Belangrijk voor webshopeigenaars: de Wet van Dam
Wanneer je een webshop hebt, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de wetgeving. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je de wet kunt toepassen op de diensten die jij aanbiedt. In dit artikel beschrijf ik hoe de Wet van Dam, oftewel de Abonnementenwet, werkt. Deze wet is enkele jaren geleden in het leven geroepen door politicus Martijn van Dam om consumenten beter te beschermen tegen ongewenste automatische verlengingen van diensten.
Wat houdt de Wet van Dam in?
Elke particuliere klant moet na de eerste contractperiode de mogelijkheid krijgen deze daarna per maand op te zeggen. Dit geldt alleen voor contracten die automatisch stilzwijgend worden verlengd. Bij contracthernieuwing is een maandelijkse opzegging dus niet van toepassing. Wanneer een particuliere klant zich op deze wet wil beroepen, dan betaalt deze klant nog een maand na de opzegdatum voor de geleverde dienst.
De Wet van Dam kan niet komen te vervallen wanneer er in jouw Algemene voorwaarden iets anders staat vermeld of wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een boete voor een te late betaling.
Uitzonderingen
De enige uitzonderingen waarbij de wet niet van toepassing is, zijn lidmaatschappen van een vereniging en het (ver)huren van zaken als huizen of auto’s. De wet is niet van toepassing op bedrijven die diensten afnemen. Voor eenmanszaken kunnen uitzonderingen worden gemaakt. Zij kunnen zich beroepen op reflexwerking. Dit houdt in dat zij in sommige gevallen gelijk kunnen worden gesteld aan een consument. Dit kan omdat zij vaak een zwakkere positie hebben dan grotere bedrijven.
Oplossingen
Het risico dat een bedrijf loopt wanneer consumenten zich beroepen op de Wet van Dam, is voor eigen rekening. Een bedrijf kan besluiten dit te accepteren. Indien een consument zich beroept op de Wet van Dam, dan maakt het bedrijf dit voor de klant in orde. Er kan ook worden gekozen om de dienst per jaar actief te verlengen. Een bedrijf laat de klant dan expliciet akkoord gaan met het hernieuwen van het contract. In dat geval vervalt de Wet van Dam omdat er niet automatisch en stilzwijgend wordt verlengd.
Indien een bedrijf de aangeboden diensten per jaar afneemt bij de leverancier, lopen de kosten op wanneer haar particuliere klanten per maand opzeggen en recht hebben op restitutie. Het bedrijf zelf betaalt bijvoorbeeld 12 maanden, terwijl de klant maar 2 maanden betaalt. Sommige bedrijven zullen er daarom voor kiezen om geen bestellingen aan te nemen van consumenten, maar alleen van zakelijke klanten. Bedrijven vallen namelijk niet onder de Abonnementenwet en kunnen zich daarom niet beroepen op de Wet van Dam.
Vragen?
Laat het mij gerust weten in een reactie hieronder.
Bron:
https://ictrecht.nl/factsheets/factsheet-stilzwijgende-verlenging-aan-banden-gelegd
Webshop maken
Bouw je eigen professionele webshop met Website Builder Plus. Zonder te coderen.
- Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
- Eenvoudig producten, bestellingen en verzendopties beheren
- De beste koopervaring op elk apparaat
- Onbeperkt pagina’s en producten aanmaken
- Diverse betaalopties waaronder iDEAL
- Ruime keuze uit professionele templates