Handig: dit zijn de kosten van een domeinnaam

Lysanne Hopman
leestijd
Handig: dit zijn de kosten van een domeinnaam

Een domeinnaam registreren doe je niet elke dag. Daarom is het verstandig dat je tijd vrij maakt om een goede domeinnaam te bedenken die bij je business past. Maar ook de kosten van een domeinnaam is iets waar je goed over moet nadenken. In dit artikel neem ik je mee in de domeinnaam kosten.

Hoe kun je een domeinnaam kopen?

Een domeinnaam koop je bij een registrar, zoals Hostnet. Een registrar is een tussenpartij die domeinnamen mag verkopen van de instanties die topleveldomeinen beheren (registries). 

Een domeinnaam kopen bij Hostnet

Een domeinnaam kopen bij Hostnet is eenvoudig. Zo werkt het:

 • Bedenk een goede naam die je wilt registreren. Hulp nodig? Maak dan gebruik van een domeinnaam tool.
 • Bekijk in de onderstaande domeinchecker of jouw favoriete naam beschikbaar is. Is hij niet meer vrij? Probeer een ander topleveldomein of naam.
 • Heb je jouw favoriete domeinnaam gevonden? Voeg ‘m toe aan de winkelmand en rond je bestelling af.
 • Wij gaan voor je aan de slag. Zodra de registratie is afgerond, ontvang je van ons een e-mail.

Wat kost een domeinnaam?

Als je voor het eerst een domeinnaam gaat kopen, vraag jij je waarschijnlijk af: wat kost een domeinnaam? De domeinkosten hangen af van verschillende factoren, namelijk:

 1. het topleveldomein
  Een .nl en .be domeinnaam zijn bijvoorbeeld goedkoper dan .store of .blog.
 2. de registrar
  Registrars mogen, naast de inkoopkosten, hun eigen prijzen bepalen. Hierdoor betaal je niet overal dezelfde prijs.
 3. de looptijd
  Als je jouw domein direct voor meerdere jaren vastlegt, krijg je extra korting.
 4. het aantal domeinen
  1 domeinnaam is uiteraard goedkoper dan wanneer je meerdere domeinnamen koopt. Wil je kosten besparen? Denk er dan over na om een subdomein onder je hoofddomein aan te maken.
 5. een eventuele reservering
  Is een topleveldomein nog niet uitgegeven? Dan kun je alvast je domeinnaam reserveren voor € 5. Deze kosten krijg je terug als we na de startdatum jouw domeinnaam succesvol registreren.

Ga je een domeinnaam parkeren en dus niet actief gebruiken? Ook dan betaal je de jaarlijkse kosten van de domeinregistratie.

Wat kost een domeinnaam registreren?

Het registreren van een domeinnaam zelf is vaak bij alle registrars kosteloos. Ook bij Hostnet. Je betaalt dus geen extra administratiekosten. De kosten van een domeinnaam zijn echter anders bij verschillende registrars. Dit komt omdat een registrar de prijs van een domeinnaam zelf mag bepalen. De registry bepaalt een basisprijs voor voor de uitgifte, de administratie en het technisch functioneren van het domein. Dit is het bedrag dat een registrar aan de registry betaalt voor de dienstverlening aan de registrant, jij dus. Daarbovenop komt het eigen tarief van de registrar, want ook deze partij heeft werk aan het bereikbaar maken van jouw domeinnaam.

Wat kost een domeinnaam per jaar?

Hoeveel een domeinnaam per jaar kost, is afhankelijk van het gekozen topleveldomein, de registrar en de looptijd. Maar ook of er een actieprijs geldt. Sommige registrars, waaronder Hostnet, biedt het eerste jaar een aantrekkelijke prijs aan voor verschillende topleveldomeinen. Zo betaal je voor een .nl domeinnaam het eerste jaar € 0,49 en daarna jaarlijks € 16. Kies je bijvoorbeeld voor .com? Deze is het eerste jaar € 9,-, daarna € 22 per jaar.

Alle prijzen van domeinnamen die wij aanbieden vind je op Hostnet.nl.

Waar moet je op letten bij het kopen van een domeinnaam?

Als je een domeinnaam gaat kopen, is het verstandig om te letten op een aantal zaken. Hieronder licht ik ze toe.

 • Bekijk of het domein al bestaat
  Is jouw favoriete domeinnaam bezet? Dan zul je een andere domeinnaam moeten verzinnen. Of een ander topleveldomein moeten kiezen.
 • Controleer de domeinnaam op spelfouten
  Een spelfout zit in een klein hoekje. Het is vervelend als je een domeinnaam registreert met een spelfout erin. Dan moet je helaas alsnog betalen en de juiste domeinnaam opnieuw aanschaffen.
 • Check de kosten van het topleveldomein
  Niet alle topleveldomeinen zijn rond de € 10 á € 20 per jaar. Ter vergelijking: een .voting domein kost jaarlijks maar liefst € 1099.
 • Bekijk het merkrecht
  Je mag niet dezelfde handelsnaam gebruiken in een domeinnaam die erg lijkt op een merk in de branche waarin je werkt. Je schendt namelijk het merkrecht. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je een naam gebruikt waarmee je geen inbreuk doet op een bestaand merk.
Kosten domeinnaam verhuizen

Wat kost een domeinnaam overnemen?

Heb je een favoriete domeinnaam op het oog, maar is hij al bezet? Dan kun je misschien de domeinnaam overnemen. Hoeveel een overname kost, verschilt per domeinnaam. Voor een generieke naam die bekend, kort en makkelijk te onthouden is, betaal je vaak een hoog bedrag. Dit kan miljoenen euro’s zijn of minder dan € 1000. Voor een minder generieke naam betaal je uiteraard een lager bedrag.

Om een domeinnaam over te nemen, moet je contact opnemen met de huidige eigenaar. Je kunt de domeinnaam eigenaar checken in een WHOIS-database of via de registrar waar de domeinnaam staat geregistreerd. Je kunt met de huidige eigenaar onderhandelen over de prijs. Diegene bepaalt echter zelf voor welk bedrag hij de domeinnaam gaat verkopen.

De kosten van een domeinnaam verhuizen

Wellicht heb je al een domeinnaam in het bezit. Maar ben je niet tevreden over je huidige registrar en wil je jouw domeinnaam verhuizen. Dan wil je vast weten: hoeveel kost het om mijn domeinnaam te verhuizen? Dat verschilt per registrar. Bij Hostnet is een domeinverhuizing gratis. Je betaalt alleen de jaarlijkse registratiekosten. Hiervoor ontvang je dan een factuur. 

Haal meer uit je domeinnaam. Verhuis ‘m gratis, eenvoudig en snel naar Hostnet.

Wil je ook jouw website verhuizen? Dan vraag je een websiteverhuizing aan. Hier zitten wel kosten aan verbonden.

Wil je e-mailen met je eigen domeinnaam?

Een domeinnaam gebruik je voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld om professioneel te mailen met je contacten. Wil je dit graag? Dan dien je naast een domeinnaam ook e-mail hosting aan te schaffen. Dus naast de kosten van een domeinnaam, betaal je ook voor de e-mailhosting.

Product

E-mail

Sta je contacten professioneel te woord. Via een e-mailadres onder je eigen domeinnaam.

 • Spam- en virusfilter
 • Gratis installatiehulp
 • Check altijd en overal je mail
 • Eenvoudig in beheer
 • Eigen Webmail-omgeving
 • Agenda en contactpersonen beheren

Wil je ook een website maken?

Ben je van plan om een website te maken? Dan heb je naast een domeinnaam ook hosting nodig. Dit zijn kosten die bovenop de jaarlijkse domeinkosten komt. Hoeveel dit is, is wederom afhankelijk van de hostingprovider en het pakket dat je kiest.

Ga je voor het eerst een website maken? Dan raad ik je Website Builder aan. Hiermee maak je zonder technische kennis een professionele website. Wil je graag aan de slag met WordPress? Kies dan voor WordPress-website maken. Heb je wel technische kennis? Dan bouw je from scratch je eigen site op webhosting. Bij alle 3 de pakketten zit e-mail inbegrepen. Je hoeft dus niet apart E-mail Hosting aan te schaffen.

Tip: Heb je een klein budget? Kies dan voor goedkope hosting, zoals onze (WordPress) Mini Hosting. Je betaalt slechts € 1 per maand.

De domeinnaam kosten kort samengevat

Als je een domeinnaam gaat aanschaffen, is het verstandig om te kijken naar de kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. De kosten van een domeinnaam zijn afhankelijk van het topleveldomein, de registrar, de looptijd, het aantal domeinen dat je aanschaft en een eventuele reservering.

Heb je nog vragen over de kosten van een domeinnaam? Laat dan hieronder een reactie achter. Of neem contact op met onze Klantenservice.

Product
Actie 16,- 0 , 49 p/j

Domeinnaam registreren

Start je online idee. Registreer je favoriete domeinnaam in slechts 1 minuut.

 • 7 dagen p/w support
 • Gratis subdomein(en) aanmaken
 • Domeinnaam doorsturen
 • Keuze uit 850+ topleveldomeinen
 • Flexibel uitbreidbaar
 • Handige tips en tricks op ons blog
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Vul jouw naam in.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet