Wat heb je nodig voor een website? [Checklist]

Joris van de Wolfshaar
leestijd
Wat heb je nodig voor een website? [Checklist]

Jij hebt al een tijdje een idee in je hoofd. En daar wil je een website voor maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je van jouw idee iets tastbaars maakt? En welke benodigdheden moet je aanschaffen? In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt voor je website, zodat je tijdens het bouwen van je site niet voor verrassingen komt te staan.

Waarom heb ik een website nodig?

Of je nu je hobby wilt delen, een statement wilt maken of geld wilt verdienen. Een website is hiervoor het juiste middel en heeft diverse voordelen. Het zorgt voor:

  • een eerste online indruk;
  • een professionele en betrouwbare uitstraling;
  • online zichtbaarheid;
  • bereikbaarheid;
  • meer (nieuwe) klanten en verkoop.

Wil je je niet verdiepen in wat je nodig hebt om een website te maken, maar gewoon direct starten? Probeer dan gelijk onze Website Builder.

Een website is net een huis

Een website maken, kun je vergelijken als het bouwen van een huis. Wil je bezoekers ontvangen? Dan heb je 4 dingen nodig:

  1. een stuk grond waar je jouw huis op bouwt;
  2. een uniek adres, zodat bezoekers weten waar ze naartoe moeten;
  3. een huis, waardoor je bezoekers een zitplek aanbiedt;
  4. een hek, zodat onnodige gasten buiten blijven.

Wat heb je nodig voor je website?

Om een website te maken en dus bezoekers te ontvangen, heb je ook 4 onderdelen nodig:

  • een stuk grond: de hosting (serverruimte);
  • een adres: je domeinnaam;
  • een huis: de websitetool;
  • een hek: websitebeveiliging en SSL.

1. Hosting

Om een website te maken, heb je hosting nodig. Dit is een ruimte op een server en kun je zien als een computer waar onder andere websites op staan. Zo’n (ruimte op een) server huur je bij een provider zoals Hostnet.

Hostingsoorten

Er bestaan verschillende soorten hosting, elk met hun eigen functie. Bij Hostnet bieden we onder andere shared hosting aan: jouw site draait op betrouwbare en razendsnelle hosting. WordPress Hosting is bijvoorbeeld een shared hostingdienst. Hierop hebben wij WordPress al voor je geïnstalleerd.

Ontwikkel websites op betrouwbare en stabiele webhosting. Inclusief SSL en zakelijke e-mail.

Naast shared hosting en WordPress Hosting bieden bij de volgende hostingsoorten aan. Deze oplossingen zijn interessant als je een grote webwinkel gaat starten of veel bezoekers verwacht op je site:

Welke hosting heb ik nodig?

Nu vraag jij je wellicht af: welke hosting heb ik nodig? Als beginnende websitebouwer kun je vaak uit de voeten met shared hosting. Kies bijvoorbeeld voor onze websitetools Website Builder (als je direct wilt starten) of WordPress (als je al wat technische kennis hebt). Bij zowel Website Builder als WordPress zit shared hosting inbegrepen. Verderop in het artikel vertel ik je kort meer over beide tools.

Wil je zelf een website vanaf de grond opbouwen en heb je technische kennis? Kies dan voor webhosting. Heb je na verloop van tijd een stuk meer bezoekers of een grotere site? Dan is een VPS interessant. Voor advies neem je contact op met onze Klantenservice.

Tip: Ga je een basiswebsite maken? Bespaar kosten met goedkope webhosting. Onze pakketten (WordPress) Mini Hosting zijn verkrijgbaar voor € 1 per maand.

Maak van je idee werkelijkheid. Met Mini Hosting beschik je over alle functies die je als starter nodig hebt.

2. Domeinnaam

Om ervoor te zorgen dat mensen jouw website kunnen bezoeken, is er een domeinnaam nodig. Een domeinnaam is een makkelijk te onthouden adres van de server waar jouw website op staat. Anders moet je namelijk een cijferreeks onthouden om een website te bezoeken. Deze cijferreeks heet een IP-adres (Internet Protocol address), bijvoorbeeld 91.184.8.50. De domeinnaam en het IP-adres wat erbij hoort, verwijzen dus naar dezelfde website.

Product

Domeinnaam registreren

Start je online idee. Registreer je favoriete domeinnaam in slechts 1 minuut.

  • 7 dagen p/w support
  • Gratis subdomein(en) aanmaken
  • Domeinnaam doorsturen
  • Keuze uit 850+ topleveldomeinen
  • Flexibel uitbreidbaar
  • Handige tips en tricks op ons blog

DNS-systeem

Het systeem dat ervoor zorgt dat een domeinnaam wordt omgezet naar het IP-adres is het domeinnaamsysteem (DNS). Dus wanneer jij een domeinnaam in je browser intypt, zorgt het systeem er automatisch voor dat jouw computer de website kan vinden.

Tips voor een goede domeinnaam

Voordat je een domeinnaam gaat registreren, is het handig om na te denken over welke naam je gaat gebruiken. Doordat domeinnamen al een tijdje in gebruik zijn, vergt het wat creativiteit om een geschikte te vinden die nog vrij is. Daarom geef ik je hieronder een aantal tips:

  • Maak je domeinnaam niet te lang. Hij moet namelijk eenvoudig te onthouden zijn.
  • Gebruik geen streepjes in je domeinnaam. Domeinnamen met streepjes zijn minder goed vindbaar in Google.
  • Kies een extensie die bij je business past. Ben je voornamelijk op de Nederlandse markt actief? Dan kun je het best een .nl domein registreren. Ga je internationaal aan de slag? Kies dan voor een .com domeinnaam. Run je een webshop? Kijk dan eens naar de extensies .shop of .store.

Heb je meer tips nodig om een goede domeinnaam te bedenken? Lees dan deze artikelen:

Heb je een goede domeinnaam bedacht? Dan kun je via onderstaande domeinnaamchecker controleren of jouw gekozen naam nog vrij is. Is hij bezet? Probeer dan een andere extensie of naam.

3. Websitetool

Naast hosting en een domeinnaam heb je ook nog een tool nodig. Je wilt natuurlijk niet dat je bezoekers uitkomen op een lege pagina. Dit doe je door met behulp van een tool een website op jouw hostingpakket te zetten. Of je kunt het natuurlijk laten doen door een webdeveloper. Ik ga ervan uit dat je dit zelf wilt doen, dus hieronder vind je de opties die Hostnet aanbiedt om een website te maken:

  1. Website Builder
  2. Cms
  3. Zelf coderen

Website Builder

Met Website Builder maak je eenvoudig een professionele website. Hier zit hosting bij inbegrepen. Je hebt hiervoor geen technische kennis nodig. Zo werkt het:

  1. Kies een kant-en-klare template.
  2. Pas het ontwerp eventueel naar wens aan.
  3. Plaats content op je site, zoals teksten, foto’s en video’s.
  4. Lanceren maar: publiceer je site.

Website Builder werkt met een drag-and-drop-editor. Met deze editor klik je op een blok, zoals een blok voor een afbeelding of contactformulier, en sleep je dit vervolgens naar de plek waar jij wilt. Daarnaast zijn alle templates van Website Builder responsive. Dat betekent dat je website mobielvriendelijk is.

Product

Website Builder

Je eigen professionele website in slechts 3 stappen. Vandaag nog online.

  • 7 dagen p/w support
  • Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
  • Geschikt voor elk apparaat
  • Coderen is niet nodig
  • Aanpasbaar naar smaak en wens
  • Ruime keuze aan kant-en-klare templates

Cms

Via een contentmanagementsysteem (cms) kun je ook een website maken. Het bekendste en populairste cms is WordPress. Dankzij de vele WordPress-thema’s en WordPress-plugins heb je veel functies en mogelijkheden tot je beschikking. En met de Gutenberg-editor klik je simpel en snel je website in elkaar.

Toch is het een uitkomst als je een beetje technische kennis hebt. Als je bijvoorbeeld iets aan een thema of functionaliteit wilt aanpassen, dan kun je dit in de code veranderen. Bij onze WordPress-pakketten zit ook hosting inbegrepen.

Product

WordPress-website maken

Breng je idee tot leven. WordPress is de ideale start voor je blog, website of webshop.

  • 7 dagen p/w hostingsupport
  • Zakelijke e-mail
  • Gratis https-verbinding
  • Ruime keuze in thema’s en plugins
  • Automatisch geïnstalleerd
  • Direct aan de slag

Andere cms’en

Wil je liever een ander cms gebruiken? Dat kan. Joomla! of PrestaShop installeer je op een van onze webhostingpakketten.

Zelf coderen

Wil je jouw website zelf coderen? Dat kan ook. Ik raad dit echter niet aan beginnende websitebouwers aan, omdat zelf coderen tijd kost om te leren en daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Wil je alsnog graag leren coderen? Op het internet vind je allerlei cursussen, zoals op Codecademy.

Bij Website Builder, WordPress en webhosting zit e-mail inbegrepen. Zo mail je professioneel met je eigen domeinnaam.

4. Websitebeveiliging en SSL

Uiteraard wil je een veilige website maken. Zo kun je voorkomen dat kwaadwillenden je site proberen binnen te dringen. Zorg er daarom voor dat je jouw websiteverbinding beveiligt met een SSL-certificaat. Bij onze websitepakketten zit gratis Wildcard Let’s Encrypt SSL inbegrepen, die we automatisch voor je verlengen. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw tool up-to-date is. Voor Website Builder doen wij dat voor je. Gebruik je WordPress of webhosting? Wij zorgen voor een veilige hostingomgeving. Je moet zelf de software updaten. En vergeet niet dat je site moet voldoen aan de AVG.

Ben je niet thuis in het maken van een website? Of besteed je jouw tijd liever aan andere zaken? Dan kun je ervoor kiezen om een website te laten maken door bijvoorbeeld een van onze designpartners.

Checklist: alles voor je website

Kortom, voor een website heb je het volgende nodig:

  1. Hosting
  2. Domeinnaam
  3. Website
  4. Websitebeveiliging en SSL

Heel veel succes met het maken van je website! Heb je hulp nodig? Volg dan het artikel ‘Hoe maak je een website?’.

Delen
Joris van de Wolfshaar

Joris van de Wolfshaar is Marketing Lead bij Hostnet. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de website, online campagnes en vindbaarheid. Voor hem vormen deze werkzaamheden een mooie combinatie van zijn interesses in design, marketing en techniek.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.

Hostnet