5 tools om je websitesnelheid te testen

Lysanne Hopman
leestijd
5 tools om je websitesnelheid te testen

Een razendsnelle website is een must. Het zorgt namelijk voor een betere gebruiksvriendelijkheid en een hogere positie in Google, wat resulteert in meer conversie. Wil je er achterkomen wat de huidige snelheid van je site is? In dit artikel vind je 5 tools om de websitesnelheid te testen.

Wat is websitesnelheid?

Websitesnelheid staat voor de hoeveelheid tijd die er nodig is om een webpagina te laden. Anders gezegd, hoelang duurt het voordat een bezoeker jouw website ziet? Hoe deze snelheid tot stand komt, wordt bepaald door een aantal factoren. Hierbij moet je denken aan:

  • de snelheid van de server (computer) waarop jouw website draait;
  • de hoeveelheid aan bestanden die op jouw website staan;
  • de grootte van bestanden die op jouw website staan.
Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.

Waarom is websitesnelheid belangrijk?

Websitesnelheid is om 3 redenen belangrijk: gebruiksvriendelijkheid, positie in Google en gebruiksgemak.

1. Gebruiksvriendelijkheid

Snelheid zorgt voor een gebruiksvriendelijke website. Stel je zoekt in Google een manier om kalk van de douchekop te verwijderen. Je klikt op een website in de zoekmachine, maar na 5 seconden is hij nog steeds niet ingeladen. Uit frustratie klik je de site weg en zoekt naar een andere website.

40% haakt af na 3 seconden

Uit het bovenstaande voorbeeld kun je opmaken dat een langzame website niet gebruiksvriendelijk is. Volgens Neil Patel haakt 40% van de mensen af als een website pas na 3 seconden laadt. En minder bezoekers betekent minder conversie.

Een snelle website zorgt ook voor een goede eerste indruk. Zo heb je direct een streepje voor.

2. Positie in Google

Google wil informatie voor iedereen toegankelijk en gebruiksvriendelijk maken. Een langzame website draagt hier niet aan bij. Dit betekent dat Google je website lager in de zoekresultaten toont. Websitesnelheid is namelijk een van de factoren die je positie in Google bepaalt.

3. Gebruiksgemak

Tot slot draagt een snelle website bij aan het gebruiksgemak voor jezelf. Een langzame website zorgt er namelijk ook voor dat de backend-omgeving, dus de plek waar je jouw site beheert, langzaam is. Dat zorgt uiteindelijk voor frustratie bij jezelf, omdat je ondernemerstijd al kostbaar is.

Je websitesnelheid meten, hoe doe je dat?

De vraag is nu: hoe kun je de snelheid van je website checken? Dat doe je via een tool. Elke tool heeft zijn eigen functies, dus vraag jezelf af wat je precies wilt meten. Wil je alleen je website optimaliseren voor Google? Of ook voor andere zoekmachines? Wil je alleen weten welke afbeeldingen je site langzamer maken? Of een volledige check doen? Door deze en andere vragen op te schrijven, kun je eenvoudiger een tool kiezen.

De snelheid van je website testen: 5 tools

Er zijn verschillende tools waarmee je de snelheid van je website kunt testen. Ik heb er 5 voor je uitgezocht. Hieronder lees je er meer over.

1. Google PageSpeed Insights

In Nederland heeft Google een marktaandeel van meer dan 90%. Dit houdt in dat de meeste Nederlanders Google gebruiken als zoekmachine. Dan is het niet raar dat het verstandig is om je websitesnelheid te testen voor Google. Dit doe je met Google PageSpeed Insights.

Van 0 tot 100

Google PageSpeed Insights is een tool waarmee je de snelheid van je website kunt checken voor mobiel en desktop. Je voert de url van je website of een specifieke pagina in en laat de tool deze analyseren. Vervolgens krijg je een score van 0 tot 100, waarbij 0 heel slecht is en 100 heel goed. Deze score is gebaseerd op Lighthouse en geldt voor de volgende onderdelen:

  • prestaties
  • toegankelijkheid
  • praktische tips
  • SEO

Bij elk gebied zie je welke onderdelen zorgen voor een langzame website en hoe je dit het best kunt optimaliseren. In de meeste gevallen verwijst Google naar documentatie waarin meer informatie staat over het specifieke probleem.

2. Pingdom

Een andere tool om je websitesnelheid te meten is Pingdom. De tool stelt vast wat een website snel of langzaam maakt. Je vult de url van je website in, kiest op welke locatie je site moet worden getest en zet de tool aan het werk.

Nadat de tool klaar is, ontvang je de resultaten op het gebied van:

  • performance
  • laadtijd
  • paginagrootte
  • verzoeken 

Onder de resultaten vind je een lijst met onderdelen die je moet verbeteren, en welke content de meeste laadtijd in beslag neemt op basis van grootte en verzoeken. Het enige nadeel is dat je niet ziet welk specifiek element je op je website moet optimaliseren. Dus je moet hier zelf naar op zoek gaan.

3. WebPageTest

Ben je op zoek naar een geavanceerde tool om je websitesnelheid te checken? Dan is WebPageTest een geschikte keuze. Je kunt onder andere verschillende testlocaties en browsers kiezen, en hoe vaak je de test wilt laten uitvoeren. Het is zelfs mogelijk om content te blokkeren en de verbindingssnelheid te wijzigen.

Na de test ontvang je een samenvatting van de resultaten. Wil je meer weten over een speficiek onderdeel? Dan gebruik je het dropdown-menu. WebPageTest werkt met waterval-diagrammen, zodat je eenvoudig ziet wanneer welk onderdeel wordt ingeladen en hoe lang het duurt.

4. GTmetrix

Ook met GTmetrix kun je jouw websitesnelheid meten. Door een gratis account aan te maken, kun je onder meer instellingen bewaren en tot 20 tests opslaan.

De tool combineert resultaten van Google PageSpeed Insights en de analysetool YSlow. Nadat de test is uitgevoerd, ontvang je een samenvatting. Hierin staan de resultaten van:

  • de totale laadtijd;
  • het paginaformaat;
  • het aantal verzoeken.

Ook zie je hoe jouw website scoort op gebruiksvriendelijkheid op basis van de Core Web Vitals. Via de tabs navigeer je naar specifieke onderdelen, zoals het waterval-diagram.

5. Uptrends

Tot slot kun je de snelheid van je website testen met Uptrends. De tool meet de snelheid voor verschillende desktops en mobiele apparaten. Vul de url van je website in, kies de testlocatie en het apparaat, en start de test.

Nadat Uptrends de test heeft uitgevoerd, ontvang je een performance-overzicht op basis van Google PageSpeed Insights. Hierin staan verbeteringen, paginascores en laadtijd-rapporten. Uptrends lijkt erg op Google PageSpeeds Insights. Het enige verschil is dat je bij Uptrends kan testen op verschillende desktopformaten en smartphones.

Extra: tip om de snelheid van je website te verbeteren

Je bent aan het eind van dit artikel gekomen. Je weet wat websitesnelheid is en waarom het belangrijk is. Daarnaast heb je kennisgemaakt met 5 tools om de snelheid van je website te testen. 

Tot slot wil ik je nog 1 tip meegeven om je website sneller te maken: een krachtige server draagt ook bij aan een snelle website. Daarom is het belangrijk om de juiste hosting te kiezen. Bijvoorbeeld Performance Hosting. Je krijgt een eigen managed VPS waarmee je verzekerd bent van een optimale performance. 

Welke tools ken jij om je websitesnelheid te testen? Laat het weten in een reactie!

Product

Performance Hosting

Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.

  • Eenvoudig opschaalbaar
  • De beste performance voor je site of shop
  • Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
  • Geen omkijken naar het technisch beheer
  • Installeer in 1 klik WordPress
  • Persoonlijke accountmanager en technici
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet