Een WordPress-webshop laten maken, hoe werkt dat?

Lysanne Hopman
leestijd
Een WordPress-webshop laten maken, hoe werkt dat?

Jij hebt goede verhalen gehoord over WordPress en WooCommerce. Daarom wil je hiermee jouw webshop bouwen. Je hebt alleen geen kennis van coderen. Geen probleem. Je kunt namelijk een WordPress-webshop laten maken door een webdeveloper! In dit artikel ontdek je waar je allemaal aan moet denken en wat de kosten zijn.

Wil je toch liever zelf je webshop bouwen met WooCommerce van begin tot eind? Volg dan onze handleiding WooCommerce-webshop maken.

Wat is WordPress?

Wat is WordPress ook alweer? WordPress is een contentmanagementsysteem waarmee je zelf een website beheert. Maak eenvoudig pagina’s aan met daarop afbeeldingen, video’s en teksten. Of voeg via WordPress-plugins extra functies toe als socialmedia-knoppen en contactformulieren.

Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.

Wat is WooCommerce?

Met de basis van WordPress maak je een website. Om een webshop te beginnen, heb je de plugin WooCommerce nodig. Met WooCommerce kun je onder andere:

Waarom een WordPress-webshop laten maken?

Er zijn verschillende redenen om een webshop te laten maken. Je hebt bijvoorbeeld:

 • geen technische kennis en loopt hierdoor tegen instellingen aan;
 • geen developer-resources in huis om een shop te maken en te beheren;
 • geen tijd om zelf een webshop in elkaar te zetten.

De voordelen van een WordPress-webshop laten bouwen

Een webshop laten maken in WordPress, biedt je voordelen. Een daarvan is dat je geen tijd kwijt bent aan de techniek, zodat jij je kunt focussen op de zaken die voor jou belangrijk zijn. Andere voordelen vind je hieronder.

1. Eenvoudig in beheer

Voor het toevoegen en verwijderen van content heb je niet per se technische kennis nodig. Dus na het laten bouwen van je webshop, kun je de content eenvoudig zelf beheren. Kom je er alsnog niet uit? Neem dan contact op met je webdeveloper. Of stel je vraag op het WordPress-forum.

2. Geschikt voor elk bedrijf

Of je nu van plan bent om een paar producten te verkopen of een internationale shop gaat runnen, een WordPress-webshop laten bouwen is voor elke business geschikt.

3. Op maat gemaakt

WordPress is open source. Dit betekent dat iedereen de software gratis kan downloaden en vervolgens naar wens kan aanpassen. Een webdeveloper kan hierdoor eenvoudig een op maat gemaakte webshop bouwen die voldoet aan jouw wensenlijstje.

4. Betaalbaar

Een WordPress-webshop laten bouwen is betaalbaar. Dit komt omdat de webdeveloper de software gratis kan downloaden en vanuit daar een ontwerp kan opzetten. Hierdoor zijn ze geen tijd, en dus extra kosten, kwijt aan het coderen van alle technische functies. Daarnaast zijn er veel thema’s, plugins en extensions voor WooCommerce gratis verkrijgbaar.

5. Up-to-date

WordPress wordt continu doorontwikkeld. Dit houdt in dat (technologische) ontwikkelingen snel worden doorgevoerd, en problemen snel zijn opgespoord en opgelost. Zo heb je altijd de nieuwste functies tot je beschikking.

6. Vindbaar in Google

Voor WordPress zijn er verschillende (gratis) plugins verkrijgbaar die je helpen jouw webshop beter vindbaar te maken in Google. Zoals Yoast SEO. Daarnaast houdt de webdeveloper, als het goed is, er rekening mee dat je webshop geoptimaliseerd is voor SEO.

7. Koppeling met veel tools

Tot slot is WordPress en WooCommerce eenvoudig te koppelen aan populaire systemen. Denk aan betalingssysteem Stripe, MailChimp en verzendkoerier PostNL.

Waarom WooCommerce

Hoelang duurt het om een WooCommerce-webshop te laten maken?

Hoeveel tijd het kost om een WooCommerce-webshop te laten maken, is niet direct te zeggen. Dat is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Bij een webbureau met meerdere werknemers ben je sneller aan de beurt dan bij een freelance webdeveloper. Maar ook de complexiteit van je webshop speelt een rol. Ga je een paar producten aanbieden? Dan is je shop sneller gebouwd dan wanneer je een internationale webwinkel gaat runnen in meerdere talen. Wel kan ik je meegeven dat het ongeveer tussen de 3 weken tot 2 maanden duurt om een webshop te laten bouwen.

Wat kost het om een WordPress-webshop te laten bouwen?

Hoeveel het kost om een webshop in WordPress te laten maken, is ook niet een-twee-drie te zeggen. De kosten zijn namelijk onder andere afhankelijk van:

 • jouw wensen en eisen;
 • de complexiteit;
 • de domeinnaam en hosting;
 • de bouwkosten;
 • of je een shop laat maken binnen een website of een nieuwe laat maken;
 • of je zelf de content maakt of dit laat maken;
 • of je zelf het beheer doet of dit laat doen.

Kortom, je kunt € 400 kwijt zijn voor een basiswebshop, maar ook € 10.000 voor een uitgebreide webwinkel. Bepaal daarom van tevoren wat je budget is en vergelijk de prijzen van verschillende webdevelopers om je keuze te maken.

Een goedkope WooCommerce-website laten maken, een goed idee?

Besparen op de kosten, is mooi meegenomen. Daarom klinkt een goedkope WooCommerce-site laten maken aantrekkelijk. Toch is dit vaak geen goed idee. Meestal bouwt een webdeveloper in zulke situaties een webshop op basis van een template die niet bij je business past. Als je dan een onderdeel van je webshop anders wilt hebben, moet je zelf knutselen aan je shop. En dat is niet reden waarom je een webshop hebt laten maken. Investeer dus liever in een goed ontwerp waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Wat heb ik nodig om een WordPress-webshop te laten maken?

Ben je van plan om een webshop in WordPress te laten maken? Dan heb je een aantal benodigdheden nodig. Deze kan de webdeveloper voor je regelen of diegene vraagt aan je om het zelf aan te schaffen. Om je te helpen, licht ik hieronder de benodigdheden toe.

1. Domeinnaam

Allereerst heb je een domeinnaam nodig. Een domein bestaat uit een naam en een topleveldomein, zoals .nl, .shop of .store. Dit is het online adres van je webshop. Als een bezoeker op je domeinnaam klikt, komt hij of zij op je shop terecht.

Een domeinnaam registreren

Je kunt een domeinnaam registreren bij een registrar, zoals Hostnet. Voer je gewenste domeinnaam in de onderstaande checker in en je ziet direct of hij vrij is. Is je domeinnaam bezet? Kies dan voor een ander topleveldomein. Je kunt ook een andere domeinnaam verzinnen met bijvoorbeeld een domeinnaam tool.

2. Hosting

Naast een domeinnaam heb je ook hosting nodig. Dit is een ruimte op een server (computer) die je huurt bij een provider, zoals Hostnet. In deze ruimte staan alle bestanden van je webshop, zoals afbeeldingen, tekst en video’s.

Hosting kiezen

Een webshop heeft meer resources nodig dan een website. Daarom moet je de juiste hosting kiezen. WooCommerce is te zwaar voor shared hosting. We raden je aan om voor Performance Hosting te kiezen. Je beschikt over je eigen resources die je met niemand deelt, zodat je webshop razendsnel laadt.

Product

Performance Hosting

Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.

 • Eenvoudig opschaalbaar
 • De beste performance voor je site of shop
 • Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
 • Geen omkijken naar het technisch beheer
 • Installeer in 1 klik WordPress
 • Persoonlijke accountmanager en technici

3. Beveiliging

De beveiliging van je webwinkel is belangrijk. Zorg daarom voor een beveiligde verbinding via een SSL-certificaat, zodat klanten betalen via een veilige verbinding. Daarnaast raden we je aan om een WordPress-plugin te installeren waarmee je extra beveiligingsmaatregelen kunt nemen, zoals All-In-One Security of Wordfence Security.

Product

SSL

Bied je bezoekers een veilige websiteverbinding. Beveilig ‘m met een SSL-certificaat.

 • Automatische installatie
 • Beter vindbaar in Google
 • Veilige https-verbinding
 • Privacybestendig
 • Vertrouwen bij bezoekers
 • 7 dagen p/w support

De veiligheid bij Hostnet

Wij vinden de veiligheid van je webshop belangrijk. Daarom zorgen wij voor de beveiliging van het platform waarop je webshop draait. Daarnaast bieden we bij al onze hostingdiensten een gratis Wildcard Let’s Encrypt SSL-certificaat aan.

4. Producten en content

Zonder producten op je webshop verkoopt je natuurlijk niets. Daarom heb je productfoto’s en pakkende webteksten nodig. Dit kun je zelf regelen of door een professionele fotograaf en tekstschrijver laten doen.

5. Plugins en extensions

Tot slot heb je de optie om meer uit je webshop te halen met plugins en extensions. Dit zijn stukjes software die je toevoegt, zodat je WooCommerce kunt uitbreiden met handige functies. Er zijn zowel gratis als betaalde plugins en extensions.

WooCommerce-plugins

WooCommerce extensions

Het proces van een WooCommerce-webshop laten bouwen

Ga je een webshop laten maken in WordPress? Dan wil je weten hoe het proces eruit ziet. Het belangrijkste om te onthouden, is dat je een aantal zaken op papier zet. Hieronder geef ik je een beeld van hoe zo’n proces eruit kan zien.

Het intakegesprek

Tijdens het (vrijblijvende) intakegesprek bespreek je met de webdeveloper jouw eisen en wensen. De developer wil namelijk een zo goed mogelijk beeld krijgen om een offerte op te stellen. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

 • Wie is je doelgroep?
 • Wat is het doel van je webshop?
 • Welke pagina’s zijn onderdeel van je webshop?
 • Wat is het budget voor je webshop?
 • Hoeveel tijd mag het kosten?
 • Wil je een (nieuwe) huisstijl laten maken?
 • Op welke zoekwoorden wil je worden gevonden?
 • Wie levert de content aan?
 • Wie zorgt voor het onderhoud?
 • Wie doet de (technische) nazorg?
 • Wie regelt de domeinnaam en hosting?

Daarnaast kun jezelf de volgende vragen stellen over de toekomstige samenwerking:

 • Doe je zaken met een gekwalificeerd iemand?
 • Heb je een klik met de webdesigner?
 • Wat is de expertise van diegene?
 • Ben je betrokken vanaf het begin van het project?
 • Heb je duidelijke afspraken op papier staan?
 • Krijg je een op maat gemaakte website of alleen een template dat je zelf moet invullen?
 • Wie zorgt ervoor dat je website voldoet aan de AVG?

De planning

Vervolgens krijg je de planning opgestuurd. Hierin staat de tijdlijn van de bouw van je webwinkel, van begin tot eind. Dit is voor zowel jou als de webdeveloper inzichtelijk, zodat jullie weten wat er gaat gebeuren en hoelang het duurt. Vraag jezelf hierbij af of de planning voor jouw doelstellingen haalbaar is.

Het concept

Dan is het tijd voor de webdeveloper om je online shop te gaan bouwen. Tijdens het bouwen ontvang je een conceptversie, zodat je jouw mening kunt geven op het ontwerp. Zo voorkom je dat er aan het eind nog veel moet worden aangepast.

Oplevering en onderhoud

Voordat je webshop wordt opgeleverd, test de webdeveloper of alle functies werken en dat je feedback is doorgevoerd. De volgende vragen helpen je bij het beoordelen van het opgeleverde webdesign:

 • Ben je tevreden met het eindresultaat?
 • Voldoet je shop aan jouw wensen en eisen?
 • Is je shop geschikt voor desktop, tablet en mobiel?
 • Is de webshop makkelijk beheren?
 • Laadt je webshop snel?
 • Is de developer de afspraken nagekomen?
 • Kan een andere developer in de toekomst omgaan met je webshop?
 • Is je webshop goed beveiligd?

Ik ga een WordPress-webshop laten maken

Laden ... Laden …

Waar kan ik een WordPress-webshop laten bouwen?

Je kunt een webshop laten maken in WordPress bij een freelance webdeveloper of een webbureau.

Freelance webdeveloper

Er zijn verschillende freelance webdevelopers te vinden, elk met zijn eigen expertise. Zo vind je er een die bij je wensen past. Het nadeel daarvan is dat een webdeveloper vaak niet allround is. Dat wil zeggen dat diegene bijvoorbeeld sterk is in vormgeven, maar niet of minder goed is in coderen. 

Webbureau

Voor een allround-opdracht kun je beter terecht bij een webbureau. Dit komt omdat er meerdere mensen werken, elk met zijn eigen kennis van een bepaald vakgebied. Je krijgt dus een alles-in-een-webshop, zodat je niet nog extra zaken hoeft te regelen. Daar betaal je echter vaak ook meer voor.

Hoe vind ik een webdeveloper?

De meest makkelijke manier op een webdeveloper te vinden, is via Google. Typ simpelweg ‘WordPress-webshop laten maken’ in Google in, en je vindt een waslijst aan opties. Of vraag eens in je contactenkring rond of iemand een goede webdeveloper kent. Een oproep op LinkedIn kan ook iets opleveren. 

Jouw WooCommerce-webshop laten maken

Je bent aan het eind gekomen van dit artikel. Je weet onder andere wat de voordelen zijn van een WooCommerce-webshop laten maken en wat er allemaal bij komt kijken. Nu ben jij aan zet om een webdeveloper of -bureau te zoeken. Wil je dit artikel nog eens nalezen? Sla het artikel dan op in je favorieten of markeer het als bookmark in je browser. Zo vind je de informatie snel terug.

Heb je nog vragen over een WordPress-webshop laten maken? Of heb je zelf nog handige tips? Laat het weten in de comments!

Product

Performance Hosting

Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.

 • Eenvoudig opschaalbaar
 • De beste performance voor je site of shop
 • Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
 • Geen omkijken naar het technisch beheer
 • Installeer in 1 klik WordPress
 • Persoonlijke accountmanager en technici
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet