Een professionele website laten maken? Gebruik deze 35 vragen.

Lysanne Hopman
leestijd
Een professionele website laten maken? Gebruik deze 35 vragen.

Jij hebt bedacht: ik wil een website laten maken voor mijn business. Je hebt het idee, nu nog de uitvoering. De vraag is echter: waar moet ik allemaal aan denken? En waar vind ik een goede webdeveloper? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in dit artikel.

Waarom moet ik een website laten maken?

Er zijn verschillende redenen om een website te laten maken in plaats van zelf aan de slag te gaan. Je:

  • weet niet hoe je een website moet maken en wat er allemaal bij komt kijken;
  • hebt geen developer-resources in huis;
  • hebt het druk en wilt je tijd liever besteden aan de belangrijkste zaken.

Wil je toch liever zelf een website bouwen, maar heb je geen technische kennis? Met Website Builder klik en sleep je een website in elkaar.

Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.

Hoelang duurt het om een website te laten maken?

Hoelang het duurt om een website te laten maken, is afhankelijk van jouw wensenlijstje. Er is hierop namelijk geen eenduidig antwoord. Een website die als visitekaartje dient, is sneller gebouwd dan een interactieve site. Meestal kun je ervan uitgaan dat het tussen de 3 weken tot 2 maanden duurt om een website te laten bouwen.

Wat kost een website laten maken?

Hoeveel kost het om een website te laten maken? Dat hangt af van jouw wensenlijstje. Maar ook hoeveel de webdeveloper ervoor vraagt. En of je een bestaande website wilt verbeteren of een geheel nieuwe website laat maken. Ik kan dus niet vertellen wat het gemiddelde kosten voor een website laten maken is. Je kunt € 400 kwijt zijn als je een eenvoudige website gaat laten maken, maar ook € 10.000 voor een interactieve site.

Wel kan ik je als tip meegeven om van tevoren een budget te bepalen. Vervolgens vergelijk je de prijzen van verschillende bureaus met elkaar en maakt een keuze.

Een goedkope website laten maken, een goed idee?

De kosten voor een op maat gemaakte website, kunnen hoog oplopen. Een aanbieder die goedkope websites maakt klinkt dan als muziek in de oren. Maar is een goedkope website laten maken een goed idee? Niet per se. In de meeste gevallen maakt de webdeveloper een site op basis van templates. Deze passen vaak niet bij je uiteindelijke doel. Daarnaast loop je bij een goedkoop ontwerp vaak tegen problemen aan, waardoor je alsnog moet blijven knutselen aan je site. Investeer dus liever in een goed ontwerp waar je gelijk wat aan hebt.

Wat heb ik nodig om een (zakelijke) website te laten maken?

Om een (zakelijke) website te laten maken, heb je een aantal benodigdheden nodig. Namelijk:

  1. een domeinnaam;
  2. hosting;
  3. beveiliging;
  4. optioneel: een websitetool;
  5. optioneel: content.

Meestal regelt de webdeveloper de bovenstaande onderdelen voor je, maar het kan voorkomen dat je hiervoor zelf moet zorgen. Daarom wil ik je er wat meer over vertellen, zodat je weet waarmee je te maken krijgt.

1. Domeinnaam

Om een website te laten bouwen, heb een domeinnaam nodig. Dit is het unieke adres van je site dat eenvoudig te onthouden is. Een domeinnaam is namelijk de vertaling van een lastig te onthouden cijferreeks, het IP-adres (Internet Protocol address). Stel dat je ‘91.184.8.50’ en soortgelijke IP-adressen moet onthouden voor alle websites die je bezoekt. Dat is niet te doen. Met een domeinnaam kunnen bezoekers jouw website makkelijker vinden.

Een domeinnaam registreren

Een domeinnaam registreren, is eenvoudig. Voer in de onderstaande domeinchecker jouw favoriete naam in en bekijk bij welk topleveldomein hij nog vrij is, zoals .nl of .com. Vervolgens kies je de looptijd (1,2 of 5 jaar) en rond je de bestelling af.

Tip: Vind je het lastig om een domeinnaam te verzinnen? Gebruik dan een domeinnaam tool. Deze verzint honderden domeinnamen voor je.

2. Hosting

Met een domeinnaam heb je nog geen website. Om content te kunnen laten zien, heb je hosting nodig. Dit is een ruimte op een server (computer) die je huurt bij een provider, zoals Hostnet.

Soorten hosting

Er zijn verschillende soorten hosting beschikbaar, elk met zijn eigen functionaliteiten. Heb je een basissite nodig en een klein budget? Dan kun je denken aan voordelige webhosting, zoals shared webhosting geschikt. Je deelt de hosting resources met anderen, waardoor de kosten laag zijn. Ga je een webshop starten of verwacht je veel bezoekers? Hiervoor is gedeelde hosting vaak niet krachtig genoeg. Dan kun je beter voor een VPS (Virtual Private Server) gaan. Je betaalt er meer voor, maar je beschikt dan wel over je eigen krachtige resources die je met niemand deelt. Meer informatie lees je in ons artikel over een webwinkel laten maken.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste hosting? Onze vakkundige Klantenservice staat voor je klaar. Of lees mijn artikel over welke hosting kiezen.

Product

Webhosting

Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.

  • 7 dagen p/w hostingsupport
  • Installeer in 1 klik WordPress
  • Gratis Wildcard SSL
  • Zakelijke e-mail
  • Stabiel en razendsnel platform
  • Direct opgeleverd

3. Beveiliging

Natuurlijk wil je kwaadwillenden buiten de deur houden. Daarom is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen voor je site te nemen. Met een SSL-certificaat (Secure Socket Layer) zet je een beveiligde websiteverbinding op. Hierdoor worden de gegevens die bezoekers invullen versleuteld verstuurd en kunnen kwaadwillenden niet meekijken. Meer hierover lees je in onze gids ‘Wat is SSL?’.

Product

SSL

Bied je bezoekers een veilige websiteverbinding. Beveilig ‘m met een SSL-certificaat.

  • Automatische installatie
  • Beter vindbaar in Google
  • Veilige https-verbinding
  • Privacybestendig
  • Vertrouwen bij bezoekers
  • 7 dagen p/w support

Daarnaast is het verstandig om een provider te kiezen die beveiliging serieus neemt. Bij Hostnet zorgen wij onder andere voor een veilige hostingomgeving waarop jouw site draait. Maar ook door zelf het beheersysteem te beveiligen, maak je het voor hackers lastiger om je site binnen te dringen.

4. Websitetool

Wil je jouw gemaakte site zelf beheren? Dan kan de webdeveloper je adviseren om een websitetool aan te schaffen, zoals een cms (contentmanagementsysteem). Met een cms pas je zonder hulp zelf de meeste teksten en afbeeldingen aan. En dat scheelt weer onderhoudskosten.

Cms-soorten

Er zijn verschillende cms’en beschikbaar. Zo kun je een website laten maken met WordPress. Dit is het populairste cms. Waarom? Je hebt namelijk alle (technische) vrijheid om een site naar wens op te zetten en te beheren. Je kunt ook een webshop website laten maken met de software van WooCommerce in combinatie met WordPress. Andere websitebouwers zijn bijvoorbeeld PrestaShop en Joomla!.

5. Content

Je kunt een prachtig en professioneel framework hebben voor je site, maar zonder content verkoop je niets. Bij content moet je denken aan webteksten, een logo, afbeeldingen (stockfoto’s) en video’s. Je kunt ervoor kiezen om zelf content aan te leveren of een webbureau te zoeken die naast een website ook dit voor je ontwikkelt. Heb je zelf de content al (grotendeels) af? Dan is het voordeel hiervan dat je site sneller af is.

Een website laten maken

Waar kan ik een website laten maken?

Je kunt een website laten maken bij een webbureau of webdeveloper. Er zijn honderden bedrijven en zzp’ers te vinden, elk met zijn expertise. Typ simpelweg ‘website laten maken’ in Google in, en je vindt een waslijst aan opties. 

Tip: Specificeer je zoekopdracht om een resultaat te vinden dat beter bij je past, bijvoorbeeld ‘website laten maken Amsterdam’ of ‘betaalbare website laten maken’.

Hoe vind ik een goede websitebouwer?

Een goede websitebouwer of -developer vind je vrijwel overal. Kijk op het internet of vraag eens in je kringen rond. Een oproep op LinkedIn kan ook wat opleveren. Je kunt er ook voor kiezen om je website te laten ontwerpen door een van onze designpartners. Wij verzorgen de hosting, de partner voor een verbluffend websiteontwerp. Via onze website vraag je direct een offerte aan.

Tip: Het is goed om te achterhalen met wie je in zee gaat. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat is de opleiding en ervaring van de webdeveloper?
  2. Wat zeggen klanten over de webdeveloper (reviews)?
  3. Welke informatie is er bekend over de webdeveloper (KVK, foto’s en social media)?

Een website laten maken: waar op letten?

Als je een professionele website gaat laten maken, is het verstandig om te letten op een aantal zaken. Je wilt immers een goede website voor je business die je voor een aantal jaar kunt gebruiken. Door de onderstaande vragen te beantwoorden, kom je verder dan alleen ‘ik wil een website laten maken’.

1. De voorbereiding

  1. Wie is je doelgroep?
  2. Wat is het doel van je website?
  3. Welke pagina’s zijn onderdeel van je website?
  4. Wat is het budget voor je website?
  5. Hoeveel tijd mag het kosten?
  6. Wil je een website en huisstijl laten maken? Of heb je al een huisstijl?
  7. Op welke zoekwoorden wil je worden gevonden?

2. Tijdens het gesprek met het webbureau of de webdeveloper

  1. Heb je een offerte opgevraagd?
  2. Doe je zaken met een gekwalificeerd iemand?
  3. Heb je een klik met de webdesigner?
  4. Wat is de expertise van diegene?
  5. Ben je betrokken vanaf het begin van het project?
  6. Heb je inzicht in de planning?
  7. Is de planning voor jouw doelstellingen haalbaar?
  8. Wordt je website goed beveiligd?
  9. Lever jij de content aan of regelt de developer dat?
  10. Heb je duidelijke afspraken op papier staan?
  11. Krijg je een op maat gemaakte website of alleen een template dat je zelf moet invullen?
  12. Wat is de prijs van het ontwerp?
  13. Wie regelt de domeinnaam en hosting?
  14. Wie zorgt ervoor dat je website voldoet aan de AVG?
  15. Ga je een website laten maken en onderhouden? Of doe je het onderhoud zelf?

3. De nazorg

  1. Ben je tevreden met het eindresultaat?
  2. Voldoet je website aan jouw wensen en eisen?
  3. Is je website geschikt voor desktop, tablet en mobiel?
  4. Is je website in zoekmachines te vinden?
  5. Kun je jouw website makkelijk beheren?
  6. Laadt je website snel?
  7. Is de developer de afspraken nagekomen?
  8. Wie doet de (technische) nazorg?
  9. Wie beheert je website?
  10. Kan een andere developer in de toekomst omgaan met je website?

Een zakelijke website laten maken in een notendop

Na het lezen van dit artikel heb je een hoop informatie tot je opgenomen. Je weet onder andere hoelang het duurt en wat de kosten zijn om een website te laten bouwen. Maar ook op welke punten je moet letten. Nu is het tijd om een webbureau of -developer aan te nemen. Wil je dit artikel nog eens nalezen? Sla het artikel dan op in je favorieten of markeer het als bookmark in je browser. Zo vind je de informatie snel terug.

Heb jij nog tips waar je aan moet denken als je een website gaat laten maken?

Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet