Startende ondernemers bouwen steeds vaker eerst een website voordat ze zich registreren bij de Kamer van Koophandel. Voor veel ondernemers is een website namelijk een goede manier om van hun idee iets tastbaars te maken.

Zelf merk ik dat het voor veel mensen onduidelijk is wat je precies nodig hebt voor een website. Daarom zet ik in dit artikel de basisbenodigdheden uiteen zodat jij, bij het bouwen van je website, niet voor verrassingen komt te staan.

Een website is net een huis

Om de onderdelen van een website uit te leggen, vergelijk ik een website met een huis. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het ontvangen van bezoekers in je huis, dan heb je 3 dingen nodig:

 1. Een stuk grond waar je huis op gebouwd is.
 2. Een uniek adres zodat je bezoekers weten waar ze naartoe moeten.
 3. Het huis zelf. Je wilt je bezoekers uiteraard een zitplek aanbieden of op zijn minst een dak boven hun hoofd geven.

Ook voor een website geldt dat wanneer je bezoekers wilt ontvangen, je 3 dingen nodig hebt:

 1. een stuk grond voor je website: de serverruimte;
 2. een adres: je domeinnaam;
 3. het huis zelf: de website.

Hieronder licht ik deze onderdelen toe om je keuzes te helpen maken bij het ontwikkelen van jouw website.

Serverruimte

‘Het stuk grond’ waar je jouw website op neerzet, wordt de serverruimte genoemd. Een server kun je zien als een computer waarop onder andere websites staan opgeslagen. De servers zelf en ook de ruimte op zo’n server kun je huren bij een provider zoals Hostnet.

Als starter is het lastig om te bepalen wat voor type server en hoeveel serverruimte je nodig hebt. Vaak komen hier namelijk ingewikkelde technische termen en aantallen bij kijken. Ik raad starters daarom aan te beginnen met shared hosting.

Shared hosting

Bij shared hosting wordt er niet slechts één website op een server gezet, maar worden er een heleboel websites op de server geplaatst. Je kunt dit vergelijken met een stuk grond waar een flat op wordt gebouwd. Door meerdere appartementen op elkaar te bouwen, maken we optimaal gebruik van de grond en zijn de kosten dus een stuk lager. Een groot voordeel van shared hosting voor jou als ondernemer is dus dat je de kosten lekker laag houdt.

Binnen shared hosting kun je zelf je opties bepalen. Je kunt bijvoorbeeld zelf je hoeveelheid schijfruimte kiezen (de hoeveelheid informatie die je op de serverruimte mag opslaan) en de hoeveelheid dataverkeer (de hoeveelheid data die je bezoekers op je website verbruiken) instellen. Ook Hostnet biedt shared hosting aan, bijvoorbeeld WordPress Hosting of webhosting. Meer informatie vind je op de website.

Tip: Begin goedkoop, tenzij je zeker weet dat je meer nodig hebt. Upgraden van je hosting is altijd nog mogelijk.

Andere vormen van hosting

Natuurlijk zijn er ook andere type servers en andere vormen van hosting, zoals een VPS of cloud hosting. Deze vormen van hosting en type servers vereisen technisch onderhoud en zijn in verhouding duurder. Hierdoor zijn ze voor starters vaak minder aantrekkelijk.

Wil je meer weten over cloud hosting? Lees dan ook het artikel ‘Cloud hosting: een introductie‘.

Domeinnaam

‘Het stuk grond’ (de serverruimte) waar je jouw website neerzet, heeft een uniek adres: het IP-adres. Dit IP-adres bestaat uit cijfers die verwijzen naar een (stukje) server. Gelukkig is al snel ontdekt dat deze cijfercode niet echt gebruiksvriendelijk is en zijn er daarom domeinnamen bedacht. Een domeinnaam verwijst dus (evenals een IP-adres) naar een unieke serverlocatie waar een website opstaat.

Voorbeeld:
https://91.184.8.50 (het IP-adres) verwijst naar dezelfde locatie als https://www.hostnet.nl (de domeinnaam).

Het voordeel van dit systeem is dat je zelf je eigen adres kunt bepalen. Dit adres moet uiteraard wel uniek zijn. Doordat domeinnamen al een tijdje in gebruik zijn, vergt het tegenwoordig wat creativiteit om een beschikbare domeinnaam te vinden.

Hieronder geef ik tips voor het registreren van je domeinnaam:

 1. Maak het niet te lang, je domeinnaam moet makkelijk te onthouden zijn.
 2. Gebruik-geen-streepjes-in-je-domeinnaam. Domeinnamen met streepjes zijn minder goed vindbaar in Google.
 3. Kies een logische extensie (bijvoorbeeld .nl, .com of .shop). Verwacht je dat je website voornamelijk Nederlandse bezoekers trekt? Kies dan voor een .nl domein. Maar verkoop je bijvoorbeeld spijkerbroeken? Dan is de domeinnaam jeans.shop ook een optie.

Een website

Nu we een domeinnaam en serverruimte hebben, wil je natuurlijk niet dat je bezoekers uitkomen op een lege pagina. Je zult dus nog een website (het huis zelf) moeten plaatsen op je serverruimte. Dit kun je zelf doen of laten doen. Ik ga er in dit artikel vanuit dat je het zelf wilt doen, daarom beschrijf ik de opties die Hostnet aanbiedt om een website te bouwen:

 • Je gebruikt Website Maker.
 • Je gebruikt een opensource-cms.
 • Je codeert je website zelf.

Website Maker

Hostnet biedt het gemak van Website Maker. Voordelen van Website Maker zijn dat je eenvoudig en met weinig technische kennis je website kunt bouwen. Dit doe je door eerst een ontwerp te kiezen, deze naar jouw smaak aan te passen en vervolgens content (zoals teksten, foto’s, video’s of zelfs volledige contactformulieren) te plaatsen op je website.

Een ander voordeel van Website Maker is dat je website een responsive design heeft. Dit houdt in dat je website goed te bekijken is op mobiel, tablet en desktop.

Opensource-cms

Cms staat voor contentmanagementsysteem. Het bekendste opensource-cms is WordPress. Naar schatting is een kwart van alle websites gebouwd in WordPress. Naast WordPress kun je ook kiezen voor een andere opensource-cms zoals Joomla! of PrestaShop. Deze kun je installeren op een van onze webhostingpakketten.

Een opensource-cms installeer je, of laat je installeren, op jouw serverruimte om vervolgens stap voor stap je eigen website te bouwen. Dit doe je bijvoorbeeld aan de hand van thema’s en plugins. Een opensource-cms is technischer in gebruik dan bijvoorbeeld Website Maker, maar de mogelijkheden zijn veelzijdiger.

Meer informatie over onze WordPress-pakketten vind je op de pagina’s ‘WordPress Hosting‘ en ‘WordPress-website maken‘.

Zelf coderen

Je kunt er ook voor kiezen om je website zelf te coderen. Ik raad starters deze methode echter niet aan omdat je, zeker in het begin, het resultaat van WordPress of Website Maker niet zult kunnen evenaren. Daarnaast kost zelf coderen behoorlijk wat tijd. Het voordeel is wel dat je jouw website precies zo bouwt als je zelf wilt.

Op internet vind je voldoende handleidingen over het coderen van websites. Ook kun je gratis beginnerscursussen volgen om websites te leren coderen.

Tip: Kies je voor Website Maker of een opensource-cms, dan biedt Hostnet complete websiteoplossingen aan. Het voordeel van zo’n compleet pakket is dat je naast Website Maker of een opensource-cms ook direct onder andere serverruimte en mailboxen tot je beschikking hebt.

Samenvatting

Voor een website heb je dus het volgende nodig:

 1. serverruimte;
 2. domeinnaam;
 3. website.

Het is slim om van tevoren te bepalen wat je op je website wilt zetten. Je serverruimte kun je daar dan vervolgens op inrichten. Ik adviseer startende ondernemers vooral eens te informeren naar complete websiteoplossingen waarbij je naast Website Maker of een opensource-cms profiteert van bijvoorbeeld mailboxen of andere extra’s.

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer