dan een van de onderstaande handleidingen om cache in te schakelen:

 1. Caching gebruiken in WordPress
 2. Caching gebruiken in Joomla!
 3. Caching gebruiken in PrestaShop

9. Minimaliseer http-verzoeken

Als een bezoeker op jouw website terechtkomt, moet zijn browser alle bestanden van je website bij de server opvragen en laden. Dit heet http-verzoeken. Hoe meer verzoeken de browser moet uitvoeren, hoe langer het duurt om je website te laden.

Je minimaliseert het aantal http-verzoeken door:

 • css- en JavaScript-bestanden te verminderen;
 • afbeeldingen te comprimeren;
 • css-sprites te gebruiken (het samenvoegen van veelgebruikte afbeeldingen);
 • caching te gebruiken.

10. Verwijder onnodige redirects

Door redirect loops op te lossen, kun je ook jouw website sneller maken. Een redirect is een verwijzing van een oude pagina naar een nieuwe pagina via een url. Wanneer pagina A verwijst naar pagina B en pagina B verwijst naar pagina C, ontstaat er een redirect loop. Dit kan effect hebben op de snelheid van je website. Daarom moet je ervoor zorgen dat pagina A direct verwijst naar pagina C.

Je kunt redirect loops ontdekken met verschillende tools, zodat de Chrome extension Redirect Path of via de software Screaming Frog.

Meer tips om je website sneller te maken

Er zijn nog veel meer tips om de snelheid van je website te verbeteren. Zo is het verstandig om niet eindeloos artikelen of producten op 1 overzichtspagina te plaatsen. In plaats daarvan kun je beter werken met paginanummers. Ook een afbeeldingsslider op de homepagina en het inladen van externe lettertypes vraagt laadtijd.

Website sneller laten maken

Zoals je hebt kunnen lezen, is een snelle website maken belangrijk. Ook heb je 10 tips gekregen om de laadtijd van je site te optimaliseren. Ik begrijp dat het overweldigend en technisch kan zijn. In dat geval kun je een webdeveloper inschakelen die de websitesnelheid kan verbeteren. We brengen je graag in contact met een van onze partners.

Heb jij nog een goede tip om een website sneller te maken? Laat het in een reactie weten!

Product

Performance Hosting

Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.

 • Eenvoudig opschaalbaar
 • De beste performance voor je site of shop
 • Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
 • Geen omkijken naar het technisch beheer
 • Installeer in 1 klik WordPress
 • Persoonlijke accountmanager en technici
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet