Een gratis website maken? 15 redenen om het niet te doen

Lysanne Hopman
leestijd
Een gratis website maken? 15 redenen om het niet te doen

Een gratis website maken, het klinkt als muziek in je oren. We blijven eenmaal Nederlanders die bij het woord ‘gratis’ vooraan in de rij staan. Maar een gratis website maken zonder kosten, is vaak geen goed idee. Zeker als je een professionele site wilt opzetten. Nog niet overtuigd? In dit artikel vind je 15 redenen om geen gratis site te maken.

Een eigen website maken: gratis of niet?

Wanneer je een bedrijfswebsite gaat maken, komt een gratis website niet professioneel over. Maar in een paar gevallen kan zelf een website maken met gratis software handig zijn. Bijvoorbeeld als je:

  • de websitemaker wilt proberen voordat je een betaalde versie aanschaft.
  • een tijdelijk project voor je studie moet maken.
  • als hobby af en toe blogt;
  • familie en vrienden op de hoogte wilt houden van je (wereld)reis.

In alle andere gevallen is gratis een website maken en publiceren vaak geen goed idee. Verderop in het artikel vind je hiervoor 15 redenen.

Een goedkope website maken

Ik begrijp dat je als startende ondernemer of als hobbyist een klein budget hebt om met je business online te gaan. Er zijn gelukkig een paar opties om te besparen op je website, bijvoorbeeld:

  1. Maak en beheer je website zelf via een cms.
  2. Registreer een goedkope domeinnaam.
  3. Kies voor goedkope webhosting.
  4. Ga voor een gratis SSL-certificaat.
  5. Kies voor gratis thema’s en plugins.
  6. Zoek naar gratis, rechtenvrije afbeeldingen.

Gedetailleerde informatie over de bovenstaande punten vind je in het onderstaande artikel.

15 redenen om geen gratis website te maken

Gratis een website maken, is dus geen goed idee. Maar waar is dit op gebaseerd? Hieronder vind je 15 redenen om je te overtuigen om voor een betaalde website te gaan.

1. Het is niet gratis

Allereerst is een gratis website bouwen niet gratis. Vaak zit er een addertje onder het gras. Een gratis websitemaker is een verkooptactiek om je alsnog te laten betalen als je toegang wilt tot meer functies. Je bent bijvoorbeeld beperkt tot 1 pagina of 1 design. Of je kunt een website pas publiceren als je betaalt.

2. Geen eigen domeinnaam

Bij een gratis websitemaker krijg je ook geen eigen domeinnaam. In plaats daarvan kun je een naam gebruiken met daarachter het domein van de websitemaker. Een voorbeeld hiervan is:

Mijnwebsite.merkx.nl

Zo’n domeinnaam komt niet professioneel en onbetrouwbaar over. Je kunt dus beter een eigen domeinnaam registreren.

3. Geen eigen e-mailadres

Omdat je geen eigen domeinnaam krijgt bij een gratis websitemaker, heb je ook geen eigen e-mailadres. Hierdoor ben je genoodzaakt om een gratis e-mailoplossing te zoeken waarbij vaak het domein van de e-mailprovider in je e-mailadres komt te staan, bijvoorbeeld:

mijnnaam@merkx.nl

Net zoals bij een gratis domeinnaam komt een gratis e-mailadres niet professioneel over. Wil je wel professioneel overkomen? Kies dan voor een eigen domeinnaam en in combinatie met een hostingpakket. Verderop in het artikel lees je meer over de hostingoplossingen.

4. Ongewenste advertenties

Gratis is nooit gratis. Daarom moeten de ontwikkelaars van de websitemaker op een andere manier inkomsten genereren. Vaak gebeurt dit via ongewenste advertenties die op jouw site komen te staan. Bijvoorbeeld advertenties over de websitemaker zelf of de ruimte wordt beschikbaar gesteld voor adverteerders die niet relevant zijn voor jouw site.

5. Beperkte designopties

Wil je een website maken die past bij je huisstijl? Als je een gratis website gaat maken, ben je beperkt tot slechts een aantal designopties. Je kunt bijvoorbeeld alleen kiezen uit een set aan kleuren, lettertypes of lay-out. Dit is niet het geval als je kiest voor WordPress-hosting. Dan krijg je toegang tot veel WordPress-thema’s en -plugins, en opties om een professionele website te bouwen.

6. Beperkte functies

Naast de beperkte designopties ben je beperkt tot een aantal functies. Zo kun je alleen 1 soort contactformulier toevoegen of kun je geen extra tool toevoegen om de SEO van je site te optimaliseren. Wil je meer functies gebruiken? Dan kan dat vaak alleen tegen betaling. Voor dat geld kun je beter investeren in een betaalde websitemaker.

7. Beperkte opslagruimte

Een gratis website bouwen, betekent ook beperkte opslagruimte om content op te slaan. Zo kan het voorkomen dat je slechts een handvol afbeeldingen kunt uploaden. Overschrijd je de limiet? Dan kun je alleen tegen betaling meer uploaden.

8. Een trage website

Bij een gratis websitemaker worden meerdere websites op 1 server (computer) gehost. Hierdoor moeten de resources, zoals schijfruimte en rekenkracht, worden verdeeld onder alle websites die op deze server staan. De kans is groot dat je website traag is en je hebt geen opties om de snelheid te verbeteren door de beperkte functies.

9. Geen toegang tot statistieken

Een andere reden om geen gratis website te maken, is dat je (vrijwel) geen inzicht hebt in de statistieken van je site. Bijvoorbeeld omdat de functie niet is inbegrepen in de websitemaker of er is geen koppeling mogelijk met Google Analytics. Hierdoor heb je dus geen inzicht in de bezoekersaantallen, aantal conversies en omzet.

10. Doorverkoop van gegevens

Er bestaat een kans dat jouw gegevens, zoals je e-mailadres en demografische gegevens door de gratis websitemaker worden gedeeld met derde partijen. Daar zit je niet op te wachten. Meestal staat dit in de algemene voorwaarden van de websitemaker, maar het merendeel van de mensen leest deze voorwaarden niet.

11. Geen persoonlijke support

Nog een reden om geen gratis website te bouwen: je krijgt geen persoonlijke support van experts. Hierdoor word je als het ware aan je lot overgelaten. Vervolgens moet je zelf op zoek naar documentatie op het internet of in een forum om het probleem waar je tegenaan loopt op te lossen.

12. Geen controle over de beveiliging

Ook heb je geen controle over de beveiliging van je site. Je moet er dus vanuit gaan dat de beveiliging van de gratis websitemaker naar behoren werkt. Daarnaast kun je alleen gebruikmaken van een gratis SSL-certificaat, wat in sommige gevallen niet genoeg is om je websiteverbinding te beveiliging. Alle verschillende SSL-certificaten vind je in het onderstaande artikel.

13. Geen migratieservice

Heb je een gratis website gemaakt? Dan is het niet mogelijk om je gratis website te migreren naar een betaalde hostingoplossing. Grofweg, omdat er geen migratietool is. In dit geval moet je jouw website opnieuw bouwen of iemand inhuren om de code van je site over te zetten. Je bent tijd en geld kwijt, dus kun je het beter in 1 keer goed aanpakken door een betaalde website te maken.

14. Geen advertentiemogelijkheden

Omdat er al advertenties van de websitemaker op je gratis site staan, is het niet mogelijk om zelf advertenties te plaatsen waaraan jij geld kunt verdienen. Bovendien staan websitemakers dit niet toe, omdat zij geld willen verdienen en niet andersom.

15. Een inbox vol marketingmails

Tot slot ontvang je na het aanmelden bij een gratis websitemaker veel (ongewenste) marketingmails in inbox. Na verloop van tijd is je inbox vol of je ziet belangrijke e-mails over het hoofd.

website maken kosten

6 alternatieven om gratis een eigen website te maken

Nu je 15 redenen hebt gelezen over waarom een gratis site maken geen goed idee is, wil je natuurlijk weten wat een goed alternatief is. Bij Hostnet heb je keuze uit 6 alternatieven. Hieronder lees je er kort meer over.

1. Website Builder

Met Website Builder bouw je in 3 stappen een professionele website zonder te coderen. Je kiest een template uit, zet je site in elkaar met de gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder en plaatst je site online. Website Builder heeft ook de optie om een webshop te maken. Hiervoor kies je het grootste pakket.

2. WordPress-website maken

Wil je aan de slag met WordPress? Kies dan voor WordPress-website maken of WordPress Hosting. Deze hostingoplossingen zijn geoptimaliseerd voor WordPress, zodat je de software niet hoeft te installeren en direct aan de slag kunt gaan. Je krijgt toegang tot oneindig veel thema’s en plugins waarmee je jouw website helemaal naar wens bouwt. Kennis van coderen is handig.

3. Webhosting

Heb je kennis van coderen en wil je een website maken from scratch? Dan is webhosting een goede keuze. Je ontwikkelt in alle vrijheid een website op betrouwbare SSD-webservers. Daarnaast kun je jouw favoriete cms, bijvoorbeeld Joomla! of PrestaShop, op je webhosting-omgeving plaatsen.

4. Performance Hosting

Ben je van plan om een grote webshop te runnen? Of verwacht je veel websitebezoekers? Met Performance Hosting profiteer je van de beste performance voor jouw webshop of website. Onze technici runnen jouw website op een Managed VPS, zodat je geen omkijken hebt naar het beheer van de hosting.

4. VPS Hosting

Ben je op zoek naar een hostingoplossing waarbij je de volledige controle hebt over de server? Kies dan voor VPS Hosting. Je profiteert van constante performance door het distributed storage cluster op ons platform en de SSD-webservers.

6. Managed Hosting

Heb je geen tijd of kennis om een VPS zelf te beheren? Dan past Managed Hosting het best bij jou. Bij Managed Hosting runnen onze technici jouw VPS, zodat je daar geen omkijken naar hebt. Je VPS wordt 24/7 in de gaten gehouden en actie ondernomen als er zich een incident voordoet. Daarnaast krijg je jouw eigen accountmanager toegewezen die graag met je meedenkt met een op maat gemaakte configuratie van je Managed VPS.

Een gratis website maken: de conclusie

Je bent aan het eind gekomen van dit artikel. Je hebt kennis gemaakt met 15 redenen waarom zelf een gratis website bouwen geen goed idee is. Ook heb ik je 6 alternatieven geboden om een professionele website te maken bij Hostnet. Wil je meer weten over hoe je een website maakt? Lees dan mijn artikel ‘Hoe maak je een website?’.

Heb jij nog een reden om geen gratis website te maken? Laat het weten in de comments!

Product

Webhosting

Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.

  • 7 dagen p/w hostingsupport
  • Installeer in 1 klik WordPress
  • Gratis Wildcard SSL
  • Zakelijke e-mail
  • Stabiel en razendsnel platform
  • Direct opgeleverd
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet